Την άνοιξη του 2017, στο λόμπι κεντρικού ξενοδοχείου της πρωτεύουσας, γίνεται μια τακτική συνάντηση. Δέκα άνδρες είναι βυθισμένοι σε μια χαμηλόφωνη συζήτηση. Φορούν πολιτικά, αλλά πρόκειται για στελέχη των υπηρεσιών δίωξης ναρκωτικών της Αστυνομίας, του Λιμενικού και του ΣΔΟΕ και τους επικεφαλής του γραφείου της αμερικανικής DEA (Drug Enforcement Administration) της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα.
Η σκηνή μοιάζει να βγήκε από το Narcos, καθώς ανταλλάσσουν πληροφορίες για τα σχέδια υπόπτων για διακίνηση μεγάλων φορτίων ναρκωτικών. Όμως εκείνη τη μέρα, οι Αμερικανοί πράκτορες έχουν κάτι σημαντικό: Έχουν ενημερωθεί από αξιόπιστη πηγή ότι δύο ύποπτοι σχεδιάζουν να μεταφέρουν μεγάλη ποσότητα κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική στη δυτική Ευρώπη και την Ελλάδα. Ρίχνουν στο τραπέζι τα ονόματα του 63χρονου Β.Σ., εμπόρου μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στα Μεσόγεια και του 42χρονου συνεργάτη του, Α.Λ., ιδιοκτήτη καφέ-μπαρ στο Παλαιό Φάληρο.
Οι Έλληνες αξιωματούχοι κοιτιούνται μεταξύ τους. Τα ονόματα αυτά δεν τους είναι άγνωστα. Έχουν από καιρό υποψίες ότι ο ιδιοκτήτης της μάντρας μεταχειρισμένων διακινεί ναρκωτικά κρυμμένα μέσα στα αυτοκίνητα που εισάγει από τη Γερμανία και την Ολλανδία, ενώ στο μικροσκόπιο τους έχουν μπει ύποπτα ταξίδια στο εξωτερικό του 42χρονου συνεργάτη του. Οι δέκα άνδρες καταστρώνουν το σχέδιό τους.
Στις 13 Νοεμβρίου 2018, αρκετούς μήνες μετά από εκείνη τη συνάντηση, σε παράλληλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα και το Εκουαδόρ, οι δύο Έλληνες επιχειρηματίες και εννέα ακόμα συνεργοί τους συλλαμβάνονται κατηγορούμενοι για την παράτολμη μεταφορά 382 κιλών κοκαΐνης με ιστιοπλοϊκό από τις ακτές της Λατινικής Αμερικής στην Αυστραλία.
Σε εκείνη τη συνάντηση του 2017, Αμερικανοί και Έλληνες αποφάσισαν να ερευνήσουν τις δραστηριότητες του εμπόρου αυτοκινήτων Β.Σ. και του κατά 20 χρόνια νεότερου συνεργάτη του, Α.Λ. Η λογική κίνηση θα ήταν να αποφασιστεί η παρακολούθηση των τηλεφώνων τους. Υπήρχε ένα όμως εμπόδιο, όπως παραδέχτηκε στο inside story στέλεχος της Αστυνομίας που πήρε μέρος στην έρευνα. Ο 63χρονος διατηρούσε δεσμό με γυναίκα-εισαγγελέα και είχε κοινωνικές επαφές με δικαστικούς λειτουργούς και άλλους κρατικούς αξιωματούχους. Η έκδοση βουλευμάτων για την άρση απορρήτου στο τηλέφωνό του, ή το τηλέφωνο του συνεργάτη του, ήταν πιθανό να θέσει σε κίνδυνο τη μυστικότητα της έρευνας υπό τον φόβο διαρροών. Αντ’ αυτού επελέγη η λύση της φυσικής επιτήρησης των δύο ανδρών.
Για την πορεία της έρευνας ωστόσο, πιο σημαντικός καταλύτης αποδείχθηκε η πρωτοβουλία της υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών να «φυτέψει» στο κύκλωμα δύο πληροφοριοδότες, 60 και 48 ετών. Εκείνοι ήταν που τους επόμενους μήνες αποκάλυψαν κρίσιμες λεπτομέρειες για τα σχέδια των επίδοξων «Ελλήνων Εσκομπάρ». Ο ρόλος τους περιγράφεται σε έγγραφο της ΕΛΑΣ προς τις αρμόδιες ανακριτικές αρχές (βρίσκεται στη διάθεση του inside story): «Στην εν λόγω εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας αναζητούσαν άτομα να αναλάβουν τη μεταφορά της κοκαΐνης, παρείσφρησε συνεργάτης της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών αποκαλούμενος υπό την κωδική ονομασία “Θεόφιλος Κωνσταντίνου” συνεπικουρούμενος από τον επίσης υπό κάλυψη δρώντα 48χρονο συνεργάτη της υπηρεσίας με κωδική ονομασία “Κωνσταντίνος Κασόγλου”».
