Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΙΣΤΟΡΙΕΣ

Ντόναλντ Τραμπ: Ένας κακοποιός που έγινε ήρωας; Και γι’ αυτό είναι δύσκολο να νικηθεί;

Ακόμη και το 11% των εγγεγραμμένων Δημοκρατικών ψηφοφόρων θεωρεί ότι ήταν «θέλημα Θεού» να επιζήσει της δολοφονικής απόπειρας. Η αμερικανοτουρκάλα αναλύτρια Σελίν Μπάρλας μιλάει στην Ιωάννα Κλεφτόγιαννη.
Απόπειρα Τραμπ

Εκπρόσωποι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος κατά το κλείσιμο της τρίτης ημέρας του Εθνικού Συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών (RNC) στο Fiserv Forum στο Μιλγουόκι των ΗΠΑ, που πραγματοποείται από τις 15 έως τις 18 Ιουλίου 2024. Το συνέδριο έγινε λίγες μέρες μετά την απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου και νυν υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ από έναν 20χρονο άνδρα από την Πενσυλβάνια. Στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών του 2024, οι εκπρόσωποι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ επιλέγουν τους υποψηφίους του κόμματος για Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο στις προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών του 2024. EPA/ JUSTIN LANE

Ως έναν «κακοποιό», ο οποίος μετά από την απόπειρα δολοφονίας «έχει γίνει ήρωας και ως εκ τούτου είναι δύσκολο να νικηθεί», περιγράφει τον Ντόναλντ Τραμπ η αμερικανοτουρκάλα αναλύτρια Σελίν Μπάρλας, η οποία μιλώντας στην Popaganda προβλέπει όξυνση της τοξικότητας στην ήδη πολωμένη προεκλογική αμερικανική πολιτική σκηνή, παρότι η χωρίς κανόνες και ηθική πολιτική αντιπαράθεση θα ανέμενε κανείς ότι θα υποχωρούσε μετά το αιματηρό συμβάν στην Πενσυλβάνια, την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τοξικότητα και η ένταση όχι μόνο θα συνεχιστούν, αλλά θα ξεφύγουν και από τον έλεγχο. Τις επόμενες ημέρες θα δούμε τα χειρότερα και από τα δύο στρατόπεδα, καθώς ο προεκλογικός αγώνας έχει πάρει άσχημο δρόμο», επισημαίνει η συνομιλήτριά μας.

Ενώ αριστεροί κύκλοι στη χώρα, προσθέτει, υποστηρίζουν ότι οι πυροβολισμοί ήταν «μια καλά σχεδιασμένη παράσταση» προκειμένου να θυματοποιηθεί και ηρωοποιηθεί ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, διακινώντας σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης ότι «ο κ. Τραμπ και οι υποστηρικτές του θα θερίσουν ό,τι σπείραν», οι υποστηρικτές του Τραμπ και δεξιές ομάδες, «επιδιδόμενοι σε μια πλημμυρίδα παραπληροφόρησης, έχουν φτιάξει ιστορίες συνομωσίας, όπως αυτή που θέλει τον Μπάιντεν να εξέφρασε ιδιωτικά προς τους χορηγούς του την περασμένη εβδομάδα την έκκληση “ας τερματίσουμε τη συζήτηση για το debate, ήρθε η ώρα να βάλουμε στο στόχαστρο τον Τραμπ”».

Στο μεταξύ, ακροδεξιές ομάδες που πρωτοστάτησαν στα επεισόδια στο Καπιτώλιο, όπως οι Proud Boys, «κηρύσσουν πόλεμο» μέσω του καναλιού Telegram, μετά την απόπειρα.

Τι θα μπορούσε να ρίξει τους τόνους; «Πιθανώς, η αντικατάσταση και των δύο ακατάλληλων υποψηφίων. Είναι όμως δυνατό να συμβεί; Όχι. Ακόμα κι εάν ο Μπάιντεν αντικατασταθεί από άλλον υποψήφιο (σ.σ: οι πιθανότητες μπορεί να αυξάνονται μετά την διάγνωσή του με COVID-19), λόγω της 25ης Τροποποίησης του αμερικανικού Συντάγματος, στις περιπτώσεις που ένας πρόεδρος δεν είναι διανοητικά ικανός να ανταπεξέλθει στα καθήκοντά του, και πάλι δεν πρόκειται να αλλάξει το αποτέλεσμα. Ο Τραμπ έχει γίνει θύμα και ήρωας και αυτό είναι δύσκολο να νικηθεί», τονίζει η Μπάρλας.

Υπάρχει και μια ακόμη διάσταση που αναδεικνύει η Σελίν Μπάρλας, η οποία είναι αναλύτρια για θέματα διεθνών σχέσεων στην έγκυρη εφημερίδα «Shalom» και στο κανάλι Haber Global. Το προφίλ των δύο υποψηφίων «κάνει μια ολόκληρη χώρα να φαίνεται ανήμπορη. Το να ηγείται του ΝΑΤΟ ένας απολύτως καταπονημένος ηλικιωμένος, που δεν είναι σε θέση να αναγνωρίζει ανθρώπους και ονόματα, είναι εξίσου επικίνδυνο για την Αμερική και την Ευρώπη με το να επανεκλεγεί ένας εγκληματίας και ψεύτης, όπως ο Τραμπ».

