_MG_2821

Αλληλέγγυο εμπόριο, συνεργατική οικονομία, αυτοδιαχειριζόμενες συλλογικότητες, εθελοντικές ομάδες. Ξαφνικά όλα αυτά έχουν μπει στη ζωή μας και μας μυούν σε έναν καινούργιο τρόπο ζωής και σκέψης. Ο Φώτης Πετράτος ένας εκ των διοργανωτών του Φεστιβάλ Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας αναλαμβάνει να μας γνωρίσει ένα νέο σύστημα αξιών, αλλά με φόντο χρωματιστά πανό, συναυλίες, εργαστήρια για παιδιά αλλά και καλό φαγητό από την Παρασκευή 10 μέχρι την Κυριακή 12 Οκτωβρίου

Ο Φώτης Πετράτος.

Ο Φώτης Πετράτος.

Tι είναι το Φεστιβάλ Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας; Το Φεστιβάλ Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας είναι μια γιορτή και αποτελεί το χώρο και το χρόνο όπου συναντιούνται Αυτοδιαχειριζόμενες Συλλογικότητες οι οποίες διέπονται από ένα νέο σύστημα αξιών όπου βασίζεται στη Συνεργασία και την Αλληλεγγύη. Θεωρούμε το νέο αυτό σύστημα αξιών ως μία εναλλακτική πρόταση απέναντι στο κυρίαρχες σήμερα αξίες του άκρατου καταναλωτισμού, του ατομικισμού και της ιδιώτευσης. Οι ομάδες που συμμετέχουν συζητούν για μια «άλλη» κοινωνικοοικονομική πορεία, δραστηριοπούνται στην παρουσίαση πρακτικών λύσεων αυτοδιαχείρισης της διατροφής και της υγείας, και γιορτάζουν με πολύ μουσική και γλέντι τη συνάντηση αυτή.

Ποιοί το διοργανώνουν; Πρόκειται για ομάδες εθελοντών; H διοργανώτρια ομάδα αποτελείται από εκπροσώπους διάφορων αυτοδιαχειριζόμενων συλλογικοτήτων. Στηριζόμαστε στη βοήθεια εθελοντών οι οποίοι προσφέρουν εργασία αφιλοκερδώς.

_MG_2768
_MG_2765
  
_MG_2754
_MG_2771

Ποιος είναι ο στόχος του Φεστιβάλ; Στη πορεία του χρόνου ο στόχος του Φεστιβάλ συγκεκριμενοποιείται όλο και περισσότερο. Από απλή συνάντηση συλλογικοτήτων που ήταν αμέσως μετά τα γεγονότα του Συντάγματος ,φτάνουμε σήμερα στο 3ο πια Φεστιβάλ όπου η στόχευση είναι η έμπρακτη συνεργασία ομάδων και το κάλεσμα σε ευρωπαικές ομάδες ώστε να ανταλλάξουμε εμπειρία σχετική. Εντασσόμαστε στα πλαίσια μιας παγκόσμιας κίνησης που αναζητά διεξόδους από τα αδιέξοδα που δημιουργεί σήμερα ο χρηματοπιστωτικός καπιταλισμός και αντιπαραβάλουμε προτάσεις και πρακτικές για μια άλλη κοινωνικοοικονομική πορεία που θα ορίζεται από τα “κάτω”. Με άλλα λόγια θεωρούμε ως κεντρικό άξονα της δράσης μας τη συμβολή μας σε μια νέα παγκόσμια συνειδητοποίηση ότι η τύχη μας βρίσκεται στα χέρια μας ,ότι μπορούμε “αλλιώς” και ότι ένας νέος κόσμος είναι υπαρκτός και είναι εδώ, τώρα.

Προσφέρετε φαγητό, θέαμα με μουσική, χορό, εργαστήρια και μαθήματα και όλα αυτά σε μια φιλική ατμόσφαιρα. Ο κόσμος ανταποκρίνεται; Nαι προσφέρονται όλα αυτά και η ατμόσφαιρα είναι φιλική. Αυτό όμως είναι αποτέλεσμα όχι μόνο της πρόθεσης μας για κάτι τέτοιο αλλά από την αίσθηση των επισκεπτών-φίλων ότι συμμετέχουν σε μια συνάντηση-γιορτή που έχει μια ιδιαίτερη σημασία. Η φιλική ατμόσφαιρα δημιουργείται από όλους, συμμετέχοντες και επισκέπτες και άρα ναι, ο κόσμος ανταποκρίνεται. Στο Φεστιβάλ θα δείτε πολλά χαμογελαστά πρόσωπα.

_MG_2763
_MG_2816
  
_MG_2824
_MG_2772
_MG_2764

Πώς ακριβώς πιστεύετε ότι θα «συμπαρασύρετε» και άλλους ώστε να συμμετέχουν ενεργά; Δεν συμφωνούμε με τον όρο «συμπαρασύρετε» ως στόχευσή μας. Κάνουμε αυτό που θεωρούμε ότι έχει αξία με την συνείδηση ότι η ενεργή συμμετοχή όποιου είναι θέμα καταρχήν δικό του και ορίζεται από πολλούς παράγοντες, όπου ένας και μόνο είναι το Φεστιβάλ. Κάνουμε ό,τι μπορούμε από τη θέση και τη σκοπιά μας ώστε να δηλώσουμε ότι «ένας άλλος κόσμος είναι υπαρκτός»,προσφέρουμε τα επικοινωνιακά εργαλεία και καλούμε όλους να συμμετάσχουν με προτάσεις και ιδέες στη χάραξη μιας νέας πορείας. Η νέα αυτή πορεία είναι υπόθεση όλων και δημιουργείται καθημερινά.

