Η αποποινικοποίηση της χρήσης και η νομιμοποίηση προμήθειας μπορεί να βοηθήσει να λυθεί ανθρώπινα και δίκαια το πρόβλημα των ναρκωτικών
Ηλιόσποροι
Τα τελευταία 3 χρόνια παρουσιάζεται ιδιαίτερη κινητικότητα σε ότι αφορά την αλλαγή της νομοθεσίας πολλών χωρών σχετικά με τη χρήση της κάνναβης για θεραπευτικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής που πρωτοστάτησαν τα τελευταία 50 χρόνια στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών, με προμετωπίδα την κάνναβη, μετράνε ήδη 21 πολιτείες που έχουν νομιμοποιήσει την ιατρική χρήση κάνναβης (με συνταγή γιατρού προμηθεύεται κάποιος κάνναβη από ειδικά φαρμακεία- dispensaries), ενώ από την αρχή του νέου έτους 2 πολιτείες (Κολοράντο και Ουάσινγκτον) νομιμοποίησαν και την προμήθεια- καλλιέργεια κάνναβης καθαρά για ψυχαγωγικούς σκοπούς.
Σε επίπεδο χωρών η Ουρουγουάη υπήρξε η πρώτη χώρα που νομιμοποίησε την καλλιέργεια και την διάθεση κάνναβης με κρατική εποπτεία (καθένας άνω των 18 ετών δικαιούται να αγοράζει από ειδικά φαρμακεία μέχρι 40 γραμμάρια κάνναβης το μήνα για 1 δολάριο το γραμμάριο, και να καλλιεργεί μέχρι 6 θηλυκά φυτά στο σπίτι, ενώ επίσης θεσμοποιεί τις κοινωνικές λέσχες κάνναβης που μπορούν να αποτελούνται μέγιστα από 45 μέλη και να καλλιεργούν μέχρι 100 φυτά για κατανάλωση αποκλειστικά από τα μέλη τους). Πολλές άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής (πχ Περού, Αργεντινή, Κολομβία Γουατεμάλα, Μεξικό κα) ετοιμάζονται να ακολουθήσουν το παράδειγμά της Ουρουγουάης με στόχο να αποδυναμώσουν τα παντοδύναμα καρτέλ του οργανωμένου εγκλήματος και να προστατεύσουν την υγεία των πολιτών τους. Δεν είναι τυχαίο ότι από την Λατινική Αμερική ξεκίνησε η πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Επιτροπής για τις Πολιτικές για τα Ναρκωτικά στην οποία συμμετέχουν ο πρώην πρόεδρος του ΟΗΕ και πολλοί αρχηγοί κρατών, διανοούμενοι και καλλιτέχνες.
Στην Ευρώπη βέβαια έχουμε τα παραδείγματα της Ολλανδίας, του Βελγίου, της Ισπανίας, της Τσεχίας, της Γερμανίας, της Πορτογαλίας, της Σλοβενίας αλλά και της Ελβετίας που εφαρμόζουν διαφορετικά μοντέλα αντιμετώπισης των εξαρτήσεων και πιο ελαστικές πολιτικές με έμφαση στην αποποινοκοποίηση της χρήσης και της καλλιέργειας κάνναβης για προσωπική χρήση (θεραπευτική και ψυχαγωγική), τη μείωση της βλάβης και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά από όλες αυτές τις χώρες σε ότι αφορά την απο-εγκληματοποίηση των χρηστών και την απεξάρτησή τους από τα παράνομα κυκλώματα, τη μείωση του αριθμού των φυλακισμένων και των προβληματικών χρηστών με ταυτόχρονη αύξηση του ηλικιακού μέσου όρου τους, καθώς και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της ευημερίας των χρηστών.
Εμείς δεν μπορούμε παρά να το γιορτάζουμε μαζί με όλο το αντιαπαγορευτικό κίνημα μου μετράει εκατομμύρια υποστηρικτές σε όλο τον κόσμο, αλλά και μαζί με κάθε νοήμων άνθρωπο που θέλει να σέβονται τα αυτονόητα δικαιώματά του για αυτοδιάθεση, ευημερία και ελευθερία επιλογών.
