Με την έλευση του καινούργιου χρόνου οι Η.Π.Α. μπαίνουν σε τροχιά Προεδρικής εκλογής και η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων για το χρίσμα του Δημοκρατικού και του Ρεπουμπλικανικού κόμματος αρχίζει και επίσημα. Εν όψει των εθνικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου οι εσωκομματικές προκριματικές εκλογές ανά Πολιτεία οι οποίες θα αναδείξουν τον τελικό υποψήφιο των δύο κομμάτων ξεκινάνε από την Αϊόβα την προσεχή Δευτέρα (1/2) ενώ μια εβδομάδα μετά ακολουθούν εκείνες στο Νιου Χάμσαϊρ (9/2).
Τα βλέμματα όλων των πολιτών συγκεντρώνονται σταδιακά στους επίδοξους διαδόχους του Μπάρακ Ομπάμα ο οποίος βάσει του Αμερικανικού Συντάγματος αδυνατεί να διεκδικήσει την προεδρεία για μια τρίτη φορά. Έτσι οι προκριματικές εκλογές, πέραν του ότι αφορούν και τα δύο κόμματα, έχουν πολύ περισσότερο ενδιαφέρον καθώς στο παιχνίδι μπαίνουν και τα συγκριτικά στοιχεία των υποψηφίων του ενός κόμματος απέναντι σε εκείνα των υποψηφίων του άλλου, γεγονός που καθιστά τη διαδικασία περισσότερο περίπλοκη και τις ισορροπίες εύθραυστες.
μια πιθανή νίκη στο Νιου Χάμσαϊρ μπορεί να αυξήσει το ποσοστό του νικητή σε εθνικό επίπεδο κατά 26.8 μονάδες ενώ σε περίπτωση πολλαπλών υποψηφιοτήτων, όπως συμβαίνει φέτος στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα, να χαρίσει και στη δεύτερη θέση άλλες 17.2 ποσοστιαίες μονάδες.
Η λογική πίσω από τις πολιτειακές προκριματικές εκλογές είναι πως αυτή η διαδικασία καθιστά τον προεκλογικό αγώνα των υποψηφίων ευκολότερο καθώς τους δίνει τη δυνατότητα να εστιάσουν σε συγκεκριμένες περιοχές των Η.Π.Α. κάθε φορά. Ο λόγος που οι προκριματικοί της Αϊόβα και του Νιου Χάμσαϊρ έχουν τόση σημασία είναι πως η χρονική συγκυρία στην οποία πραγματοποιούνται δίνει την πρώτη επίσημη και σαφή -αν και όχι πάντα αντιπροσωπευτική σε εθνικό επίπεδο- εικόνα για τα ποσοστά των υποψηφίων. Παρά λοιπόν το γεγονός πως και οι δύο πολιτείες δεν έχουν μεγάλο πληθυσμό άρα και αριθμό ψηφοφόρων, όπως για παράδειγμα το Τέξας και η Καλιφόρνια, τα αποτελέσματα των προκριματικών τους μπορούν να χρίσουν τα φαβορί για το χρίσμα των κομμάτων ενώ παράλληλα να θέσουν κάποιους υποψηφίους εκτός κούρσας από νωρίς ή να επαναφέρουν άλλους ξανά στο παιχνίδι. Ενδεικτικά, στατιστικές μελέτες έχουν καταλήξει πως μια πιθανή νίκη στο Νιου Χάμσαιρ μπορεί να αυξήσει το ποσοστό του νικητή σε εθνικό επίπεδο κατά 26.8 μονάδες ενώ σε περίπτωση πολλαπλών υποψηφιοτήτων, όπως συμβαίνει φέτος στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα, να χαρίσει και στη δεύτερη θέση άλλες 17.2 ποσοστιαίες μονάδες.
Πρέπει να σημειωθεί πως στην Αμερικανική πολιτική διάλεκτο γίνεται διάκριση ανάμεσα στις προκριματικές εκλογικές διαδικασίες, οι οποίες χωρίζονται στα primaries και τα caucuses, καθώς υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα τους. Στα primaries η ψηφοφορία θυμίζει τις εθνικές εκλογές, στήνονται δηλαδή κάλπες επισήμως από την πολιτεία και η ψηφοφορία είναι μυστική ενώ στις περισσότερες πολιτείες όλο το εκλογικό σώμα μπορεί να ψηφίσει (σε κάποιες πρέπει οι ψηφοφόροι είτε να είναι ήδη μέλη ενός εκ των δύο κομμάτων είτε να εγγραφούν την ίδια μέρα). Στα caucuses όμως το κομμάτικο στοιχείο είναι πολύ πιο έντονο. Οι ψηφοφόροι εκδηλώνουν δημοσίως την υποστήριξη τους στον υποψήφιο της προτίμησης τους και η εκλογική διαδικασία πραγματοποιείται στις κομματικές διασκέψεις με την ψηφοφορία να διενεργείται συνήθως με ανάταση χειρός. Αποτέλεσμα: Τα caucuses ευνοούν σχεδόν πάντα εκείνον που υποστηρίζει ο κομματικός μηχανισμός. Από τις πενήντα πολιτείες των Η.Π.Α. μόνο δέκα ακολοθούν το σύστημα των caucuses και μια από αυτές είναι η Αϊόβα, σε αντίθεση με το Νιου Χάμσαϊρ.
Το αποτέλεσμα στην Αϊόβα θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στον καθορισμό των ισορροπιών ανάμεσα στις δύο υποψηφιότητες εν όψει των επόμενων προκριματικών και κανείς δε μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο το προβάδισμα της Κλίντον σε εθνικό επίπεδο να αρχίσει να ψαλιδίζεται όσο και αν τα δημογραφικά στοιχεία των ψηφοφόρων του Δημοκρατικού κόμματος την ευνοούν σε εθνικό επίπεδο. Εκτός κούρσας αναμένεται να τεθεί ο Μάρτιν ο Μάλει καθώς μάλλον θα συγκεντρώσει πολύ χαμηλά ποσοστά.
Για τον Σάντερς το στοίχημα στην Αϊόβα είναι να πείσει τους νεότερους ψηφοφόρους να συμμετέχουν στη διαδικασία ενώ σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει και η στάση που θα κρατήσουν τόσο οι γυναίκες όσο και οι έγχρωμοι ψηφοφόροι, δύο κατηγορίες στις οποίες η Χίλαρι Κλίντον προηγείται αισθητά σχεδόν σε κάθε πολιτεία.
Υ.Γ.: Την τελευταία εβδομάδα κυκλοφορεί έντονα η φήμη πως ο ιδρυτής και διευθυντής του ομίλου Bloomberg, ο δισεκατομμυριούχος Μάικλ Μπλούμμπεργκ σκέφτεται να κατέβει και εκείνος στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο ως ανεξάρτητος. Ο Μάικλ Μπλούμμπεργκ θεωρείται κεντρώος καθώς παρότι ήταν μέλος του Δημοκρατικού κόμματος εκλέχθηκε τρείς συνεχόμενες φορές Δήμαρχος της Νέας Υόρκης με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα. Εφόσον οι φήμες επαληθευτούν τότε τα δεδομένα και τα χαρακτηριστικά της κούρσας αναμένονται να μεταβληθούν ραγδαία. Θα ασχοληθούμε εκτενώς με την πιθανότητα και την επιρροή της υποψηφιότητας του στη συνέχεια.
Πηγή στοιχείων δημοσκοπήσεων: realclearpolitics.com