Screen Shot 2013-11-19 at 10.34.10 π.μ.

Ποιοι είναι οι άνθρωποι πίσω από το ΦΑΚ;

Ο πυρήνας του ΦΑΚ αποτελείται 4 άτομα: το Δημήτρη, το Σταύρο την Ολίβια και τη Μαρίνα. Η γνωριμία των περισσότερων από εμάς μετρά από παλιά. Ο καθένας από εμάς έχει διαφορετικό ιστορικό σπουδών και επαγγελμάτων – media, κινηματογράφος και επιστήμες. Η αληθινή δύναμη του ΦΑΚ όμως βρίσκεται στο ότι πέρα από εμάς τους 4, πλέον έχουμε δημιουργήσει μια ομάδα γύρω στα 10 άτομα που συμπεριλαμβάνει ομοϊδεάτες που επιζητούν να συμμετάσχουν σε κάτι καινούργιο.

Πώς δημιουργήθηκε η ιδέα να φτιάξετε ένα διαδικτυακό κανάλι;

Αν και προερχόμαστε από διαφορετικά backgrounds, οι απόψεις και τα ενδιαφέροντα μας έχουν πολλά κοινά. Μέσα από συζητήσεις μας, γύρω από την κυπριακή τηλεόραση και γενικά τον χώρο των media, πάντα καταλήγαμε στο συμπέρασμα ότι αυτό που βλέπουμε δεν είναι επαρκές και δεν καλύπτει ικανοποιητικά τις δικές μας ανάγκες. Οπότε, η ιδέα της δημιουργίας ενός καναλιού βγήκε από συνδυασμό ανάγκης και βαρεμάρας. Βαρεθήκαμε τη μετριότητα που κυριαρχεί στις οθόνες μας. Διαδικτυακό επειδή η φύση του ίντερνετ αρμόζει περισσότερο με τις ιδεολογίες μας και τον τρόπο που δουλεύουμε.

Πότε ανεβάσατε το πρώτο σας βίντεο, περί τίνος επρόκειτο και τι ανταπόκριση είχε από τους θεατές;

Το πρώτο βίντεο που ανεβάσαμε ήταν το “Ούτοπος: μια ιστορία για έναν άνθρωπο και μία Γη,”, το οποίο ανέβηκε το Μαή του 2013. Αφορούσε τον Κώστα Κυριάκου – γνωστός στην Κυπριακή κοινωνία ως “Ούτοπος” – ο οποίος είναι μια αμφιλεγόμενη πολιτική προσωπικότητα, που ως επί το πλείστον τυγχάνει χλευασμού από τα κυπριακά ΜΜΕ, λόγω της ιδιαιτερότητας των θέσεων και του χαρακτήρα του. Επιδιώκοντας να γνωρίσουμε τον άνθρωπο πίσω από τον πολιτικό που εμφανίζεται κάθε πέντε χρόνια, διεκδικώντας την Κυπριακή προεδρία, περάσαμε μια ολόκληρη μέρα μαζί του στο σπίτι του. Το βίντεο έλαβε ποικίλες αντιδράσεις.

Screen Shot 2013-11-19 at 10.57.54 π.μ.

Μέχρι στιγμής έχετε ανεβάσει ένα ντοκιμαντέρ πάνω στη σχιζοφρένεια της διγλωσσίας που παρατηρείται στη Κύπρο, ένα βίντεο για κατάσταση των skate parks στο νησί, ένα άλλο που τιτλοφορείται «Αγία Γαμημένη Νάπα» και αφορά τη νυχτερινή ζωή του τουριστικού θέρετρου, την περίπτωση ενός τύπου που έχει πάθος με τους δεινοσαύρους και έχει μετατρέψει το σπίτι του σε ανεπίσημη ατραξιόν της Λευκωσίας, την ιστορία του Ούτοπου και ένα τελευταίο για τα μεγάλα ποσά που συγκεντρώνει ο Ραδιομαραθώνιος αλλά και τους επικριτές του. Βάσει ποιας λογικής επιλέγετε την θεματολογία σας;

Όπως τον καθένα, μας ενδιαφέρουν διάφορα θέματα – ταυτόχρονα. Η λογική που ακολουθούμε στην επιλογή των θεμάτων έχει να κάνει ίσως με την ικανοποίηση της δικής μας περιέργειας. Το γεγονός ότι μας απασχολεί ένα ευρύ φάσμα θεμάτων ίσως να αποτελεί και τη συνταγή του ΦΑΚ. Γενικότερα είμαστε πάντα ανοικτοί σε νέα θέματα, με βασική προϋπόθεση την εναλλακτική προσέγγιση ως προς το θέμα.

Στα βίντεο επιλέγετε να μιλήσετε χρησιμοποιώντας ένα κράμα νεοελληνικής και κυπριακής διαλέκτου. Γιατί κάνατε αυτή την επιλογή; Απευθύνεστε μόνο στο κυπριακό κοινό;

