Ένας μεταξωτός κορσές συνοδευόμενος από τον τίτλο «Call me Caitlyn» έχει προκαλέσει τις τελευταίες ώρες μια παγκόσμια ιντερνετική φρενίτιδα. Αν πληκτρολογήσετε το όνομα Caitlyn Jenner στη μηχανή αναζήτησής σας θα πέσετε πάνω σε ένα εντυπωσιακό εξώφυλλο του Vanity Fair για το τεύχος Ιουλίου, αν δεν το έχετε ήδη δει. Η ζωή της γυναίκας που μέσα σε τέσσερις ώρες έκανε το πιο μαζικό «άνοιγμα» στο twitter -ακόμα και από τον Barack Obama- συγκεντρώνοντας ένα εκατομμύριο followers, έχει καταγραφεί εκτενώς από Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους, οι οποίοι επικεντρώνονται στις επιτυχίες και τα μετάλλια που κατέκτησε στον αθλητικό στίβο τη δεκαετία του ’70 καθώς και στη συμμετοχή της στο reality show «Keeping Up with the Kardashians».
«Αν ήμουν ξαπλωμένη στο κρεβάτι, έτοιμη να πεθάνω, και είχα κρατήσει αυτό το μυστικό μόνο για μένα, χωρίς να κάνω ποτέ τίποτα για αυτό, τότε θα έλεγα στον εαυτό μου: Απλά κατέστρεψες ολόκληρη τη ζωή σου». Η Caitlyn δήλωσε πως η καθημερινότητά της ως Βruce κυλούσε από το πρωί μέχρι το βράδυ μέσα σε μυστικά και ψέμματα. Σήμερα φωτογραφίζεται στην πολυτελή της κατοικία φορώντας μια τουαλέτα γνωστού οίκου μόδας και λέγοντας πως αυτή η συνέντευξη τη βοήθησε να αποδεχτεί τη νέα της ταυτότητα. Πίσω στην Ελλάδα, η Μαρίνα Γαλανού δεν ανήκει σε αυτό τον ιλουστρασιόν κόσμο. Όταν πριν από ένα χρόνο έδωσε μία διαχρονική συνέντευξη στην Popaganda, ζητούσε «μια κοινωνία όπου οι τρανς θα αντιμετωπίζονται ως άνθρωποι» την στιγμή που το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών στο οποίο είναι Πρόεδρος αντιμετώπιζε δυσκολίες στη εύρεση ιδιοκτητών που δεν θα είχαν προκατάληψη, ώστε να μισθώσει η αναγνωρισμένη συλλογικότητα ένα γραφείο για την εύρυθμη λειτουργία της. Ένα χρόνο περίπου μετά την αναζητήσαμε και ρωτήσαμε την άποψη της για το κατά πόσο μια τέτοιου είδους φωτογράφιση συμβάλει ή όχι στην προώθηση των διεκδικήσεων της τρανς κοινότητας.
«Οτιδήποτε δίνει προβολή στους τρανς ανθρώπους, φυσικά κάνει καλό. Αν με ρωτάς για το συγκεκριμένο, είναι πιο πολύ λάιφ στάιλ φύσης, οπότε παρ’ ότι η προβολή είναι καλή, θεωρώ άλλο πράγμα τα ανθρώπινα δικαιώματα και άλλο το λάιφ στάιλ. Πολλοί βέβαια θεωρούν ότι τέτοιους είδους κινήσεις μπορεί να βοηθήσουν στην κατεύθυνση της αποδοχής. Δε θα διαφωνήσω, ωστόσο θα συμπλήρωνα ότι έχει σημασία και πως δίνεται η εικόνα προς τα έξω. Και κυρίως, αν αυτή εκφράζει το μέσο όρο (όσο μπορούμε να ισχυριστούμε ότι υπάρχει κάτι τέτοιο) των τρανς ανθρώπων.
Σε πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης, η συγκεκριμένη γυναίκα παρουσιάζεται ως «ο Bruce που έγινε Caitlyn». Αυτό είναι λάθος. Το κοινό χαρακτηριστικό των περισσότερων τρανς ανθρώπων είναι ότι από τη παιδική τους ηλικία έχουν μια έντονη εσωτερική αίσθηση ότι το ανατομικό τους φύλο δε βρίσκεται σε αντιστοιχία με την αίσθηση που έχουν για το φύλο τους. Με λίγα λόγια τρανς δε “γίνεσαι”, είσαι. Και σε αυτό δε παίζει κανένα ρόλο αν κάποιο τρανς άτομο έχει ή δεν έχει κάνει επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου (που λανθασμένα πολλές φορές περιγράφεται ως “αλλαγή φύλου”, καθώς το φύλο δεν είναι μπλουζάκι να αλλάζει, ούτε διορθώνεται, δεν είναι χαλασμένο, αλλά επαναπροσδιορίζεται). Δηλαδή, το γεγονός πως η Caitlyn προχώρησε σε επέμβαση, δεν την κάνει περισσότερο γυναίκα από κάποια τρανς που δεν έχει κάνει, αυτό θέλω να πω. Πάγια διεκδίκηση της τρανς κοινότητας είναι η αλλαγή των εγγράφων των ανθρώπων, χωρίς τη διαδικασία επαναπροσδιορισμού/ στείρωσης. Και πράγματι στην Ευρώπη ήδη σε 14 χώρες υπάρχουν νομοθεσίες που οι τρανς αλλάζουν τα έγγραφά τους χωρίς να έχουν κάνει επέμβαση».