Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τι συνέβη την Πέμπτη (07/11) το βράδυ στο Καφενείο της Τσαμαδού στα Εξάρχεια;

Η δικηγόρος Ιωάννα Κούρτοβικ και μια θαμώνας του Καφενείου μιλούν στην Popaganda για την προσπάθεια των ΜΑΤ και ΟΠΚΕ να εισβάλλουν στο μαγαζί.

φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ

Από το βράδυ της Πέμπτης άρχισαν να μεταφέρονται πληροφορίες και μαρτυρίες στα social media για επιχείρηση εισβολής των ανδρών των ΜΑΤ και ΟΠΚΕ στο Καφενείο της οδού Τσαμαδού. Οι άνθρωποι που βρίσκονταν μέσα, έκλεισαν τις εισόδους αποτρέποντας τους αστυνομικούς και ζητώντας την παρέμβαση εισαγγελέα προκειμένου η επιχείρηση να έχει έστω ένα πλαίσιο νομιμότητας.

Η δικηγόρος κ. Ιωάννα Κούρτοβικ που βρέθηκε στο Καφενείο για να αποτρέψει μια παράνομη επέμβαση της αστυνομίας σε ιδιωτικό χώρο εξηγεί στην Popaganda τι συνέβη.

«Δεν με κάλεσαν. Βρέθηκα στον χώρο γιατί είχαμε δει την κινητικότητα των ΜΑΤ, βγήκαμε λοιπόν έξω να δούμε τι γίνεται εφόσον δεν υπήρχε κάποιο επεισόδιο στην πλατεία που να δικαιολογεί αυτή την κινητικότητα.  Φτάνοντας έξω από το Καφενείο είδα ότι ήταν περικυκλωμένο από διμοιρίες των ΜΑΤ και από την ομάδα ΟΠΚΕ που είχε κλείσει την μπροστινή πλευρά του Καφενείου, ενός σημείου που ιστορικά αποτελεί σημείο αναφοράς για διάφορους πολιτικούς χώρους που βρίσκονται και λειτουργούν περί την πλατεία. Υπήρχε μεγάλη ένταση στα ΜΑΤ και την ΟΠΚΕ, ετοιμαζόταν επιχείρηση, το έλεγαν κιόλας, εμπόδιζαν τον κόσμο να πλησιάσει. Σκέφτηκα ότι επίκειται εισβολή μέσα στο καφενείο, η οποία θα ήταν και παράνομη εφόσον δεν υπήρχε εισαγγελέας ή/και οποιαδήποτε αιτία που να δικαιολογεί. Μπήκα μέσα στο Καφενείο γιατί η παρουσία δικηγόρων μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά, σε κάποιο βαθμό, ώστε να μη γίνει η παράνομη εισβολή. Τα παιδιά είχαν κλείσει τις πόρτες, τις άνοιξαν για να μπω, όπως και αργότερα για να μπουν δύο άλλες δικηγόροι. Υπήρχαν απόπειρες της ΟΠΚΕ να παραβιάσει την πόρτα, την κρατούσαν πολλοί μαζί από μέσα με τα χέρια, κάποια στιγμή είχαν βάλει μάλιστα γκλομπ στην πόρτα για να εμποδίσουν το κλείσιμό της αλλά οι θαμώνες, γιατί για θαμώνες μιλάμε, κατάφεραν και την έκλεισαν.

Στις προσπάθειες συνεννοήσεις με τους αστυνομικούς μας δηλώθηκε ότι θα γινόταν η επιχείρηση και ότι θα προσήγαγαν όλους όσους βρίσκονταν μέσα για έλεγχο στοιχείων. Εάν μάλιστα εξακολουθούσαν να κρατούν την πόρτα κλειστή θα έμπαιναν μέσα με εισαγγελέα θα συλλάμβαναν όσους βρίσκονταν στο Καφενείο. Εισαγγελέας δεν ήρθε, επικοινωνήσαμε με το υπουργείο, θέσαμε το θέμα ότι αυτό ανοίγει ξανά έναν πόλεμο στα Εξάρχεια, ότι μια τέτοια ενέργεια πραγματικά θα προκαλούσε τον κόσμο χωρίς να υπάρχει λόγος. Επιπλέον κανείς δεν επικαλούταν κάτι που θα μπορούσε να δικαιολογήσει μια τέτοια επιχείρηση. Κανείς από όσους συνομίλησα εκείνο το βράδυ δεν μου είπε ότι είδε να μπαίνει, να χώνεται μέσα στο Καφενείο κάποιος που τον κυνηγούσαν από τη Χαριλάου Τρικούπη, 500 μέτρα μακριά. Δεν υπήρχε κάποια νόμιμη αιτία που δικαιολογούσε μια επιχείρηση της αστυνομίας.

