Πράσινος_Παπαγάλος_Psittacula_krameri_1-980x653

Την τελευταία μέρα του Νοεμβρίου του 2015 η Ντέπυ Γκολεμά καταγράφει στο Newpost.gr μια αστική παρατήρηση: έχει γεμίσει η Αθήνα πράσινους παπαγάλους. Σημειώνει η αγαπημένη τηλεκριτικός: «Τους βλέπεις παντού! Στα πάρκα,  στην Πατησίων, στο Κολωνάκι, στο Λυκαβηττό, στα δέντρα στο κέντρο της πρωτεύουσας, στα πιο ζεστά περίχωρα. Είναι οι περίφημοι πράσινοι παπαγάλοι, ασιατικής καταγωγής που δραπέτευσαν -τους λένε και ιδανικούς δραπέτες- από διάφορα pet shop αφού αυτή είναι και η δουλειά τους. Από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, λένε πως πρόκειται για ασιατικούς παπαγάλους,  που έχουν την εκπληκτική ικανότητα να δραπετεύουν από το κλουβί για να ζήσουν. Ίσως… να συντονίστηκαν μάλιστα γιατί σήμερα μπορείς να τους δεις σε όλα τα πάρκα της Αθήνας! Από το Πεδίο του Άρεως ως τον Εθνικό κήπο. Το καλό για τους ασιάτες πράσινους παπαγάλους είναι ότι το κλίμα της Αττικής είναι ιδανικό για την επιβίωση και την αναπαραγωγή τους. Και ίσως είναι το μοναδικό είδος που μπορεί να ζήσει σε θερμές περιοχές της χώρας. Το είδος που φαίνεται να προτιμά και τη χώρα μας είναι ο πράσινος παπαγάλος ή Δαχτυλιδολαίμης Ψιττακίσκος που μέχρι πριν λίγες δεκαετίες η εξάπλωσή του περιοριζόταν στα νότια της Ασιατικής ηπείρου και στην Αφρική. Μια βόλτα στα πάρκα της Αθήνας, θα σας πείσει. » Το άρθρο το αναπαρήγαγε με ιδιαίτερη επιτυχία το Ποντίκι, η Μηχανή του Χρόνου και η … Popaganda. 

Εκεί κάπου περιπλέκεται  το μυστήριο. Άνθρωπος της Popaganda επικοινωνεί με την Ορνιθολογική Εταιρεία και  ρωτά αν αληθεύει πως η Αθήνα έχει γίνει ζούγκλα από τους πράσινους παπαγάλους. Από την άλλη γραμμή του τηλεφώνου ακούγονται γέλωτες και η απάντηση είναι πως «το να μας λέτε πως έχει η Αθήνα παπαγάλους είναι σαν να σας λέμε ότι έχει ελιές η Μυτιλήνη. Το άρθρο που μου αναφέρετε δεν είναι είδηση αλλά πιθανώς κάποιο ελαφρογράφημα» 

Είναι όμως; Σε όποιον ανέφερα το γεγονός αποκρίθηκε λες και βρισκόταν μπροστά σε μια μεγάλη ανακάλυψη: «Ρε συ και εγώ έχω δει. Προχθές είχε δυο, τρεις που καθόντουσαν έξω από το παράθυρο. Τι συμβαίνει;» Η στήλη επικοινώνησε με τον Λευτέρη Σταύρακα, μέλος της Ορνιθολογικής Εταιρείας και βαθύ γνώστη του φαινομένου. Ο άνθρωπος μας διαφώτισε πλήρως. Οι πράσινοι παπαγάλοι δεν ήρθαν τώρα αλλά στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Ένα αεροπλάνο τους μετέφερε από την Ινδία, τα κιβώτια έσπασαν στο Αεροδρόμιο του Ελληνικού και οι παπαγάλοι βρήκαν νέα σπίτια στα νότια προάστια. Άρα δεν δραπέτευσαν από κάποια pet shop; «Οι πράσινοι παπαγάλοι είναι πολύ κοινωνικά και έξυπνα ζώα. Κάποιοι μπορούν και δραπετεύουν γιατί δεν αντέχουν να είναι μόνοι τους στο κλουβί. Επίσης, η κοινωνικότητα τους κάνει αρκετά φασαριόζους, οπότε πολλοί άνθρωποι που δεν μπορούν να τους ακούνε άλλο, τους απελευθερώνουν. Η αλήθεια είναι πως πρώτα τους ακούς και μετά τους βλέπεις.»

Γκριζοπρόσωπος ή μοναχός σε αμέριμνη βόλτα.

Γκριζοπρόσωπος ή μοναχός σε αμέριμνη βόλτα.

Στην πραγματικότητα στην πρωτεύουσα κυκλοφορούν δύο είδη: ο πράσινος και ο γκριζοπρόσωπος ή μοναχός που προτιμά περισσότερο να περπατά παρά να πετά. Τους πετυχαίνετε στον Εθνικό Κήπο, στο πάρκο της Χωροφυλακής, στο Πάρκο Τρίτση και όπου γενικά υπάρχουν πάρκα. «Επεκτείνονται διαρκώς. Να σημειωθεί πως δεν είναι μεταναστευτικό πουλί, προσαρμόζεται σε κάθε κλίμα και μπορείς να το συναντήσεις από τα Ιμαλάια μέχρι τη Βόρεια Ευρώπη, όπου επίσης έχει παρατηρηθεί η παρουσία του στα πάρκα Η τροφή του είναι κυρίως καρποί και καρποί υπάρχουν παντού.»

Έχει ένα ενδιαφέρον όλο αυτό, όχι μόνο για το αν όντως η Αθήνα «κατασπαράσσεται» από τα παπαγαλάκια, αλλά και για το τι τελικά αποτελεί είδηση στην εποχή του πλουραλισμού και της ταχύτητας του διαδικτύου. Αλλά ας μην μπλέξουμε με τη φιλοσοφία και ας μείνουμε στο ελαφρογράφημα. Την επόμενη φορά που θα δείτε πράσινο παπαγάλο, να ξέρετε ότι είναι από καιρό εδώ και ότι ήρθε για να μείνει.