Το δεύτερο TEDxNTUA είναι γεγονός! Το φετινό θέμα; HEURISTICS! Το Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017, στο Ωδείο Αθηνών, μια ομάδα φοιτητών του ΕΜΠ μας περιμένει να προσεγγίσουμε μαζί της τις ευριστικές μεθόδους, κάθε τρόπο δηλαδή που ασυνείδητα ή εμπειρικά επιστρατεύεις για να δώσεις λύση σ’ ένα αδιέξοδο πρόβλημα. Μία εκδοχή; Το ένστικτο! Ένα αποτέλεσμα; Η πατέντα!
Οι ευριστικές μέθοδοι, γνωστές στους μηχανικούς ως μη συμβατικοί αλγόριθμοι επίλυσης προβλημάτων, είναι το υπολογιστικό μέσο που χρησιμοποιεί το ανθρώπινο μυαλό όταν βρίσκεται σε αδιέξοδο. Η κινητοποίηση της λογικής προς κάθε κατεύθυνση μέσω εμπειριών και προκαταλήψεων, όταν η εύρεση της βέλτιστης λύσης δεν είναι εφικτή. Τέτοιες τεχνικές χρησιμοποιούνται τόσο σε θέματα της καθημερινής ζωής, όσο και σε σπουδαία επιστημονικά ζητήματα. Οι λύσεις που προκύπτουν δεν ανήκουν απαραίτητα στο σύνολο των καθιερωμένων κάτι που δημιουργεί το ιδανικό έδαφος για περισσότερη σκέψη και ανάλυση.
Η ομάδα του TEDxNTUA επιστρέφει και υποδέχεται εννέα ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που θα μοιραστούν μαζί μας καινοτόμες ιδέες με στόχο τον προβληματισμό και την ανάδειξη μιας μη κλασικής λογικής στην αντιμετώπιση πάσης φύσεως προβλημάτων. Το TEDxNTUA 2017 δίνει φωνή σε ιδέες που αξίζει να διαδοθούν! Kατασκευές εκτάκτου ανάγκης από containers, αυτοματοποιημένες συσκευές υδροπονικής καλλιέργειας και ηλεκτρομηχανολογικές μέθοδοι προσομοίωσης είναι μερικά από τα θέματα που θα συζητηθούν, στο πλαίσιο της ελληνικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Μπορεί οι θέσεις για το main event να έκλεισαν, αλλά αξίζει να γνωρίζεις μερικά πράγματα για τους ομιλητές.
Οι ομιλητές του φετινού TEDxNTUA
Η Ναστάζια Σπυροπούλου έχει ως όραμα να προσδιορίσει την κατοικία του σύγχρονου νομάδα μέσα από την αρχιτεκτονική με κοντέινερ. Στην ομιλία της με τίτλο “Adaptable Architecture: A [Container] Roof over my Head”, θα αναλύσει τον τρόπο με τον οποίο προσπαθεί να υλοποιήσει το όραμά της αυτό, μέσα από την κατασκευή κτιρίων ποικίλων χρήσεων με κύριο δομικό στοιχείο τα εμπορευματοκιβώτια. Με αυτόν τον τρόπο, εισάγει τον αρθρωτό (modular) σχεδιασμό ως την αρχιτεκτονική κατεύθυνση που αντικατοπτρίζει τις ανάγκες της σημερινής κοινωνίας και καλείται με τον ίδιο τρόπο να καλύψει και τις ανάγκες του μέλλοντος.
Ο μοριακός βιολόγος Edward Perello έχει πάθος για τη συνθετική βιολογία και τα οφέλη της στο σύγχρονο κόσμο. Στην παρουσίασή του θα μιλήσει για την προσπάθεια να δημιουργήσει μία ανοιχτή AI πλατφόρμα για την εφαρμογή της μεθόδου γενετικής επεξεργασίας CRISPR. Αξιοποιώντας την τεχνική CRISPR, η οποία ανακαλύφθηκε στα προκαρυωτικά κύτταρα ως μέρος αμυντικού μηχανισμού, έχει ως στόχο να φέρει την επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται η γενετική έρευνα, συμβάλλοντας έτσι στην καταπολέμηση ασθενειών που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζονται ως τερματικές.
Ο Χρήστος Ραφτογιάννης στην ομιλία του με τίτλο “Α Future Hidden in Indoor Farming”, θα αναλύσει τον τρόπο με τον οποίο θέλει να φέρει την επανάσταση στο πώς καλλιεργούμε την τροφή μας μέσω της CityCrop, μίας έξυπνης συσκευής που δίνει στο χρήστη τη δυνατότητα να καλλιεργήσει φρέσκα τρόφιμα όλο το χρόνο, σε ένα ελεγχόμενο και πλήρως αυτοματοποιημένο περιβάλλον. Η συσκευή αυτή, την οποία έχει σχεδιάσει ο Χρήστος Ραφτογιάννης με την ομάδα του, χρησιμοποιεί την τεχνική της Υδροπονίας για να μεγαλώσει φυτά γρήγορα και αποδοτικά, απουσία χώματος και φυτοφαρμάκων, συνδυάζοντας φύση και τεχνολογία με τον πιο πρωτότυπο τρόπο.
Ο Γιάννης Καλογεράκης, CEO και κύριος ομιλητής της JMK, έχοντας αποκτήσει μεγάλη ακαδημαϊκή εμπειρία και μετά από μία σημαντική καριέρα ως ανώτερο εταιρικό στέλεχος, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Management είναι ουσιαστικά Εφαρμοσμένη Ψυχολογία. Ως ομιλητής στο TEDxNTUA 2017, θα μιλήσει για τα λάθη που κάνουν οι νέοι άνθρωποι στην προσπάθειά τους να επιλέξουν τον καλύτερο δρόμο προς την εκπλήρωση των στόχων τους. Τίτλος της ομιλίας: Luck vs Passion: An Empirical Approach to Career Planning & Career Development.