«Εισαγγελέας δεν ήρθε, επικοινωνήσαμε με το υπουργείο, θέσαμε το θέμα ότι αυτό ανοίγει ξανά έναν πόλεμο στα Εξάρχεια, ότι μια τέτοια ενέργεια πραγματικά θα προκαλούσε τον κόσμο χωρίς να υπάρχει λόγος.» Ιωάννα Κούρτοβικ, δικηγόρος. 

Ο κόσμος μέσα στο Καφενείο ήταν ψύχραιμος, έχει ζήσει χειρότερες καταστάσεις όταν πριν το 2015 υπήρχε στοχοποίηση της πλατείας των Εξαρχείων από τις τότε αστυνομικές δυνάμεις, η οποία συνεχίστηκε καθόλη τη διάρκεια της μετά του ’15 περιόδου, όχι πια με επιθέσεις στην πλατεία αλλά με μια πολεμική που γινόταν μέσα από τα κανάλια, και βασικά από τον ΣΚΑΪ. Σε όλη αυτή τη διάρκεια της έντασης κόσμος μαζεύτηκε έξω από το Καφενείο κόσμος από οργανώσεις αλλά και απλοί άνθρωποι της γειτονιάς, καταστηματάρχες, γιατί κανείς δεν θα ήθελε να δει ξανά περιστατικά βίας όπως της προ του 2015 περιόδου.

Η μεγάλη ένταση στα Εξάρχεια δημιουργήθηκε το 2009, με τη σύσταση της ομάδας ΔΕΛΤΑ, ως μονάδας ταχείας επέμβασης στο κέντρο της Αθήνας. Ενεργούσε με τρόπο πολύ προκλητικό, έχει διαπράξει πολλές πράξεις αυθαιρεσίας και βίας εις βάρος ανθρώπων χωρίς κανένα λόγο· να θυμίσω την εισβολή στο περίπτερο της πλατείας και τα επεισόδια, του σπασίματος του ίδιου Καφενείου, με επίθεση και εισβολή στο Στέκι Μεταναστών χωρίς λόγο, κατά την οποία τραυμάτισαν μια εκπαιδευτικό που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μετά την αποχώρησή τους. Σε όλα αυτά τα επεισόδια ασκήθηκαν μηνύσεις, υπήρξαν παραπομπές σε δίκες και σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις αθωώθηκαν. Τα λέω όλα αυτά γιατί από Δευτέρα αρχίζει πάλι να λειτουργεί η ομάδα ΔΕΛΤΑ –θα έχει διαφορετικό όνομα τώρα ως ομάδα της ΟΠΚΕ- και φοβόμαστε ότι θα επαναληφθούν τέτοιες πράξεις βίας.

Κατά την αποχώρηση των δυνάμεων είδα έναν νεαρό, εγώ τουλάχιστον έναν είδα, να πετάει ένα μπουκάλι μπίρας προς τις διμοιρίες που οπισθοχωρούσαν και οι αστυνομικοί γύρισαν και έριξαν δύο πολύ ισχυρά δακρυγόνα προς την πλατεία, εγώ έπαθα κρίση δύσπνοιας παρότι ήμουν μέσα στο Καφενείο που μετατράπηκε σε θάλαμο αερίων. Αυτό το άτομο που συνελήφθη, ξεκίνησε να διαμαρτύρεται προς τους αστυνομικούς αλλά δεν ακούγαμε τι έλεγε γιατί ήταν λίγο πιο πάνω από το Καφενείο ενώ μπροστά από το Καφενείο οι άντρες της διμοιρίας επιτέθηκαν σε δύο ανθρώπους, ο ένας μάλιστα είναι και δημοσιογράφος. Οι συγκεκριμένοι είχαν πέσει στο έδαφος κατά την αποχώρηση του κόσμου και οι αστυνομικοί άρχισαν να τους κλωτσάνε πάρα πολύ βίαια. Την ίδια στιγμή συνελήφθη ένα άτομο και ακούγαμε τις φωνές «Σύλληψη, σύλληψη». Έμαθα εκ των υστέρων από πολλές και αξιόπιστες μαρτυρίες ότι τον μετέφεραν στο Μουσείο όπου τον προπηλάκισαν με πολύ άσχημο τρόπο όχι εξαιτίας της διαμαρτυρίας του αλλά λόγω του ότι είναι γνωστή η πολιτική του ταυτότητα. Είναι ένα περιστατικό που προμηνύει πολύ άσχημα πράγματα για τον τρόπο που η αστυνομία σκοπεύει να εκφράσει την αντιπαλότητά της στον χώρο των Εξαρχείων, ακόμη και το μίσος για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, απέναντι στους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται πολιτικά μέσα στις οργανώσεις πολιτικές και κοινωνικές των Εξαρχείων. Τέτοια περιστατικά ανεβάζουν ξανά την ένταση, ένταση που κάποια χρόνια πριν οδήγησε στη δολοφονία του 15χρονου Γρηγορόπουλου».

