Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΣΚΑΝΕΡ

Στη Νιγηρία, ένα «Slum Party» δίνει ζωή κι ελπίδα σε μια παραγκούπολη

Το Lagos Slum Party, ένα ετήσιο καλλιτεχνικό φεστιβάλ με πρωτοβουλία της δημιουργικής κολλεκτίβας Ennovate Dance House, αναδεικνύει τις θετικές πλευρές της κοινότητας στις παραγκουπόλεις και δίνει ελπίδα στους κατοίκους.
Φωτογραφίες: EPA/EMMANUEL ADEGBOYE

Εδώ και τρία χρόνια, στο Λάγος, την πρωτεύουσα της Νιγηρίας, μια ομάδα από δέκα νεαρούς Νιγηριανούς καλλιτέχνες, η κολλεκτίβα Ennovate Dance House, προσπαθεί να βελτιώσει με την τέχνη της τη ζωή των κατοίκων της παραγκούπολης Orowonshoki, ελπίζοντας να αλλάξει τη φήμη μιας περιοχής που κάποτε είχε πληγεί από την τυφλή βία των συμμοριών.

Χρησιμοποιώντας τον χορό και την τέχνη της παράστασης, η δημιουργική αυτή ομάδα επαναπροσδιορίζει γενικά την αντίληψη των παραγκουπόλεων στη Νιγηρία. Περισσότερο από μια απλή παράσταση, οι διοργανωτές βλέπουν το Lagos Slum Party ως εργαλείο πολιτικής ευαισθητοποίησης. Το κάθε πάρτι είναι ένα δυναμικό βύθισμα στην παράδοση και τη δημιουργικότητα, που ξετυλίγει την ιστορία της ανθεκτικότητας της κοινότητας και της μαύρης φυλής. Μια ετήσια γιορτή αναγέννησης της αφρικανικής ταυτότητας μέσα στους σκονισμένους δρόμους της παραγκούπολης.

Ακροβάτες δίνουν παράσταση, κατά τη διάρκεια ενός slum party στην παραγκούπολη Oworonshoki του Λάγος, Νιγηρία, 24 Σεπτεμβρίου 2024. EPA/EMMANUEL ADEGBOYE

Dance Is Life. Καλλιτέχνες που συμμετέχουν σε ένα slum party στην παραγκούπολη Oworonshoki του Λάγος, Νιγηρία, 24 Σεπτεμβρίου 2024. EPA/EMMANUEL ADEGBOYE

Τα χορευτικά και θεατρικά όσων καλλιτεχνών συμμετέχουν στο πάρτι δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα πολιτισμού και τέχνης. Χορευτές, μεταμφιεσμένοι και παραμυθάδες, όλοι μαζί ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αναδείξουν την πλούσια κληρονομιά της παραγκούπολης Oworonshoki.

Η Valu, Νιγηριανή χορεύτρια και ιδρυτικό μέλος της ομάδας  Ennovate Dance House, μιλάει στο ενημερωτικό σάιτ africanews.com γι’ αυτό που συμβαίνει: «Όσον αφορά την αίσθηση της ανασφάλειας, όλη η περιοχή Oworonshoki ήταν για χρόνια σαν ένα μαύρο σημείο, κανείς δεν έβγαινε στον δρόμο, από φόβο του τι θα μπορούσε να του συμβεί. Έτσι ξεκινήσαμε το Slum Party εδώ για να φέρουμε τους ανθρώπους έξω από τα σκοτάδια τους, να τους κάνουμε χαρούμενους, να δουν παραστάσεις από όλο το Λάγος, να συζητήσουν μεταξύ τους, να γνωρίσουν πάλι το νόημα της κοινότητας… Χρειαζόμασταν τον κόσμο να αρχίσει να μιλάει για τα πράγματα που φοβάται αλλά και που αγαπάει, και από εκεί και πέρα, χρόνο με τον χρόνο, η κατάσταση άρχισε να βελτιώνεται».

Xορευτής με ένα πήλινο δοχείο στο κεφάλι, κατά τη διάρκεια ενός slum party στην παραγκούπολη Oworonshoki του Λάγος, Νιγηρία, 24 Σεπτεμβρίου 2024. EPA/EMMANUEL ADEGBOYE

Ένας περφόρμερ δίνει μια παράσταση με φωτιές, κατά τη διάρκεια ενός slum party στην παραγκούπολη Oworonshoki του Λάγος, Νιγηρία, 24 Σεπτεμβρίου 2024. EPA/EMMANUEL ADEGBOYE

«Προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε την τέχνη μας για να μιλήσουμε, για να διαμαρτυρηθούμε. Χρησιμοποιούμε το σώμα μας, τον χορό μας γι’ αυτό. Και μπορούμε να δούμε πια ότι έχουν αλλάξει πραγματικά πολλά. Έτσι, τώρα αν πάτε στη φυλή Dugga, που κατοικεί στο Orowonshoki, θα δείτε πάλι το καλό, όχι το κακό. Είναι επειδή αλλάξαμε την αφήγηση της κοινότητας», δήλωσε ο Henry Bethel Wisdom, ένας από τους χορευτές στο Slum Party.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, η συλλογικότητα των χορευτών και καλλιτεχνών που έχει δημιουργηθεί μέσα από το Slum Party διοργανώνει εργαστήρια χορού για παιδιά και δραστηριότητες γυμναστικής για γυναίκες στην περιοχή. Το μότο τους: “Στo Εργαστήριο επιτρέπεται να έρχεστε όπως είστε, με όλη σας την ενέργεια και τα συναισθήματά σας, τις ελλείψεις σας, τις κινήσεις σας, τις ικανότητες και τις αναπηρίες σας.” 

Θεατές από την κοινότητα παρακολουθούν τους καλλιτέχνες που παίζουν κατά τη διάρκεια ενός slum party στην παραγκούπολη Oworonshoki του Λάγος, Νιγηρία, 24 Σεπτεμβρίου 2024. EPA/EMMANUEL ADEGBOYE

Ένας ακροβάτης εκτελεί το νούμερό του, κατά τη διάρκεια ενός slum party στην παραγκούπολη Oworonshoki του Λάγος, Νιγηρία, 24 Σεπτεμβρίου 2024. EPA/EMMANUEL ADEGBOYE

Τα τελευταία χρόνια, αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε παραγκουπόλεις σε όλο τον κόσμο. Έως το 2030, η Γη θα εξελιχθεί σε “πλανήτη των παραγκουπόλεων” σύμφωνα με το πρόγραμμα στέγασης των Ηνωμένων Εθνών, UN-Habitat. Δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν σε παραγκουπόλεις, κυρίως στην Aσία και την Aφρική, χωρίς πρόσβαση σε πόσιμο νερό, και τουαλέτες, και πολιορκούμενοι από την ασιτία, τις ασθένειες και την εγκληματικότητα.

Όσον αφορά στην Νιγηρία, τα τελευταία επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το 80% του αστικού πληθυσμού της χώρας, δηλαδή περίπου 41,6 εκατομμύρια άνθρωποι, ζει σε παραγκουπόλεις. Από αυτούς, περίπου 8 εκατομμύρια βρίσκονται στο Λάγος.

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.