Διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία στην πρωτεύουσα της Γεωργίας, Τιφλίδα (στα γεωργιανά Τμπίλισι), την Δευτέρα βράδυ, για πέμπτη συνεχόμενη νύχτα, ενώ υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η αντίθεση και κριτική σε ενέργειες της κυβέρνησης εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα, μετά και την απόφαση του πρωθυπουργού να αναστείλει τις συνομιλίες για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το Υπουργείο Εσωτερικών της Γεωργίας δήλωσε τη Δευτέρα το πρωί ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή 21 αστυνομικοί είχαν τραυματιστεί και 224 άτομα είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των πολυάριθμων διαδηλώσεων που υποστηρίζονται από την πρόεδρο της χώρας Σαλώμη Ζουραμπιτσβίλι, η οποία υποστηρίζει την ένταξη της Γεωργίας στην ΕΕ.
Στη χώρα των 3,7 εκατομμυρίων κατοίκων, οι εντάσεις αυξάνονται εδώ και μήνες μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος Γεωργιανό Όνειρο και των κομμάτων της αντιπολίτευσης που το κατηγορούν ότι ακολουθεί όλο και πιο αυταρχικές, αντιδυτικές και φιλορωσικές πολιτικές.
Η κρίση στη Γεωργία επιδεινώθηκε την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου, με τον πρωθυπουργό Ηρακλί Κομπαχίτζε να δηλώνει ότι η Γεωργία θα αναστείλει τις ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ για τέσσερα χρόνια, μέχρι το τέλος του 2028, αφού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε τα αποτελέσματα των εκλογών της χώρας, επικαλούμενο υποτιθέμενες παρατυπίες.
Η κίνηση της κυβέρνησης προκάλεσε ευρεία οργή και έβγαλε χιλιάδες φιλοευρωπαίους Γεωργιανούς στους δρόμους της πρωτεύουσας, όπου διαδήλωνουν κάθε βράδυ παρά τις βίαιες αντιδράσεις της αστυνομίας. Για πέντε συνεχόμενα βράδια, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώνονται στην κεντρική λεωφόρο Ρουσταβέλι της Τιφλίδας, πετώντας πυροτεχνήματα στην αστυνομία, η οποία απαντά με ομοβροντίες κανονιών νερού και συλλήψεις.
Οι εντάσεις στους δρόμους και οι διαμαρτυρίες είχαν ξεκινήσει μήνες νωρίτερα, όταν το φιλορωσικό κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Ονειρο ήρθε πρώτο στις βουλευτικές εκλογές της 26ης Οκτωβρίου, που θεωρούνταν ευρέως και σαν δημοψήφισμα για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αντιπολίτευση και η φιλοδυτική πρόεδρος Σαλώμε Ζουραμπιτσβίλι κατηγόρησαν τότε το κόμμα ότι νόθευσε τα εκλογικά αποτελέσματα με τη βοήθεια της Μόσχας.
Η Γεωργία, η οποία απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση το 1991, επιδιώκει εδώ και χρόνια την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον στόχο αυτό να είναι καταγεγραμμένος από τότε στο σύνταγμά της. Η πλειονότητα των Γεωργιανών, σε όλα τα μέχρι τώρα δημοψηφίσματα, τάσσονταν ύπερ της ένταξης της Γεωργίας στο ευρωπαϊκό μπλοκ, και φάνηκε ότι η Γεωργία και οι πολίτες της βρίσκονται σε καλό δρόμο πέρυσι, όταν η χώρα απέκτησε το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας. Μέχρι και την περασμένη Πέμπτη, όταν η κυβέρνηση αυτή σηματοδότησε την απομάκρυνσή της από την Ευρώπη.
Η πρόεδρος Σαλώμε Ζουραμπιτσβίλι δήλωσε το Σάββατο ότι δεν θα παραιτηθεί όταν λήξει η θητεία της αυτόν τον μήνα, λέγοντας ότι το νέο κοινοβούλιο είναι παράνομο και δεν έχει καμία εξουσία να ορίσει τον διάδοχό της.
Το Γεωργιανό Όνειρο έχει υιοθετήσει όλο και περισσότερο κατασταλτικούς νόμους που αντικατοπτρίζουν εκείνους της Ρωσίας, οι οποίοι καταστέλλουν την ελευθερία του λόγου και περιορίζουν τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+. Τη Δευτέρα τέθηκε σε ισχύ νόμος που απαγορεύει τους γάμους μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, τις υιοθεσίες από ζευγάρια του ίδιου φύλου και τη δημόσια υποστήριξη και απεικόνιση των ΛΟΑΤΚΙ+ σχέσεων και ατόμων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Νωρίτερα φέτος, προώθησε έναν νέο, ρωσικού τύπου νόμο περί «ξένων πρακτόρων» που επιτρέπει στην κυβέρνηση να περιορίζει και να καταστέλλει ανεξάρτητες οργανώσεις, ακτιβιστές και διεθνείς παρατηρητές, προκαλώντας ανησυχία στην ΕΕ, τις ΗΠΑ και τους πολιτικούς της αντιπάλους εντός της Γεωργίας.
Η Ρωσία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Ο αξιωματούχος ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, δήλωσε ότι γίνεται απόπειρα επανάστασης και έγραψε στο Telegram ότι η Γεωργία «κινείται γρήγορα κατά μήκος του ουκρανικού δρόμου, προς τη σκοτεινή άβυσσο. Συνήθως αυτού του είδους τα πράγματα τελειώνουν πολύ άσχημα».
Φυσικά, αναφερόταν στην επανάσταση του Μαϊντάν το 2014 στην Ουκρανία, η οποία ξεκίνησε αφού ο τότε Ουκρανός φιλο-ρώσος πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς ανέστειλε τις προετοιμασίες της Ουκρανίας για την υπογραφή συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ, σε μια κίνηση που θεωρήθηκε ότι έκοψε τους δεσμούς με τη Δύση και επέστρεψε στην τροχιά του Κρεμλίνου. Την συνέχεια την γνωρίζουμε όλοι καλά.
Μιλώντας στο Associated Press το Σάββατο, η πρόεδρος Σαλώμε Ζουραμπιτσβίλι δήλωσε «Δεν απαιτούμε επανάσταση. Ζητάμε νέες εκλογές, αλλά υπό συνθήκες που θα διασφαλίζουν ότι η βούληση του λαού δεν θα παραποιηθεί ή δεν θα κλαπεί ξανά».