Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΔΙΕΘΝΗ

Τελικά, η Τερέζα Μέι είχε την υπεροψία του νικητή ή απλώς ο Τζέρεμι Κόρμπιν κέρδισε τους νέους;

Μια μέρα μετά από τα αποτελέσματα που ανέδειξαν τις προσωπικότητες των πολιτικών της Βρετανίας αλλά όχι και νικητή στην Βουλή των Κοινοτήτων, ο ανταποκριτής Ισαάκ Καριπίδης μας μεταφέρει το κλίμα.

Τα γραφεία των Τόριδων δέχθηκαν χθες συγχαρητήρια μηνύματα από πολιτικούς αρχηγούς άλλων χωρών, ως είθισται μετά από μια εκλογική αναμέτρηση. Μόνο που στην περίπτωση της Τερέζα Μέι, τα μηνύματα αυτά μοιάζουν με φιλικό χτύπημα στον ώμο από τη στιγμή που ένα στοίχημα που έθεσε μόνη της απέτυχε. Η μέχρι πρότινος κυβέρνηση δηλώνει πως λυπάται για τις έδρες που χάθηκαν ενώ η αντιπολίτευση πανηγυρίζει τη μικρή διαφορά εδρών που έχει από τους αντιπάλους. Ένα πολιτικό σύστημα μονοεδρικών περιφερειών βρέθηκε την Παρασκευή 9 Ιουνίου σε μια κατάσταση αμηχανίας αφού οι δημοσκοπήσεις ανατράπηκαν και οι κάλπες δεν ανέδειξαν έναν σθεναρό νικητή για την Βουλή των Κοινοτήτων ενώ οι διαπραγματεύσεις για τη διαδικασία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ βρίσκονται προ των πυλών.

«Η Μέι χάνει το μεγάλο της στοίχημα», «Κρεμασμένη από μία κλωστή», «Ηνωμένο Βασίλειο στην κόψη του ξυραφιού», «Προβλέψεις σοκ για τη Μέι» και λογοπαίγνια που χρησιμοποιούν το όνομα της Πρωθυπουργού για να σχηματίζουν τη λέξη «χάος» είναι μερικοί από τους τίτλους του Βρετανικού τύπου έπειτα από την ανακοίνωση των πρώτων exit polls. Περνώντας στον Έλληνα ανταποκριτή του ΑΝΤ1 στο Λονδίνο, ο τίτλος που προκύπτει από τα όσα μας μεταφέρει είναι «Η Τερέζα Μέι κατέβηκε με την υπεροψία του νικητή» ή « Ο Τζέρεμι Κόρμπιν κατάφερε να μιλήσει στις ψυχές των νέων» .

Το αποτέλεσμα των εκλογών που δίνει μια αριθμητική αλλά όχι ουσιαστική νίκη στους Συντηρητικούς ήταν για τον ίδιο αναμενόμενο. «Οι  αναλυτές έβλεπαν πως έκλεινε μέρα με τη μέρα η ψαλίδα ενώ φαινόταν πως όσο προχωράει η προεκλογική περίοδος, τόσο ανέβαιναν οι εργατικοί. Σε όλη την πορεία της εκστρατείας της, η Τερέζα Μέι  αρνήθηκε να δώσει συνεντεύξεις, να συμμετάσχει σε debate, το μανιφέστο της έμοιαζε με κόπια των προκατόχων της».


Το 69% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων έκρινε το αποτέλεσμα μπροστά από την κάλπη, ποσοστό που η Βρετανία έχει να καταγράψει σε γενικές εκλογές από το 1997, όταν δηλαδή είχε κερδίσει πανηγυρικά για πρώτη φορά ο τότε αρχηγός των Εργατικών, Τόνι Μπλερ. Η καινοφανής κινητοποίηση των νέων ψηφοφόρων φάνηκε να συνδέεται άρρηκτα με το ποσοστό των Εργατικών αλλά και με την ενίσχυση των εδρών τους γεγονός που «πιστώνεται αποκλειστικά στον Τζέρεμι Κόρμπιν. Οι Εργατικοί συσπειρώθηκαν την τελευταία στιγμή αφού πριν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές υπήρχε μια τρομερή εσωτερική αντιπολίτευση και μάλιστα αυτός ήταν ένας από τους λόγους που η Τερέζα Μέι οδηγήθηκε σε αυτές, πιστεύοντας προφανώς ότι θα είναι περίπατος για την ίδια. Οι δημοσκοπήσεις της έδιναν προβάδισμα 26% μονάδων τη στιγμή που πρωτοκλασάτα στελέχη των Εργατικών αμφισβητούσαν την ρητορική του αρχηγού τους ζητώντας την παραίτησή του».

