Πρόκειται για την ιστορία του ελληνικού και όχι μόνο αθλητισμού έτσι όπως την μάθαμε από την πρώτη μέρα που αρχίσαμε να παρακολουθούμε σπορ. Δημοσιογράφοι, πρωταγωνιστές, παράγοντες, φίλαθλοι που θέλουν να δείξουν ότι ξέρουν. Κουβέντες και φράσεις που έχουμε βαρεθεί να τις ακούμε και να τις διαβάζουμε σε εφημερίδες, sites, περιοδικά και να τις ακούμε στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο. Μαζέψαμε κάποιες από αυτές, γιατί όπως και η ελληνική γλώσσα έτσι και τα κλισέ είναι ατελείωτα και τα παρουσιάζουμε. Τα περισσότερα τα ξέρετε.
Άνοιξε λογαριασμό: Χρησιμοποιείται όταν ένας παίκτης /ομάδα βάζει γκολ.
Ένα ντέρμπι είναι πάντα ντέρμπι: Ναι γιατί θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο. Για παράδειγμα σπίτι, πορτατίφ, μια αφίσα του Μάικλ Τζάκσον. Το χρησιμοποιούν, κυρίως, σε δηλώσεις οι πρωταγωνιστές “της στρογγυλής θεάς”.
H χρυσή αλλαγή: Από τα αγαπημένα μας. Χρησιμοποιείται όταν ένας παίκτης μπαίνει αλλαγή στο παιχνίδι και σκοράρει, δίνοντας το προβάδισμα ή ισοφαρίζοντας το παιχνίδι.
Τo γκολ της τιμής: Τι κι αν έχεις πάει στο Μπερναμπέου και έχεις φάει έξι; Στο 85΄που έχει ανοίξει το παιχνίδι, κερδίζει η ομάδα σου το κόρνερ και κάνει το 6-1. Ε, αυτό είναι το γκολ της τιμής.
Toυς κλείνει στα καρέ: Αυτό το λένε κυρίως οι σπορτκάστερς όταν μια ομάδα πιέζει την άλλη έχοντας κατοχή και θέλει να σκοράρει.
Ψάχνει το γκολ: Από τους σχολιαστές με αγάπη. Θα μπορούσε να ψάχνει την αγάπη, το τηλεκοντρόλ ή τα κλειδιά.
Χωλαίνει: Τραυματίζεται ο Μήτρογλου και ξαναμπαίνει μετά από πέντε λεπτά με πόνους στο γόνατο. Ε, χωλαίνει ο Μήτρογλου.
Δε χρήζει δάφνες ποιότητας: Ολυμπιακός Βόλου – Βύζας Μεγάρων, 0-0 με 45 φάουλ στο χώρο του κέντρου και ένα σουτ στο τέρμα κι από τις δύο ομάδες. Χάλια παιχνίδι -άσε που το ρήμα χρήζω-χρήζει συντάσσεται πάντα και μόνο με γενική και σημαίνει έχω ανάγκη: οπότε…άστα να πάνε.
Ας γίνει ένα ήρεμο παιχνίδι, κι ας νικήσει ο καλύτερος: Δηλώσεις, πάλι, των πρωταγωνιστών πριν από ένα ντέρμπι ή από ένα σημαντικό παιχνίδι που δείχνουν ότι σέβονται τον αντίπαλο αλλά δεν τον φοβούνται. Oh Wait.
Νίκησε αυτός που το ήθελε περισσότερο: Δηλώσεις από τα χείλη ξανά μανά των πρωταγωνιστών. Κυρίως το λένε αυτοί που το ήθελαν περισσότερο γιατί ας πούμε οι άλλοι δεν γούσταραν να κερδίσουν, μπήκαν έτσι στο γήπεδο για τη φάση.
Λογοπαίγνια με τη Skoda/ΠΑΣ Γιάννενα: Από τα πιο κλασικά και εικονογραφημένα των αθάνατων ελληνικών εφημερίδων που ψάχνουν για ευφάνταστους τίτλους, τύπου τον “έπνιξε στα Πηγάδια” ή “ΣΚΟΝΤΑψε στην Ξάνθη”. 86% έκαστος σε κλίμακα Σεφερλικού χιούμορ.
