Περισσότερα από 17 εκατομμύρια θεατών παρακολούθησαν στο BBC One τον θρίαμβο που πέτυχαν οι Λέαινες. «Έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται το γυναικείο ποδόσφαιρο σε αυτή τη χώρα», δήλωσε στο BBC η αθλητική σχολιάστρια Alex Scott. «Το τρένο έφυγε από τον σταθμό και ανεβάζει ταχύτητα», συμπλήρωσε. Αμέτρητες γυναίκες που στην καθημερινότητά τους δεν ενδιαφέρονταν για το ποδόσφαιρο συγκινήθηκαν και δάκρυζαν, γιατί καταλάβαιναν τι σήμαινε αυτή η νίκη. Χαρακτηριστικό και πολύ πρακτικό παράδειγμα είναι ότι το Leeds άλλαξε την ώρα ενός kick off παιχνιδιού, για χάρη ενός γυναικείου αγώνα ποδοσφαίρου. Όλη η Μ. Βρετανία παραμιλάει ακόμη για την ιστορία που γράφτηκε αυτήν τη φορά από γυναίκες. Γυναίκες που παίζουν ποδόσφαιρο και έγιναν οι πρωταθλήτριες Ευρώπης.
«Τα καταφέραμε. Φανταστικό. Απίστευτο», είπε η προπονήτρια Sarina Wiegman. Τόσο καιρό, η Αγγλία αναρωτιόταν γιατί το ποδόσφαιρο δεν γυρνούσε στο σπίτι του και όπως αποδείχθηκε μάλλον έψαχναν στο λάθος μέρος, γιατί δεν ήταν η ανδρική ομάδα που έδωσε την ευκαιρία στους Άγγλους να πουν: “It’s coming home”, αλλά οι Λέαινες, η γυναικεία ομάδα που νίκησε την Γερμανία σε έναν τελικό γεμάτο αγωνία που έσπασε τα ρεκόρ και στο στάδιο και στον αριθμό των τηλεθεατών. Τα τελευταία πέντε λεπτά είναι τα most-watched στο Ηνωμένο Βασίλειο για φέτος, κάνοντας το ματς αυτό το μεγαλύτερο τηλεοπτικό event του 2022 μέχρι σήμερα. Μάλιστα, οι τρεις αγώνες με τους περισσότερους θεατές στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο φέτος αφορούσαν όλοι αγώνες γυναικών.
Chloe Kelly just running and running off the front page in The Times office this morning pic.twitter.com/2smAhMEhLu
— Tom Clarke (@_TomClarke) August 1, 2022
«Θεέ μου, τα έχει συγκροτήσει όλα μαζί. Όχι μόνο τις παίκτριες, όλη την ομάδα γύρω της. Υπάρχει μια συνοχή. Πρέπει να είσαι μέσα σε αυτό για να το νιώσεις. Δεν υπάρχουν άνθρωποι που να κάθονται στην άκρη, δεν υπάρχει κανείς έξω από τη φούσκα. Είναι όλες μαζί και εκείνη είναι ασυμβίβαστη ως προς αυτό», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της αγγλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Mark Bullingham, για την προπονήτρια Sarina Wiegman, συμπληρώνοντας ότι ο τίτλος του Euro ήρθε «νωρίτερα από όσο θα μπορούσαμε να ελπίζουμε ποτέ», 11 μήνες από τη θητεία της. «Είναι απίστευτη», δήλωσε. «Ήταν ο Νο 1 στόχος μας όταν βγαίναμε να βρούμε προπονητή και ήταν απλά εξαιρετική σε όλη αυτή τη διαδικασία. Ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα δεν φανταζόμασταν αυτή την επιτυχία τόσο σύντομα. Σκεφτήκαμε ότι αυτό το τουρνουά μπορεί να είναι πολύ νωρίς. Δεν ήμασταν σίγουροι ότι θα κερδίζαμε αυτό – ελπίζαμε να κερδίσουμε ένα στο μέλλον.»
