popaganda_nerds

Οι μεγιστάνες ξεσαλώνουν και παρτάρουν ασύστολα. Όλοι; Όχι. Υπάρχουν πολλοί που το χουν ρίξει στις σχεδόν αποκλειστικά στις φιλανθρωπίες, θέλοντας να δώσουν κάτι πίσω στην κοινωνία. Φαντάζει ως υποχρέωσή τους. Ωστόσο, αυτό που είναι αξιοσημείωτο ότι τη μερίδα του λέοντος σε τούτη την κατηγορία διεκδικούν τα μεγάλα κεφάλια της τεχνολογίας, όπως ο Μπιλ Γκέιτς ή  ο Μάρκ Ζάκερμπεργκ. Βέβαια υπάρχει και ο ιδιόρρυθμος Κιμ Ντοτκόμ, o Mr. Megaupload, που αποτελεί λογικά την εξαίρεση στον κανόνα. Από την άλλη, παρατηρούμε τους Ρώσους και Άραβες ζάπλουτους επιχειρηματίες να προβαίνουν στη μια μετά την άλλη τολμηρή κίνηση. Ασχολούνται μεν και εκείνοι με τη φιλανθρωπία, αλλά ο λογαριασμός της σπατάλης γράφει και ξεκινάει από απλά παιχνιδιαρίσματα, όπως η ενοικίαση πλασματικών ασθενοφόρων εξοπλισμένων με τηλεοράσεις αντί για απινιδωτές για να αποφεύγουν την κίνηση, από αγορά ποδοσφαιρικών ή μπασκετικών ομάδων μέχρι αγορές νησιών.

 

αμπραμοβιτς

Ρώσοι: Ο πασίγνωστος πλέον Ρομάν Αμπράμοβιτς κυριαρχεί στα ποδοσφαιρικά ύδατα της Premier League, είναι επίσης γνωστός για τα ενδιαφέροντά του στα πανάκριβα γιοτ, τα αεροσκάφη και τη συλλογή ακριβών έργων τέχνης. Και τα πάρτυ του έχουν βέβαια «καλεσμένους» όπως ο Prince, οι Kings of Leon, ενώ λέγεται πως προσφέρει 1,8 εκατομμύρια ευρώ στη Lady Gaga για να τραγουδήσει στην αγαπημένη του. Ξεχωριστή αναφορά θα πρέπει να γίνει στο πάρτυ, ο λογαριασμός του οποίου σημείωσε 5 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας. Όλα λογικά φαντάζουν, αν είσαι ο 5ος πλουσιότερος Ρώσος αυτή τη στιγμή.

 Από κοντά και ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, ο ιδιοκτήτης της Μονακό πλέον και από τον Απρίλιο του 2013, αγοραστής του νησιού Σκορπιός έναντι 150 εκατομμυρίων ευρώ περίπου. Ήταν μάλιστα, δώρο για την κόρη του Εκατερίνα Ριμπολόβλεβα. Το πάρτι του για τα «εγκαίνια» του νησιού κάτω από την ιδιοκτησία του έγινε θέμα στις ειδήσεις. Αυτό μιλάει από μόνο του.

Τέλος, τιμητική αναφορά στον Τέλμαν Ισμαϊλοφ, που μερικά από τα καμώματά του περιλαμβάνουν την παραγγελία της Τζένιφερ Λόπεζ για να τραγουδήσει στα γενέθλιά του, έναντι 1.400.000 δολαρίων(σίγουρα από τις ακριβότερες παραγγελιές), ενώ υπάρχουν φωτογραφίες από πάρτι στα οποία κυριολεκτικά έβρεχε λεφτά. Πιο πρόσφατα, λέγεται πως αποτελεί τη νέα κατάκτηση της Μόνικα Μπελούτσι. Αυτό το τελευταίο, αποτελεί από μόνο του το λόγο της τιμητικής αναφοράς.

Άραβες: Διαπιστώνουμε ότι οι περισσότεροι Άραβες ολιγάρχες μετατρέπονται σε “party animals” κυρίως έξω από τη χώρα προέλευσής τους, πιθανώς για να αποφύγουν τυχόν θρησκευτικά και άλλα εμπόδια. Το καλοκαίρι μάλιστα στη χώρα μας, έγινε γνωστό πως Άραβας κροίσος ζήτησε τη σαμπάνια των 120.000 ευρώ. Άλλα τρανά παραδείγματα: Η οικογένεια Μαλόοφ που  δραστηριοποιείται χρόνια σε αμερικανικό έδαφος, αλλά το όνομα έχει καταγωγή από το Λίβανο. Έγιναν ιδιαίτερα γνωστοί στο αθλητικό κοινό λόγω της ενασχόλησής τους με το NBA και πιο συγκεκριμένα, με την ιδιοκτησία των Σακραμέντο Κινγκς, τους οποίους βέβαια πούλήσαν πρόσφατα. Έχουν «τιμήσει» με την παρουσία τους πολλές τηλεοπτικές εκπομπές και βιντεοκλίπ γνωστών καλλιτεχνών και αποτελούν τρόπον τινά ένα από τα “σύμβολα” του Λας Βέγκας.