Μέσα από τις δράσεις σας προσπαθείτε να καλύψετε τις ανάγκες της κοινωνίας, ωστόσο οι ανάγκες είναι τόσες πολλές πλέον. Σε ποιους τομείς εστιάζετε; Το νέο σύστημα αξιών το οποίο προσπαθούμε να πρεσβεύσουμε έχει τις βάσεις του στη Βιωσιμότητα.Με άλλα λόγια στην αρμονική σχέση των ανθρώπων με τους πόρους του πλανήτη. Άρα διαχωρίζουμε τις ανάγκες σε πραγματικές και τεχνητές. Όταν λοιπόν λέμε «ικανοποίηση αναγκών» και «πολλές ανάγκες πλέον», θα είναι καλό να ορίσουμε για ποιες ανάγκες μιλάμε. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα ορίσουμε ποιες ανάγκες είναι τεχνητές-επιβεβλημένες από τη καταναλωτική φρενίτιδα και ποιες είναι πραγματικές. Όμως αυτό είναι ένα θέμα το οποίο χρήζει προβληματισμού και συζήτησης. Είναι πράγματι ανάγκες τα 3 αυτοκίνητα, η αλόγιστη κατανάλωση ορυκτών καυσίμων, η κακή διατροφή στα φαστφουντάδικα κλπ; Ας το συζητήσουμε. Όταν εμείς μιλάμε για κάλυψη των αναγκών μιας κοινωνίας λοιπόν, εννοούμε κυρίως την αναπροσαρμογή αυτών των αναγκών με βάση μια «άλλη λογική» που εξασφαλίζει αρμονική σχέση του ανθρώπου με τον εαυτό του και το σώμα του και συγχρόνως μια βιώσιμη σχέση με τη φύση. Ας συζητήσουμε λοιπόν αν οι πραγματικές ανάγκες μπορούν σήμερα να ικανοποιηθούν μέσα από την αυτοδιαχείριση της υγείας της διατροφής, της ενέργειας κλπ και ποιές είναι οι τεχνητές ανάγκες που επιβάλλονται μέσα από τα καταναλωτικά πρότυπα και αν μπορούμε να «αντέξουμε» τη μη ικανοποίηση αυτών χωρίς να στερηθούμε τίποτα. Και για να έρθω στο ερώτημα ελάτε να εστιάσουμε στους τομείς της διατροφής της ενέργειας, της στέγασης, του πολιτισμού και να δούμε αν αυτές οι ανάγκες μπορούν να ικανοποιηθούν αυτοδιαχειριστικά.

 

_MG_2826
_MG_2789

Το τελευταίο διάστημα λόγω οικονομικής κρίσης υπάρχει μια στροφή σε αυτή τη μορφή οικονομίας αλλά και δράσεων. Πιστεύετε ότι έχει «μπολιαστεί» αρκετά στη συνείδηση των Ελλήνων ώστε να γίνει συνήθεια ή είναι κάτι παροδικό; Δεν θεωρούμε ότι η στροφή προς μια Αλληλέγγυα Συνεργατική Οικονομία-που είναι γεγονός- είναι αποτέλεσμα μόνο της οικονομικής κρίσης.(Ασφαλώς δεχόμαστε ότι η κρίση πυροδότησε αυτή τη στροφή).Θεωρούμε όμως ότι ο χρηματοπιστωτικός καπιταλισμός είναι ένα παρωχημένο οικονομικό σύστημα που στηρίζεται στον ανταγωνισμό και καταναλωτισμό και αντιπροτείνουμε την συνεργατικότητα και την αλληλεγγύη. Δεν είμαστε όμως στατιστικολόγοι για να μπορούμε να απαντήσουμε στο ερώτημα σε ποιο βαθμό αυτή η μορφή οικονομίας έχει «μπολιαστεί στη συνείδηση των Ελλήνων». Η εμπειρία μας μάς λέει ότι υπάρχει εξαιρετικό ενδιαφέρον για αυτά τα οποία μιλάμε. Στο παρελθόν προσπάθειες και εγχειρήματα όπως τα δικά μας θα είχαν μια απαξιωτική αντιμετώπιση. Σήμερα όμως διαπιστώνουμε ότι υπάρχει αποδοχή και λαμβάνουμε μηνύματα από πολλούς ότι η «άλλη κοινωνικοοικονομική πορεία» που προτείνουμε σήμερα αποτελεί το μονόδρομο για το αύριο

_MG_2829

Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Ελληνικού, από την Παρασκευή 10 μέχρι την Κυριακή 12 Οκτωβρίου από τις 5 το απόγευμα μέχρι τη 1 τα μεσάνυχτα. 

 Δείτε πολλές περισσότερες ενδιαφέρουσες ιστορίες στο http://mikrocosmos.gr/