Ένα παιχνίδι μεγάλης έντασης, με δυνατές μονομαχίες, γκολ υψηλής τεχνικής, που τελικά σε τίποτα δεν υπολείπεται από το παιχνίδι των ανδρών.
Το άλλο απίστευτο που κατάφεραν είναι να γίνει ένας αγώνας, χωρίς τις άσχημες και βίαιες πλευρές που έχει συχνά το ποδόσφαιρο. Δεν υπήρχε βία, κακοποιητικές κραυγές από τις κερκίδες ή γιουχάρισμα κατά την διάρκεια του εθνικού ύμνου της Γερμανίας. Μικρά κορίτσια, αλλά και αγόρια γέμιζαν με τη χαρά τους τις κερκίδες. Βλέποντας τις Λέαινες να τρέχουν πάνω-κάτω στο γήπεδο, δεν μπορείς παρά να σκεφτείς το πόσες γυναίκες έχασαν το δρόμο για το γήπεδο, γιατί η κοινωνία δεν τις άφηνε καν να φανταστούν τις εαυτές τους να παίζουν αυτό το τόσο θεωρούμενο αντρικό και μάτσο άθλημα. Φυσικά, το λυπηρό κομμάτι δεν έγκειται στο γεγονός ότι χαραμίζεται τόσο ταλέντο, αλλά ότι έχει σπαταληθεί τόση χαρά. Τα νέα κορίτσια και οι γυναίκες μπορούν να καταφέρουν τα πάντα, αλλά είναι άλλο να το λες, εντελώς θεωρητικά και γενικά κι άλλο να το βλέπεις να γίνεται πραγματικότητα μπροστά στα μάτια σου. Το να βλέπεις την αποδόμηση όλων των συστημικών εμποδίων που κρατούν πίσω τις γυναίκες και τις θηλυκότητες σημαίνει ότι έχει προηγηθεί μια μακρά, χρόνια και επίπονη διαδικασία, χωρίς καθόλου μεγαλεία.
What a tournament, @bmeado9 😍pic.twitter.com/me3lPSLXka
— Lionesses (@Lionesses) August 1, 2022
Όπως σημειώνει η αθλητικογράφος Μαριλένα Καλόπλαστου στην Popaganda: «Το Wembley, ο ναός του ποδοσφαίρου της Αγγλίας, γέμισε το βράδυ της Κυριακής με 87.192 φιλάθλους. Όσοι στην προσπάθεια τους να μειώσουν το γεγονός, μιλούν για χαμηλές τιμές εισιτηρίων, να αναρωτηθούν αν οι ομάδες που υποστηρίζουν στην ελληνική Superleague θα συγκέντρωναν τόσο κόσμο, ακόμα και με δωρεάν εισιτήρια. Τα στοιχεία αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια του τουρνουά περίπου 100.000 παιδιά πήραν θέση στις κερκίδες των γηπέδων που φιλοξένησαν τους αγώνες της διοργάνωσης. Μακριά από τοξικές συμπεριφορές που αμαυρώνουν το beautiful game, που λένε και οι Άγγλοι, μόνο για τη χαρά του παιχνιδιού. Και όσοι παρακολούθησαν τον μεγάλο τελικό, ανταμείφθηκαν από ένα παιχνίδι μεγάλης έντασης, με δυνατές μονομαχίες, γκολ υψηλής τεχνικής, που τελικά σε τίποτα δεν υπολείπεται από το παιχνίδι των ανδρών».