Δεν πρόκειται ωστόσο για μια «μελανή» σελίδα, μια «παρένθεση» και δείγμα ακραίας παρακμής της αμερικανικής πολιτικής ή της Αμερικής εν συνόλω ως «αυτοκρατορίας», το πρόσφατο αιματηρό εκλογικό κεφάλαιό της. «Ανεξάρτητα από το πόσο οι άνθρωποι θέλουν να ρομαντικοποιήσουν την αμερικανική πολιτική, όπως κάθε έθνος, έτσι και οι ΗΠΑ βρίθουν από σκοτεινές ιστορίες. Από την Κου Κλουξ Κλαν  μέχρι τα Proud boys, η χώρα ήταν στη διαχρονία της αντιμέτωπη με ρατσιστικές ομάδες. Η αιματηρή 6η Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο με την απόπειρα πραξικοπήματος από ακροδεξιές ομάδες, όπως οι Proud Boys, οι Οath keepers (Φύλακες του όρκου) και οι Three percenters (3%), ομάδες που αποτελούνται ακόμη κι από βετεράνους του στρατού, με “αέρα” νομιμότητας, είναι σημείο καμπής στην ιστορία και την ύπαρξη της αμερικανικής δημοκρατίας», διευκρινίζει η πολιτική αναλύτρια. «Μαχητές και ένοπλοι βετεράνοι επιτέθηκαν στο σύμβολο της δημοκρατίας και στο μεγαλείο της αμερικανικής ελευθερίας».

Για την επιβεβαίωση της θέσης ότι «η κατάσταση στις ΗΠΑ είναι περισσότερο εκτός ελέγχου από ποτέ άλλοτε», η Σελίν Μπάρλας μας παραπέμπει και σε μια πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, σε δείγμα περισσότερων από 2000 Αμερικανούς, σύμφωνα με την οποία το 10% των ερωτηθέντων απάντησε ότι «η χρήση βίας θα ήταν δικαιολογημένη για να αποτρέψει τον Τραμπ να ξαναγίνει πρόεδρος», ενώ το 7% είπε ότι «ανάλογη βία θα ήταν δικαιολογημένη για να τον επαναφέρει στην προεδρία».

«Όμως, όχι μόνο τα στατιστικά στοιχεία αλλά και οι τελευταίες δύο δεκαετίες έδειξαν πού οδεύει η αμερικανική πολιτική. Δυστυχώς, η βία στις ΗΠΑ αυξάνεται και οι υπερεθνικιστικές ομάδες δυναμώνουν», σχολιάζει η αναλύτρια, μη θεωρώντας τυχαίο το ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν είχε διατάξει πριν την επίθεση κατά του Τραμπ την προστασία του ανεξάρτητου προεδρικού υποψήφιου της οικογένειας των Κένεντι, RFK JR. «Πρέπει να είχε προειδοποιήσεις. Τις επόμενες μέρες θα δούμε τα χειρότερα και από τις δύο πλευρές», συνοψίζει.

«Κερασάκι» στην τούρτα της πόλωσης θεωρεί η συνομιλήτριά μας την επιλογή του υπερσυντηρητικού αντιπροέδρου,  Τζέι Ντι Βανς, πολέμιου των αμβλώσεων και της πρόσβασης σε αντισυλληπτικά, από τον Ντόναλντ Τράμπ. «Η πρώτη ενέργειά του στην εξωτερική πολιτική, διαβλέπει η Μπάρλας, «θα είναι να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία και να τερματίσει τον πόλεμο. Άσχημα νέα για την Ουκρανία!».

Στο μεταξύ, δημοσκόπηση του ινστιτούτου IPSOS για το πρακτορείο ειδήσεων Reuters που διενεργήθηκε μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ, και στην οποία συμμετείχαν 1.202 ενήλικοι από όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων 992 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, δείχνει ότι τέσσερις στους πέντε Αμερικανούς φοβούνται ότι η χώρα τους «διολισθαίνει στο χάος» και ότι αυξάνεται η ανησυχία πως οι εκλογές της 5ης Νοεμβρίου «ενδέχεται να πυροδοτήσουν περισσότερη πολιτική βία».

Ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για την προεδρία, Ντόναλντ Τραμπ, διατηρεί οριακό προβάδισμα έναντι του δημοκρατικού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, με 43% έναντι 41%, γεγονός που υποδηλώνει -για την ώρα- ότι η απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ δεν σηματοδότησε θεαματική μεταστροφή της κοινής γνώμης.

Μόλις το 5% εμφανίστηκε διατεθειμένο να συγχωρήσει την πολιτική βία, θεωρώντας ότι είναι «αποδεκτή» για την επίτευξη πολιτικού στόχου.

Τέλος, το γεγονός ότι ο Τραμπ επέζησε έκανε πολλούς ευαγγελικούς χριστιανούς να πρεσβεύουν ότι «τον προστάτευσε ο Θεός». Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 65% των εγγεγραμμένων Ρεπουμπλικάνων δήλωσε ότι ο Τραμπ «ευνοείται από τη θεία πρόνοια ή το θέλημα του Θεού». Η έκπληξη είναι ότι την  άποψη αυτή συμμερίζεται και το 11% των εγγεγραμμένων Δημοκρατικών!

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.