mpekam-thumb-large

Στη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα στο Παρίσι, ο Νασσέρ Αλ-Κελαϊφί ήταν ανέκαθεν σπόρ τύπος. Ασχολήθηκε ενεργά με το τέννις, από το 1992 μέχρι το 2002, ενώ έκτοτε έγινε διευθυντής του Al Jazeera Sports, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τέννις του Κατάρ και εσχάτως, ιδιοκτήτης της Παρί Σεν Ζερμέν, που ευελπιστεί να φέρει στην κορυφή της Ευρώπης.

Ο Σεϊχης Μανσούρ τέλος, ιδιοκτήτης της Μάντσεστερ Σίτι, αποτελεί έναν εκ των ανταγωνιστών του Αμπράμοβιτς όχι μόνο στο Αγγλικό ποδόσφαιρο, αλλά και στο ποιος κάνει τα πιο ακριβά πάρτι, όπως εκείνο που είχε κάνει λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, με επίτιμους καλεσμένους το Jay-Z και τον Kanye West, με την αμοιβή τους να αγγίζει τα 4 εκατομμύρια λίρες.

o-kim-ntotkom-egkainiazei-mega

Nerds:  Αν κάνετε τον κόπο και αναζητήσετε όλους τους προαναφερθέντες στο Google και προσθέσετε από δίπλα τη λέξη «πάρτι», τότε θα δείτε διάφορες ειδήσεις για το πώς ο καθένας σπατάλησε τα χρήματά του διασκεδάζοντας. Αυτό δεν ισχύει τόσο γι’ αυτήν την κατηγορία. Ξαναλέω, εκτός ίσως από τον Κιμ Ντοτκόμ. Αλλά πάλι, αυτός είναι θεότρελος και μάλλον συγκεντρώνει όλη την όρεξη για χαρές και πανηγύρια που δεν έχουν οι υπόλοιποι της κατηγορίας.

 Ο Μπιλ Γκέιτς ανέκαθεν ασχολούνταν με τη φιλανθρωπία, αλλά τώρα τελευταία φαίνεται πως είναι η νούμερο ένα προτεραιότητά του. Μόλις τον Αύγουστο, σε εκδήλωση για την παρουσίαση του αερόστατου της Google, αναφέρθηκε εκτενώς στα προβλήματα των φτωχών χωρών του πλανήτη και ενώ τόνισε την ανάγκη της τεχνολογικής προόδου, εντούτοις φρόντισε να αλλάξει για λίγο τους στόχους του. Είναι γνωστό πως το ίδρυμα Bill & Melinda Gates έχει αφοσιωθεί στην καταπολέμηση της φτώχειας, έχοντας διαθέσει πάνω από 28 δισεκατομμύρια δολάρια,  ενώ ο ίδιος ο Γκέιτς λογαριάζεται ως από τους μεγαλύτερους ακτιβιστές ενάντια στην ελονοσία στις χώρες του τρίτου κόσμου. Θεωρεί πως η τεχνολογική ανάπτυξη δημιουργεί ψευδαισθήσεις, αφού απλά ζητήματα επιβίωσης παραμένουν άλυτα στις χώρες αυτές, και περιμένει κάτι πιο δραστήριο στον αγώνα κατά της φτώχειας από τους ανταγωνιστές του (στο χώρο της τεχνολογίας μόνο).

Και ο Μάρκ Ζάκερμπεργκ, ιδρυτής του Facebook, αποτελεί ένα ιδιαίτερο είδος δισεκατομμυριούχου με χαμηλό προφίλ, όταν μιλάμε για κοσμικές εκδηλώσεις. Έχει αφοσιωθεί στο να συνδέσει όλον τον κόσμο μέσω Ίντερνετ και πιστεύει ότι μ’αυτόν τον τρόπο μπορεί να οδηγήσει σε ριζική βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων. Ωστόσο, αυτή του η πεποίθηση τον έχει οδηγήσει σε μια άτυπη κόντρα ανάμεσα σε εκείνον και τον «κύριο Microsoft». Μάλιστα, τον τελευταίο καιρό, οι αντεγκλήσεις ανάμεσά τους είναι πολύ πιο συχνό φαινόμενο, με τον τελευταίο να επικρίνει την αντίληψη του Ζάκερμπεργκ περί διαδικτύου, λέγοντας: «Το διαδίκτυο ως προτεραιότητα; Είναι αστείο.Αν πιστεύετε ότι το διαδίκτυο είναι το κλειδί για να βελτιωθεί ο κόσμος, εντάξει. Εγώ δεν το πιστεύω».