Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αυτοί είναι οι «κατάσκοποι» της Βουλής

Τα μέλη της ομάδας του vouliwatch.gr Στέφανος Λουκόπουλος, Πάνος Βλάχος και Μαρία Ναθαναήλ εξηγούν στην Popaganda πως μέσω της τεχνολογίας επιχειρούν να ενδυναμώσουν τη δημοκρατία.
Φωτογραφίες: Γεράσιμος Δομένικος / FOSPHOTOS
Η Μαρία Ναθαναήλ στη μέση, ο Στέφανος Λουκόπουλος δεξιά και ο  Πάνος Βλάχος στ' αριστερά.

Η Μαρία Ναθαναήλ στη μέση, ο Στέφανος Λουκόπουλος δεξιά και ο Πάνος Βλάχος στ’ αριστερά.

 Στις 23 Φεβρουαρίου 2012 η Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύει το νόμο υπ’αριθμόν 4048, παραθέτοντας τις αρχές, τις διαδικασίες και τα μέσα που απαιτεί η καλή νομοθέτηση. Συνοπτικά και με απλά λόγια ορίζει μεταξύ άλλων ότι οι νόμοι πρέπει να είναι κωδικοποιημένοι για να τους κατανοεί ο κάθε πολίτης, να είναι δωρεάν διαθέσιμοι σε όλους, να μην εισάγονται άσχετες τροπολογίες την τελευταία στιγμή και πως κάθε νόμος που ψηφίζεται οφείλει να έχει μια έκθεση κοινωνικού και οικονομικού αντίκτυπου. Σε περίπτωση λοιπόν που η νομοθεσία αυτή είχε εφαρμοστεί μέχρι σήμερα η εκάστοτε κυβέρνηση και οι βουλευτές/ νομοθέτες θα καλούνταν να αιτιολογήσουν αυτά τα οποία ψηφίζουν. Η πρώτη ελληνική ψηφιακή πλατφόρμα που μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε τη νομοθετική εξουσία είναι μια ανεξάρτητη, μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία που έχει ως στόχο να ενισχύσει τη συζήτηση μεταξύ πολιτών και πολιτικών καλύπτοντας το κενό που αφήνει τόσα χρόνια η κεντρική ηγεσία. Τα μέλη της ομάδας του vouliwatch.gr Στέφανος Λουκόπουλος, Πάνος Βλάχος και Μαρία Ναθαναήλ εξηγούν στην Popaganda πως μέσω της τεχνολογίας επιχειρούν να ενδυναμώσουν τη δημοκρατία και να γίνουν μέρος ενός κινήματος που θα διεκδικεί την συμμετοχή, την λογοδοσία και τη διαφάνεια στην πολιτική.

 

15_MG_8513a

Με μότο τους το «Δυναμώνουμε τη Δημοκρατία», άνθρωποι που έχουν εργαστεί σε οργανισμούς εθνικής και ευρωπαϊκής πολιτικής, στην επικοινωνία, την κοινωνική επιχειρηματικότητα και την ψηφιακή καινοτομία συνειδητοποίησαν πως μια κοινωνία πολιτών αρχίζει να γεννιέται από τις στάχτες της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων. «Ένα παιδί από εμάς βρέθηκε στη Γερμανία και γνώρισε τους ιδρυτές του πρώτου parliament watch. Σκεφτήκαμε πως θα είναι καλό να δημιουργήσουμε κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα, εφόσον υπάρχει όλος αυτός ο θυμός ενάντια στη βουλή και στο πολιτικό σύστημα. Είναι άλλο πράγμα να μουτζώνεις τη βουλή και άλλο το να την αμφισβητείς γόνιμα. Εμείς δίνουμε βήμα στους πολίτες να κάνουν τις δικές τους προτάσεις και παράλληλα να ασκούν κριτική στο πλαίσιο ενός πολιτισμένου διαλόγου, μια αδιαπραγμάτευτη αρχή του vouliwatch». Αυτή τη στιγμή οι εγγεγραμμένοι χρήστες που γνωρίζουν διαδικτυακά πως λειτουργεί η νομοθετική εξουσία αγγίζουν τους 1048 ενώ οι ερωτήσεις και οι ιδέες που έχουν κατατεθεί φτάνουν τις 855.

Μέχρι στιγμής κανένας εκπρόσωπος της Χ.Α και του ΚΚΕ δεν έχει ανταποκριθεί στο κάλεσμα της ανοιχτής διακυβέρνησης. 

