Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaHOUSE OF PANTS

Βεντούζες, αυτή η (ολυμπιακή) μάστιγα;

Τι είναι αυτοί οι σκοτεινοί στρογγυλοί κύκλοι, στις πλάτες των κολυμβητών, στην Ολυμπιάδα του Τόκιο, αναρωτιέται η Βρετανική Independent;
ΣΤΗΛΗ
author-thumb
HOUSE OF PANTS
Τα βάθη των social media και η καρδιά της πόλης: όταν οι δονήσεις τους στέλνουν μηνύματα, ο Δημήτρης Πάντσος στήνει αυτί.

O Michael Phelps δίνει συνεντεύξεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, το 2016. Φωτογραφία: EPA/BERND THISSEN

Φτιάξε καφέ και θα στα πω, στον τίτλο του άρθρου η εφημερίδα κάνει πως δεν θυμάται την παιδική χαρά στην πλάτη του Michael Phelps και γύρευε πόσων άλλων, στην Ολυμπιακή πισίνα του Ρίο, το 2016. Τότε που το Χόλυγουντ, σε έναν παράλληλο υπέροχο κόσμο, ανακάλυπτε την αρχαία Ελληνική ιατρική. Και τα κορίτσια του, η Μαντόνα, η Γκουίνεθ, η Τζένιφερ και άλλες τόσες πολλές, την εναλλακτική θεραπεία του Ιπποκράτη και φυσικά, αυτή της γιαγιάς Κατερίνας.

Γιατί κάτσε να στο ξεκαθαρίσω. Κάθε φορά που ο πατέρας (μου) Παναγιώτης, κρύωνε ή αισθανόταν κάτι τις το ξέπνοο, μάνα και νύφη-μάνα, έτρεχαν κεφάτες και έτοιμες από καιρό, να ετοιμάσουν βαμβάκι, γυάλινο ποτήρι νερού και οινόπνευμα, για να μπουκαλώσουν και να διώξουν το κακό. Στο παιδικό μυαλό μου αυτό ήταν το Lord of the Rings σε μια κίνηση. Εντυπωσιακό, ριψοκίνδυνο, ψυχαγωγικό, και θεραπευτικό.

Χρόνια μετά, θα μάθαινα πως αν αυτό δεν το παίζεις στα δάκτυλα, μπορεί και να προκαλέσεις στον άλλον έγκαυμα πρώτου βαθμού, σημάδι, ταλαιπωρία, πλαστικές, άσε με τι να σου λέω τώρα, άλλη ιστορία, τα λέμε κάποια άλλη στιγμή.

Πατάω το κουμπί και βρίσκομαι ξανά στην Independent, αγκαλιά με την Ολυμπιάδα στο Τόκιο. Αφήνω πίσω τον τίτλο «δεν θυμάμαι, δεν ξέρω» και μπαίνω στο θέμα «ξέρω, θυμάμαι, είμαι καλά». Πηγαίνω στο σημείο που ο αρθρογράφος εντοπίζει τις παράξενες αυτές κυκλικές κηλίδες, στις πλάτες του Ιάπωνα κολυμβητή Akira Namba και του Αυστραλού Kyle Chalmers. Εκεί που θυμάται επιτέλους και τις ανάλογες, στην πλάτη του Phelps, αυτές που είχαν «αναστατώσει» τότε όλη την παγκόσμια κοινότητα με την «άγνωστη» καταγωγή τους (κάπου εδώ όσοι ψάχνουν σχέση με αυτήν εδώ τη χώρα, μπορεί και να απογοητευτούν, καθώς το θέμα είναι πράγματι μπλεγμένο, είμαστε εμείς, είναι οι Αιγύπτιοι, είναι οι Κινέζοι, ή απλά οι μεσανατολίτες, στους οποίους χρωστά ο πλανήτης όλο αυτό το ριψοκίνδυνο ιατρικό «θαύμα»;).

Σύμφωνα πάντως με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, οι βεντούζες διορθώνουν την ροή του qi , όπου qi η ζωτική δύναμη μέσα σου (και έξω σου). Pure energy όπως θα λέγαμε και στο χωριό.

Σύμφωνα πάλι με τας γραφάς, έτσι γενικώς, η πρακτική αυτή είναι ένα cool γιατροσόφι με διάφορα οφέλη. Αύξηση κυκλοφορίας του αίματος, διόρθωση τοπικής παράλυσης, ανακούφιση της έντασης των μυών, επιδιόρθωση των κυττάρων. Και πως αυτό επιτυγχάνεται; Παραδοσιακές κούπες τοποθετούνται στο δέρμα, δημιουργώντας κενό που αφαιρεί τον αέρα και επιτρέπει την αναρρόφηση του δέρματος- και αυτό είναι που προκαλεί τις «μελανιές» και τους παράξενους κύκλους που μόνο ένας M. Night Shyamalan προσπάθησε να συναγωνιστεί με το Signs κι αυτό με αμφίρροπα αποτελέσματα.

Ο Αυστραλός Kyle Chalmers στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο. Φωτογραφία: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Σύμφωνα πάλι με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2011 στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Acupuncture & Meridian Studies, μην τα ακούς όλα αυτά με τόση σιγουριά, αφού αμφιβολίες τους βασανίζουνε πολλές, αμφιβολίες τρελές. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και μια ανάλογη έρευνα του Journal of Traditional and Complementary Medicine το 2019, που αποφάσισε εν τέλει πως ο πλανήτης καλό θα ήταν να χαλαρώσει αφού θα χρειαστεί πολύ δουλειά και δοκιμή και ανασκόπηση και ανάλυση για να καταλάβει και να νιώσει τί ακριβώς παίζει εδώ.

Στην Αμερική πάντως που δεν τους απασχολούν πολύ αυτά τα διαδικαστικά, έχουν αποφασίσει υπέρ, γι’ αυτό και έσπευσαν να βρουν ένα κατάλληλο όνομα γι’ αυτό. Μην αναρωτιέσαι πολύ, cupping είναι ο νικητής και αν ακούσεις το NBC προσεκτικά, θα σου πει, πως αυτό το κάτι τι, το χρησιμοποιούν οι αθλητές για θεραπεία πολλών ειδών τραυματισμών αλλά και άλλων συμπτωμάτων, όπως ο βήχας ή η δυσκολία στην αναπνοή.

Οι περισσότεροι ολυμπιακοί κολυμβητές, χρησιμοποιούν τη μέθοδο της γιαγιάς Κατερίνας για την αντιμετώπιση κυρίως του μυϊκού πόνου. Και όχι μόνο αυτοί του νερού βεβαίως. Ο Αμερικάνος πρωταθλητής της ενόργανης γυμναστικής Alexander Naddour είχε δηλώσει την περίοδο της προηγούμενης ολυμπιάδας στο USA Today: «Αυτό είναι το μυστικό που με κρατά υγιή. Είναι η καλύτερη μέθοδος από όσες έχω δοκιμάσει μέχρι σήμερα»

Σε αυτή πάλι την Ολυμπιάδα, δεν ξέρουμε τι έχει να πει, καθώς αναζητείται.

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.