Παράλληλα θαμώνας του Καφενείου που προχτές βράδυ βρισκόταν στο χώρο καταθέτει, ανώνυμα για ευνόητους λόγους, τη δική της μαρτυρία: «Με αφορμή μια επίθεση που έγινε σε αστυνομικούς στη Χ. Τρικούπη, σε άλλο σημείο από την πλατεία Εξαρχείων, διμοιρίες ΜΑΤ και ΟΠΚΕ επιτέθηκαν σε θαμώνες μαγαζιών μεταξύ των οποίων και το Καφενείο στη Τσαμαδού. Το Καφενείο διαχρονικά αποτελεί χώρο συνεύρεσης των κατοίκων των Εξαρχείων και στέκι συνάντησης ανθρώπων και γενικότερα ανθρώπων που ασχολούνται με τα κοινά. Στο παρελθόν έχει και άλλες φορές στοχοποιηθεί και βανδαλιστεί από δυνάμεις της αστυνομίας. Προχτές αποπειράθηκαν να εισβάλλουν στο Καφενείο προσπαθώντας να εκφοβίσουν τους ανθρώπους και να κάνουν επίδειξη δύναμης. Δυστυχώς γι’ αυτούς ήταν μέσα άνθρωποι που γνωρίζουν πολύ καλά τα δικαιώματά τους και απαίτησαν παρουσία εισαγγελέα στον χώρο. Η αστυνομία αν θέλει να μπει σε ιδιωτικό χώρο πρέπει να υπάρχει εισαγγελέας. Σε αυτή την απαίτηση η αστυνομία απάντησε με παράνομο και παράλογο αποκλεισμό του Καφενείου για περίπου δύο ώρες τραμπουκίζοντας τον κόσμο που βρισκόταν απέξω. Έξω από το καφενείο συγκεντρώθηκε κόσμος σε συμπαράσταση για τους εγκλωβισμένους και προφανώς η αστυνομία με άνωθεν εντολές έφυγε μετά από δύο ώρες. Φεύγοντας κατάφερε να πνίξει τη γειτονιά των Εξαρχείων για άλλη μια φορά στα χημικά και να προσαγάγει ανθρώπους που ήταν απέξω. Ουσιαστικά ήταν επίδειξη δύναμης».

