Τα γεγονότα της Μεταπολίτευσης και της πρώτης επετείου για την εξέγερση ήταν -σε συνέπεια των καιρών- διχαστικά. Η επιστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή από τη Γαλλία, οι φοιτητικές παρατάξεις που δεν εφησύχαζαν και η γενικότερη «αναζήτηση ταυτότητας» στο πολιτικό και κοινωνικό σκηνικό τέθηκαν σε δοκιμασία όταν πλησίαζαν εκλογές και παράλληλα δεν μπορούσε να επέλθει συμφωνία ούτε για την ημερομηνία εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου.

Η κυβέρνηση Καραμανλή είχε αποφασίσει διεξαγωγή των εκλογών στις 17 Νοέμβρη 1974, η πρόταση της ΚΝΕ ήταν να μεταφερθεί ο εορτασμός μερικές ημέρες αργότερα, κάτι που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους αριστεριστές, θεωρώντας πως δεν είναι μια κινητή γιορτή και βέβαια πως η όλη διαδικασία αποτελεί προσβολή προς τους νεκρούς. Στις επακόλουθες διαδηλώσεις -έγιναν δυο ξεχωριστές- ακούγεται το σύνθημα «ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-Πολυτεχνείο» και ξάφνου η επέτειος του Πολυτεχνείου αποκτά συγγενικούς δεσμούς με τη γενιά της Κατοχής. Από την άλλη πλευρά όμως,  δίχασε τον φοιτητικό κόσμο και γέννησε έναν προβληματισμό για την «ταυτότητα» του εορτασμού της επετείου.

Οι εκλογές έγιναν την ημερομηνία που είχαν προκηρυχτεί, αναδεικνύοντας ως πρώτο κόμμα τη Νέα Δημοκρατία με 54.37%, σχηματίζοντας μια κυβέρνηση με λαϊκή εντολή. Δεύτερο κόμμα ήταν η Ένωση Κέντρου που είχε συνασπιστεί με τις Νέες Δυνάμεις και ποσοστό 20.42% , τρίτο το ΠΑΣΟΚ με 13.58% και τέταρτη την Ενωμένη Αριστερά, που αποτελούνταν από το ΚΚΕ, το ΚΚΕ Εσωτερικού και την ΕΔΑ (Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά) και ποσοστό 9.47%. Η Επταετία της Χούντας έλαβε οριστικά τέλος μετά και το πέρας των εκλογών.