Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΔΙΕΘΝΗ

Εκλογές ΗΠΑ: Η πρώτη (τηλεοπτική) μάχη έφτασε!

Τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου, Κλίντον και Τραμπ θα βρεθούν για πρώτη φορά αντιμέτωποι τετ-α-τετ, στην πρώτη τους μεγάλη προεκλογική τηλεοπτική αναμέτρηση. Ας δούμε ποια θα είναι η στρατηγική που θα ακολουθήσουν.
debate_usa_1

Από τα τέλη Ιουλίου, όταν και ολοκληρώθηκαν οι εθνικές διασκέψεις τόσο του Ρεπουμπλικανικού όσο και του Δημοκρατικού κόμματος, η διαδικασία εκλογής του επόμενου και 45ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών μπήκε στην τελική ευθεία. Η Χίλαρι Κλίντον για τους Δημοκρατικούς και ο Ντόναλντ Τραμπ για τους Ρεπουμπλικάνους θα διεκδικήσουν την ψήφο των περίπου 230.000.000 Αμερικάνων ψηφοφόρων με έπαθλο το ισχυρότερο πολιτικό αξίωμα στον κόσμο—ή την δυσκολότερη δουλειά του πλανήτη, όπως απαιτεί το δημοσιογραφικό κλισέ.

Έπειτα από πολλούς μήνες αμοιβαίων έμμεσων χτυπημάτων ανάμεσα στους δύο υποψήφιους, τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου, οι δυο διεκδικητές θα έχουν για πρώτη φορά τη δυνατότητα να βρεθούν ο ένας απέναντι στον άλλον στα πλαίσια της εκλογικής κούρσας, στο πρώτο από τα τρία συνολικά προεδρικά ντιμπέητ.

Το πρώτο ντιμπέητ θα διοργανωθεί στο Πανεπιστήμιο Χόφστρα του Χάμστεντ και θα διαρκέσει ενενήντα λεπτά. Ο χρόνος θα χωριστεί σε έξι θεματικά σετ των δεκαπέντε λεπτών και τα βασικά θέματα τα οποία θα αναλυθούν θα είναι η ασφάλεια των Η.Π.Α., οι δυνατότητες της προς εθνική ανάπτυξη καθώς επίσης και η γενικότερη πολιτική και κοινωνική κατεύθυνση την οποία οι δυο υποψήφιοι επιθυμούν η χώρα να ακολουθήσει, σε περίπτωση που εκλεγούν.

Στο ντιμπέητ δε θα παρευρεθούν οι επικεφαλής των λεγόμενων «τρίτων» κομμάτων, Τζιλ Στάιν (Green Party) και Γκάρι Τζόνσον (Libertarian Party) καθώς δεν έχουν επιτύχει το μίνιμουμ δημοσκοπικό ποσοστό της τάξεως του 15% το οποίο θα εξασφάλιζε τη συμμετοχή τους.

Η στρατηγική την οποία θα ακολουθήσει η Χίλαρι Κλίντον

Η Χίλαρι Κλίντον, σε συνεργασία με την εξειδικευμένη ομάδα της στην πολιτική επικοινωνία, έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό την προετοιμασία της για τα ντιμπέητ. Η ομάδα της Κλίντον έχει αναλύσει τις θέσεις, τον λόγο, τα τρικ αλλά και το ψυχολογικό προφίλ του αντιπάλου της, ώστε να τη βοηθήσει να βγάλει τον—ομολογουμένως—επικοινωνιακό μάγο Τραμπ έξω απ’ τα νερά του. Η ίδια η Κλίντον θεωρεί πως δεν αρκεί απλώς να αναδείξει τις ασάφειες και τα ψέματα του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά θα πρέπει να αποδείξει πως η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας του αντιπάλου της δεν πληρούν τις προδιαγραφές που απαιτεί η θέση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Για την Κλίντον, το ντιμπέητ της Δευτέρας είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποδείξει στα εκατομμύρια των τηλεθεατών πως η ιδιοσυγκρασία του Ντόναλντ Τραμπ είναι ικανή από μόνη της να δημιουργήσει πολλά προβλήματα, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στις εξωτερικές σχέσεις των Η.Π.Α. .

Η Κλίντον είναι έτοιμη να αναλύσει ενδελεχώς τη γενικότερη θεωρία πίσω από τις πολιτικές που θέλει να εφαρμόσει, αλλά έχει προετοιμαστεί να αντικρούσει όλα τα πιθανά συγκεκριμένα αντεπιχειρήματα που πιθανώς να παραθέσει ο Τραμπ, στα επιμέρους ζητήματα. Σκοπεύει να χτυπήσει προσωπικά τον Τραμπ στο θέμα της περιουσίας του—καθώς ο Τραμπ αρνείται να δημοσιεύσει τα φορολογικά του έγγραφα—αλλά δε σκοπεύει να φανεί πιεστική διακόπτοντας τον συνεχόμενα. Θεωρεί πως μια στάση υπομονής θα της δώσει τον αέρα της άνεσης και της σιγουριάς να αναλύσει τις θέσεις τις όταν θα είναι η δικιά της ώρα να μιλήσει.