Όταν η 24χρονη Chloe Kelly γιόρτασε το νικητήριο γκολ της βγάζοντας τη μπλούζα της και τρέχοντας στο γήπεδο με το αθλητικό της σουτιέν, ήταν μια απερίγραπτη στιγμή χαράς και ταυτόχρονα μια σπάνια συνθήκη όπου ένα γυναικείο σώμα δεν υμνείται και γιορτάζεται για το πόσο σέξυ είναι, αλλά για τις αθλητικές του ικανότητες και την δύναμη, όχι για τις καμπύλες του, διώχνοντας μακριά τον σεξισμό. Κάποιοι είπαν ότι είναι η απόλυτη φεμινιστική εικόνα των τελευταίων χρόνων που θα μείνει για πάντα στην ιστορία. Ήταν όμως κι ένας φόρος τιμής στην Αμερικανίδα παίκτρια Brandi Chastain, η οποία επικρίθηκε σφοδρά όταν είχε κάνει ακριβώς την ίδια κίνηση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1999. Η FIFA τότε απαγόρευσε κατευθείαν τους εορτασμούς των γκολ χωρίς φανέλα και για τους άνδρες και για τις γυναίκες. Με το κομφετί να έχει μόλις κατακάτσει μετά τον θρίαμβο του Euro 2022, η Chloe Kelly, το γκολ της οποίας χάρισε στην Αγγλία μια ιστορική νίκη με 2-1 επί της Γερμανίας, είπε: «Δεν αρκεί ένα – θέλουμε περισσότερα. Το να κοιτάς αυτό το μετάλλιο σε κάνει να πεινάς για περισσότερα».
Διαφημίσεις μιας εταιρείας αυτοκινήτων γύρω γύρω στο γήπεδο υπογραμμίζουν ότι αυτό το τουρνουά συνιστά #NotWomensFootball, πρόκειται απλώς για ποδόσφαιρο. Ας ελπίσουμε ότι θα συνεχίσει να αντιμετωπίζεται έτσι. Γεννιούνται βέβαια και πολλά ερωτήματα μέσα από αυτήν την καθαρά γυναικεία νίκη. Θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες επενδύσεις και ανάπτυξη στο γυναικείο ποδόσφαιρο; Θα πληρώνονται οι γυναίκες το ίδιο με τους άντρες; Θα νοιαζόμαστε σαν κοινωνία το ίδιο για το γυναικείο και το ανδρικό πρωτάθλημα σε κάθε σπορ;
Οι κορυφαίοι παίκτες ποδοσφαίρου της Αγγλίας βγάζουν περίπου 200.000£ ετησίως. Ωστόσο, ο μέσος μισθός στη Γυναικεία Σούπερ Λίγκα υπολογίζεται σε περίπου 47.000 λίρες, με ορισμένες παίκτριες να κερδίζουν μόλις 20.000£ ετησίως. Η επιτυχία που σημείωσαν οι Λέαινες θα μπορούσε να βοηθήσει τους μισθούς να αυξηθούν και να φτάσουν πιο κοντά σε ευρωπαϊκούς γίγαντες όπως η Λυών, η οποία λέγεται ότι δίνει στους κορυφαίους παίκτες της 500.000 ευρώ ανά σεζόν. Ο θρίαμβος της Κυριακής δείχνει ότι το γυναικείο ποδόσφαιρο έχει κατακτήσει τις καρδιές των οπαδών και έχει επίσης τραβήξει την προσοχή των επιχειρήσεων που τώρα επιθυμούν να συνδεθούν με το παιχνίδι.
Σημαντικό δείγμα προόδου είναι επίσης ότι ένας από τους στόχους της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου στην Αγγλία είναι το 75% των σχολείων να δίνουν πρόσβαση στο ποδόσφαιρο κοριτσιών και το 75% των συλλόγων να έχουν τουλάχιστον μία ομάδα κοριτσιών. Οι Λέαινες ήταν, είναι και θα είναι πρότυπα έμπνευσης για την επόμενη γενιά και φυσικά έχουν βάλει στόχο να κερδίσουν και το Παγκόσμιο Κύπελλο τον επόμενο Αύγουστο, αφού εξασφάλισαν το πρώτο σημαντικό τρόπαιο της Αγγλίας από το 1966 και μετά.
Το σίγουρο είναι ότι οι Λέαινες έδειξαν σε όλους πως πρέπει να είναι πραγματικά το ποδόσφαιρο.
Γιατί ο τελικός του Euro 2022 των Γυναικών την Κυριακή αντιπροσωπεύει πολλά περισσότερα από μια απλή νίκη στο γήπεδο.
This. This is what it’s all about 🥲 #HerGameToo pic.twitter.com/gPo8tONuVs
— Her Game Too (@HerGameToo) July 26, 2022