Η Ελλάδα είναι μια συντηρητική στη νοοτροπία χώρα, αλλά ακόμα και οι πιο συντηρητικές χώρες έχουν υποχρέωση να ακολουθούν πολιτικές που διασφαλίζουν τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τη δημόσια υγεία των πολιτών τους. Στην Ελλάδα της κρίσης η κατάσταση είναι απελπιστική γενικότερα και πιο ειδικά σε ότι αφορά τους χρήστες ουσιών. Οι δημόσιες δομές υγείας και περίθαλψης έχουν καταρρεύσει ή απαξιώνονται και υπο-χρηματοδοτούνται εκθετικά τα τελευταία χρόνια (βλ. ΟΚΑΝΑ και ΚΕΘΕΑ ανάμεσα στις άλλες), οι χρήστες ουσιών και δη οι προβληματικοί είναι περισσότεροι από ποτέ, οι τοξικοεξαρτημένοι βρίσκονται χωρίς καμιά περίθαλψη στους δρόμους ή περιμένουν σε λίστες θανάτου για υποκατάστατα, και τα νέα παιδιά κάνουν αλόγιστη χρήση με χαρακτηριστικά πολυτοξικομανίας.
Οι χρήστες κάνναβης αντιμετωπίζουν το νόμο και τη φυλάκιση ακόμα και για ποσότητες που δικαιολογούν προσωπική χρήση, ενώ η κάνναβη ένα μη-τοξικό βοτάνι παραμένει παράνομη και αυτή η παρανομία αποτελεί το προθάλαμο για να περάσουν οι χρήστες σε άλλες πιο τοξικές ουσίες όπως είναι το αλκοόλ, οι αμφεταμίνες, η κοκαΐνη και η ηρωίνη. Ο μισός πληθυσμός των υπερκορεσμένων φυλακών είναι μέσα για παραβίαση των νόμων για τα ναρκωτικά και οι πλειοψηφία από αυτούς είναι απλοί χρήστες. Οι καταγεγραμμένοι χρήστες οπιούχων είναι 20.000 αλλά συνολικά οι χρήστες ηρωίνης είναι πενταπλάσιοι, περίπου ένα 10% της ελληνικής κοινωνίας κάνει χρήση κάποιας παράνομης ουσίας και λόγο των κατασταλτικών πολιτικών που στηρίζονται στον ηθικό πανικό και τις ιδεοληψίες κάνουν την εμφάνισή τους όλο και πιο επικίνδυνες χημικές ουσίες που θερίζουν τους χρήστες. Επομένως είναι απαραίτητη μια συνολική αξιολόγηση του κόστους και του οφέλους των απαγορευτικών πολιτικών που ακολουθούνται για να διαπιστώσουμε ότι αυτές είναι εγκληματικές και όχι οι χρήστες.
Σε αυτό το πλαίσιο ναι την Ελλάδα θα την βοηθούσε μια συνολική αλλαγή των πολιτικών που αφορούν την αντιμετώπιση της χρήσης ουσιών και των εξαρτήσεων, όπως κάνουν οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες πλέον, στα πλαίσια της μείωσης της βλάβης, τη προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων, αλλά και της αποποινικοποίησης της χρήσης. Η αποποινικοποίηση της χρήσης και η νομιμοποίηση προμήθειας και καλλιέργειας κάνναβης για προσωπική χρήση είναι ένα πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της χρήσης και κατάχρησης ουσιών πιο αποτελεσματικά, δίκαια και ανθρώπινα.
Στη παρούσα οικονομικο-κοινωνικο-πολιτική κατάσταση της Ελλάδας μια τέτοια απόφαση μόνο ευεργετική θα μπορούσε να είναι. Θα ήταν ήδη αν πέρναγε το νομοσχέδιο που είχε καταθέσει η νομοπαρασκευαστική επιτροπή υπό τον καθηγητή Ν. Παρασκευόπουλο το 2011, πριν αναχαιτιστεί στην Βουλή από τους πολιτικούς υποστηρικτές του οργανωμένου εγκλήματος που θέλουν να διατηρηθεί η κατάσταση ως έχει αφού έτσι τα λεφτά είναι πολλά και είναι “μαύρα” για όλους.
