Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΔΙΕΘΝΗ

Είναι το Bluesky το νέο μέσο που θα βάλει τέλος στο X;

Η ανερχόμενη εναλλακτική πλατφόρμα προσφέρει στους χρήστες μεγαλύτερο έλεγχο. Είναι πράγματι ο επίγειος παράδεισος των social media που διατείνεται, ή είναι ένα ακόμα μικρό διάλειμμα από τη ζούγκλα του διαδικτύου;
Εικονογράφηση: Κατερίνα Καραλή

Αν μου έλεγαν πριν από λίγους μήνες ότι θα έβλεπα πριν τελειώσει το 2024 πολλούς χρήστες του X (πρώην Twitter) να στρέφονται σε ένα νέο και άγνωστο κοινωνικό μέσο, πιθανότατα θα γελούσα. Δεν είναι η πρώτη φορά από τότε που το Χ ήρθε στα χέρια του Έλον Μασκ που δέχεται αρνητική κριτική και απειλές εγκατάλειψης, αλλά μέχρι τώρα ελάχιστοι είχαν κάνει το βήμα. 

Πάντα λειτουργούσε σαν ένα διαδικτυακό καφενείο, με φωνές, απόψεις, memes και δράματα, όμως, κάπου ανάμεσα στην τοξικότητα, τις πολιτικές ανατροπές, τα spam, την αλγοριθμική χειραγώγηση και τη συνεχή παραπληροφόρηση (ιδίως κατά την προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ και μετά την επανεκλογή του Τραμπ), έγινε για εκατομμύρια χρήστες μια πλατφόρμα που πλέον δεν μπορούν να αντέξουν.

Και τότε εμφανίστηκε το Bluesky, το νέο «παιδί» της κοινωνικής δικτύωσης, που υπόσχεται να φέρει την αλλαγή(;). Και κάπως έτσι, η μαζική έξοδος από το X ξεκίνησε και συνεχίζεται ακάθεκτη, αφού πάρα πολλοί μπουχτισμένοι χρήστες παίρνουν τα μπογαλάκια τους και μετακομίζουν στο Bluesky, το οποίο υπόσχεται διαφάνεια, αυτονομία και ιδιωτικότητα.

Το Bluesky λοιπόν, που ξεκίνησε ως πρωτοβουλία της ίδιας της ομάδας του Twitter (κάπου στο παρασκήνιο, ο Τζακ Ντόρσεϊ, πρώην αφεντικό του Twitter, κοιτάζει το προηγούμενο δημιούργημά του και χαμογελά πικρά), φιλοδοξεί να προσφέρει μια διαφορετική εμπειρία. Η μεγάλη διαφορά; Είναι αποκεντρωμένο. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες έχουν μεγαλύτερο έλεγχο στα δεδομένα και την εμπειρία τους. Στο Bluesky, μπορείς να επιλέξεις ποιοι αλγόριθμοι διαμορφώνουν το περιεχόμενό σου. Θες να βλέπεις μόνο post από φίλους; Θες να ανακαλύπτεις νέες φωνές; Εσύ αποφασίζεις. 

Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι αφήνει τους χρήστες της να διαλέξουν το πώς θα χτίσουν τη διαδικτυακή τους εμπειρία, χωρίς να τους φυτεύει αλγόριθμους στο κεφάλι. Και ναι, μιλάμε για ανοιχτό κώδικα (είναι βασισμένο στο AT Protocol), ένα χαρακτηριστικό που εξασφαλίζει διαφάνεια και έλεγχο, ό,τι δηλαδή το X δεν μπόρεσε ποτέ να προσφέρει.

Το Bluesky υπόσχεται πολλά και ίσως να γίνει η πιο αξιόπιστη πλατφόρμα πληροφορίας, ξεπερνώντας το X που έχει πέσει θύμα της ίδιας του της παραπληροφόρησης. Αλλά, φυσικά, η αποκέντρωση φέρνει μαζί της και τα δικά της δράματα. Οι αποφάσεις για τη διαχείριση περιεχομένου στο Bluesky παίρνονται από διακομιστές, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε ασυνεπή εφαρμογή κανόνων. Πρόσφατα, μάλιστα, αντιμετώπισαν 42.000 αναφορές σε μια μέρα, ανάμεσά τους, spam και φρικαλέο υλικό παιδικής κακοποίησης. Το Bluesky δηλώνει ότι εργάζεται σκληρά για να λύσει αυτά τα προβλήματα, αλλά θα τα καταφέρει;

Ένα είναι σίγουρο. Ότι με 20 εκατομμύρια χρήστες, έχει ξεκινήσει δυναμικά. Μπορεί όμως να τα βάλει με το Threads της Meta, που έχει επίσης κερδίσει τεράστιο ποσοστό χρηστών; Το Bluesky υπόσχεται ελευθερία και αυτό είναι το μεγάλο του ατού για τους χρήστες που αναζητούν ασφαλείς, ανθρώπινες κοινότητες.

