Οι σημαίες της Παλαιστίνης ακόμη κυματίζουν στις μεγαλύτερες πανεπιστημιουπόλεις της Αμερικής. Παρά τις βίαιες επιχειρήσεις της αστυνομίας και τις μαζικές συλλήψεις φοιτητών/ριών, το κίνημα στήριξης στον παλαιστινιακό λαό γιγαντώνεται μέρα με τη μέρα. Κορυφαία Πανεπιστήμια, με πρωτοστάτη το Columbia, έχουν μεταμορφωθεί σε αυτοσχέδια camps και οι φοιτήτριες και οι φοιτητές απαιτούν, από τις σκηνές τους, την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, τη διακοπή της χρηματοδότησης και την απόσυρση επενδύσεων από το «κράτος-σφαγέα», το Ισραήλ.
Πάνω από 100 φοιτητές στο Columbia συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα από το NYPD, αφού αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν την «κατασκήνωση διαμαρτυρίας» στην κεντρική πανεπιστημιούπολη του πανεπιστημίου. Πολλοί από τους φοιτητές που συνελήφθησαν έχουν τεθεί προσωρινά σε διαθεσιμότητα από το πανεπιστήμιο. Η καταστολή καταδικάστηκε από μια ομάδα καθηγητών που δήλωσαν «σοκαρισμένοι» από την αποτυχία της Προέδρου του Πανεπιστημίου, Minouche Shafik, «να υπερασπιστεί την ελεύθερη έρευνα που είναι κεντρική για την εκπαιδευτική αποστολή ενός πανεπιστημίου σε μια δημοκρατική κοινωνία και για την προθυμία της να κατευνάσει τους νομοθέτες που επιδιώκουν να παρέμβουν στις πανεπιστημιακές υποθέσεις».
Οι συλλήψεις που έλαβαν χώρα στο Columbia πυροδότησαν μια σειρά σημαντικών γεγονότων, μεταξύ άλλων την αποκατάσταση των καταλήψεων και την επέκταση των διαμαρτυριών αλληλεγγύης σε άλλες πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ. Κι ενώ το Columbia ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα θα πραγματοποιήσει διαδικτυακά μαθήματα για να προσπαθήσει να «επαναφέρει» την κατάσταση στην πανεπιστημιούπολη, οι διαμαρτυρόμενοι φοιτητές δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να καταλαμβάνουν το γκαζόν μέχρι το πανεπιστήμιο να απο-επενδύσει από εταιρείες με δεσμούς με το Ισραήλ.
Φοιτητές/ριες σε πανεπιστημιουπόλεις όλης της χώρας, όπως στο Brown, το Princeton, το Northwestern, το Providence, το University of Michigan, το Massachusetts Institute of Technology (MIT) και το California State Polytechnic, πραγματοποιούν διαμαρτυρίες σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους φοιτητές του Columbia που συνελήφθησαν. Παράλληλα, φοιτητές στο Yale, στο University of Texas στο Austin, στο Emory, στο University of Southern California κ.ά., έχουν στήσει τις δικές τους κατασκηνώσεις.
Μέλη της πολιτειακής αστυνομίας των αυτοκινητοδρόμων, καθώς και έφιπποι αστυνομικοί, εισέβαλαν πάνω σε άλογα στο University of Texas στο Austin και συνέλαβαν 20 άτομα, ενώ το University of Southern California έκλεισε την πανεπιστημιούπολή του και ζήτησε από την αστυνομία του Los Angeles να διαλύσει μια συγκέντρωση. Οι αρχές συνέλαβαν φοιτητές οι οποίοι παραδόθηκαν ειρηνικά. Ακόμη, όπως αποκαλύπτουν βίντεο-ντοκουμέντα, οι αρχές επιβολής του νόμου φαίνεται να έκαναν χρήση tasers σε φοιτητές του Emory University στην Atlanta, που βρίσκονται πεσμένοι στο έδαφος, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τις βίαιες μεθόδους που εφαρμόζονται κατόπιν συνεννόησης με τους διοικητές των Πανεπιστημίων, για τη διάλυση των καταλήψεων.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Και δεν είναι μόνο οι φοιτητές: Σε βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, η οικονομική ιστορικός και καθηγήτρια στο Emory University, Caroline Fohlin, παρουσιάζεται με το κεφάλι στο έδαφος ενώ αστυνομικοί της περνούν χειροπέδες, λόγω της προσπάθειάς της να προστατέψει τους φοιτητές από τις συλλήψεις. Αντίστοιχη μεταχείριση δέχτηκε και η Κοσμήτορας του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου, Noëlle McAfee, η οποία συνελήφθη από την αστυνομία κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων.
