Από το 2014 η άδεια άσκησης επαγγέλματος κομμωτή και τεχνίτη νυχιών άρχισε να βγαίνει ευκολότερα, αφού σύμφωνα με απόφαση τεσσάρων υπουργείων (Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Υγείας, Εσωτερικών) η διαδικασία εντάχθηκε στις online υπηρεσίες των ΚΕΠ. Το 2016 ψηφίστηκε από την Βουλή ο νέος νόμος που «όλος ο κλάδος της Κομμωτικής και του Μανικιούρ – Πεντικιούρ περίμενε», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Αμάραντου προς τους σπουδαστές του. Από το βράδυ εκείνης της Παρασκευής, οι κομμωτές–κουρείς και ειδικοί μανικιούρ–πεντικιούρ μπορούν να ιδρύουν νόμιμα καταστήματα ή να εργάζονται σε άλλα, διορθώνοντας τον ν.4281/14 (άρθρο 239) που απέκλειε από τον χώρο εργαζόμενους με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας. Πλέον, η επιτυχία στις εξετάσεις πιστοποίησης δίνει και την απαιτούμενη άδεια άσκησης επαγγέλματος.
Λίγο πριν τα capital controls της 29ης Ιουνίου 2015, ένα μικροσκοπικό μαγαζί που μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από το pinterest πρόλαβε να βάλει τα πρώτα του είκοσι μανό στα ράφια του που βρίσκονται στον δρόμο της Αρχελάου στο Παγκράτι. Εκεί «πηγαίνουν τα cool κορίτσια», με πληροφόρησαν. Το κατάστημα ανήκει σε μια πρώην καθηγήτρια αγγλικών που κουράστηκε να πηγαινοέρχεται από το φροντιστήριο στα ιδιαίτερα, ενώ παράλληλα είχε βαρεθεί τα «φασαριόζικα μαγαζιά» που αναγκαζόταν να επισκεφθεί για να περιποιηθεί τον εαυτό της. Στο δικό της η μουσική υπόκρουση είναι πιο κομψή, τζαζ.
Βρίσκομαι, λοιπόν, στο σαλόνι του Nail Job και γύρω μου επικρατεί ησυχία, σαν σε ναό χωρίς λειτουργία. Ακούγεται μόνο κατά διαστήματα μια φωνή που σχολιάζει την εκλογή Τραμπ. Η γυναίκα που δεν καταλαβαίνει πως δεν τα κατάφερε η Χίλαρι, κοιτάει τα νύχια των ποδιών της πάνω από τον νιπτήρα κι εκείνη την στιγμή αποφασίζει (κι ανακοινώνει) πως θα πάει στο σούπερ μάρκετ με τη σαγιονάρα προκειμένου να χαρεί την νέα της βαθιά κόκκινη απόχρωση. Αργότερα το βράδυ, βλέποντας τηλεόραση, θα απλώσει τα πόδια της πάνω στο τραπέζι προκειμένου να τα χαζεύει. Την ίδια στιγμή, ένα δωδεκάχρονο κορίτσι περιμένει υπομονετικά, ενώ δεν μπορεί να διαλέξει ανάμεσα στις ροζ αποχρώσεις που τις δείχνουν. Θέλει κάτι που να ταιριάζει απόλυτα με το γενέθλιο φόρεμά της, κατά προτίμηση «να είναι ματ», ενώ τουλάχιστον ένα της δάχτυλο πρέπει «να έχει σχέδιο που να μοιάζει με δαντέλα».
Γιατί οι γυναίκες επιμένουν να επισκέπτονται τα νυχάδικα αντί να περιποιούνται μόνες τα νύχια τους στο σπίτι; «Γιατί είναι η νέα φθηνή πολυτέλεια» εξηγεί η ιδιοκτήτρια Κίρκη ενώ ετοιμάζει ένα δικό της scrub με αμυγδαλέλαιο και καστανή ζάχαρη. Η ίδια κάποτε πήγαινε κάθε εβδομάδα κομμωτήριο, αλλά το περιόρισε για οικονομικούς λόγους όπως πολλές από τις πελάτισσές της, εξάλλου η μόδα στα μαλλιά άρχισε να επιβάλλει ένα πιο φυσικό λουκ. Έτσι λοιπόν δημιούργησε ένα «μανικιουράδικο» -όπως το αποκάλεσε μια φίλη της- που αν το δεις κλειστό νομίζεις πως πρόκειται για design shop.
