Το 1988 το Παγκόσμιο Συνέδριο Υγείας αποφάσισε να εξαλείψει την πολιομυελίτιδα. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, οπότε η ευλογιά εξαλείφθηκε, καμία άλλη ανθρώπινη ασθένεια δεν έχει εξαφανισθεί.
Η πολιομυελίτιδα έχει σχεδόν πλησιάσει στο να θεωρείται πια σβησμένη από τον παγκόσμιο χάρτη υγείας. Σήμερα, μόνο η Νιγηρία, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν έχουν ταξινομηθεί, από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, ως χώρες όπου η πολιομυελίτιδα ενδημεί ακόμα. Αφγανές γυναίκες, εργαζόμενες στον τομέα υγείας της χώρας τους, έχουν αναλάβει το έργο της εξάλειψης της τρομερής ασθένειας, που αποτελεί την αιτία ακρωτηριασμού εκατοντάδων παιδιών κάθε χρόνο στο Αφγανιστάν. Οι γυναίκες αυτές ταξιδεύουν σε ομάδες, από χωριό σε χωριό, σε όλη την επικράτεια της χώρας, και εμβολιάζουν όλα τα παιδιά κάτω των πέντε χρονών.
Μόλις ένα παιδί έχει εμβολιαστεί, βάφουν τα δάχτυλά του με μοβ μελάνι και η μπροστινή πόρτα του σπιτιού σημαδεύεται, για να σημάνει ότι το σπίτι αυτό έχει ανοσοποιηθεί. Οι συνθήκες που εργάζονται οι γυναίκες είναι πολύ άγριες και σκληρές, δεδομένου ότι πολλές από αυτές έχουν δολοφονηθεί τα τελευταία χρόνια, στην προσπάθειά τους να κάνουν σωστά την δουλειά τους. Προκειμένου να προστατευθούν από τον πραγματικό κίνδυνο να δολοφονηθούν, οι περισσότερες φορούν μπούρκες.
Παρά τους κινδύνους όμως που αντιμετωπίζουν καθημερινά, παραμένουν αποφασισμένες να πολεμήσουν και να νικήσουν την πολιομυελίτιδα. Άλλος ένας πόλεμος που πρέπει να κερδηθεί.