Όπως οι πιο πρόσφατοι Γκόρντον Μπράουν και Eντ Μίλιμπαντ, οι ηγέτες του Εργατικού κόμματος παραδοσιακά παραιτούνται έπειτα από μια εκλογική αναμέτρηση που δεν τους τοποθετεί στο πρωθυπουργικό αξίωμα. Μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της 8ης Ιουνίου, κατά τον Ισαάκ Καριπίδη, ο σημερινός ηγέτης όχι μόνο έχει εδραιωθεί αλλά ακόμη και οι πιο σκληροί επικριτές του καταλαβαίνουν ότι η πολιτική των εργατικών θα πρέπει να είναι προσανατολισμένη σε αυτά που πρεσβεύει. Ποιο ήταν όμως το πιο δυνατό επικοινωνιακό του χαρτί; «Στην Ελλάδα πολύ συχνά μιλάμε μόνο για την δική μας κρίση, ίσως συχνά δεν συνειδητοποιούμε πως έχει επηρεάσει όλη την Ευρώπη. Στην  Μ. Βρετανία υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν αποκλειστικά για να επιβιώσουν ενώ πολλές φορές τους λείπουν ακόμα και τα απαραίτητα, υπολογίζεται πως υπάρχουν 4 εκατομμύρια παιδιά που ζουν στα όρια της φτώχειας. Είναι πολλά τα κοινωνικά προβλήματα της χώρας που δεν έχουν βγει στην επιφάνεια, όπως η τεράστια δυσκολία νέων ανθρώπων να αγοράσουν ένα σπίτι. Σε αυτή την παγιωμένη συνθήκη εμφανίζεται  ο Τζέρεμι Κόρμπιν λέγοντας πως θέλει να εφαρμόσει μια πολιτική για όλους και όχι για τους λίγους. Για παράδειγμα, υπόσχεται πως θα καταργήσει τα δίδακτρα στα πανεπιστήμια που ανέρχονται σε 9 χιλιάδες λίρες ετησίως, ένα κόστος δυσβάστακτο για μια μικρομεσαία οικογένεια».


Χωρίς κανένα ερωτηματικό και ενδοιασμό, ο ανταποκριτής κάνει λόγο μια εκλογική αναμέτρηση που μπορεί να μην έβγαλε μια ισχυρή κυβέρνηση, αλλά ανέδειξε τις προσωπικότητες των υποψηφίων της. «Ο Κόρμπιν ήταν έτοιμος να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση, είτε βρισκόταν σε κάποια πόλη για τις ανάγκες της προεκλογικής εκστρατείας είτε παραχωρούσε μια τηλεοπτική συνέντευξη. Στον αντίποδα, το προφίλ της  Μέι έμοιαζε με καλούπι, αν κάποια στιγμή την ρωτούσαν κάτι το οποίο δεν το είχαν προβλέψει οι σύμβουλοί της είτε η απάντηση της ήταν εκτός θέματος είτε προσπαθούσε να φέρει την κουβέντα στα μέτρα της. Από όταν ανέλαβε μέχρι σήμερα αδυνατεί να πάρει σημαντικές αποφάσεις έχοντας μια δυσκαμψία στο να εκφράσει αυτό που πιστεύει πως είναι το σωστό».

Παρότι η ηγέτης των Συντηρητικών είχε δηλώσει πως αν χάσει μόλις 6 έδρες θα παραιτηθεί, το μεσημέρι της Παρασκευής ζήτησε εντολή  από τη Βασίλισσα προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας  328 βουλευτών με ένα κόμμα που η ατζέντα του για το Βrexit διαφέρει αισθητά από τη δική της. «Πρόκειται για μια ισχνή η πλειοψηφία, αφού η πρωθυπουργός θα στηρίζεται στις διαθέσεις του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας το οποίο για πολλούς είναι αμφιλεγόμενο, δεν έχει ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις και όσες έχει είναι ακραίες και ξεπερασμένες. Οι αναλυτές φοβούνται πως αυτό θα δημιουργήσει μια αστάθεια στην πολιτική πορεία της Βρετανίας. Αυτό το πάντρεμα είναι κάτι που γρήγορα θα δούμε πως θα εξελιχθεί, ενώ πολλοί δεν αποκλείουν το σενάριο που θέλει μέσα στους επόμενους μήνες την  Μέι να δηλώνει την παραίτησή της ή το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών».