Τέλος, χθες το βράδυ στην σελίδα του Καφενείου στο facebook αναρτήθηκε το παρακάτω κείμενο «Το βράδυ της Πέμπτης 7 Νοέμβρη με πρόφαση επίθεση που πραγματοποιήθηκε στα ΜΑΤ στην Χ. Τρικούπη, αστυνομικές δυνάμεις κατεβαίνουν στην πλατεία Εξαρχείων, όπου αρχίζουν να κυνηγούν και να επιτίθενται αδιακρίτως σε όποιον βρίσκουν στο πέρασμα τους. Σε αυτή τους την κίνηση προσεγγίζουν επιθετικά με τα γκλομπ σηκωμένα προς το μέρος του Καφενείου που εκείνη τη στιγμή ήταν γεμάτο με πελάτες και θαμώνες με σκοπό να μπουν, αλλά ο κόσμος που ήταν μέσα προλαβαίνει να κλείσει την πόρτα την οποία οι αστυνομικοί αρχίζουν να σπρώχνουν με αποτέλεσμα να σπάσει το κλειδί. Να πούμε εδώ πως λίγη ώρα νωρίτερα στο χώρο βρίσκονταν τρία ανήλικα παιδιά. Στη συνέχεια, δυνάμεις ΟΠΚΕ και ΜΑΤ στρατοπεδεύουν περιμετρικά σπρώχνοντας την πόρτα την οποία κρατάμε συνεχώς πελάτες και εργαζόμενες, παρενοχλώντας, βρίζοντας, τραμπουκίζοντας και προσαγάγοντας όποιον επιχειρεί να φύγει. Κάποιες πιο «ψύχραιμες» φωνές από το 5ο ΑΤ Εξαρχείων ζητούν να ανοίξουν οι πόρτες υποσχόμενοι ότι δεν θα γίνουν συλλήψεις παρά μόνο σύντομες προσαγωγές και εισπράττουν αρνητική απάντηση. Η κατάσταση αυτή συνεχίζεται για τις επόμενες τρεις περίπου ώρες κατά τη διάρκεια των οποίων υποτίθεται περιμένουν τον εισαγγελέα προκειμένου να μπουν και να κάνουν συλλήψεις, ενώ έξω από το Καφενείο αρχίζει και μαζεύεται κόσμος για συμπαράσταση. Εν τέλει, ενώ ο κόσμος απ’ έξω πληθαίνει και από μέσα οι πόρτες παραμένουν κλειστές αποφασίζουν να αποχωρήσουν. Και ενώ ακούγονται τα πρώτα συνθήματα εκείνοι εξαπολύουν την εκδικητική τους οργή στο συγκεντρωμένο πλήθος, πνίγοντας τη γειτονιά και τον εσωτερικό χώρο του Καφενείου στα χημικά, χτυπούν, κυνηγάνε όποιον βρουν μπροστά τους και συλλαμβάνουν τον φίλο και σύντροφο Λ.Γ. τον όποιο πηγαίνουν στα σκοτεινά στενά της Μπουμπουλίνας, όπου και τον βασανίζουν, φωνάζοντας Η ΧΟΥΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ.

Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο συμβαίνει στη γειτονιά μας ούτε και στο Καφενείο. Ανάλογη επίθεση είχαν πραγματοποιήσει οι ομάδες «Δ» στην επέτειο του Πολυτεχνείου το 2013 όπου και πάλι μας πολιορκούσαν και τότε πράγματι έσπασαν την μπροστινή πόρτα. Εκείνο που γίνεται πρώτη φορά ωστόσο, είναι η δημόσια προτροπή του υπουργού- τηλεπλασιέ Άδωνι Γεωργιάδη να το σπάσουν! Δηλώσεις που μόνο ως επικίνδυνες μπορούν να εκληφθούν λίγες μόλις μέρες πριν επανέλθουν οι δολοφονικές δυνάμεις «Δ» στους δρόμους της γειτονιάς, δηλώσεις που στρώνουν το έδαφος για τους νέους Κορκονέες.

Το καφενείο εδώ και δεκαετίες, αποτελεί τόπο συνάντησης και σημείο αναφοράς των ανθρώπων της πολύμορφης γειτονιάς των Εξαρχείων, έναν χώρο συνύπαρξης παιδιών, νέων και ηλικιωμένων, φοιτητών, εργατών και καλλιτεχνών, ντόπιων και μεταναστών, έναν χώρο ζύμωσης των κατοίκων με την αγωνιζόμενη κοινωνία και το αναρχικό κίνημα. Με το πέρασμα των χρόνων ρίζωσε στην καθημερινότητα της γειτονιάς, αποτελώντας ένα μικρό κομμάτι στο μωσαϊκό της ιδιαίτερης ιστορίας της, μια ιστορία συνυφασμένη με τη δημιουργία, την ανατρεπτική δράση, τη διαφορετικότητα, την αλληλεγγύη. Που ως τέτοια, τοποθετούσε ανέκαθεν τον κόσμο των Εξαρχείων στο στόχαστρο των σχεδιασμών της εξουσίας, είτε μέσα από την υποβάθμιση της γειτονιάς από το ναρκεμπόριο, είτε μέσα από την αστυνομική βία και καταστολή, καθιστώντας τα Εξάρχεια το πολυπόθητο τρόπαιο της εκάστοτε κυβέρνησης, ένα τρόπαιο που όμως δεν καταφέρνουν να κερδίσουν όσο και να προσπαθούν.

Την αγάπη μας και ένα μεγάλο ευχαριστώ στις φίλες και τους φίλους του Καφενείου, τους συντρόφους και τις συντρόφισσες που στάθηκαν πίσω και μπροστά από την πόρτα χτες το βράδυ.

Δύναμη στους τραυματίες της χθεσινής βραδιάς

Αλληλεγγύη στον συλληφθέντα Λ.Γ.»

POP TODAY
LIFE
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.