Η έφηβη ακτιβίστρια Γκρέτα Θάνμπεργκ ξεκίνησε το ταξίδι της στον Ατλαντικό
Η Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Θάνμπεργκ λίγο πριν ξεκινήσει το περιπετειώδες ταξίδι της προς τη Νέα Υόρκη διασχίζοντας τον Ατλαντικό με το ιστιοφόρο Malizia II, μιλάει στη συνέντευξη Τύπου στο Πλύμουθ της Βρετανίας.
Φωτογραφίες: EPA/Andy Rain, EPA/Kirsty Wigglesworth
Η Σουηδή έφηβη ακτιβίστρια για την κλιματική αλλαγή Γκρέτα Θάνμπεργκ (Greta Thunberg) διασχίζει αυτές τις μέρες τον Ατλαντικό Ωκεανό προς στη Νέα Υόρκη με το ιστιοφόρο Malizia II. Ο σκοπός είναι να συμμετάσχει στις δύο διασκέψεις των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή τον ερχόμενο Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη και στο Σαντιάγκο της Χιλής.
Πριν ξεκινήσει από το Πλύμουθ της Βρετανίας το περιπετειώδες ταξίδι της, μίλησε γι’ αυτό στα μέσα ενημέρωσης. Η Θάνμπεργκ είπε για το Malizia II, ότι είναι ένα σκάφος φιλικό προς το περιβάλλον. Είπε, επίσης, ότι το ταξίδι με ένα σκάφος με μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου “θα ήταν δύσκολο για όλους τους επιβάτες”.
Το Malizia II είναι ένα αγωνιστικό ιστιοπλοϊκό σκάφος εξοπλισμένο με ηλιακούς συλλέκτες και υποβρύχιες τουρμπίνες, που δεν παράγουν εκπομπές άνθρακα. Η Θάνμπεργκ, η οποία αρνείται να πάρει αεροπλάνα εξαιτίας του αντίκτυπού τους στο περιβάλλον, δήλωσε στη διάρκεια τηςσυνέντευξης, ότι το ταξίδι θα είναι “μία δυνατή περιπέτεια” και ότι “περιμένει να είναι αρκετά δύσκολο κατά περιόδους”.
Το ταξίδι θα διαρκέσει περίπου δύο εβδομάδες και η ίδια θα συνοδεύεται από τον πατέρα της. Θα πραγματοποιήσουν τον διάπλου του Ατλαντικού με πλήρωμα τον Γερμανό καπετάνιο Μπόρις Χέρμαν (Boris Herrmann), τον Πιερ Κασιράγκι (Pierre Casiraghi), ο οποίος είναι εγγονός του Πρίγκηπα Ρενιέ του Μονακό, καθώς και τον Νάταν Γκρόσμαν, ντοκιμαντερίστα από τη Σουηδία. Η έφηβη ακτιβίστρια είπε ότι δεν αισθάνθηκε άσχημα ή ανήσυχη κατά τη διάρκεια των δοκιμών και ότι ένιωσε μόνο ναυτία για λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει.
Στην ερώτηση για το τι ήλπιζε να επιτύχει με το ταξίδι της, η Γκρέτα δήλωσε ότι ήλπιζε να “αυξήσει την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων εν γένει, ώστε να ξεκινήσουν να συνειδητοποιούν ότι βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης”. Σύμφωνα με τον γερμανικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό Atmosfair, το ταξίδι μετ ‘επιστροφής από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη παράγει κατά μέσο όρο 986 κιλά διοξειδίου του άνθρακα ανά επιβάτη. Ενώ το Malizia II, λειτουργεί με ηλιακούς σωρευτές και υποβρύχιες τουρμπίνες που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με μηδενικές εκπομπές άνθρακα.
Δεν είναι γνωστό πώς η Θάνμπεργκ, η οποία ταξιδεύει με εκπαιδευτική άδεια στις ΗΠΑ, θα επιστρέψει στην Ευρώπη.
(πηγή: euronews)