Το 1990, η 11η Ιουλίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Πληθυσμών με σκοπό να γνωστοποιήσει στον κόσμο τα προγράμματα του Ταμείου για τον Πληθυσμό (UNFPA), ενός οργανισμού του ΟΗΕ που προωθεί το δικαίωμα κάθε άνδρα, γυναίκας και παιδιού στην υγεία και τις ίσες ευκαιρίες.
Το UNFPA σχεδιάζει και υλοποιεί πολιτικές και προγράμματα περιορισμού της φτώχειας, αντισύλληψης, ασφαλούς κύησης, πρόληψης και αντιμετώπισης του AIDS και ισότητας των δύο φύλων. Έτσι, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Πληθυσμών, με το UNFPA φέτος να έχει την θεματική «Οικογενειακός Προγραμματισμός: Ενδυναμώνοντας τους Ανθρώπους, Αναπτύσσοντας τα Έθνη». Σύμφωνα με το UNFPA, η θεματική αυτή «ξαναφέρνει στο προσκήνιο τον κρίσιμο ρόλο του εθελοντικού οικογενειακού προγραμματισμού, κάτω από την ομπρέλα της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και των αντίστοιχων δικαιωμάτων.»
Ο πληθυσμός της Ελλάδας, κατά τη Eurostat, μειώθηκε κατά 2,5% το 2016. Την 1η Ιανουαρίου 2017 ο πληθυσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης άγγιξε τα 511,8 εκατομμύρια, έναντι 510,3 εκατομμυρίων την προηγούμενη χρονιά. Συγκεκριμένα, το 2016, ο πληθυσμός αυξήθηκε σε 18 κράτη – μέλη της ΕΕ και μειώθηκε σε 10. Τι γίνεται όμως στον υπόλοιπο κόσμο; Ο παγκόσμιος πληθυσμός είναι σήμερα στα 7.6 δισεκατομμύρια ανθρώπων και αναμένεται να φτάσει τα 8.6 δις το 2030, ενώ το 2050 μπορούμε να περιμένουμε 9.8 δις, σύμφωνα με μια αναφορά των Ηνωμένων Εθνών που δημοσιεύτηκε στις 21 Ιουνίου 2017.