Έτσι, ενώ στην πρώτη φάση της έρευνας συμμετείχαν το Λιμενικό και το ΣΔΟΕ, τον επίλογο της υπόθεσης έγραψαν η Ελληνική Αστυνομία, το γραφείο της DEA στην Αθήνα και η τοπική αστυνομία του Εκουαδόρ, καθώς το Εκουαδόρ ήταν το μέρος από όπου οι ύποπτοι θα μετέφεραν τα ναρκωτικά. Εκεί είχαν οι δύο Έλληνες εγκέφαλοι της οργάνωσης τους συνδέσμους τους, όπως αφήνει η έρευνα να εννοηθεί.
Το Εκουαδόρ εδώ και χρόνια έχει μετατραπεί σε κέντρο logistics των καρτέλ των Άνδεων και μοιραία αφετηρία του ταξιδιού της κοκαΐνης προς τη Δύση, με σκάφη που συχνά φορτώνονται ναρκωτικά από την Κολομβία στα παρθένα Γκαλάπαγκος. Συχνά οι διακινητές δρουν με μικρά σκάφη με προορισμό την Αυστραλία, εκμεταλλευόμενοι την κάλυψη που προσφέρει ο αχανής Ειρηνικός. Το 2012 δημοσιότητα είχε πάρει η ανακάλυψη ενός ιστιοπλοϊκούπου είχε αποπελεύσει από το Εκουαδόρ και ξεβράστηκε ακυβέρνητο στην Τόγκα, φορτωμένο με 200 κιλά κοκαΐνης και το υπό αποσύνθεση πτώμα ενός Σλοβάκου.
Το Σαλίνας είναι ένα σημαντικό θέρετρο στη μύτη που κάνει η ακτογραμμή του Εκουαδόρ, 90 μίλια νότια από το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, το Γουαγιακίλ, σημαντικό κέντρο για τους ναρκεμπόρους. Κατά την τουριστική περίοδο είναι μια ζωντανή πόλη που θυμίζει το Μαϊάμι. Εδώ υπάρχουν δύο μεγάλα γιοτ κλαμπ καθώς οι τουρίστες νοικιάζουν ιστιοφόρα για θαλάσσιες εκδρομές.
Όταν στις 10 Σεπτεμβρίου 2018 ο 42χρονος Α.Λ. ταξίδεψε στο Σαλίνας, οι insiders της Αστυνομίας που είχαν παρεισφρήσει στην οργάνωση, είχαν ήδη ενημερώσει τους ανωτέρους τους για το σχέδιο που οι δύο Έλληνες είχαν υφάνει. Ο Α.Λ. θα προμηθευόταν κοκαΐνη από το καρτέλ του Εκουαδόρ (οι πληροφορίες έκαναν λόγο για αγορά 500 κιλών) και θα έκανε τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για τη μεταφορά της με σκάφος στην Αυστραλία. Οι δύο συνεργάτες είχαν προσδοκίες για κέρδη 11 εκατ. ευρώ από την επιχείρηση.
Στοιχεία για το ταξίδι αποκάλυψε σε κατάθεσή του Έλληνας αξιωματικός: «Την 10η Σεπτεμβρίου 2018 [ο Α.Λ.] μετέβη αεροπορικώς από την Αθήνα στο Εκουαδόρ για να συναντήσει τα μέλη της οργάνωσης και να ελέγξει ιστιοπλοϊκό σκάφος που το κύκλωμα είχε ήδη αγοράσει για τη μεταφορά της κοκαΐνης. Κατά το διάστημα που βρισκόταν στο Εκουαδόρ, του υπέδειξαν ιστιοπλοϊκό με την επωνυμία “Sunset”, το οποίο ελλιμενιζόταν στο Σαλίνας».
Όμως καθώς ο Α.Λ. έλεγχε την πορεία υλοποίησης του σχεδίου, οι κινήσεις του καταγράφονταν από την τοπική αστυνομία και πράκτορες του γραφείου της DEA στο Γουαγιακίλ.
Διάβασε όλο το άρθρο στο inside story (https://bit.ly/2Q7TkCI).
Το inside story είναι το πρώτο συνδρομητικό–ενημερωτικό site χωρίς διαφημίσεις στην Ελλάδα. Ανεξάρτητο αποκαλυπτικό με οικονομική αυτοτέλεια και διαφάνεια.
Ειδικά για τους αναγνώστες της Popaganda: Γνώρισε το inside story για ένα μήνα δωρεάν, βάζοντας τον κωδικό κουπονιού popaganda στην http://bit.ly/2hKhNL9