9. Αλεξάνταρ Τζούριτς, 44 ετών
Ημερομηνία γέννησης: 12/08/1970
Καταγωγή: Βοσνία/Σιγκαπούρη
Ομάδα: Τάμπαϊνς Ρόβερς (Σιγκαπούρη)
Ελάχιστα γνωστός, όμως είναι κι αυτός φαινόμενο, έχοντας ακολουθήσει μια αλλόκοτη σταδιοδρομία, που το 1992 τον έφερε στους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης ως αθλητή του κανόε-καγιάκ για λογαριασμό της 1ης συμμετοχής της ανεξάρτητης Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ενώ 20 χρόνια μετά αγωνιζόταν σαν αρχηγός της Εθνικής ποδοσφαίρου της Σιγκαπούρης. Είναι από τις τύχες που συνήθως συνδέονται με κάποιον πόλεμο, αφού ο Τζούριτς, που ασχολιόταν μικρός και με τα δύο αθλήματα, έφυγε άρον-άρον από τη γενέτειρα πόλη Ντόμποτζ λίγο πριν τις σφαγές του Μαΐου του 1992, επιδιώκοντας να δοκιμαστεί σε μικρές ποδοσφαιρικές ομάδες πρώτα στη Σουηδία κι έπειτα στην Ουγγαρία. Από τη μικρή ουγγρική πόλη Ζέγκεντ ταξίδεψε, απευθείας και με οτοστόπ στη Βαρκελώνη γιατί η Βοσνία χρειαζόταν οπωσδήποτε κάποιους αθλητές να την εκπροσωπήσουν στη συγκυρία της εποχής. Στη συνέχεια (1994) μετακόμισε στην Αυστραλία και τη Σάουθ Μέλμπουρν, μία από τις καλύτερες ομάδες της χώρας, ξεκινώντας ουσιαστικά την επαγγελματική του πορεία. 5 χρόνια αργότερα, κι ύστερα από ένα πέρασμα από την Κίνα, βρέθηκε για πρώτη φορά στη Σιγκαπούρη, όπου και άρχισε να φορτώνει αλύπητα τα δίχτυα, με συχνότητες που ξεπερνούσαν αρκετά το ένα γκολ ανά αγώνα. Έφτασε μάλιστα σε σημείο το 2011 να ανακηρυχτεί επίσημα 1ος εν ενεργεία σκόρερ στον κόσμο από την Παγκόσμια Υπηρεσία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου. Έχοντας πάρει τη σιγκαπουριανή υπηκοότητα ξεκίνησε να παίζει στην εθνική ομάδα της μικροσκοπικής και πλούσιας χώρας σε ηλικία 37 ετών (2007), σκοράροντας στο ντεμπούτο του και τα δύο γκολ της νίκης (2-0) της Σιγκαπούρης απέναντι στο Τατζικιστάν, για τα προκριματικά του Μουντιάλ του 2010. Σήμερα κοντεύει τα 44 και απτόητος ετοιμάζεται για τη νέα σεζόν που ξεκινά τον Φεβρουάριο, παίζοντας μάλιστα στην πρωταθλήτρια ομάδα της S League, Τάμπαϊνς Ρόβερς. Παρόλο που μοιάζει όσο κανείς με παλαίμαχο, ο γιγαντόσωμος (1.94) Τζούριτς εξηγεί τα μυστικά της παρατεταμένης νιότης του στη μίνι συνέντευξη που ακολουθεί:
10. Ριβάλντο, 42 ετών
Ημερομηνία γέννησης: 19/04/1972
Καταγωγή: Βραζιλία
Ομάδα: Μότζι Μιρίμ (Βραζιλία)
Πολλοί τον έλεγαν γέρο όταν ήρθε στην Ελλάδα, όμως συμπληρώνονται φέτος 10 χρόνια από τότε κι αυτός δεν έχει ακόμα πει το οριστικό αντίο. Ο Ρίμπο συνέχισε να κάνει εντυπωσιακά πράγματα και με την Μπουνιοντκόρ στο Ουζμπεκιστάν (2008-2010), αλλά έφυγε τσακωμένος (και) από εκεί, όταν χρεοκόπησε η βασική χορηγός εταιρεία της ομάδας, φορώντας του ένα φέσι 16 εκ. €. Αντίθετα, πιο μαλακή ήταν η εμπειρία της Αγκόλας το 2012, αφού εξάντλησε το μονοετές συμβόλαιο που υπόγραψε με την ομάδα Κάμπουρσκοπ της πρωτεύουσας Λουάντα, αποκαλώντας στο τέλος την αφρικανική χώρα «παντοτινό σπίτι». Αν έβαζε την υπογραφή του σε κάποιο συμβόλαιο με ομάδα της Αυστραλίας θα γινόταν ο πρώτος ποδοσφαιριστής με καριέρα σε πρωτάθλημα α’ κατηγορίας και στις 5 ηπείρους, ωστόσο από το 2013 έχει εγκατασταθεί και πάλι στη Βραζιλία, και τώρα έχει τη διπλή ιδιότητα του παίκτη και προέδρου στη Μότζι Μιρίμ, ομάδα της γ’ κατηγορίας από το Σάο Πάουλο, στην οποία είχε αγωνιστεί ξανά 22 χρόνια πριν. Μάλιστα υπόγραψε συμβόλαιο με τον εαυτό του ως το 2015, ενώ θα έχει για συμπαίκτη τον γιο του, Ριβαλντίνιο, που είναι πια 18 χρονών. Πέρα από αυτά τα λιγάκι γραφικά, το τελευταίο του ανταγωνιστικό γκολ που έχει καταγραφεί ήταν τον Φεβρουάριο του 2013, στο πλαίσιο του πρωταθλήματος Παουλίστα (τρίμηνης διάρκειας τοπική παραδοσιακή κόντρα των ομάδων της περιοχής του Σάο Πάουλο, προτού αρχίσουν τα κανονικά πρωταθλήματα). Ήταν μια κεφαλιά-ψαράκι στα δίχτυα της πολύ πιο ισχυρής Κορίνθιανς, στο σύντομο διάστημα που ο Ριβάλντο φόρεσε τη φανέλα της μικρούλας Σάο Καετάνο, άγνωστο για ποιο λόγο.
11. Ράιαν Γκιγκς, 41 ετών
Ημερομηνία γέννησης: 29/11/1973
Καταγωγή: Ουαλία
Ομάδα: Μάντσετερ Γιουνάιτεντ (Αγγλία)
Μπορεί γι’ αυτόν, όπως και για τους περισσότερους άλλωστε, να μην ισχύουν οι θεωρίες περί παλιού καλού κρασιού, αφού ελάχιστη σχέση έχει ο φλογερός winger των 90s με το τωρινό κουρασμένο άλογο με τα βαριά πατήματα. Όπως και να ‘ναι, δεν έχει υπάρξει πιο χαρακτηριστική φανέλα με το Νο 11, όπως και σύμβολο αιώνιας πίστης στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Μένει μόνο ένα ερώτημα για το μήπως έχασε το τάιμινγκ μιας british-way δαφνοστεφούς αποχώρησης, σίγουρα πάντως όλα θα γλυκάνουν στο Ολντ Τράφορντ όταν αποφασίσει να πει το αντίο, ακόμα κι ύστερα από την πιο ξινή σεζόν στη σύγχρονη ιστορία της Μαν Γιουνάιτεντ.