Ο τυφώνας Χάρβεϊ χτύπησε το Χιούστον του Τέξας και όλοι φοβούνται ότι μπορεί να ξαναζήσουν ένα φαινόμενο αντίστοιχο του τυφώνα Κατρίνα που χτύπησε το 2005 την Νέα Ορλεάνη. Οι δυο πόλεις είναι πολύ χαμηλά χτισμένες, με την Νέα Ορλεάνη, μάλιστα, να βρίσκεται κάτω από την στάθμη της θάλασσας και να εξαρτάται από ειδικά χτισμένα φράγματα, που τελικά δεν απέδωσαν.
Πριν χτυπήσει ο Κατρίνα, ήταν κατηγορίας 3 λόγω της χαμηλής ταχύτητας των ανέμων, γεγονός που ξεγέλασε τους ειδικούς, αφού τελικά παρήγαγε την μεγαλύτερη θύελλα στην ιστορία των ΗΠΑ. Ο Χάρβεϊ από την άλλη αν και ξεκίνησε κατηγορίας 4, υποβαθμίστηκε γρήγορα, αλλά αναμένεται να διαρκέσει μέρες.
Μέχρι στιγμής τα θύματα στο Χιούστον είναι μόλις δέκα, ενώ η Νέα Ορλεάνη μέτρησε 1.833 νεκρούς φέρνοντας στην επιφάνεια και άλλα προβλήματα όπως οι φυλετικοί διαχωρισμοί και οι ανισότητες που βιώνουν οι μαύροι του Νότου, καθώς ήταν και η κοινότητα που μέτρησε τα περισσότερα θύματα, ενώ 3 εκ άνθρωποι έμειναν χωρίς ηλεκτρικό και ρεύμα. Το Χιούστον από την άλλη είναι μια πλούσια πόλη που βασίζεται στο πετρέλαιο και δεν φαίνεται ότι θα επηρεαστεί τρομερά η οικονομία του.
Στην περίπτωση της Νέας Ορλεάνης το 2005 οι κάτοικοι ειδοποιήθηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη μόλις μια μέρα πριν, με αποτέλεσμα 100.000 να εγκλωβιστούν στα σπίτια τους. Στο Χιούστον από την άλλη δεν έχει δοθεί ακόμα εντολή εκκένωσης αν και οι μεγάλες ποσότητες βροχής που αναμένονται τις επόμενες μέρες, έχουν κάνει μικρότερες πόλεις της περιοχής να ζητήσουν από τους κατοίκους τους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Δεν είναι γνωστό ακόμα πόσοι άνθρωποι θα χάσουν τα σπίτια τους από τον Χάρβεϊ και τι βοήθεια θα δοθεί από την κυβέρνηση της Ουάσινγκτον, η Κατρίνα πάντως στοίχισε τα σπίτια σε πάνω από 1 εκ ανθρώπους, οι οποίοι εξαρτιόνταν πλέον άμεσα σε κυβερνητική βοήθεια, καθώς προέρχονταν από τις πιο φτωχές περιοχές της πόλης.
Η Κατρίνα εκτός από θύματα και καταστροφές άφησε πίσω της και μια μεγάλη συζήτηση για τις ανισότητες τις αμερικανικής κοινωνίας όσο αφορά στην φυλή, την φτώχεια και την ανικανότητα της κυβέρνησης να προστατεύσει τους πιο φτωχούς πολίτες της. Στο Χιούστον από την άλλη αν και είναι νωρίς ακόμα να ξέρουμε, φαίνεται ότι το θέμα θα είναι περισσότερο περιβαλλοντικής φύσης. Μια τεράστια πόλη που έχει χτίσει πιο πολύ απ΄ ότι θα έπρεπε, εις βάρος των έργων υποδομής που θα μπορούσαν να αποτρέψουν μια ενδεχόμενη πλημμύρα.
Πηγή: New York Times