Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΑ

Ένα κακοποιημένο παιδί δεν θα έπρεπε ποτέ να ζητάει συγγνώμη

Μετά την ερεβώδη εισαγγελική πρόταση, και ελπίζοντας πως η ασυδοσία θα δώσει τη θέση της στη δικαίωση στην τελική απόφαση, το ζητούμενο είναι πώς η Πολιτεία θα μεριμνήσει για την επανένταξη και ψυχοκοινωνική υποστήριξη της 12χρονης επιζώσας βιασμών.
Φωτογραφία: Dimitris Kapantais / SOOC

Η φρικαλέα πρόταση της Εισαγγελέως, που έχει προηγηθεί, για απαλλαγή του 55χρονου Ηλία Μίχου από το κακούργημα του βιασμού και της μαστροπείας λόγω αμφιβολιών, αφήνει μουδιασμένο το σώμα και το νου μας, που δεν μπορεί να χωρέσει τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύτηκε και παραβλέφθηκε κατά τη δίκη η νομοθεσία σχετικά με την προστασία ανήλικων παιδιών από σεξουαλική εκμετάλλευση και βιασμό.

Η συνήγορος υπεράσπισης της 12χρονης, Ασπασία Ταραχοπούλου, είχε δηλώσει μεταξύ άλλων στην Popaganda σχετικά με την εισαγγελική πρόταση: «Θεωρούμε πρόχειρη, απαράδεκτη και προκλητική την πρόταση της κα. Εισαγγελέως. Κρίνω ότι η πρόταση θα καταρριφθεί και το δικαστήριο θα οδηγηθεί σε άλλη απόφαση για τον βασικό κατηγορούμενο. Πιστεύω, για την δικαίωση αυτού του παιδιού, ότι θα ανατραπεί πλήρως η πρόταση, η οποία είναι μη βασιζόμενη στα στοιχεία της δικογραφίας και τα όσα προέκυψαν από την ακροαματική διαδικασία. Κατά την άποψή μου, δεν έγινε σωστή εκτίμηση των στοιχείων».

Αγνοώντας κομβικά στοιχεία της δικογραφίας αλλά και το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών που παρέπεμψε την υπόθεση στο ακροατήριο, και το οποίο επιβεβαιώνει πως η σεξουαλική κακοποίηση του κοριτσιού από τον βασικό κατηγορούμενο ξεκίνησε από την αποθήκη του καταστήματός του στον Κολωνό, το δικαστήριο άφησε απροστάτευτο ένα ανήλικο θύμα βιασμού, το οποίο εξακολουθεί να ζει με ελάχιστη ψυχολογική υποστήριξη, κοινωνικές συναναστροφές και δραστηριότητες -όπως μας είχε επίσης γνωστοποιήσει η συνήγορος υπεράσπισης- τη στιγμή που η μητέρα του βρίσκεται προφυλακισμένη εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο.

Η στάση και πρόταση της Εισαγγελέως, παρά την αρχική διαβεβαίωσή της πως πιστεύει το παιδί και αναγνωρίζει ότι δεν είχε λόγο να πει ψέματα, κρούει των κώδωνα για τη διαφάνεια και αμεροληψία των εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών που υιοθετούν τα αφηγήματα των κατηγορουμένων, θεωρώντας πως είναι δυνατό ένα παιδί κάτω των 15 ετών να συναινεί σε σεξουαλικές πράξεις με έναν ενήλικα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ενισχύεται η κουλτούρα του βιασμού, ευτελίζεται η σημασία της έννοιας της συναίνεσης, ενώ άλλα θύματα αποθαρρύνονται να καταγγείλουν την κακοποίηση ή τον βιασμό τους παραμένοντας φοβισμένα, φιμωμένα και αδικαίωτα τη στιγμή που οι κακοποιητές τους απολαμβάνουν την ελευθερία τους και δεν τιμωρούνται για τις πράξεις τους.

Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος – Ένωση Ψυχιάτρων Παιδιών και Εφήβων αναγκάστηκε πριν από μερικές μέρες να πάρει θέση για όσα θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα, ειδικά όταν ορίζονται από τον νόμο. Η Εταιρεία τόνισε, χωρίς περιθώρια αμφισβήτησης, ότι θεωρείται ηθικά απορριπτέα όσο και επιστημονικά αβάσιμη οποιαδήποτε πρόταση που βασίζεται στο ότι ένα παιδί 12 ετών θα μπορούσε να συναινέσει σε σεξουαλική πράξη με ενήλικα. Η έννοια της συναίνεσης, νομικά, ηθικά και επιστημονικά, δεν υφίσταται όταν μιλάμε για παιδιά κάτω των 15 ετών. 

Ακόμα και η χρήση απειλών και βίας να μην έχει υπάρξει -στην περίπτωση του Μίχου, την επιβεβαιώνει το βούλευμα βασιζόμενο στην κατοχή όπλων-, η ηλικία και μόνο των θυμάτων και των δραστών αρκεί για να αναγνωριστεί νομικά και ηθικά το έγκλημα του βιασμού. «Η προστασία των παιδιών είναι κατάκτηση της κοινωνίας μας και πρέπει να είναι πρώτιστο μέλημα όλων μας», συμπλήρωσε ρητά η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία αποδομώντας το κατασκεύασμα περί «συναίνεσης της 12χρονης» στις σεξουαλικές πράξεις με τον 55χρονο, ο οποίος μέχρι σήμερα δηλώνει «ερωτευμένος» μαζί της.