Επιστρέφοντας στους αριθμούς και στα όσα έδειξε η καταμέτρηση, μια ανεπαίσθητη άνοδος ή μια κατακόρυφη πτώση των μικρότερων παιχτών φαίνεται να δίνει σημαντικά πορίσματα για την επόμενη μέρα στην Βρετανία. Κατά πόσο οι Σκωτσέζοι θέλουν να ανεξαρτητοποιηθούν; Οι ψηφοφόροι υπέρ της εξόδου από την ΕΕ ψήφισαν συνειδητά; «Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες αύξησαν το ποσοστό τους σε σύγκριση με τις τελευταίες εκλογές, δεν τα πήγαν όμως όσο καλά ήλπιζαν. Όσον αφορά το Εθνικό κόμμα Σκωτίας δεν τα πήγε καλά, αντίθετα κατατροπώθηκε». Ο  Άλεξ Σάλμοντ, πρωθυπουργός του περιφερειακού κοινοβουλίου της Σκωτίας και πρόεδρος του SNP μέχρι να αναλάβει η Νίκολα Στέρτζον έχασε την έδρα του, παρότι ήταν ο άνθρωπος που πρωτοστάτησε για το δημοψήφισμα που θα έκρινε το μέλλον της Σκωτίας, εκείνος που παρότρυνε την τωρινή πρωθυπουργό να ζητήσει δεύτερο. «Οι Σκωτσέζοι στην πλειοψηφία τους δεν επιθυμούν άλλο ένα δημοψήφισμα -τουλάχιστον άμεσα- που θα κρίνει την ανεξαρτητοποίηση τους ή όχι από το Ηνωμένο Βασίλειο αφού γύρισαν την πλάτη στο κόμμα. Ένα άλλο, εξίσου σημαντικό συμπέρασμα είναι πως η Τερέζα Μέι δεν έχει την λαϊκή εντολή για να προχωρήσει σε ένα σκληρό brexit από τη στιγμή που το Κόμμα Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου που πίεσε με την ρητορική του τον Ντέιβιντ Κάμερον να ζητήσει το δημοψήφισμα που έφερε το Brexit βρέθηκε από το 12,7% στο 2%. Φαίνεται λοιπόν ότι έχει εξανεμιστεί από τον πολιτικό χάρτη καθώς και το ότι οι Βρετανοί πολίτες όταν ψήφιζαν για την έξοδο από την ΕΕ δεν ήξεραν τι ακριβώς επέλεγαν».  


Από τα exit poll μέχρι τα πρώτα αποτελέσματα που άρχισαν να δείχνουν πως η χώρα θα οδηγηθεί σε ένα μετέωρο κοινοβούλιο, οι αντιδράσεις εκτός των πολιτικών γραφείων ποικίλουν. «Με όσους Συντηρητικούς έχω μιλήσει είναι βαθιά απογοητευμένοι, περίμεναν πως θα κερδίσουν άνετα αυξάνοντας τις θέσεις τους ενώ όσους Εργατικούς έχω συναναστραφεί  πετάνε στα σύννεφα και συμμερίζονται την άποψη πως πρόκειται για μια νίκη του Κόρμπιν. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες είναι σε γενικές γραμμές ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα, κάποιοι από αυτούς είναι πιο απαισιόδοξοι καθώς ο πρώην αρχηγός τους Νικ Κλεγκ δεν κατάφερε να επανεκλεγεί, παρότι ήταν δημοφιλής».

Μέχρι και την τελευταία στιγμή, δημοσιογράφοι και αναλυτές ήταν βέβαιοι πως οι Εργατικοί θα κατέχουν 29 έδρες εντός της Βουλής των Κοινοτήτων. Μόνο που στην καταμέτρηση ενός προπυργίου των Συντηρητικών, οι ψήφοι ελέγχθηκαν τρεις φορές.  Στο Κένσινγκτον η εφορευτική επιτροπή ζήτησε από όσους βρίσκονταν στην εφορευτική επιτροπή να κάνουν ένα διάλειμμα, να ξεκουραστούν και να επανέλθουν στις θέσεις του το απόγευμα, αφού η έδρα δόθηκε αναπάντεχα στους Εργατικούς με 20 ψήφους διαφορά. «Σημαντικό είναι το ότι ακόμα και σε περιοχές που κέρδισαν οι Συντηρητικοί, οι εργατικοί ακολουθούσαν με μικρή διαφορά, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως αν αν εφαρμόσουν μια δυναμική αντιπολιτευτική γραμμή και το κόμμα συσπειρωθεί ακόμα περισσότερο γύρω από τον αρχηγό του, η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα τους φέρει εύκολα στην θέση του νικητή».  

Η έμφαση που έδωσε ο Τζέρεμι Κόρμπιν σε λύσεις που αφορούν την κοινωνική πολιτική φαίνεται να τον ανέδειξαν στον πραγματικό νικητή αυτών των εκλογών. Ακόμα όμως κι αν δεν στήριξε την ρητορική του στο πως θα οδηγηθεί η χώρα εκτός της ΕΕ, το πρωί της 19ης Ιουνίου θέτει το Ηνωμένο Βασίλειο σε διαδικασία διαπραγμάτευσης.  «Αυτό στο οποίο εστιάζουν τώρα όλοι οι αναλυτές είναι πως εφόσον η Πρωθυπουργός δεν έχει ισχυρή εντολή για να διαπραγματευτεί, θα είναι πολύ δύσκολο να επιβάλει αυτό που η ίδια επιθυμεί με αποτέλεσμα να πρέπει να μειώσει τις απαιτήσεις που έχει από την ΕΕ. Παρότι λοιπόν υπάρχει η πιθανότητα το Λονδίνο να ζητήσει παράταση μέχρι να συντονιστεί η νέα κυβέρνηση, η παράταση αυτή δεν θα αλλάξει το γεγονός πως η Μέι βγήκε αποδυναμωμένη προκειμένου να διεκδικήσει κάτι παραπάνω για την χώρα».  

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.