Δυο ώρες και κάτι. Σκάρτες δυόμισι. Τόσο κράτησε η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους από τον καλλιτεχνικό χώρο στο Μέγαρο Μαξίμου, σε μια ύστατη (;) προσπάθεια να εκτονωθεί, μετά από σχεδόν δυο μήνες, η κρίση που έχει ξεσπάσει μετά την ψήφιση του ΠΔ85, καθώς δημιουργεί ζητήματα στα μισθολογικά των καλλιτεχνών, πέραν του σκέλους της ηθικής απαξίωσης. «Όταν έσπασε ο αρχικός πάγος, η συζήτηση πήρε καλό ρυθμό και η κουβέντα πήρε θετικό πρόσημο. Υπήρξαν σημεία σύγκλισης», ήταν τα πρώτα σχόλια του Αστέρη Πελτέκη, καλλιτεχνικού διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, στην Popaganda, αμέσως μόλις βγήκε από το Μέγαρο Μαξίμου.
Αρχικά στη συζήτηση τέθηκε, προσθέτει, το θέμα-«αγκάθι» του επίμαχου ΠΔ 85, και «η κυβερνητική πλευρά θεωρεί ότι απλώς έφερε τα πράγματα στο προηγούμενο, στο αρχικό status, χωρίς να υποβαθμίζεται κανείς ως καλλιτέχνης. Οι νομικοί εκπρόσωποι των καλλιτεχνών που παρίσταντο είχαν διαφορετική άποψη, που εξέθεσαν στην κυβερνητική πλευρά». Ακούστηκαν όλα τα επιχειρήματα-αντεπιχειρήματα.
Στον απολογισμό της συνάντησης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ στέκεται αφενός στη «νέα δέσμευση της κυβέρνησης ως την Παρασκευή να προτείνει νέα νομοθετική ρύθμιση που θα φέρνει με συνταγματικό τρόπο μισθολογική ισοτιμία των αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών με ΤΕ», γεγονός που, όπως υπογραμμίζει, «θα είναι σημαντικό, αν συμβεί, γιατί έτσι θα δοθεί λύση και για τα πτυχία που μείνανε στον αέρα από το 2003 μέχρι το 2023». Αφετέρου, ο κ. Πελτέκης κρατάει από τις κυβερνητικές δεσμεύσεις το ότι «μέχρι τις 31 Μαρτίου οι Διυπουργικές Ομάδες Εργασίας θα καταθέσουν συγκεκριμένο πλαίσιο για τον χαρακτήρα και τον τρόπο λειτουργίας της Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών, αρχής γενομένης από το 2025», για να προλάβουν προφανώς τις εκλογές.
«Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και με διάθεση να βρεθεί μια λύση κι από τις δυο πλευρές», επιβεβαιώνει και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Γιάννης Μόσχος. «Βρέθηκαν κοινά σημεία σύγκλισης», προσθέτει. «Αποχωρήσαμε με την υπόσχεση ότι την Παρασκευή θα μας δοθεί από την κυβέρνηση ένα κείμενο με την νέα πρόταση (νομοθετική ρύθμιση) που θα εξετάσουν τα Σωματεία. Το σημαντικό είναι ότι υπήρχε διάθεση κι από τις δυο πλευρές να εκτονωθεί η κρίση και υπάρχει η αίσθηση ότι θα βρεθεί γρήγορα λύση», καταλήγει.
Επιφυλακτικά παραμένουν ωστόσο τα συνδικαλιστικά όργανα, που δεν αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις, μετά τη συνάντηση. «Προφανώς, δεν βαραίνει η πρόθεση. Πρέπει να δούμε προηγουμένως το περιεχόμενο της νομοθετικής ρύθμισης», μας τόνισε εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, παραμένοντας συγκρατημένος ως προς τις προθέσεις της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της ΠΟΘΑ Κώστας Κεχαγιόγλου. «Η νομοθετική ρύθμιση θα βγει στο τέλος της βδομάδας. Έως τότε θα είμαστε σε κινητοποιήσεις», προσθέτει, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι από ένα σημείο και μετά και για πολλή ώρα σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου «έγινε ουσιαστική συζήτηση. Αναπτύξαμε όλο τον προβληματισμό μας».