Από το πουλάκι στην πεταλούδα

Εννοείται ότι πλησίασα το Bluesky με μια δόση σκεπτικισμού. Η πλατφόρμα παρουσιάζεται ως αποκεντρωμένη, με έμφαση στην ιδιωτικότητα, την αυτονομία και την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης. Στην πράξη, το πρώτο πράγμα που παρατήρησα ήταν το design του, που είναι σχεδόν ίδιο με το Χ. Ακόμα και η αριστερή στήλη με τις υποκατηγορίες είναι κόπια, απλώς όλα φαίνονται πιο λιτά. Για την ακρίβεια, θυμίζει πολύ τα πρώτα χρόνια του Twitter, όταν τα πάντα έμοιαζαν αυθεντικά και το πουλάκι ήταν τόσο χαριτωμένο. Η μόνη διαφορά είναι ότι εδώ έχουμε μία πεταλούδα και έναν γαλάζιο ουρανό (βλέπετε τις αλληγορικές αναφορές φαντάζομαι). 

Μπορείς να γράψεις σύντομα post, να σχολιάσεις, να κάνεις repost, αλλά υπάρχουν λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Για παράδειγμα, το feed σου δεν κατακλύζεται από διαφημίσεις ή αλγοριθμικά προωθούμενα θέματα – ό,τι βλέπεις είναι αποτέλεσμα των επιλογών σου και μία από τις λειτουργίες που ξεχωρίζουν είναι η δυνατότητα δημιουργίας chat rooms (θυμήθηκα το παλιό msn). 

Έψαξα να βρω γνωστούς από την Ελλάδα, δεν είδα πολλούς αλλά ξέρω ότι είναι αρκετοί οι ξένοι που έχουν πάει εκεί, όπως (φυσικά) ο Στήβεν Κινγκ. Βρήκα και τον καταπληκτικό λογαριασμό: Kim Kardashian’s Jet, ο οποίος κάνει tracking όλα τα μέρη στα οποία πετάει το τζετ της Κιμ (η οποία κατέχει τη δεύτερη υψηλότερη θέση για το 2023 στη λίστα των σελέμπριτι που επιβαρύνουν το περιβάλλον με εκπομπές άνθρακα). Αν ψάχνετε για αυθεντικό, τίμιο κουτσομπολιό δηλαδή, θα το βρείτε. Πάντως, όντως, αντί για το χάος του Χ, ένιωθα ότι έμπαινα σε μια κοινότητα που θέλει περισσότερο να μοιραστεί ιδέες και ιστορίες και όχι απλώς να κάνει θόρυβο.

Φυσικά, είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο – και αυτό φαίνεται. Ο αριθμός των χρηστών είναι μικρότερος σε σύγκριση με το X, κάτι που σημαίνει ότι το περιεχόμενο είναι λιγότερο πλούσιο. Αλλά αν κρίνουμε από την ανάπτυξή του μέχρι σήμερα, φαίνεται ότι έχει τη δυναμική να βρει τις λύσεις για όλα τα θέματα στο μέλλον.

Να φύγω από το Χ ή να μη φύγω;

Αν αξίζει να αφήσεις το X για το Bluesky; Καλά, και μόνο το γεγονός ότι πίσω από το Χ είναι ο Έλον Μασκ, απαντά από μόνο του, αλλά από εκεί και πέρα εξαρτάται από το τι ψάχνεις. Αν θέλεις έναν χώρο χωρίς τοξικότητα και διαφημιστικά “σκουπίδια”, τότε κάνε το βήμα, αλλά αν χρειάζεσαι την ποικιλομορφία, το χάος και το εύρος του X, ίσως είναι καλύτερα να περιμένεις λίγο ακόμα πριν διαγράψεις τον λογαριασμό σου εκεί. Σίγουρα πάντως, μην σκεφτείς να μετακομίσεις μόνο στο Threads γιατί εκεί και αν είναι γεμάτο σκουπίδια. Κρίμα είναι.

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2025 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.