Την ίδια ώρα, οι φοιτητές που μετέχουν στην κατάληψη του Columbia κατηγορούνται για αντισημιτισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Mike Johnson, συναντήθηκε με εβραίους φοιτητές του Columbia, οι οποίοι είπαν πως φοβούνται να έρθουν στην πανεπιστημιούπολη και επικαλέστηκαν μαρτυρίες εβραίων φοιτητών που λένε ότι τους έφτυσαν και ότι είδαν σβάστικες σχεδιασμένες στους τοίχους. Κόντρα στη διαπόμπευση του αγώνα τους, οι φοιτητές της κατάληψης τονίζουν πως η διαμαρτυρία τους είναι ειρηνική και πως πρόσωπα που δεν συνδέονται με την κίνησή τους και με το πανεπιστήμιο είναι εκείνα που βρίσκονται πίσω από τις εμπρηστικές αντιπαραθέσεις.
«Οι κατηγορίες ότι οι διαμαρτυρίες είναι αντισημιτικές είναι στην καλύτερη περίπτωση λανθασμένα πληροφορημένες και στη χειρότερη κυνικές»
Εν μέσω αναβρασμού και αμείωτου σθένους από τους φοιτητές που συνεχίζουν τις καταλήψεις τους παρά τη σωρεία συλλήψεων, η μεγαλωμένη στο Ισραήλ Αμερικανίδα καθηγήτρια στο College of the Arts του California State University, Nizan Shaked (Ph.D., Professor of Contemporary Art History, Museum and Curatorial Studies), που έχει σταθεί στο πλευρό των διαμαρτυρόμενων φοιτητών, εξηγεί στην Popaganda τη σημασία των καταλήψεων ενάντια στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού από το Ισραήλ και την πίεση που θα μπορούσαν να ασκήσουν μακροπρόθεσμα στις διοικήσεις των Πανεπιστημίων.
«Να επισημάνω καταρχάς, ότι στη δική μας πανεπιστημιούπολη δεν έχει στηθεί ακόμη κάποια κατασκήνωση, ωστόσο, έχουν γίνει τουλάχιστον δύο πολύ ειρηνικές διαμαρτυρίες στις οποίες συμμετείχα», θα μου πει η Δρ. Shaked, για να συνεχίσει αναφερόμενη στους λόγους για τους οποίους οι φοιτητές προχωρούν σε καταλήψεις:
«Ο κύριος λόγος για τον οποίο οι φοιτητές διαμαρτύρονται είναι φυσικά για να σταματήσει η γενοκτονία στη Γάζα. Ζητούν από τα πανεπιστήμιά τους να ακολουθήσουν το κάλεσμα της παλαιστινιακής κοινωνίας των πολιτών να απο-επενδύσουν. Όλο και περισσότεροι φοιτητές συνειδητοποιούν ότι είναι χρέος τους να αγωνιστούν ενάντια στη γενοκτονία που διαπράττεται, επειδή τα πανεπιστήμιά τους έχουν επενδύσει σε ισραηλινές βιομηχανίες όπλων και άλλες επιχειρήσεις. Οι φοιτητές βλέπουν τη γενικότερη εικόνα, επειδή έχουν μελετήσει για την αποαποικιοποίηση και το κίνημα Land Back στις ΗΠΑ (σ.σ. μέρος ενός ευρύτερου κινήματος ιθαγενών για την αποαποικιοποίηση), και κατανοούν τις περιπλοκές και την πολυπλοκότητά του».
Παράλληλα, οι φοιτητές μελετούν για την ιστορία του ρατσισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, και κατανοούν τους μηχανισμούς του, ενώ εξάγουν συμπεράσματα για όσα βλέπουν να εκτυλίσσονται στα κυρίαρχα και εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης.
