Από τη δεκαετία του 60 μέχρι σήμερα, το βάρος της αντισύλληψης, τουλάχιστον με μορφή διαφορετική του προφυλακτικού, πέφτει κυρίως στις γυναίκες. Η εφεύρεση του αντισυλληπτικού χαπιού είχε επαναστατικές συνέπειες τόσο στη σεξουαλική ζωή γυναικών και ανδρών, όσο και στον οικογενειακό προγραμματισμό. Δυστυχώς, τα αντισυλληπτικά μπορούν να προκαλέσουν και δυσάρεστες παρενέργειες, όπως άυξηση βάρους, ναυτία και πόνο στους μαστούς, καθώς «παίζουν» με το ορμονικό σύστημα των γυναικών. Η μόνη αξιόπιστη μέθοδος ανδρικής αντισύλληψης, η αγγειεκτομή, όπως υποδεικνύει το όνομά της, είναι χειρουργική διαδικασία και επομένως απαιτεί περισσότερη σκέψη και χρήμα από τον ενδιαφερόμενο, ιδιαίτερα καθώς η αναστροφή της πραγματοποιείται με πολύπλοκη χειρουργική διαδικασία.
Μία νέα προσέγγιση που αναπτύσσεται για ευρεία χρήση απο το Ίδρυμα Parsemus στις ΗΠΑ, δίνει ελπίδα για ένα τέλος σε αυτά τα προβλήματα. Το Vasalgel, ένα τζελ που βασίζεται στην τριαντάχρονη έρευνα του Ινδού επιστήμονα Sujoy Guha, υπόσχεται να είναι μία φθηνή, μακροχρόνια και εύκολα αναστρέψιμη μορφή αντισύλληψης για τους άνδρες. Η υποκείμενη ιδέα είναι παρόμοια με της αγγειεκτομής, καθώς το τζελ διοχετεύεται με σύριγγα στο αγγείο που μεταφέρει τα σπερματοζωάρια στο σπέρμα μπλοκάροντάς το. Η απομάκρυνση του τζελ, όταν κάποιος αποφασίσει πως θέλει να τεκνοποιήσει, είναι πολύ ευκολότερη υπόθεση από την επανασύνδεση των αγγείων που απαιτείται για την αναστροφή της αγγειεκτομής.
Αυτήν την περίοδο το τζελ δοκιμάζεται σε μπαμπουίνους, που διαθέτουν παρόμοια ανατομία του αναπαραγωγικόυ σύστηματος με μας. Μέχρι στιγμής εμφανίζει ολοκληρωτική επιτυχία στην αντισυλληπτική λειτουργία του. Τον επόμενο μήνα θα εξεταστεί η αναστρεψιμότητα της κατάστασης, απομακρύνοντας το τζελ. Εφόσον όλα πάνε καλά, το ίδρυμα θα ξεκινήσει δοκιμές σε ανθρώπους κατά τον επόμενο χρόνο και ελπίζει να διαθέσει το προϊόν στην αγορά το 2016-2017.