Εκπρόσωποι της βιομηχανίας της μόδας με ανοιχτή επιστολή ζητούν από τις επιχειρήσεις του κλάδου και τους επικεφαλής τους να συμπαρασταθούν στην Ουκρανία και να καταδικάσουν με δριμύτητα την εισβολή της Ρωσίας.
«Ως σχεδιαστές, στυλίστες, φωτογράφοι, διδάσκοντες, φοιτητές, ερευνητές, μοντέλα, καλλιτέχνες, γραφίστες, διευθυντές δημιουργικού, πράκτορες, συγγραφείς και συντάκτες, προσπαθούμε συνεχώς για έναν κόσμο, στον οποίο η δημιουργική έκφραση, η πολιτιστική ανταλλαγή και η συνεργασία μπορούν να ανθίσουν. Η βία της απρόκλητης εισβολής στην Ουκρανία έρχεται σε αντίθεση με όλα όσα υποστηρίζουμε. Αυτός ο πόλεμος δεν φέρνει τίποτα άλλο εκτός από καταστροφή, δεινά και θλίψη» επισημαίνεται στην επιστολή.
«Η μόδα έχει δύναμη. Η μόδα είναι μια βιομηχανία τρισεκατομμυρίων δολαρίων με τεράστια πολιτιστική, οικονομική, ακόμη και πολιτική επιρροή. Σε περιόδους κρίσης, είναι εύκολο να αγνοούμε αυτή τη δύναμη, να την αποκαλούμε περιττή, εκτός πραγματικότητας, υποκριτική ή όχι στοιχειώδη. Αλλά οι αλυσίδες εφοδιασμού μας συνδέουν χώρες σε όλο τον κόσμο, τα μέσα μας προσεγγίζουν κόσμο ή ακόλουθους παντού, η κοινή γλώσσα δημιουργικότητας είναι καθολική. Είμαστε μια βιομηχανία γεμάτη ταλέντα, δεξιότητες, δίκτυα και συνδέσεις. Αυτά τα εργαλεία μπορούν πάντα να βελτιώσουν τη ζωή των ανθρώπων γύρω μας – είτε είναι σε μεγάλη κλίμακα είτε σε πιο στενή. Όπου κι αν βρίσκεστε σήμερα, μην γυρίζετε την πλάτη σας, μην κλείνετε τα μάτια σας» αναφέρεται.
Fashion magazine @1Granary and founder Olya Kuryshchuk have created an anti-war fashion open letter. @VogueUkraine is calling on international brands to put Russia under a fashion industry embargo. Will other brands follow? pic.twitter.com/BHodQ5XQxk
— Zofia Zwieglinska (@_Stylion_) March 2, 2022
Οι υπογράφοντες την ανοιχτή επιστολή απαιτούν από τις κυβερνήσεις τους «να συνεχίσουν να επιβάλλουν ισχυρές κυρώσεις και να προσφέρουν βοήθεια, ώστε να εξασφαλιστεί η ελευθερία, η δημοκρατία και η κυριαρχία στην Ουκρανία».
«Ζητάμε επίσης από την κοινότητα της μόδας και ειδικά τους σημαντικούς οίκους μόδας, να μην σιωπούν, να χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες τους και να προσφέρουν έμπρακτη βοήθεια» τονίζεται στην επιστολή την οποία συνυπογράφουν περισσότεροι από 1.500 εκπρόσωποι της βιομηχανίας.
Μεταξύ άλλων την επιστολή υπογράφουν οι σχεδιαστές μόδας Κρίστοφερ Κέιν, Ρίτσαρντ Μαλόουν, Ράιαν Ρος, Ρένε Γκούρσκοφ, Λουτζ Χούλε, Μάρτα Γιακούμποβσκι, Κίκο Κοσταντίνοφ, οι φωτογράφοι Νικ Νάιτ, Κρις Ρόουντς, Σαμ Ροκ, η διευθύνουσα σύμβουλος του Βρετανικού Συμβουλίου Μόδας (BFC) , Κάρολαϊν Ρας και η Άντζελα Μισόνι, πρόεδρος του ομίλου Missoni.
Η ανοιχτή επιστολή δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της πλατφόρμας 1 Granary, που έχει ιδρυθεί από απόφοιτους του Central Saint Martin’s – University of the Arts London.
View this post on Instagram