Σκοράρουν κατά βούληση: Όταν μια ομάδα βάζει γκολ όποτε αυτή θέλει. Γίνονται τέτοια πράγματα;
Να λύσει το γόρδιο δεσμό, το μίτο της Αριάδνης: Το παιχνίδι είναι 0-0 και η μία ομάδα μετά από πολλές χαμένες ευκαιρίες έκανε το 1-0.
Η τακτική έχει τον πρώτο λόγο: Δημοσιογραφικό κλισέ που αναφέρεται στη δουλειά που έχουν κάνει οι προπονητές στο παιχνίδι.
Τους σεβόμαστε, αλλά δε τους φοβόμαστε: Δηλώσεις, πάλι, των πρωταγωνιστών πριν από ένα ντέρμπι ή από ένα σημαντικό παιχνίδι που θέλουν σε αυτό το παιχνίδι να νικήσει ο καλύτερος. Oh Wait.
Θα πάμε να κάνουμε το παιχνίδι μας: Οι ποδοσφαιριστές που αγαπήσαμε. Δε θα επιτρέψουν στους αντιπάλους να κάνουν το δικό τους αλλά θα παίξουν αυτοί όπως θέλουν.
Δε με ενδιαφέρει ποιος σκοράρει, αρκεί να κερδίζει η ομάδα: Έχει πάει ο άλλος κι έχει βάλει τρία γκολ αλλά θέλει να το παίξει σεμνός στις κάμερες και λέει την από πάνω ατάκα.
Κοιτάμε το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά: Ατάκα προπονητή που είτε έχει κερδίσει με 3-0 ή έχει γυρίσει από πεντάρα.
Βλέπει την έξοδο: Αυτό το λένε σε αποβολή αν και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε κάποια εθνική οδό.
Μπαλωθιά/Τσικουδιά/Ρακή οτιδήποτε Κρητικό-τοπικιστικό όταν νικούν οι ομάδες του νησιού: Και μετά κάθονται όλοι μαζί και τρώνε γαμοπίλαφο, απάκι, χοχλιούς και σταμναγκάθι.
Στο τέλος της σεζόν θα κάνουμε ταμείο: Πάλι από ποδοσφαιριστή/προπονητή μετά από μια σημαντική νίκη που αντί να πει “ΝΑΙ ΔΙΑΟΛΕ ΝΑΙ” προτιμά το σεμνά και ταπεινά του ότι ήταν απλά ένα παιχνίδι και θα δούμε τι καταφέραμε στο τέλος της σεζόν.
Υπομονή: Πάει παντού και πάντα, ταιριάζει στο οτιδήποτε. Αυτό και το φιλότιμο.
Μαθαίνουμε από το κάθε ματς ξεχωριστά: Αυτό έρχεται μετά από πεντάρα και οι παίκτες έμαθαν το μάθημά τους.
Ανακούφιση (για τον τάδε όταν τραυματίζεται): Αυτό που λέει.
Πονοκέφαλος η ενδεκάδα για τον προπονητή: Ο πονοκέφαλος δημιουργείται από ημικρανίες, από χανγκόβερ αν έχεις πιει τα πάντα το προηγούμενο βράδυ ή και μεσημέρι ή πρωί -δε θα σου πούμε εμείς τι θα κάνεις, και όχι από μια απόφαση του να βγάλεις την ενδεκάδα που θα κατέβει να αντιμετωπίσει τον αντίπαλο.
Δεν ενδείκνυται για καρδιακούς: Αυτό το λέμε στο τέλος του παιχνιδιού κυρίως σε αγώνες μπάσκετ όπου η έκβαση της αναμέτρησης είναι αμφίρροπη.
Θέλω να δίνω το 100% των δυνατοτήτων μου: Ποδοσφαιριστής μπροστά σε δημοσιογράφους και κάμερες μετά από μια καλή εμφάνιση.
Γκρανκινιολικό, χιτσκοκικό, θριλερικό φινάλε: 66-67, έχουμε την τελευταία επίθεση στα 7”, περιγράφει ο Δημήτρης Χατζηγεωργίου.
Στην επόμενη σελίδα τα κλισέ σπάνε ρεκόρ