Παρότι μετρά μόλις ένα χρόνο στο διαδικτυακό αέρα, η πλατφόρμα έχει περισσότερες εφαρμογές και δημοκρατικά εργαλεία σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά parliament watch. Μέσω του candidate wαtch έχουμε πρόσβαση στο βιογραφικό όλων των εκλεγμένων βουλευτών και ευρωβουλευτών, στους οποίους μπορούμε να απευθύνουμε ερωτήματα που μας απασχολούν. Mε το vote watch μπορούμε να ελέγχουμε τη συμπεριφορά τους στις ονομαστικές ψηφοφορίες, σε ποιες επιτροπές συμμετέχουν ενώ μπορούμε να ψηφίζουμε και εμείς σαν να είμαστε στη θέση τους για νομοσχέδια όπως η κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού. Επίσης, έχουμε τη δυνατότητα να ανεβάσουμε μια δική μας πρόταση προκειμένου να σχολιαστεί από τους υπόλοιπους χρήστες, να εμπλουτιστεί, να αξιολογηθεί και μετά από κάποιο διάστημα εκείνη με την υψηλότερη βαθμολογία να φτάσει στην αρμόδια επιτροπή της βουλής. «Το σημαντικό είναι εξαπλωθεί η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η εξυπηρέτηση και συμμετοχή του πολίτη μέσω της τεχνολογίας. Στις σημερινές κοινοβουλευτικές δημοκρατίες το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να συνδυάσεις την αντιπροσωπευτική με την συμμετοχική ψηφιακή δημοκρατία. Ο δικός μας στόχος είναι εστιάσουμε στη νομοθετική διαδικασία, πως προκύπτουν δηλαδή οι νόμοι, πως αξιολογούμε αυτούς που τελικά επιλέγουμε. Τους ψηφίσαμε επειδή είναι όμορφοι και τα λένε καλά στην τηλεόραση ή επειδή μπορούν να λύσουν προβλήματα που μας αφορούν; Μας ενδιαφέρει δηλαδή η σχέση εκλεγμένου και ψηφοφόρου να περάσει σε ένα στάδιο ωριμότητας». Η εφαρμογή policy monitor δημιουργήθηκε προεκλογικά προκειμένου να αποκτήσουμε πρόσβαση στα προγράμματα όλων των υποψηφίων κομμάτων και να συγκρίνουμε τις θέσεις τους ανά θεματική ενότητα. Εφόσον οι εκλογές πέρασαν, μπορούμε πλέον να ελέγχουμε κατά πόσο συγκλίνουν ή όχι με τις αρχικές τους θέσεις οι σημερινές αποφάσεις των κομμάτων που ψηφίσαμε. Τέλος, το παρατηρητήριο της πλατφόρμας μας παρέχει καθημερινό ρεπορτάζ από τη βουλή.

Αυτή τη στιγμή οι εγγεγραμμένοι χρήστες που γνωρίζουν διαδικτυακά πως λειτουργεί η νομοθετική εξουσία αγγίζουν τους 1048 ενώ οι ερωτήσεις και οι ιδέες που έχουν κατατεθεί φτάνουν τις 855.

H oμάδα του vouliwatch, προκειμένου να εξαλείψει τις πελατειακές σχέσεις μεταξύ βουλευτών και πολιτών, έχει διπλό αγώνα: να πείσει για την αξιοπιστία της ώστε η πολίτες να εμπιστευθούν την πλατφόρμα και να τη χρησιμοποιήσουν για τη διεκδίκηση καλύτερων πολιτικών ενώ παράλληλα πρέπει να υπενθυμίζει συνεχώς στους βουλευτές το πόσο σημαντικό είναι να αλληλεπιδρούν με τους πολίτες, επικοινωνώντας με τον καθένα ξεχωριστά. «Η ερώτηση ενός πολίτη είναι ερώτηση όλων, οπότε τι κάνεις με μια τέτοια πλατφόρμα ουσιαστικά; Αφαιρείς την πελατειακή σχέση μεταξύ βουλευτή και πολίτη, αφού το ερώτημα του ενός το βλέπουν όλοι, όπως και την απάντηση του βουλευτή. Όταν έχεις ένα βουλευτικό γραφείο στην καλή περίπτωση χτυπούν τηλέφωνα, δέχεσαι μέιλ ασταμάτητα, έχεις το κοινοβουλευτικό σου έργο. Στην κακή έχεις μάθει να κάνεις ρουσφέτια. Σε καμία από τις δύο δεν είναι εύκολο να αρχίσεις να λογοδοτείς δημόσια σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα και να απαντάς σε αιτήματα πολιτών που ενδεχομένως δεν αφορούν την εκλογική σου περιφέρεια».

Στέφανος Λουκόπουλος και Πάνος Βλάχος δεξιά.

Στέφανος Λουκόπουλος και Πάνος Βλάχος δεξιά.

