Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση WildAid, υπολογίζεται πως από τους 100 εκατομμύρια καρχαρίες που θανατώνονται κάθε χρόνο, περίπου 73 εκατομμύρια καταλήγουν στη σούπα από πτερύγιο καρχαρία. Ακόμα χειρότερα αυτό που καταλήγει στο πιάτο είναι μόνο το πτερύγιο του, καθώς κατά την αλιεία του το υπόλοιπο σώμα καταλήγει στη θάλασσα όσο αυτός είναι ακόμα ζωντανός, με αποτέλεσμα να αργοπεθαίνει από ασφυξία (αφού δεν μπορεί να κολυμπήσει) και να γίνεται τροφή για άλλα ψάρια.
Τα πτερύγια από μόνα τους είναι άγευστα και καταναλώνονται ουσιαστικά για την υφή τους που στην ασιατική κουζίνα έχει την ίδια αξία με τη γεύση. Η συνταγή προέρχεται από την Κίνα και παραδοσιακά είναι περιζήτητη σε σημαντικές περιστάσεις όπως γάμους και σημαντικές επαγγελματικές συμφωνίες, παρόλο που έχει απαγορευτεί στις επίσημες δεξιώσεις. Τα τελευταία χρόνια η κατανάλωση της σούπας έχει διαδοθεί ιδιαίτερα στην Ταϊλάνδη η οποία θεωρείται αυτή την στιγμή ο νούμερο ένα εξαγωγέας πτερυγίων καρχαρία. Μόνο στην Μπανγκόκ υπάρχουν τουλάχιστον 100 εστιατόρια που σερβίρουν το ακριβό έδεσμα, στις φωτογραφίες βλέπουμε ένα από αυτά. Το αποτέλεσμα είναι να κινδυνεύει ο πληθυσμός τους παγκοσμίως. Τους καημένους…