Η Σίσσυ Νικολάου, η οποία ειδικεύεται στον τομέα της Σεισμικής Μηχανικής με πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας στον κλάδο της, αντιλαμβάνεται τη Σεισμική Μηχανική ως μορφή τέχνης, η οποία βρίσκει εφαρμογή τόσο στη δημιουργία των πόλεων του μέλλοντος όσο και στη διατήρηση των υπαρχουσών αστικών δομών. Στην ομιλία της «Heuristic Approach to Engineering Decisions towards Resilient Infrastructure and Communities», θα παρουσιάσει τους τρόπους με τους οποίους ένας μηχανικός μπορεί να μετουσιώσει τη βασική ανάγκη για στιβαρές και ανθεκτικές κατασκευές σε μετρήσιμα μεγέθη, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να δώσουν λύσεις σε προβλήματα αντοχής, που προκύπτουν στο πλαίσιο μίας μηχανολογικής σχεδιαστικής διαδικασίας.
Ο σχεδιασμός του αρχιτέκτονα και Επίκουρου Καθηγητή στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Ε.Μ.Π., Τηλέμαχου Ανδριανόπουλου, αποσκοπεί στην εναρμόνιση του εκάστοτε έργου με το φυσικό ή αστικό του περιβάλλον, προκειμένου να λειτουργεί σε συνάφεια με αυτό. Με γνώμονα την αρχιτεκτονική του ηθική, θα μας παρουσιάσει μέσω διαφορετικών παραδειγμάτων κτιριακών έργων, ευρηματικές και πρωτότυπες λύσεις, όπως αναδύονται κατά τη διάρκεια της συνθετικής διαδικασίας. Επιπλέον, έχοντας κάνει έρευνα πάνω στον έργο του αρχιτέκτονα Ιωάννη Δεσποτόπουλου, είναι ο πλέον κατάλληλος για να μας εξηγήσει τον ευριστικό τρόπο με τον οποίο έχει σχεδιαστεί το Ωδείο Αθηνών. Ο τίτλος της ομιλίας του: Engineering’s Charge: from Akronafplia to Tanzania.
Τα προβλήματα τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει ένας μηχανικός στο σύγχρονο βιομηχανικό και ερευνητικό περιβάλλον δεν επιδέχονται αναλυτικές-κλειστές λύσεις. Στην ομιλία του «Simulated Reality», ο Σωτήρης Κόκκινος θα αναλύσει τη σημασία της μοντελοποίησης τέτοιων προβλημάτων και θα εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο η ηλεκτρομηχανική προσομοίωση (CAE) παρακάμπτει τις δυσκολίες που προκύπτουν, οδηγώντας με ευρετικό τρόπο στη λύση.
Στο επίκεντρο της έρευνας που διεξάγει η postdoctoral fellow στο NASA Jet Propulsion Laboratory, Ανεζίνα Σολωμονίδου, βρίσκεται η πλανητική γεωλογία και συγκεκριμένα η εφαρμογή της στα παγωμένα φεγγάρια του εξωτερικού ηλιακού μας συστήματος (Τιτάνας, Εγκέλαδος, Ευρώπη, κ.α.). Λαμβάνοντας υπόψη τα περιορισμένα δεδομένα που διαθέτουμε από τις διάφορες διαστημικές αποστολές, θα παρουσιάσει πώς με τη βοήθεια πληθώρας αντίστοιχων δεδομένων για τη Γη, είναι δυνατόν να προκύψουν συμπεράσματα σχετικά την προέλευση, την παρούσα γεωλογική δραστηριότητα καθώς και την πιθανότητα ύπαρξης ζωής στα ουράνια αυτά σώματα. Για να μάθετε περισσότερα ακούστε την ομιλία της με τίτλο: «Habitable Worlds: from Earth to the Icy Moons of the Outer Solar System».
Ο Marcos Novak ειδικεύεται στο βιομηχανικό σχεδιασμό και στη “μη-παραδοσιακή” αρχιτεκτονική και αντλεί έμπνευση από τις σχεδιαστικές δυνατότητες των ψηφιακών τεχνολογιών, την αλγοριθμική σύνθεση και τη μουσική. Με απαρχή καθαρά θεωρητικές συλλήψεις, ο Novak έχει σχεδιάσει πολυάριθμα πρωτότυπα εργαστήρια και installations, τα οποία μέσω μηχανικών διατάξεων αποκτούν τη μορφή ρευστών αρχιτεκτονημάτων, δίνοντας την εντύπωση πως βρίσκονται κάπου μεταξύ φυσικού και εικονικού κόσμου (transarchitecture). Κι όλα αυτά θα μας τα αναλύσει στην ομιλία του «Oh Ambient Demons: Heuristics and Civilization».
Παράλληλες δραστηριότητες
Οι θέσεις για το main event μπορεί να ήταν περιορισμένες, ωστόσο μπορούμε όλοι να συμμετέχουμε στις παράλληλες δραστηριότητες του TEDxNTUA. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τους διακεκριμένους επιστήμονες του εξωτερικού να μιλούν για σύγχρονα ζητήματα, μέσα από οθόνες που θα μεταδίδουν ζωντανά τις ομιλίες τους, ενώ παράλληλα, workshops θα δώσουν στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να γνωρίσουν τον κόσμο του virtual reality, να σχεδιάσουν τα προβλήματά τους και μέσω software προγραμματισμού, να υπερβούν τα όρια της φυσικής πραγματικότητας.