Το top 5 των βουλευτών/ευρωβουλευτών (πρώην και νυν) που ανταποκρίθηκαν περισσότερο στις ερωτήσεις που τους έχουν τεθεί περιλαμβάνει τους Νίκο Χρυσόγελο (πρώην Ευρωβουλευτής των Πρασίνων), Νίκο Νικολόπουλο (βουλευτής με τους ΑΝ.ΕΛ), Κυριάκο Μητσοτάκη (κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ) , Κωνσταντίνο Τριαντάφυλλο (πρώην βουλευτής με το ΠΑ.ΣΟ.Κ)  και Δημήτρη Στρατούλη (αναπληρωτής υπουργός Εργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ). «Ακόμη δεν έχουμε ερωτήσεις πάνω σε τοπικά θέματα, οι περισσότερες αφορούν την πολιτική επικαιρότητα και ζητήματα εθνικού επιπέδου. Αρκετοί είναι οι πολίτες που συχνά ζητούν δημοψήφισμα ενώ πολλές είναι οι ερωτήσεις που αφορούν τις μετατάξεις των δημοσίων υπαλλήλων και το συνταξιοδοτικό. Ουσιαστικά, είναι οι απορίες των πολιτών όπως τις βλέπουμε στα σόσιαλ μίντια και τις ακούμε στην καθημερινότητα μας. Αυτό που έχει σημασία όμως είναι πως όλες γίνονται επώνυμα, η δημοκρατία χρειάζεται διεκδικήσεις χωρίς κουκούλες. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα κόμμα στην κυβέρνηση χωρίς ιστορικό προηγούμενο -όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά στην Ευρώπη συνολικά- με αποτέλεσμα ο διάλογος να μην είναι ποτέ πια ο ίδιος εφόσον έσπασε το δίπολο της μεταπολίτευσης». Μέχρι στιγμής κανένας εκπρόσωπος της Χ.Α και του ΚΚΕ δεν έχει ανταποκριθεί στο κάλεσμα της ανοιχτής διακυβέρνησης, παρότι όλοι έχουν κωδικό πρόσβασης στην πλατφόρμα. «Οφείλουμε να είμαστε αντικειμενικοί και από την στιγμή που είναι εκλεγμένοι πρέπει να τους έχουμε στην ιστοσελίδα, από κει και πέρα το αν θα την αξιοποιήσουν ή όχι είναι δικό τους πρόβλημα. Δε μας κάνει εντύπωση η μη ανταπόκριση της Χ.Α, σύμφωνα με τους δικούς μας κανόνες διαλόγου δεν έχεις τι δυνατότητα να βρίσεις, να τραμπουκίσεις, να απειλήσεις. Αν θέλουν να παίξουν με δημοκρατικούς όρους και πολιτισμένο διάλογο, όλοι είναι ευπρόσδεκτοι. Μέχρι τώρα, τα κόμματα που ανταποκρίνονται περισσότερο είναι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ άρχισε να μας εμπιστεύεται προς τα τέλη της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου και πλέον έχουμε θετικές ενδείξεις από τη μεριά τους, με τηλεφωνήματα από υπουργούς που μας δίνουν συγχαρητήρια λέγοντας ότι θα μας στηρίξουν».

Μαρία Ναθαναήλ

Μαρία Ναθαναήλ

Κλείνουμε την κουβέντα μ’ ένα ερώτημα: Πως τους φαίνεται η Ζωή Κωνσταντοπούλου ως Πρόεδρος της βουλής; Ο Στέφανος θεωρεί πως είναι μια πολιτική προσωπικότητα που γνωρίζει τις διαδικασίες, αυστηρή όσον αφορά την λειτουργία των θεσμών τα πιστεύω της, το σωστό πρόσωπο για αυτή τη θέση αφού χρειάζεται κάποιος που να μπορεί να επιβάλει την τάξη. Ο Πάνος θεωρεί αισιόδοξο για τη δημοκρατία το γεγονός πως ένας νέος άνθρωπος αναλαμβάνει μια θεσμική θέση, ωστόσο θεωρεί πως το έργο της που απαιτεί αμεροληψία και διακριτικότητα, γι΄αυτό ορισμένες παρεμβάσεις της ή ειρωνικά σχόλια προς βουλευτές δε τον βρίσκουν σύμφωνο. Καταλήγουν από κοινού στο ότι ανυπομονούν να να συνεργαστούν μαζί της, καθώς από το προηγούμενο προεδρείο άκουσαν πολλά αλλά δεν είχαν καμία ανταπόκριση στην πραγματικότητα.

Εδώ θα βρείτε την ψηφιακή πλατφόρμα του vouliwatch.gr

POP TODAY
LIFE
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.