Εκεί με 20 ευρώ (που κοστίζει κατά καιρούς η προσφορά για χέρια και πόδια μαζί), τα κορίτσια θέλουν να χαλαρώσουν λίγο παραπάνω στον δερμάτινο καναπέ που γίνονται τα πεντικιούρ, να κλείσουν για λίγο τα μάτια τους, αν φυσικά δεν υπάρχει κάποιο άλλο βιαστικό ραντεβού. Υπάρχουν άραγε «περιορισμοί» που θέτει στις πελάτισσές της; Τους προτείνει να αποφεύγουν τα ακρυλικά νύχια αφού θεωρεί πως πρέπει να μπει ένα φρένο σε οτιδήποτε τεχνητό πάνω μας, «πλέον το ξέρουν πως δεν είναι στη φιλοσοφία μας και σπάνια θα έρθει κάποια κοπέλα για να της κάνουμε λατέρνα τα δάχτυλα, το θέμα είναι με το χρώμα που θα επιλέξεις να ενισχύσεις την δική σου ομορφιά, φτάνει με τα ψεύτικα. Είναι αντιαισθητικά, ακριβά και κάνουν κακό στο νύχι». Η πελατεία της δεν γνωρίζει από ηλικιακά όρια και επαγγέλματα. Περιλαμβάνει από εγκυμονούσες που θέλουν να βάψουν τα νύχια τους πριν τις πιάσουν οι πόνοι που θα τις οδηγήσουν στο μαιευτήριο και μέλλουσες νύφες που διοργανώνουν bachelor κλείνοντας όλο το μαγαζί μέχρι άντρες που λιμάρουν τυχόν αιχμηρές άκρες των νυχιών τους απολαμβάνοντας ταυτόχρονα ένα ποδόλουτρο.
Στον αριθμό 32 της Αρχελάου, δεν στηρίζουν σίγουρα τα μυτερά -και σε έντονα χρώματα- νύχια, τα προτιμούν κοντά και κομψά, και γενικά αποφεύγουν τα περίτεχνα σχέδια. Είτε όμως κάποια επιλέξει μια nude απόχρωση είτε μια πιο βραδινή με δόση glitter, τα είκοσι λεπτά που χρειάζεται το μανικιούρ λειτουργούν κάπως σαν ψυχοθεραπεία; «Όχι όπως το φαντάζεσαι, δεν συζητάμε τι έγινε στο χθεσινό μας ραντεβού, τουλάχιστον δεν ωθούμε εμείς την πελάτισσα να μας πει κάτι τέτοιο. Τώρα αν εκείνη νιώθει οικεία, φυσικά και θα το συζητήσουμε, αλλά όπου έχω συναντήσει προσωπικό να απασχολείται την ώρα της δουλειάς συζητώντας γκομενικά -δικά του ή των πελατών – συνήθως είναι κι αντιεπαγγελματίες. Έχω δει σε μαγαζιά να τους πέφτουν τα πενσάκια κάτω λόγω αφοσίωσης στην κουβέντα τους».
Στην πραγματικότητα, βέβαια, πολλά κορίτσια προτιμούν να έχουν παρέα όσο περιμένουν τα mani-pedi τους να στεγνώσουν κι αναπόφευκτα η κουβέντα πάει στα νέα τους. Όπως συμβαίνει σε εκείνα που κάθονται δίπλα μου ένα μεσημέρι Σαββάτου και παρότι διασκέδαζαν μαζί το προηγούμενο βράδυ, έκλεισαν κοινό ραντεβού για να καλύψουν όσα δεν βρήκαν χρόνο να πουν πριν από μερικές ώρες. Άγνωστες μεταξύ αγνώστων τώρα λύνουν σοβαρά ζητήματα καρδιάς έναν καναπέ πιο πέρα. Αν λοιπόν ένα μανικιούρ κοστίζει 12 ευρώ, είναι σαν να ήπιαν μαζί άλλα δύο ποτά, μόνο που δε φεύγεις από κανένα μπαρ με άψογα χέρια.