Όπως διευκρινίζει η καθηγήτρια για τις κατηγορίες που θέλουν τις διαμαρτυρίες των φοιτητών να είναι αντισημιτικές, «Το κίνημα φαίνεται να συγκροτείται ως ένα δίκτυο παλαιστινιακής ηγεσίας που συνεργάζεται με μια σειρά από μαύρους και ιθαγενείς έγχρωμους ανθρώπους (Black and Indigenous People of Color / BIPOC), καθώς και με την εργατική ηγεσία και εβραϊκές ομάδες όπως η Εβραϊκή Φωνή για την Ειρήνη (Jewish Voice for Peace) και η Ποτέ Ξανά (Never Again), που είναι προσηλωμένες στον αντισιωνισμό, ο οποίος είναι στον πυρήνα του αντιρατσιστικός και ενάντια στον αντισημιτισμό. Οι κατηγορίες ότι οι διαμαρτυρίες των φοιτητών είναι αντισημιτικές είναι στην καλύτερη περίπτωση λανθασμένα πληροφορημένες και στη χειρότερη κυνικές. Εκτός από μεμονωμένες φωνές στην περιφέρεια, δεν υπάρχει κανένας απολύτως αντι-εβραϊσμός».
«Η ακραία αντίδραση των πανεπιστημιακών διοικήσεων και η βία της αστυνομίας θα πυροδοτήσουν μεγαλύτερη λαϊκή ταύτιση»
Αντιθέτως, υπάρχει σαφής και πολύ ορατή εβραϊκή συμμετοχή. «Η μακρά ιστορία του αριστερού εβραϊκού ακτιβισμού αναδεικνύεται και τιμάται, και αποτελεί μέρος αυτού του αναγεννημένου φοιτητικού κινήματος. Οι φοιτητές αντιμετωπίζονται με εχθρότητα επειδή αποτελούν απειλή. Αποτελούν απειλή ακριβώς επειδή συνδέουν τις τελείες, βλέπουν την ευρύτερη εικόνα και, κυρίως, έχουν να προτείνουν λύσεις. Η έκκληση για απο-επένδυση έχει ήδη προκαλέσει κάποιους δωρητές του Columbia να αποσύρουν τις δωρεές τους», εξηγεί η Nizan Shaked.
Αυτή η έξοδος των δωρητών είναι αποτέλεσμα της απαίτησης των διαδηλωτών για θεσμική διαφάνεια, ενώ θα αναγκάσει τα πανεπιστημιακά ιδρύματα να βρουν άλλες πηγές χρηματοδότησης, όπως εκτιμά η καθηγήτρια του California State University. «Αυτό είναι μέρος της αποδόμησης του καπιταλιστικού συστήματος, που ευθύνεται για την κλιματική κρίση και για τόσα άλλα. Πολλά φοιτητικά κινήματα συγκλίνουν γύρω από το ζήτημα της Γάζας, επειδή κατανοούν ότι τους οδηγεί στην καρδιά της τωρινής παγκόσμιας τάξης».
«Οι καθηγητές συμφωνούν απόλυτα με τους φοιτητές»
Η Nizan Shaked τονίζει ότι η ακραία αντίδραση των πανεπιστημιακών διοικήσεων και η βία της αστυνομίας – περισσότερο ορατή στο Emory και στο University of Texas στο Austin- «θα πυροδοτήσει μόνο μεγαλύτερη λαϊκή ταύτιση. Άλλωστε, το κύμα των συλλήψεων πυροδότησε στην εξάπλωση των διαδηλώσεων σε κάθε πόλη και στη συμμετοχή περισσότερων ενδιαφερόμενων. Οι διοικητικοί υπάλληλοι και η αστυνομία προσπαθούν να παρουσιάσουν τους φοιτητές ως ταραξίες, αλλά το οπτικοακουστικό υλικό που φτάνει στη δημοσιότητα δείχνει το αντίθετο. Γιατί οι φοιτητές να εμπιστευτούν τις διοικήσεις, όταν αυτές δεν ξέρουν από πού φυσάει ο άνεμος;», αναρωτιέται η Δρ. Shaked.
Επιπλέον, η εξέγερση στη Γάζα αποκαλύπτει θεσμικές αντιφάσεις. Όπως λέει καταληκτικά η καθηγήτρια, θα ήταν πραγματικά ενδιαφέρον να γίνει μια έρευνα για το πόσοι καθηγητές συμφωνούν με τις διαμαρτυρίες. «Η αίσθηση που έχω από τους συναδέλφους μου, και παρατηρώντας τα ΜΜΕ, είναι ότι οι καθηγητές συμφωνούν απόλυτα με τους φοιτητές. Γινόμαστε μάρτυρες πολλών περιπτώσεων καθηγητών που βγήκαν έξω, συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες και προστάτευσαν τους φοιτητές».