debate_usa_5

Η Χίλαρι Κλίντον έχει συγκεκριμένα προετοιμαστεί να αντιμετωπίσει τον χειμαρρώδη λόγο του Ντόναλντ Τραμπ

Το κυριότερο όπλο της Κλίντον είναι πως η ίδια έχει πολύ μεγάλη εμπειρία σε παρόμοιες διαδικασίες και συνθήκες, ενώ ο σύζυγός της και πρώην Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον—του οποίου οι συμμετοχές στα ντιμπέητ είχαν κριθεί ιδιαίτερα επιτυχημένες—την έχει βοηθήσει ιδιαίτερα στον τομέα της ψυχολογίας αλλά και της διαχείρισης μιας πιθανής κακής στιγμής της.

Τα μεγάλα της μειονεκτήματα είναι η έμμεση ή άμεση συμμετοχή της σε σκάνδαλα—με κυριότερο το σκάνδαλο με τον προσωπικό σέρβερ που χρησιμοποιούσε για τα κυβερνητικού περιεχομένου email της—ενώ δεν γνωρίζει κανείς πως θα αντίδρασει σε επιθέσεις κατά του χαρακτήρα της, καθώς δεν αντιμετώπισε παρόμοιες από τον εσωκομματικό της αντίπαλο, Μπέρνι Σάντερς.

Η στρατηγική του Ντόναλντ Τραμπ

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, ο Ντόναλντ Τραμπ θα ακολουθήσει την προσφιλή για εκείνον τακτική του εντυπωσιασμού. Σε αντίθεση με την Κλίντον, δεν έχει προετοιμαστεί για τις συνθήκες που θα αντιμετωπίσει κάνοντας ένα mock debate—άτυπα, μια πρόβα του κανονικού ντιμπέητ, όπου ένα μέρος του επιτελείου παίρνει τη θέση του αντιπάλου—καθώς θεωρεί πως θα τον βοηθήσει περισσότερο η γενικότερη ανάλυση των θέσεων του με την ομάδα του, χωρίς να περιορίζει τη σκέψη του σε απαντήσεις δύο λεπτών, σαν αυτές που θα κληθεί να δώσει.

Οι σύμβουλοι του Τραμπ προετοιμάζουν τον Τραμπ στο να μπορεί να ανταπεξέλθει στον πιθανό αντίλογο της Κλίντον, σε ζητήματα στα οποία ο ίδιος δεν δίνει συχνά σαφείς ή συνεπείς απαντήσεις. Παρόλα αυτά, ο Τραμπ θα δώσει έμφαση στη μεγαλύτερη εικόνα και όχι σε επί μέρους πολιτικές, καθώς θεωρεί πως οι περισσότερες λεπτομέρειες θα ξεχαστούν πολύ σύντομα από τους τηλεθεατές. Έτσι, θα δώσει περισσότερη έμφαση σε θέματα όπως η τρομοκρατία, η μετανάστευση και το πώς «Η Αμερική θα γίνει ξανά σπουδαία.»

Στα εσωμματικά ντιμπέητ, ο Τραμπ συνήθιζε να χλευάζει τους συνυποψηφίους του αλλά η ομάδα του θεωρεί πως αυτή η στρατηγική θα πρέπει να προσαρμοστεί στους νέους όρους τους οποίους καλείται να αντιμετωπίσει. Για αυτό, θα προσπαθήσει να φανεί περισσότερο αισιόδοξος στο λόγο του, κάνοντας μετρημένες επιθέσεις στην Κλίντον, ενώ σκοπεύει να δώσει τις απαντήσεις που ο ίδιος έχει προετοιμάσει, ακόμα και αν αυτές δε θα απαντάνε ακριβώς στις ερωτήσεις που θα του έχουν γίνει.

debate_usa_6

Ο ΝΤόναλντ Τραμπ θα βασιστεί στην αυτοπεποίθηση και την επικοινωνιακή του ικανότητα

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Ντόναλντ Τραμπ σε αυτή τη διαδικασία είναι το γεγονός πως είναι πάντα απρόβλεπτος, όπως επίσης πως η αυτοπεποίθηση του δε δείχνει να πτοείται με τίποτα. Ο Τραμπ θα κατέβει στο ντιμπέητ καλά προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει την Κλίντον, έτοιμος να πει ακριβώς αυτά που θέλει και με πλήρη άγνοια κινδύνου. Άλλωστε, κάπως έτσι έφτασε ως εδώ η υποψηφιότητα του, ενώ στην αρχή όλος ο πολιτικός κόσμος των Η.Π.Α. δεν του έδινε καμία πιθανότητα να κατακτήσει καν το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων.