Μέσα από τη παρανομία δεν μπορείς να ρυθμίσεις, ούτε να ελέγξεις την αγορά, πόσο μάλλον να περιφρουρήσεις την ασφαλή χρήση, την υγεία των χρηστών και τα δικαιώματα των καταναλωτών.
Αυτή τη στιγμή δαπανώνται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για μια αναποτελεσματική πολιτική με τα παραπάνω εγκληματικά αποτελέσματα και χιλιάδες θύματα. Οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα θα σεβόντουσαν περισσότερο τους πολίτες τους και θα έδιναν λύσεις σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο αν προχωρούσαν στη νόμιμη ρύθμιση της αγοράς- προμήθειας των ουσιών, ιδιαίτερα της κάνναβης, στον έλεγχο και τη φορολόγησή τους (όπως κάνουν οι 2 πολιτείες στην Αμερική), στη διάθεση οπιούχων υπό κρατική και κλινική εποπτεία, καθώς και στη μετατόπιση πολύτιμων οικονομικών πόρων από την καταστολή (αστυνομία, δικαστήρια, φυλακές) στην πρόληψη, την ενημέρωση, τη θεραπεία, την υγειονομική περίθαλψη και τη μείωση της βλάβης (αυτή τη στιγμή από τις συνολικές δαπάνες το 80% αφορά αστυνόμευση και καταστολή και μόλις το 20% θεραπεία και πρόληψη).
Επομένως θα μπορούσαμε να πούμε ότι μια λύση για τη κρίση βρίσκεται στη φύση. Στην πολιτεία του Κολοράντο με πληθυσμό 5 εκ. κατοίκους μέσα σε μια βδομάδα πραγματοποιήθηκαν νόμιμες πωλήσεις κάνναβης αξίας 5 εκατομμυρίων με ότι αυτό συνεπάγεται για τα έσοδα από τους φόρους και τις νέες θέσεις εργασίας που έχουν ανοίξει. Στην Ελλάδα με τους περισσότερο από 1 εκατομμύριο χρήστες κάνναβης, θα μπορούσαμε συντηρητικά να εξασφαλίσουμε περισσότερα από 500-800 εκατομμύρια ευρώ ετήσια από φόρους και μειωμένα έξοδα καταστολής, ενώ θα δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας και θα αναπτυχθεί ο τουριστικός κλάδος, παράλληλα με τη διασφάλιση της υγείας και της ευημερίας των πολιτών.
Όπως είχε πει και ο Παράκελσος η χρήση κάνει το φάρμακο φαρμάκι. Όλες οι ουσίες έχουν ένα βαθμό επικινδυνότητας και διαφορετικά επίπεδα τοξικότητας. Διεθνής επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η κάνναβη δεν είναι τοξική και εξαρτησιογόνος (κλινικά), ενώ είναι λιγότερο επικίνδυνη από το αλκοόλ και τον καπνό. Έχει θεραπευτικές και αναλγητικές ιδιότητες που ανταποκρίνονται σε περισσότερες από 200 ανθρώπινες παθήσεις (καρκίνος,σκλήρυνση κατά πλάκας, HIV, αϋπνίες, στρες, κλπ), ενώ χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα από πολλούς πολιτισμούς και για τις θρεπτικές της αξίες. Η κατάχρηση της κάνναβης μπορεί να προκαλέσει νωχελικότητα, αυξημένη όρεξη, εσωστρεφή συμπεριφορά, μπορεί να ρίξει λίγο την πίεση και σε άτομα που έχουν κάποιες ψυχώσεις μπορεί να τις εντείνει. Το κάπνισμα της κάνναβης ιδιαίτερα με καπνό μπορεί να προκαλέσει τα προβλήματα που σχετίζονται με τον καπνό, γι αυτό και συνίσταται η χρήση vaporiser, αλλά και το φάγωμα.
Η απαγόρευση της κάνναβης και οι καταστολή όμως προκαλούν δυστυχώς παράνοια και ψυχολογικά προβλήματα σε πολύ κόσμο.
Οι Ηλιόσποροι είναι δίκτυο πληροφόρησης και ενεργοποίησης νέων για την κοινωνική και πολιτική οικολογία. www.iliosporoi.net, www.myspace.com/iliosporoi, iliosporoi facebook, iliosporoi twitter.
[yop_poll id=”2″]