Στις 10 του περασμένου Νοέμβρη, επίθεση με χειροβομβίδα σημειώθηκε στις 4.45 τα ξημερώματα στη γαλλική πρεσβεία από δύο άτομα που επέβαιναν σε μαύρη μοτοσικλέτα. Η χειροβομβίδα εξερράγη στην είσοδο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί από θραύσματα ένας αστυνομικός φρουρός. Τις πρώτες πρωινές ώρες, οι κάτοικοι του κέντρου αναζητούσαν οδικές διεξόδους καθώς διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη Βασιλίσσης Σοφίας και στην Ακαδημίας. Λίγο μετά τις 9.00 οι δρόμοι δόθηκαν ξανά στην κυκλοφορία. Φτάνοντας σε ένα από τα πιο καλόφημα, και χωρίς παράλογες τιμές, νυχάδικο του Κολωνακίου, το Elle et Lui, στις 16.00 η υπάλληλος με πληροφορεί πως κάποια ραντεβού ακυρώθηκαν, ενώ μερικά άλλα θα αργήσουν. Όταν συμβαίνει κάτι απρόοπτο στο κέντρο της πόλης, οι πελάτισσες τείνουν να αποφεύγουν τις μετακινήσεις προς τα κει, ακόμα κι αν ο καλλωπισμός τους πάει πίσω.
Λίγες ώρες αργότερα, το απόγευμα της ίδιας μέρας, το Περιστέρι ζει στους συνηθισμένους του ρυθμούς. Στα στενά που τέμνουν κάθετα την πεζοδρομημένη και 24/7 ζωντανή Αιμιλίου Βεάκη, τα καταστήματα αισθητικής είναι αμέτρητα. Στον ίδιο δρόμο μπορείς να βρεις μέχρι και πέντε απ’ αυτά. Εκεί οι δουλειές δεν πάνε πίσω από τη δράση οργανώσεων όπως η «Επαναστατική Αυτοάμυνα», αλλά από τον σκληρό ανταγωνισμό της γυμνής τζαμαρίας που δεν μπορεί να κρύψει «ποιος έχει τον κόσμο του και ποιος όχι». Περνώντας από ένα κομμωτήριο που μετρά δεκαετίες όπως μαρτυρά το όνομά του στην καθαρεύσουσα και δεν απασχολείται με κάποιο ραντεβού εκείνη την στιγμή, φτάνω σε ένα εντελώς girlie μαγαζί που έχει τα τραπέζια του παραταγμένα στην σειρά, σαν γραμμή παραγωγής ομορφιάς. Το Mini Nails είναι απ’ άκρη σ’ άκρη ροζ με λευκό πουά, είναι φτυστό με ένα νυχάδικο που είδε η ιδιοκτήτρια Ναταλί στο Παρίσι πριν ανοίξει το δικό της. Στον αριθμό 20 της οδού Δήλου τα κορίτσια μιλούν δυνατά, ποντάρουν στις άφθαρτες τεχνητές λύσεις και ξεβάφουν τα καλοκαιρινά τους νύχια με τις floral λεπτομέρειες επιλέγοντας ταυτόχρονα ανάμεσα σε γεωμετρικά σχέδια, που είναι η νέα τάση του χειμώνα.
Κάτω από μια εικόνα του μυστικού δείπνου μια μητέρα κάνει δώρο στην έφηβη κόρη της το πρώτο της πεντικιούρ. Μπροστά από τις led λάμπες που ανάβουν στα φουρνάκια νυχιών, γυναίκες συζητούν για τις πρώτες ρυτίδες στα μάτια, για ένα κατάστημα με εποχιακά είδη που διαθέτει ποικιλία χριστουγεννιάτικων στολιδιών στην κοντινή συνοικία του Κολωνού, ενώ παράλληλα μουρμουρίζουν τον ρυθμό από μια επιτυχία του Παντελή Παντελίδη που ακούγεται από το ραδιόφωνο. H δουλειά της αισθητικού απαιτεί προσοχή και λεπτεπίλεπτες κινήσεις (οι αισθητικοί λαμβάνουν μάλιστα και μαθήματα πρώτων βοηθειών), χρειάζεται υπομονή και αγάπη για το αντικείμενο – αυτό είναι εξάλλου και το κριτήριο της Ναταλί για να επιλέξει το προσωπικό του κατάμεστου μαγαζιού της.
