Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΑ

Τι πρόβλημα έχεις τελικά με τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών;

Καλλιτέχνες δημιούργησαν βίντεο ζητώντας να φάνε κουφέτα από όποι@ και αν προέρχονται.

https://www.youtube.com/watch?v=PWA2d4Bv2hY

Είναι κάποιες στιγμές, που αναρωτιέμαι ποιο είναι εκείνο το πρώτο ποίημα, απ’ αρχής κόσμου, που γράφτηκε για τον έρωτα, ποια είναι εκείνη η επιστολή που ταξίδεψε πρώτη για να επιβεβαιώσει ένα «σ’ αγαπώ». Άλλες πάλι φορές, πιάνω να μετράω στίχους για ραγισμένες καρδιές και εξομολογήσεις κάτω απ’ το φεγγάρι ή φρακαρισμένες μεσημέρι Δευτέρας στην κάθοδο της Κηφισίας. Και είναι μεγάλη η ανακούφιση ξέρεις, όταν δεν καταφέρνω να μετρήσω τίποτα από τα προηγούμενα, καταλήγοντας ξανά και ξανά ότι ο κάθε άνθρωπος που γεννήθηκε και πέθανε σε αυτόν τον πλανήτη, ερωτεύτηκε και αγαπήθηκε με ένα τρόπο αναπάντεχο και μοναδικό.

Για αυτήν τη μοναδικότητα που στριμώχνεται σε αεροστεγή μπουκάλια σεξισμού και ομοφοβίας, σε μια κοινωνία που καταψύχει τα συναισθήματα και τα δικαιώματα μας, έως ότου νιώσει «έτοιμη», θα μιλήσουμε αυτή τη Δευτέρα 17 Μαΐου, ημέρα κατά της ομοφοβίας, τρανσφοβίας και αμφιφοβίας, ημέρα που η ΛΟΑΤΚΙ ομάδα Χανίων δημιούργησε δύο βίντεο με κοινό αίτημα, τη διεκδίκηση του αυτονόητου δικαιώματος της ισότητας στον γάμο.

Τη δράση αυτή στηρίζουν πολλές ΛΟΑΤΚΙ και φεμινιστικές οργανώσεις, μια εκ των οποίων είναι και η ΛΟΑΤΚΙ Κόρινθος και Φίλοι, που μιλήσαμε μαζί τους με αφορμή τη δράση αυτή.

Σύμφωνο Συμβίωσης όχι όμως γάμος

«Σήμερα, τα ομόφυλα ζευγάρια στην Ελλάδα μπορούν να συνάψουν σύμφωνο συμβίωσης αλλά όχι γάμο. Η βασική διαφορά μεταξύ συμφώνου συμβίωσης και γάμου είναι ότι το πρώτο δε δίνει δικαίωμα στο ζευγάρι να τεκνοθετήσει, ένα προνόμιο που παρέχει μόνο ο γάμος. Το σύμφωνο συμβίωσης παρέχει στο ζευγάρι μόνο τη δυνατότητα της αναδοχής, κατά την οποίο ένα τέκνο φιλοξενείται προσωρινά από ένα ζευγάρι, λόγω του γεγονότος ότι οι βιολογικοί του γονείς αδυνατούν να το αναθρέψουν. Όταν πάψουν να υφίστανται οι λόγοι της αδυναμίας, το τέκνο επιστρέφει στους βιολογικούς γονείς. Επίσης στην αναδοχή, τα πλήρη γονικά δικαιώματα τα έχουν οι βιολογικοί γονείς και όχι οι ανάδοχοι.

Είναι πραγματικά απαράδεκτο το πώς το ίδιο το κράτος αντιμετωπίζει τους πολίτες του, με τέτοιο ρατσιστικό τρόπο. Παρόλο που ούτε στο Σύνταγμα, ούτε στον Αστικό Κώδικα δεν υπάρχει ρητή αναφορά για το φύλο των μελών του ζευγαριού που επιθυμεί να τελέσει το γάμο, ο Άρειος Πάγος ακύρωσε 2 πολιτικούς γάμους ομοφύλων που τελέστηκαν το 2008. Παρατηρούμε λοιπόν, πως η ελληνική πολιτεία, για να επιτρέψει το γάμο, εξετάζει το φύλο των μελών του ζευγαριού (άνδρας – γυναίκα), γεγονός που αποτελεί κατάφωρο ρατσιστικό διαχωρισμών των πολιτών.

