Μια τέτοια συζήτηση στρέφει την προσοχή μακριά από τις επείγουσες ανάγκες
Δρ. Βασίλης Γκιτάκος, Διευθυντής
Όταν η χρήση των ουσιών ποινικοποιείται, οδηγεί τους χρήστες στη φυλακή, τους στιγματίζει κοινωνικά, τους περιθωριοποιεί και, εν τέλει, επιδεινώνει το πρόβλημά τους. Το ΚΕΘΕΑ έχει βοηθήσει αποτελεσματικά χιλιάδες χρήστες ουσιών να επανενταχθούν στην κοινωνία και με το έργο του τεκμηριώνει την άποψη ότι τόσο το άτομο όσο και η κοινωνία ωφελούνται όταν ο χρήστης αντιμετωπίζεται ως άνθρωπος που χρειάζεται βοήθεια και όχι ως εγκληματίας. Η απεξάρτηση είναι αποδεδειγμένα αποτελεσματική, σημαίνει αποχή όχι μόνο από τις ουσίες αλλά και από τη συνδεόμενη με τη χρήση παραβατική συμπεριφορά, σημαίνει ενεργή ένταξη του ατόμου στην κοινωνία και κοστίζει λιγότερο και από την παραμονή στη χρήση ή τον εγκλεισμό.
Χρειάζεται, ωστόσο, να γίνει σαφής η διαφορά ανάμεσα στην αποποινικοποίηση της χρήσης αφενός και αφετέρου στο αίτημα για νομιμοποίηση των ουσιών, δηλαδή ελεύθερη καλλιέργεια, εμπορία και διάθεσή τους. Η ελεύθερη διακίνηση μια ουσίας μπορεί να περιορίσει το κέρδος από το παράνομο εμπόριό της, αλλά αυξάνει τη διαθεσιμότητά της, με κίνδυνο να διογκωθεί η βλάβη στη δημόσια υγεία. Ακόμα και η κάνναβη, που συχνά αντιμετωπίζεται ως αβλαβής, μπορεί να προκαλέσει ψυχολογική εξάρτηση, ενώ, όταν περιέχει υψηλές ποσότητες τετραϋδροκανναβινόλης συνδέεται με την πρόκληση ψυχωσικών διαταραχών, ιδιαίτερα για άτομα που ξεκινούν τη χρήση σε νεαρή ηλικία
Στην Ελλάδα της κρίσης, πάντως, όπου αυξάνεται η εξάρτηση και ο κοινωνικός αποκλεισμός, το κρίσιμο ζήτημα στην πολιτική για τα ναρκωτικά δεν είναι νομιμοποίηση ή μη της κάνναβης. Θα μπορούσε να πει κανείς μάλιστα ότι μια τέτοια συζήτηση στρέφει την προσοχή μακριά από τις επείγουσες ανάγκες, όπως η εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου για τα ναρκωτικά, που κατοχυρώνει το δικαίωμα των εξαρτημένων σε θεραπεία και μπορεί να αλλάξει την ζωή εκατοντάδων ανθρώπων, η συγκρότηση ενός εθνικού σχεδίου δράσης και η ενίσχυση της πρόληψης, της θεραπείας και της επανένταξης.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να πάρει μια τέτοια απόφαση
Μάνος Αντώναρος, αρθρογράφος στο www.gazzetta.gr και στο www.eimaimama.gr
Θα ήθελα να απαντήσω με μια σκέψη: Η Ολλανδία -την οποία έχω επισκεφτεί πολλές φορές- και ως γνωστόν επιτρέπει την χρήση της κάνναβης, είναι η χώρα που συνάντησα τους λιγότερους ναρκομανείς-ζόμπι πεσμένους στα πεζοδρόμια.
H ελευθερία είναι σπουδαίος δάσκαλος. Σ΄αυτή τη χώρα το κρυφτό πίσω από το δάκτυλό μας είναι το αγαπημένο μας εθνικό σπορ. Πιο εύκολα βρίσκει κανείς σήμερα χασίς παρά πατάτες. Θα μου επιτρέψετε και μια επισήμανση: Για να αντιμετωπίσεις κάτι καλύτερα πρέπει βασικά να το έχεις αντιμετωπίσει καλά… αλλιώς τι νόημα έχει το καλύτερο.
Στην παρούσα πολιτικοκοινωνική κατάσταση της Ελλάδας δε θα μπορούσε να περάσει μια τέτοια απόφαση.
Δυστυχώς δεν μπορώ να σας πω τη γνώμη μου για το αν είναι επικίνδυνο η ανώδυνο ναρκωτικό αφού δεν έχω ειδικές γνώσεις. Η λέξη “ναρκωτικό” από μόνη της τρομάζει. Εκ της εμπειρίας μου δεν έχω δει ποτέ άνθρωπο να πεθαίνει από χρήση κάνναβης, από την άλλη όμως έχω δει πολλούς μέσω της κάνναβης να περνούν στη χρήση ναρκωτικών που είναι αποδεδειγμένα εξαιρετικά επικίνδυνα για την υγεία.
[yop_poll id=”2″]
Στην επόμενη σελίδα η άποψη των Ηλιόσπορων