«Γεννήθηκα το 1961, μόλις δύο χρόνια μετά την άνοδο του Φιντέλ Κάστρο στην εξουσία και μόλις λίγους μήνες μετά την εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων».
Αυτή ήταν η δήλωση του Μπαράκ Ομπάμα, μετά την ιστορικής σημασίας απόφαση ΗΠΑ και Κούβας, να αποκαταστήσουν πλήρως τις διπλωματικές τους σχέσεις μετά από πενήντα και πλέον χρόνια. Τα λόγια του αμερικάνου Προέδρου ήταν απλά, όμως το μήνυμα ξεκάθαρο: η «εκδικητική» πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Κούβα πρέπει να αλλάξει. Οι ΗΠΑ αναθεωρούν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους μέσα στον κόσμο, η Σοβιετική Ένωση έχει καταρρεύσει προ καιρού οδηγώντας σε έναν πολυπολικό κόσμο, ενώ η Κούβα επιχειρεί να γυρίσει σελίδα στην ιστορία της (;) με μία βελούδινη μετάβαση σε ένα πιο φιλελεύθερο μοντέλο. Όταν λοιπόν ο κόσμος αλλάζει, πρέπει οι άνθρωποι να γεννήσουν νέες πολιτικές. Είναι επίπονο. Όμως αυτή είναι η φύση των πραγμάτων.
Είναι ξεκάθαρο ότι οι Ομπάμα και Ραούλ Κάστρο έθεσαν τέλος στο πλαίσιο που αναπτύχθηκαν οι αμερικανοκουβανικές σχέσεις την τελευταία πεντηκονταετία. Και είναι πολύ δύσκολο να προκρίνει κανείς την πορεία που θα πάρουν τα πράγματα τα επόμενα χρόνια. Το σίγουρο είναι το βάθος της σύγκλισης μεταξύ των δύο κρατών θα γεννήσει μια ιδιαίτερη πολιτική δυναμική. Ας δούμε λοιπόν τι αλλάζει άμεσα για τους Αμερικάνους και τους Κουβανούς πολίτες…
1. Περισσότερες κατηγορίες Αμερικανών πολιτών έχουν πλέον το δικαίωμα να ταξιδέψουν στην Κούβα. Στις κατηγορίες αυτές εντάσσονται όσοι εργάζονται στον τομέα της υγείας, των δημοσίων θεαμάτων, του αθλητισμού, καθώς επίσης και όσοι ασχολούνται με το εξαγωγικό εμπόριο.
2. Οι Αμερικάνοι θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν στην Κούβα πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες.
3. Οι εμπορικές απαγορεύσεις θα αμβλυνθούν με τους Αμερικάνους να μπορούν να εισάγουν στην Κούβα αγαθά αξίας 400 δολλαρίων. Προσοχή όμως, ρούμι και πούρα μέχρι 100 δολάρια πίσω.
4. Οι περιορισμοί στα χρηματικά εμβάσματα από τους Αμερική προς Κούβα θα αρθούν.
5. Οι ΗΠΑ αποκτούν πρεσβεία στην Αβάνα μετά από 50 χρόνια.
Η ανακοίνωση της εγκαινίασης μίας νέας εποχής στις αμερικανοκουβανικές σχέσεις ήρθε αναπάντεχα, μετά από δεκαοκτώ μήνες μυστικών συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας. Η συμφωνία των δύο κρατών συμπεριέλαβε άλλωστε και την ανταλλαγή κρατουμένων, η οποία αποτέλεσε καρπό προσπαθειών όχι μόνο του Ομπάμα και Ραούλ Κάστρο, αλλά και του Πάπα Φραγκίσκου, που έχει συχνή συνομιλία με τους δύο πολιτικούς αξιωματούχους.
«Θα θέσουμε τέρμα σε μία παρωχημένη προσέγγιση που για δεκαετίες απέτυχε να προωθήσει τα συμφέροντά μας και πράγματι θα ξεκινήσουμε να ομαλοποιούμε τις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών». Η δήλωση αυτή ανήκει στον αμερικάνο Πρόεδρο κι αποδεικνύει ότι εισήλθε σε διπλωματικά μονοπάτια που οι δέκα προκάτοχοί του αρνήθηκαν να εξερευνήσουν. Υπέρ της νέας προσέγγισης τέθηκε και ο Άλαν Γκρος, αμερικάνος πράκτορας που ήταν φυλακισμένος στην Κούβα για πάνω από 5 χρόνια. «Το μαρτύριο μου και οι αδικίες σε βάρος του κουβανέζικου λαού αποτελούν το αποτέλεσμα μίας αμοιβαίας αντιδραστικής κι εριστικής πολιτικής. Τέτοιες επιθετικές πολιτικές δυσκολεύουν την ορθή κρίση των πραγμάτων. Ποτέ δύο λάθη δε μας κάνουν ένα σωστό». Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, που δήλωσε ότι «η νέα πολιτική συμβάλλει στην προώθηση των οικονομικών και πολιτικών ελευθεριών στην Κούβα». Οι Ρεπουμπλικάνοι πώς αντέδρασαν; Δήλωσαν έτοιμοι να επαναφέρουν τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κούβα στο μέχρι πρότινος ισχύον status quo.
Αναμένοντας λοιπόν να ζήσουμε το μέλλον, μπορούμε πλέον να είμαστε σίγουροι ότι ο Φουκουγιάμα έκανε ένα μεγάλο λάθος όταν μίλησε για το Τέλος της Ιστορίας…
Διαβάστε ακόμα: Ποιος βάλθηκε να σκοτώσει τον Φιντέλ Κάστρο;