Επιπλέον, η ελληνική πολιτεία, επιλέγει την πολιτική του στρουθοκαμηλισμού απέναντι στα ομόφυλα ζευγάρια που έχουν παιδιά. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις, όπου το ένα άτομο από το ζευγάρι είναι νομίμως αναγνωρισμένος γονέας. Ωστόσο το ελληνικό κράτος δεν επιτρέπει και στο άλλο μέλος του ζευγαριού να αναγνωριστεί ως γονέας. Κατά συνέπεια, σε περιπτώσεις όπου ο μοναδικός νομικώς αναγνωρισμένος γονέας από το ζευγάρι δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει τα γονικά του καθήκοντά του (πχ. θάνατος), το δεύτερο μέλος του ζευγαριού είναι εντελώς αόρατο για το νόμο και το παιδί είναι πολύ πιθανό να μεταφερθεί σε κάποιο ίδρυμα ή άλλα άτομα με τα οποία ουδέποτε είχε σχέση.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι η ελληνική πολιτεία δεν αναγνωρίζει ούτε τους γάμους ομοφύλων που έγιναν στο εξωτερικό. Αυτό σημαίνει ότι ζευγάρια που μένουν στην Ελλάδα και έκαναν γάμο σε άλλη χώρα, δεν έχουν καμία νομική αναγνώριση».

Απειλή για την ελληνική οικογένεια;

«Είμαστε πάντοτε υπέρ του κοινωνικού οφέλους και μια κοινωνία χωρίς ρατσισμό μόνο καλύτερη μπορεί να είναι. Όσο για τα ζητήματα ανατροφής παιδιών παραπέμπουμε στην επίσημη θέση της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας, της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρίας, της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας και της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, επιστημονικοί φορείς με παγκόσμια αναγνώριση, που καταλήγουν στο συμπέρασμα πως ο σεξουαλικός προσανατολισμός των γονέων δεν έχει επιπτώσεις στην ποιότητα των σχέσεων γονέα – παιδιού, ούτε στην ψυχική υγεία των παιδιών αλλά ούτε στην κοινωνική τους προσαρμογή».

Πολιτικό Κόστος

«Από κάποιο μέρος της πολιτικής κοινότητας είναι θέμα κόστους ψήφων, μιας και δε θέλουν να δυσαρεστήσουν ψηφοφόρους διαφορετικών αντιλήψεων και από άλλο μέρος της πολιτικής κοινότητας είναι θέμα αντικειμενικώς λάθος πεποιθήσεων. Πόσο ακόμα να επιχειρηματολογήσουμε ότι ο ρατσισμός είναι λάθος; Όσο για την ανατροφή παιδιών, όπως έχουμε αναφέρει, επιστημονικοί φορείς παγκοσμίου βεληνεκούς, τάσσονται υπέρ της τεκνοθεσίας».

Στα βίντεο που δημιουργηθήκαν, με σκοπό την ενίσχυση της ορατότητας, συμμετέχουν άνθρωποι που είναι γνωστοί στο ευρύ κοινό. Παρόλα αυτά για να καταφέρουμε κάτι πραγματικά μεγάλο, χρειαζόμαστε όλοι. Για τον λόγο αυτό, υπογράφουμε όλα μας στην καμπάνια που έχει ξεκινήσει για το δικαίωμα στον γάμο ομοφύλων και που μέχρι σήμερα έχει ξεπεράσει τις 24.000 υπογραφές.

Ο σύνδεσμος του ψηφίσματος: https://bit.ly/3r3U6Pz

Δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε το σεξουαλικό μας προσανατολισμό, την ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά του φύλου μας. Για να συνεχίσουμε να στέλνουμε γράμματα έρωτα και αγάπης, ελεύθερα και παντρεμένα…

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.