To πιο τραβηγμένο πράγμα που έχει ζητήσει κάποια πελάτισσα; Μυτερά και μακριά νύχια, διαφορετικά σχέδια στο κάθε δάχτυλο και ένα μικρό σκουλαρίκι σε ένα νύχι για να ολοκληρωθεί το εφέ.
Οι υπηρεσίες στο Mini Nails είναι καλές, είναι οικονομικές, όμως δεν είναι μόνο αυτά τα δύο στοιχεία το μυστικό της επιτυχίας. «Οι γυναίκες που μας επιλέγουν μάς βλέπουν σαν φίλες τους, το κλίμα εδώ είναι παρείστικο . Φαντάζεσαι να μην μιλούσαμε καθόλου; Και εσύ θα βαρεθείς όση ώρα σου φτιάχνω τα νύχια και εγώ θα νυστάξω», η προσέγγιση εδώ αλλάζει. Το πικ στο ωράριο είναι μεταξύ πέντε με εννιά το απόγευμα, μετά τη δουλειά – λίγο πριν τη βραδινή έξοδο. Το πελατολόγιο ξεκινά από τις 20 και κάτι και φτάνει μέχρι τη μέση ηλικία, οι μικρότερες επιλέγουν σκούρα χρώματα και οι μεγαλύτερες εμπιστεύονται την κλασική αξία του γαλλικού. Εκτός από εκείνες τις πελάτισσες που κλείνουν ραντεβού κάθε 15 μέρες για αισθητικούς και μόνο λόγους (ή πριν από κάποια κοινωνική εκδήλωση στην οποία θέλουν να παρευρεθούν κομψές) είναι πολλές αυτές που αντιμετωπίζουν τα νύχια τους σαν απαραίτητο prop στη δουλειά, σε πόστα που τα χέρια δεν κρύβονται εύκολα, όπως αν εργάζεσαι ως σερβιτόρα ή πωλήτρια.
Αν και στην πλειοψηφία τους τιμούν τις υπηρεσίες νυχιών – 8 έως 15 ευρώ (χέρια και πόδια) σε περίοδο προσφορών – οι γυναίκες της περιοχής φαίνεται πως δεν ξεχνούν να κάνουν τακτικά καθαρισμό προσώπου, πολλές επενδύουν σε ένα χαλαρωτικό μασάζ που υπόσχεται αποτελέσματα κατά της κυτταρίτιδας, μερικές επιλέγουν να προβούν σε ένα extension βλεφαρίδων. To πιο τραβηγμένο πράγμα που έχει ζητήσει κάποια πελάτισσα; Μυτερά και μακριά νύχια, διαφορετικά σχέδια στο κάθε δάχτυλο και ένα μικρό σκουλαρίκι σε ένα νύχι για να ολοκληρωθεί το εφέ.
ΠΟΣΟ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΝΥΧΙΑ;
Μανικιούρ (απλό): 8 έως 13 ευρώ
Spa Μανικιούρ: 10 έως 25 ευρώ
Ημιμόνιμο Μανικιούρ (shellac): 9 έως 20 ευρώ
Πεντικιούρ (απλό): 10 έως 18 ευρώ
Spa Πεντικιούρ: 12 έως 30 ευρώ
Ημιμόνιμο Πεντικιούρ (shellac): Από 13 έως 26 ευρώ
Πίσω στο κέντρο της Αθήνας, η δεύτερη επίσκεψη στο νυχάδικο του Κολωνακίου συμπίπτει αυτή τη φορόα, όχι με κάποια έκρηξη, αλλά με την επίσκεψη του απεροχόμενου αμερικάνου Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, που δυσκολεύει πάλι την κυκλοφορία. Αλλά δεν εμποδίζει αυτή τη φορά την έγκαιρη προσέλευση των ραντεβού στην οδό Ηρακλείτου. Ο λευκός χώρος του Elle et Lui που παίρνει χρώμα από τα μπουκαλάκια των μανό δείχνει ακριβώς την αντιστροφή των πραγμάτων στο χώρο του γυναικείου καλλωπισμού. Ενώ μέχρι πριν κάποια χρόνια μια κομμώτρια θα περνούσε βαφές και θα έκοβε αφέλειες σε έναν χώρο γεμάτο λουτήρες και λακ, καθώς τα νύχια θα γίνονταν σε μια γωνία του καταστήματος, τώρα πια οι λίμες και τα μαξιλαράκια χεριών εργάζονται ταυτόχρονα με το πιστολάκι. Ενώ η Αλεξία ισιώνει δεξιοτεχνικά μια ξανθιά κόμη, η ίδια πελάτισσα έχει απλωμένο το χέρι της σε μια άλλη κοπέλα καθώς την αποδεσμεύει από τα ενοχλητικά πετσάκια που δείχνουν μικρότερη την πραγματική βάση των νυχιών.