Όσον αφορά τα μειονεκτήματα του Τραμπ, έχουν κυρίως να κάνουν με τον λαϊκιστικό λόγο του, κάτι όμως που δε δείχνει να τον ενοχλεί ιδιαίτερα. Αυτή τη φορά όμως, θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια πρώτη στα χρονικά κατάσταση. Θα έχει απέναντι του την πρώτη γυναίκα υποψήφιο για την Προεδρεία και ο Τραμπ, ο οποίος έχει κάνει ουκ ολίγα σεξιστικά σχόλια κατά τη συνολική του παρουσία, πιθανώς να βρεθεί σε μια πρωτόγνωρα δύσκολη θέση καθώς μια επίθεση του απέναντι στο φύλλο της Κλίντον πιθανώς να του κοστίσει πάρα πολύ ακριβά.

Πόση σημασία όμως έχει εν τέλει το ντιμπέητ; Επηρεάζει ή όχι την κοινή γνώμη;

Παρά το γεγονός πως μια καλή—ή κακή—παρουσία μπορεί να επηρεάσει τις άμεσες δημοσκοπήσεις, συνολικά οι επιδόσεις των υποψηφίων στα ντιμπέητ δεν έχει αποδειχτεί πως μπορούν να αλλάξουν το σκηνικό.

Παρόλα αυτά, ανά τα χρόνια υπήρξαν τηλεοπτικές αναμετρήσεις οι οποίες έδωσαν πλεονέκτημα σε κάποιον από τους υποψηφίους, είτε λόγω της παρουσίας του είτε λόγω εξωγενών παραγόντων. Στο πρώτο τηλεοπτικό ντιμέητ που μεταδόθηκε ποτέ, ανάμεσα στον Τζον Κέννεντι και τον Ρίτσαρντ Νίξον, ο τελευταίος αρνήθηκε να βάλει πούδρα με αποτέλεσμα η όψη του να φαίνεται ταλαιπωρημένη, κάτι που τον έφερε σε δυσχερή αντίθεση με τον—ούτως ή άλλως—νεαρότερο του Κέννεντι, γεγονός που επηρέασε ιδιαίτερα τους τηλεθεατές.

debate_usa_4

Το ιστορικό πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέητ, ανάμεσα σε Τζον Κέννεντι και Ρίτσαρντ Νίξον

Άλλη παρόμοια περίπτωση είναι αυτή του Δημοκρατικού προέδρου Τζίμι Κάρτερ, ο οποίος έχοντας αρνηθεί τη συμμετοχή του σε ντιμπέητ, άνοιξε τον δρόμο για τον—θρυλικό κατά πολλούς– Ρεπουμπλικάνο Ρόναλντ Ρήγκαν να προβληθεί περισσότερο, ενώ η απόφαση του πρώτου να αντιμετωπίσει εν τέλει τον Ρήγκαν  την τελευταία στιγμή, τον υποβάθμισε ακόμα περισσότερο στα μάτια των τηλεθεατών.

Παρόλα αυτά και οι δύο αυτές αναμετρήσεις δε θα είχαν διαφορετικό αποτέλεσμα καθώς το ρεύμα είχε δημιουργηθεί ήδη υπέρ του τελικού  νικητή.

Όμως φέτος είναι αλλιώς..

..και αυτό γιατί οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι καθώς και εκείνοι που προτίθενται να ψηφίσουν ένα εκ των «τρίτων» κομμάτων είναι συγκριτικά πολύ περισσότεροι από όλες τις προηγούμενες φορές. Η κούρσα μεταξύ Κλίντον και Τραμπ είναι ήδη πολύ κλειστή δημοσκοπικά, κάτι που σημαίνει πως ο,τιδήποτε μπορεί πλέον να μετρήσει και να καθορίσει τις εξελίξεις.

Η Χίλαρι Κλίντον είναι η υποψήφια που έχει να κερδίσει—ή και να χάσει—τα περισσότερα αυτή τη στιγμή, με τους ψηφοφόρους του Τραμπ σταδιακά να παγιώνονται σε προβλεπόμενο αριθμό. Δημοσκοπικά είναι σε σχετικά χαμηλό σημείο και μια καλή παρουσία θα τη βοηθήσει να προσελκύσει περισσότερους αναποφάσιστους, οι οποίοι ακόμα και αν δεν ενθουσιάζονται με την προοπτική να βρεθεί η ίδια στον Λευκό Οίκο τα επόμενα τέσσερα χρόνια, δε θα ήθελαν με τίποτα το ενδεχόμενο να βρεθεί σε αυτή τη θέση ο Τραμπ.

Αν παρόλα αυτά δε συμβεί κάτι το αξιοσημείωτο, τότε τα ντιμπέητ θα περάσουν χωρίς να επηρεάσουν ιδιαίτερα την κούρσα, με το αποτέλεσμα να κρίνεται από άλλους πολύ σημαντικούς παράγοντες που θα αναλυθούν στη συνέχεια, σε σχετικό αφιέρωμα, καθώς από σήμερα και μέχρι τις εκλογές η Popaganda θα παρακολουθεί πολύ συστηματικά τις πολιτικές εξελίξεις στις Η.Π.Α. .

POP TODAY
LIFE
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.