«Οφείλουμε να είμαστε επιφυλακτικοί και σε στάσης αναμονής. Περάσαν δυο μήνες και τίποτα δεν είναι έτοιμο», επισημαίνει και ο Γ.Γ. του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Άρης Λάσκος (ο Πρόεδρος του ΣΕΗ Σπύρος Μπιμπίλας δεν μπόρεσε να παραστεί). Ωστόσο ο κ. Λάσκος αναγνωρίζει ότι υπάρχει ένα χειροπιαστό κέρδος από τη συνάντηση: «Από τα χείλη του πρωθυπουργού αρθρώθηκε ότι δεν μιλάμε για παρεξήγηση αλλά για πρόβλημα».
Στη συζήτηση δεν δεσμεύτηκε πάντως η πλευρά της κυβέρνησης για απόσυρση του ΠΔ85, που είναι και το βασικό αίτημα των αντιδράσεων-καταλήψεων, αλλά για νέα νομοθετική ρύθμιση, που θα επιλύει το μισθολογικό ζήτημα που ανέκυψε. Ο εκπρόσωπος σπουδαστών Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, Θάνος Παπαδογιάννης, μαζί με τους εκπροσώπους των υπόλοιπων σωματείων κατέθεσαν από κοινού τα αιτήματα και των σπουδαστών και καλλιτεχνών, τα οποία δεν αφορούν αποκλειστικά στο προεδρικό διάταγμα που προκάλεσε τον τωρινό «σεισμό», αλλά και σε ζητήματα δωρεάν σίτισης, υλικοτεχνικών υποδομών κ.ο.κ..
Η πλευρά τη κυβέρνησης, συγκρατημένα αισιόδοξη, για τις επόμενες αντιδράσεις των καλλιτεχνών, ως το τέλος της εβδομάδας θα καταθέσει «συγκεκριμένη πρόταση προκειμένου να θεραπευτεί το ζήτημα που προέκυψε το 2015 και αφορά τη διαφοροποίηση μισθολογικά και ως προς την βαθμολογική εξέλιξη αποφοίτων δραματικών σχολών και σχολών χορού, ανεξαρτήτως του έτους αποφοίτησής τους -προ ή μετά του 2003-, για την παροχή καλλιτεχνικού-εκπαιδευτικού και συναφούς έργου στο δημόσιο». Θα εξετάσει επίσης τη δυνατότητα εισόδου αποφοίτων δραματικών και συναφών σχολών με κατατακτήριες εξετάσεις στο 3ο εξάμηνο τμημάτων ΑΕΙ.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε κατά την συνάντηση ότι θα μελετήσει όλα όσα κατατέθηκαν σήμερα, έχοντας προηγουμένως θελήσει να επαναλάβει ότι «αυτό το Προεδρικό Διάταγμα (85) δεν αναγνωρίζει νέα ακαδημαϊκά ή επαγγελματικά δικαιώματα και ούτε τροποποιεί υφιστάμενες διατάξεις της νομοθεσίας γύρω από αυτά» και ότι «οι προσλήψεις καλλιτεχνών στο δημόσιο για καλλιτεχνικό έργο εξαιρούνται ρητά από το Προεδρικό Διάταγμα, το ΑΣΕΠ και το ενιαίο μισθολόγιο. Σε κάθε περίπτωση με την τροπολογία την οποία έχουμε ψηφίσει, έχουμε γυρίσει στο status quo ante, ό,τι ίσχυε δηλαδή πριν από τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος. Άρα είμαστε στο σημείο το οποίο ίσχυε πριν γίνει όλη αυτή η μεγάλη κινητοποίηση από πλευράς καλλιτεχνών».
Παρόντες ήταν και η Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Χορό, Μ. Ανανιάδου, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου Βασίλης Παρασκευόπουλος, η Διευθύντρια της Σχολής Εθνικού Θεάτρου Δηώ Καγκελάρη κι ο Διευθυντής Σχολής Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Γιάννης Ρήγας.
Η Λυδία Κονιόρδου, πρώην Υπουργός Πολιτισμού και ηθοποιός με τεράστια εμπειρία στον χώρο, εκτός από περγαμηνές, παρότι είχε κληθεί, δεν παρέστη. Την αναζητήσαμε και τη βρήκαμε εν μέσω ταξιδιού. «Δεν κατανοώ γιατί δεν κλήθηκαν και άλλοι πρώην υπουργοί Πολιτισμού και κλήθηκα μόνο εγώ», μας εξήγησε. Όπως γράφηκε, η ίδια απέρριψε την πρόσκληση διότι «δεν έχει θεσμική ιδιότητα».
Από την κυβέρνηση συμμετείχαν οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης, η γενική γραμματέας Ανθρωπίνου Δυναμικού Βιβή Χαραλαμπογιάννη, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γ. Βούτσινος και η γενική γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού Ελένη Δουνδουλάκη.