Άραγε η κρίση έχει επηρεάσει τις δουλειές τους; «Δόξα τω θεώ, πάμε πάρα πολύ καλά».
Αφού ζητάει τα μαλλιά της να μην είναι εντελώς «πρόκα» και το ανάλαφρο γύρισμα προς τα μέσα γίνεται με τη βούρτσα στις τούφες που πλαισιώνουν το πρόσωπό της, ξεκινάει η επόμενη διαδικασία. Η αφαίρεση της τριχοφυΐας από το πάνω χείλος με κλωστή μπορεί να γίνει όσο το βερνίκι στα χέρια στεγνώνει. Οι δύο ιδιοκτήτριες, που από το παράθυρο τους βλέπουν το σπίτι της Μαρίκας Κοτοπούλη, εργάζονταν παλαιότερα ως υπάλληλοι σε άλλα μαγαζιά της περιοχής μέχρι που αποφάσισαν να ενώσουν την τεχνογνωσία τους και να δημιουργήσουν έναν χώρο που προσφέρει πολλές και διαφορετικές υπηρεσίες. Οι γιατροί και οι δικηγόροι που τις προτιμούν θέλουν η περιποίηση τους να γίνεται παράλληλα, όπως την Τετάρτη και την Πέμπτη που με 25 ευρώ μπορούν να κάνουν μανικιούρ και πεντικιούρ ή επιλέγοντας μια μέρα από την Τρίτη έως την Πέμπτη για να χτενιστούν και να περιποιηθούν τα χέρια τους με 20 ευρώ. Κερδίζουν χρόνο και χρήμα ενώ σε μισή ώρα έχουν φύγει ανανεωμένες από την κορφή έως τα νύχια, κυριολεκτικά. Άραγε η κρίση έχει επηρεάσει τις δουλειές τους; «Δόξα τω θεώ, πάμε πάρα πολύ καλά».
Ένα άρθρο γνώμης που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην ηλεκτρονική έκδοση των New York Times καταδεικνύει το γεγονός πως οι εταιρείες καλλυντικών τείνουν να βαφτίζουν τα μανό με άκρως σεξιστικά ονόματα. Όπως υποστηρίζει η συντάκτρια το εμπορικό αυτό τρικ κρατά δέσμιες τις γυναίκες σε ένα πατριαρχικό μοτίβο. Κωδικοί όπως τα “Trophy Wife”, “Show Me the Ring”, ” Before He Cheats” και “Daddy’s Credit Card” δεν είναι προφανώς χιουμοριστικοί όταν προωθούνται από κάποιο μεγάλο brand, αν μη τι άλλο δεν παραπέμπουν στην γυναικεία χειραφέτηση.
Στην πραγματικότητα βέβαια, είτε βρίσκεσαι σε μια συνοικία της Αθήνας με εργατικό παρελθόν, είτε σε στενά του κέντρου που χρειάζεσαι άδεια κατοίκου για να παρκάρεις ή σε μια ανερχόμενη περιοχή κοντά στο Καλλιμάρμαρο, καμία γυναίκα δεν κοιτάζει τον πάτο του μπουκαλιού. Μοναχά επιλέγει την απόχρωση που την ευχαριστεί να βλέπει πάνω της.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή στο ρεπορτάζ τα:
Nail Job, Αρχελάου 32, Παγκράτι, 211 4073346
Mini Nails bar, Δήλου 20, Περιστέρι, 213 0385343
Elle et Lui, Ηρακλείτου 8, Κολωνάκι, 210 3390314
Κράτα το