Είναι κι’ αυτό ένα φορτισμένο και πάντα επίκαιρο θέμα στην Κύπρο. Για παράδειγμα, τώρα θα μπορούσαμε να απαντούμε αυτή τη συνέντευξη στα Κυπριακά και “τρέχα γύρευε” όπως αναφέρει και ο Παύλος Παμπορίδης στο σχετικό βίντεο μας με τον Γιάννη Ιωάννου “Η Οδύσσεια ενός Ριζωμένου”. Ως κανάλι αντιλαμβανόμαστε την επίπτωση που έχουν τα ΜΜΕ σε αυτό το φαινόμενο και επιλέγουμε συνειδητά να εκφραζόμαστε όπως εκφραζόμαστε καλύτερα και το ενθαρρύνουμε σε όσους αναμειγνύονται στα έργα μας. Δεν μας ενδιαφέρει το να κρατάμε τα προσχήματα ή κάποια τεχνητή επισημότητα. Στα βίντεο του ΦΑΚ μιλάμε όπως μιλάμε και στη καθημερινή μας ζωή. Αλλιώς νιώθουμε ότι χάνουμε την αυθεντικότητα που επιζητούμε. Πρωτίστως απευθυνόμαστε σε κυπριακό κοινό αλλά πάντα έχουμε υπόψη ότι δεν θέλουμε να αποξενώσουμε οποιονδήποτε επιθυμήσει να δει τα βίντεό μας – για αυτό έχουμε προσθέσει και αγγλικούς υπότιτλους σε όλα μας τα ντοκιμαντέρ. Εμείς βλέπουμε έργα και ντοκιμαντέρ από κάθε γωνιά της γης, γιατί να μην μπορεί κάποιος ξένος να δει κάτι που γίνεται στην Κύπρο – στα Κυπριακά;

Screen Shot 2013-11-19 at 10.27.21 π.μ.

Σε όλα σας τα βίντεο διακρίνεται μια σύγχρονη ματιά και παρά την, σε πολλές περιπτώσεις, χιουμοριστική διάθεση προσεγγίζετε τα θέματά σας με σοβαρότητα. Ποιες είναι οι δικές σας προθέσεις;

Οι δικές μας προθέσεις είναι να δημιουργήσουμε σύγχρονο Κυπριακό περιεχόμενο. Όπως σε όλες τις πτυχές της ζωής, έτσι και στα έργα μας εμφανίζονται κάποτε παράλληλα το τραγικό με το κωμικό. Η ύπαρξη του χιούμορ δεν αντιτίθεται στην σοβαρή και ενδελεχή κάλυψη ενός θέματος – αντιθέτως συχνά βοηθά τη κριτική σκέψη.

Έχετε σκεφτεί να βάλετε αγγλικούς υπότιτλους στα θέματά σας ώστε να προσεγγίσετε και το ξένο κοινό;

Μέχρι και Κινέζικα.

Πώς σας αντιμετωπίζουν στο νησί;

Με ερωτηματικό. Η αλήθεια όμως είναι, πως βρισκόμαστε στα αρχικά στάδια της πορείας μας, και ίσως είναι πολύ νωρίς να μιλάμε με σιγουριά για το πώς μας αντιμετωπίζουν.

Γιατί ονομάσατε το κανάλι σας ΦΑΚ tv;

Φιλελεύθερο Αρχείο Κύπρου (αλλά επειδή είναι πολύ μακρύ το συντομεύσαμε σε ΦΑΚ). Κάποτε σημαίνει Φοούμαι Αλλά Κολυμπώ, άλλες Φωτιά Άου Κρούζει.

Ποια είναι η σημαντικότερη διαπίστωση που έχετε κάνει μέχρι στιγμής;

Ένα από τα πιο σημαντικά (και ευχάριστα) πράγματα που διαπιστώσαμε είναι ότι τα άτομα που προσεγγίζουμε για να λάβουν μέρος στα βίντεο μας είναι πάντα πρόθυμα. Είναι για μας πολύ θετικό το γεγονός ότι τελικά πολλοί στην Κύπρο θέλουν να μας μιλήσουν και να μοιραστούν τις σκέψεις τους. Ακόμη κάτι που διαπιστώνουμε είναι πως μπορούν να υπάρξουν αυθεντικές και παραγωγικές δημιουργίες χωρίς μεγάλες χορηγίες, προϋπολογισμούς και υπερ-εξοπλισμό.

Πόσα views έχετε συνολικά;

Κοντά στις 22,000 στο Youtube.

Screen Shot 2013-11-19 at 11.00.39 π.μ.

Ποιο ήταν το πιο επιτυχημένο σας βίντεο/ντοκιμαντέρ;

Για εμάς, όλα έχουν επιτύχει, ασχέτως από views – γιατί το καθένα από τα βίντεο του ΦΑΚ έχει το δικό του κοινό και την δική του σημασία.

Σας έχουν πλησιάσει καθόλου από τα μεγάλα κανάλια;

Όχι. Προσπαθούμε ακόμη να καταλάβουμε αν αυτό είναι θετικό ή αρνητικό.

Τι ονειρεύεστε για το μέλλον;

Περισσότερη ενεργή συμμετοχή. Λιγότερο παθητική κατανάλωση. Κριτική σκέψη. Ιδέες.

Ποιο θα είναι το επόμενό σας βίντεο;

Ανεβάσαμε πρόσφατα το πρώτο επεισόδιο του Passa Tempo με τον Ορέστη, ένα νέο είδους ‘talk-show’ που θα προβληματίσει. Εκτός από αυτό δουλεύουμε σε ακόμα τρεις παραγωγές αυτή τη στιγμή.

Τι βλέπετε να έχει αλλάξει στη Κύπρο τα τελευταία χρόνια;

Όλα και τίποτα.

Πώς θα περιγράφατε σε κάποιον ξένο το νησί σας;

Θα τον παραπέμπαμε στο τραγούδι και εθνικό μας καλοσώρισμα “Welcome friends to Cyprus”, ένα τραγούδι που αντιπροσωπεύει όλους τους Κύπριους και απαντά όλα τα πιθανά ερωτήματα των ξένων για το νησί μας.

Τι πρέπει να κάνει οπωσδήποτε ένας επισκέπτης στη Κύπρο; 

Μόλις μας έδωσες ιδέα για ένα μελλοντικό βίντεο. Ενδιαφέρεστε να αναμειχθείτε;

http://youtu.be/ZRCUi22TcX4

Δείτε όλα τα ντοκιμαντέρ της ΦΑΚ TV εδώ