Σε μια γωνία της Μητροπόλεως, ένας νέος χώρος δεν στοχεύει στο να εφεύρει μια νέα κουζίνα, να σερβίρει κάτι που δεν μας είναι γνώριμο. Το Σερσέ λα φαμ του αριθμού 46 είναι ένα πάντρεμα εκλεπτυσμένου χώρου με παραδοσιακές γεύσεις, ένα αστικό καφενείο με ιδιαίτερο προφίλ που δεν συναντάς αλλού στην πόλη.

Ο Ανδρέας Λαγός – που επιμελήθηκε τον κατάλογο του φαγητού, ενώ ο σεφ Κωνσταντίνος Τζουβάρας έχει αναλάβει την υλοποίησή του – εξηγεί πως μαζί με τον ιδιοκτήτη Σωτήρη Χρόνη ( Il Barretto) και την Φωτεινή Γούλα ήθελαν εδώ και αρκετό καιρό να δημιουργήσουν έναν χώρο οικείο, ένα συνονθύλευμα από μνήμες, από πιάτα της γιαγιάς και της μαμάς, από πραγματικές γεύσεις. Αν αναλογιστεί κανείς πως το best seller του μαγαζιού, που μετρά περίπου έναν μήνα ζωής, είναι ο ελληνικός καφέ στη χόβολη σερβιρισμένος σε παλιακό ασημένιο πιατάκι και με χειροποίητο λουκούμι Συκούρτη από την Σύρο, τότε μάλλον το πέτυχαν.

IMG_1808

Στην ίδια νοσταλγική λογική, προσφέρουν προσεγμένα αφεψήματα, αποκλειστικά ελληνικά ποτά όπως κονιάκ, βερμούτ, μαστίχα και μπύρες, εκλεκτά αποστάγματα από τσίπουρο και ούζο, κρασί από μικρούς αμπελώνες, αναψυκτικά από την Ικαρία αλλά και σπιτική μανταρινάδα, βυσσινάδα, λεμονάδα και κανελάδα.

IMG_1604_1
IMG_2133

Επενδύοντας σε γήινα χρώματα στο μάρμαρο, στο ξύλο και σε λεπτομέρειες από παλαιοπωλεία η ρετρό άφιξη του αθηναϊκού κέντρου έχει διακοσμηθεί από την Μιράντα Καραμανλή και την Φαίδρα Αναστασιάδη. Κάτω λοιπόν από εντυπωσιακούς πολυελαίους, μπροστά από φιγούρες του Καραγκιόζη, στα τραπέζια πίσω από τις τζαμαρίες του και σε εκείνα που βγαίνουν στον πεζόδρομο της ανερχόμενης περιοχής, προσφέρονται σε τιμές χαμηλές -αλλά με προεργασία και εξυπηρέτηση εστιατορίου- οι ποιοτικές πρώτες ύλες της κουζίνας σε μορφή μεζέδων (από 2,50 ευρώ), σε πιάτα που δεν χωρίζονται σε πρώτα και κυρίως, έτσι ώστε να μπορείτε να γευτείτε πολλά και διαφορετικά.  

Μια σπιτική λακέρδα από τη Μυτιλήνη και σαρδέλες καλλονής, τα σμυρνέικα κεφτεδάκια με δυόσμο και σταφίδα, τα ντολμαδάκια με κουκουνάρι και τα μπουρέκια κολοκύθας, το αρνίσιο σουβλάκι/ έκπληξη από το Αλιβέρι, ο χοιρινό πασπαλάς με θρούμπι που φέρνει σαμιώτικο αέρα και η μοσχαρίσια βραστή στηθοπλευρά, τα αυγά μάτια με σουτζούκι από το Μιράν, η σουπιά μαγειρεμένη στο μελάνι της συνθέτουν μεταξύ άλλων την μεσημεριανή πρόταση του Σερσέ Λα Φαμ (η κουζίνα ανοίγει στη 1 μ.μ., κλείνει στις 11 μ.μ. τις καθημερινές και τα μεσάνυχτα την Παρασκευή και το Σάββατο) που συγκεντρώνει τις γευστικές του αναφορές απ’ όλη την Ελλάδα. 

IMG_1845
IMG_2028

Όσον αφορά το επιδόρπιο και τις γλυκές γεύσεις (από 2 ευρώ) που μπορούν να συνοδεύσουν ένα φλιτζανάκι με καφέ ή τσάι, η αναβίωση του κλασικού κωκ ξεχωρίζει ανάμεσα σε  γνώριμες συνταγές που θυμίζουν παλιό γλυκοπωλείο όπως η ινδοκαρυδοπίτα, τα γλυκά του κουταλιού, το παρφέ ρουαγιάλ και το παγωτό καϊμάκι παρασκευασμένο από φρέσκο γάλα. Το συγκεκριμένο κομμάτι του καταλόγου πρόκειται να εμπλουτιστεί με περισσότερες παραδοσιακές συνταγές ενώ μαζί του αναμένεται και ένας επιπλέον κατάλογος για πρωινό που θα περιλαμβάνει αυγά σε διάφορες εκδοχές, στους μεζέδες θα υπάρχουν προσεχώς επιλογές σε θαλασσινά ενώ στα ποτήρια θα σερβίρεται  κι ένα «ελληνικό» κοκτέιλ. 

Σερσέ Λα Φαμ, Μητροπόλεως 46. Τηλ: 2103222029, 2103222020