Η επαρχία Αμαζόνας, στην βορειοδυτική Βραζιλία, πήρε το όνομά της από τον ποταμό Αμαζόνιο και αποτελείται κατά το μεγαλύτερο μέρος της από τροπική ζούγκλα και πολύ νερό. Πολλές από τις πόλεις της επαρχίας είναι προσβάσιμες μόνο με καράβι, βάρκα ή αεροπλάνο. Η Ανάμα είναι μία από τις διασκορπισμένες μέσα στην τροπικό δάσος, πόλεις. Το όνομά της σημαίνει Το Σμαράγδι του Ποταμού.
Στις αρχές του 20ου αιώνα, το εμπόριο του καουτσούκ ήταν πολύ αναπτυγμένο και η ζήτηση για το συγκεκριμένο προϊόν ήταν μεγάλη, ειδικά στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Η πόλη τότε δεν υπήρχε και η περιοχή ήταν γεμάτη μεγάλα αγροκτήματα με καλλιέργειες καουτσούκ, όπου δούλευαν φτωχοί εργάτες από άλλες περιοχές του Αμαζονίου που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από την ανέχεια. Μετά την πτώση της παραγωγής καουτσούκ, κυρίως λόγω του σκληρού ανταγωνισμού από την Ασία, η περιοχή υπέστη ακραία φτωχοποίηση, οι επιχειρήσεις καουτσούκ χρεοκόπησαν και οι εργαζόμενοι στις καλλιέργειες, με τα χρόνια, έγιναν κάτοικοι αυτών των αγροκτημάτων. Έτσι δημιουργήθηκε η πόλη.
Κάθε χρόνο έρχεται η στιγμή που το ποτάμι στην Ανάμα φουσκώνει και η στάθμη του νερού ανεβαίνει, σε σημείο να πλημμυρίζουν οι δρόμοι και πολλά σπίτια. Φέτος όμως, όλοι μιλούν για τις μεγαλύτερες πλημμύρες που έγιναν ποτέ. Βάρκες και κανό έχουν αντικαταστήσει τα αυτοκίνητα, ενώ φίδια και αλιγάτορες περιφέρονται γύρω από τα ξύλινα, βυθισμένα στο νερό, σπίτια των κατοίκων.
Η αυξημένη βροχόπτωση και οι επακόλουθες καταστροφικές πλημμύρες συνδέονται με το φαινόμενο Λα Νίνα, με το οποίο οι χαμηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας στον κεντρικό τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό επηρεάζουν τις παγκόσμιες κλιματολογικές συνθήκες. Σημάδια των προκλητικών καιρών που ζούμε, που επηρεάζουν όμως δυσανάλογα πιο πολύ τις φτωχές περιοχές του πλανήτη μας.