Η πρόταση της Εισαγγελέως επισφράγισε τον επανατραυματισμό του ήδη επανατραυματισμένου παιδιού, που είχε κληθεί να καταθέσει πολυάριθμες φορές στο στάδιο της προανάκρισης και εν συνεχεία να παραστεί σε δίκες στις οποίες αναπαράχθηκαν ανατριχιαστικές λεπτομέρειες των όσων είχε βιώσει. Τη διαδέχτηκε η δημόσια διαπόμπευσή του από ορισμένα ΜΜΕ, τα οποία έλαβαν ως δεδομένο πως ο Μίχος ήταν ερωτευμένος με την ανήλικη και άφησαν να εννοηθεί ότι υπήρχε μία σχέση συναινετική, και πως το κορίτσι «έχει πάρει άλλον δρόμο».

Παράλληλα, η συνήγορος υπεράσπισης ορισμένων εκ των κατηγορούμενων Βάσω Πανταζή (που στο παρελθόν υπήρξε και δικηγόρος του Ηλία Κασιδιάρη), μιλώντας στο OPEN χαρακτήρισε εμπεριστατωμένη και αιτιολογημένη την πρόταση της εισαγγελικής λειτουργού να κριθεί αθώος για μαστροπεία και βιασμό ο Μίχος, λέγοντας μάλιστα ότι η πρόταση στο σύνολό της δεν είναι ευνοϊκή για τους εντολείς της καθώς ζητά την ενοχή τους. Δίχως ντροπή και ίχνος ευαισθησίας προς ένα ταλαιπωρημένο παιδί, υποστήριξε ότι πρέπει να γίνεται λόγος μονάχα για συναισθηματική εκμετάλλευση της ανήλικης, καταλήγοντας στην προκλητική δήλωση: «Δυστυχώς προκύπτει ότι αυτό το κορίτσι είχε επιλέξει για να επιβιώσει μία συγκεκριμένη στάση ζωής».

Το απόγευμα της Τρίτης, λίγες μέρες πριν τη δικαστική απόφαση για την υπόθεση μαστροπείας και trafficking στον Κολωνό που θα εκδοθεί αύριο, Παρασκευή 29/3 στο ΜΟΔ, το κορίτσι, 13 χρονών σήμερα, μίλησε διά επιστολής της σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Επιτροπή Αλληλεγγύης προς το παιδί και την οικογένειά του. Μεταξύ άλλων, ζήτησε «συγνώμη» που δεν μίλησε από την αρχή καθώς, όπως είπε, φοβόταν πολύ, ενώ εύχεται «να μην είχε εμφανιστεί ποτέ αυτό το τέρας μπροστά μου». Τόνισε για πολλοστή φορά πως η μητέρα της είναι αθώα και, απευθυνόμενη στην εισαγγελέα που έκανε την πρόταση, απάντησε: «όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που έχετε στα χέρια σας ήταν όλα μια πλάκα; Αυτό θέλετε να μου πείτε μετά από όλα αυτά που πέρασα;».

Ένα κακοποιημένο και βιασμένο παιδί, που παρακολουθεί εδώ και δύο σχεδόν χρόνια τη δευτερογενή θυματοποίηση και ενοχοποίησή του από τα ΜΜΕ και τον δικαστικό κόσμο, βρίσκει το θάρρος να μιλήσει, ξανά, φτάνοντας στο σημείο να ζητήσει συγνώμη – μια συγνώμη που μόνο όσοι την κακοποίησαν και όσοι ασέλγησαν πάνω της θα έπρεπε να ζητήσουν ως ελάχιστη ένδειξη παραδοχής των ειδεχθών πράξεών τους.

Από την πρώτη στιγμή που είχε καταγγείλει τους βιασμούς της, η ανήλικη επέμενε στην αθωότητα της μητέρας της, κάτι το οποίο έχει επίσης αγνοηθεί πλήρως από την Εισαγγελέα, αφού πρότεινε την ενοχή της για μαστροπεία μέσω αφόρητων πιέσεων, συναισθηματικού εκβιασμού και προτροπών προς την κόρη της να εκδίδεται, ενώ την κατηγορεί ότι πίεζε και προέτρεπε την ανήλικη να παράγει βίντεο και φωτογραφίες με στόχο την αποκόμιση κέρδους. Ακόμα, έχει προτείνει την ενοχή της και για πορνογραφία, δηλαδή διανομή του υλικού σε συγκατηγορούμενούς της. 

Μετά την εισαγγελική πρόταση που αθωώνει τον Μίχο από τις βασικές κατηγορίες και τις μετατοπίζει στη μητέρα της 12χρονης, μετά τις τελευταίες δίκες trafficking που συνδέονται με την υπόθεση και δημιουργούν ένα ασφυκτικό ιστορικό (Greek Police Mafia, υπόθεση Ηλιούπολης κ.ά.), αλλά και τη συγκάλυψη που επιχειρείται σε άλλες μεγάλες υποθέσεις όπως το έγκλημα των Τεμπών, η κοινωνική επαγρύπνηση είναι αναγκαία για την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών, την αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας και τη γενικότερη απόδοση δικαιοσύνης.

Ελπίζοντας πως η ασυδοσία θα δώσει τελικά τη θέση της στη δικαίωση κατά την τελική απόφαση, γεφυρώνοντας έστω και στο ελάχιστο το χάσμα μεταξύ κοινωνικού αισθήματος δικαίου και δικαστικού συστήματος, το ζητούμενο απ’ εκεί και πέρα θα είναι πώς η Πολιτεία θα μεριμνήσει για την κοινωνική επανένταξη και ψυχοκοινωνική υποστήριξη της ανήλικης επιζώσας, που έχει κατ’ εξακολούθηση αγνοήσει αφήνοντάς τη μόνη, απροστάτευτη και εκτεθειμένη σε μια διαδικασία συνεχούς επανατραυματισμού και ενοχοποίησης.

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.