Το #Blockout2024 ξεκίνησε στο Met Gala και με τη συμβολή των TikTokers όλη την εβδομάδα που ακολούθησε έγινε παγκόσμιο trend. Παράξενο να χαρακτηρίζεις ως trend ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά στην ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, αλλά επειδή πλέον ζούμε σε αυτούς τους καιρούς, που όλα κρέμονται από τα hashtags, τα trends, τα follows και τα clicks, ίσως είναι ο μόνος τρόπος για να ταρακουνηθούν πλέον όλοι εκείνοι που χρησιμοποιούν τις κοινωνικές πλατφόρμες ως μέσο τροφοδότησης της προσωπικής τους ματαιοδοξίας και όχι ως βήμα κοινωνικής αλληλεγγύης.
Τι είναι λοιπόν το #Blockout2024; Ουσιαστικά πρόκειται για μια εκστρατεία η οποία μας προτρέπει να στείλουμε τις διασημότητες στη -λεγόμενη- ψηφιακή γκιλοτίνα (digital guillotine), γνωστή και ως “digitine”. Οι χρήστες κάνουν block διασημότητες που θεωρούν ότι δεν χρησιμοποίησαν τη δημόσια πλατφόρμα τους για να μιλήσουν ενάντια στον πόλεμο στη Γάζα και να αποτρέψουν τη γενοκτονία που έχει ξεκινήσει εκεί από το Ισραήλ.
Και με αυτόν τον τρόπο, μπλοκάροντας δηλαδή κατά συρροή λογαριασμούς διασημοτήτων και influencers, ουσιαστικά επηρεάζουν τους αλγόριθμους ώστε να μην εμφανίζουν τα περιεχόμενά τους στα social media.
Με λίγα λόγια, μιλάμε για ένα γερό μποϊκοτάζ των celebrities.
Το Met Gala υποτίθεται ότι είναι το κορυφαίο στυλιστικό event της showbiz και φυσικά όλοι οι διάσημοι θέλουν να βρίσκονται εκεί. Φέτος, κι ενώ πολλοί περίμεναν ότι θα υπάρξουν πολλές απουσίες και αντιδράσεις, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έτρεξαν για να βγουν πρώτη μούρη στις κάμερες καθώς ανέβαιναν τα σκαλιά του gala. Δεν είχαν υπολογίσει όμως αυτό που ακολούθησε. Γιατί όσο εκείνοι έκαναν στροφές για να δείξουν την αίγλη και τη λάμψη τους, στην πόλη Ράφα της Γάζας ήταν σε εξέλιξη μια στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ που άφηνε πίσω της νεκρούς εκατοντάδες άμαχους Παλαιστίνιους που είχαν πάει εκεί για να βρουν καταφύγιο.
Αυτή που εξόργισε ακραία τους TikTokers εκείνο το βράδυ, ήταν η “δικιά” τους, η TikToker Haley Kalil. Την ώρα που η επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, Cindy McCain, προειδοποιούσε για «πλήρη πείνα» στη βόρεια Γάζα, έξω από το Met Gala η Haley τράβηξε βίντεο όπου έκανε lip syncing τη διάσημη φράση της Μαρίας Αντουανέτας από τη Γαλλική Επανάσταση: «Let them eat cake» (στα ελληνικά έχει επικρατήσει ως «Ας φάνε παντεσπάνι»), η οποία συμβολίζει την απόσπαση της ελίτ εν μέσω της εκτεταμένης φτώχειας και της κρίσης στη Γαλλία τότε. Αργότερα η Kalil ζήτησε συγγνώμη, είπε ότι δεν ήταν καν καλεσμένη η ίδια αλλά ότι έκανε ανταπόκριση από το κόκκινο χαλί για το E! News και απλώς χρησιμοποίησε αυτή τη φράση επειδή είδε ότι το συγκεκριμένο hashtag τρένταρε εκείνη την ώρα. Γύρευε…
@haleyybaylee ❤️
Μάλλον όχι μόνο δεν την πίστεψε κανείς αλλά γύρισε και μπούμερανγκ, αφού από εκείνη την ώρα χιλιάδες χρήστες των σόσιαλ, για να καταδικάσουν αυτή τη στάση των διασημοτήτων, άρχισαν να δημιουργούν κολάζ φωτογραφιών και μονταρισμένα βίντεο που από τη μία έδειχναν την αίγλη του Χόλιγουντ και από την άλλη εικόνες από νεκρούς και τραυματισμένους Παλαιστίνιους στη Ράφα. Από τη μία λευκά, ψεύτικα δόντια και πλατιά χαμόγελα από σελέμπριτι με πανάκριβα ρούχα και κοσμήματα και από την άλλη, παγωμένα νεκρά πρόσωπα, αίμα και θλίψη.
Την ώρα που οι διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ και υπέρ της κατάπαυσης του πυρός παγκοσμίως αυξάνονται, με τη συμμετοχή και φοιτητών που καταλαμβάνουν Πανεπιστήμια σε πολλές πόλεις διεθνώς, οι μεγάλες, χλιδάτες διοργανώσεις επιλέγουν όχι μόνο να αποσιωπήσουν το γεγονός αλλά και να «φιμώσουν» συμμετέχοντες και καλεσμένους (βλέπε Eurovision αλλά και το Φεστιβάλ των Καννών που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες).
Αυτή η μορφή διαμαρτυρίας είναι νέα, αλλά φαίνεται ότι προκαλεί αναταράξεις.
Φυσικά υπάρχουν και εκείνοι που εκμεταλλεύονται όλη αυτή τη δημοσιότητα που έχει πάρει το θέμα, όπως η Suzanne Collins, η συγγραφέας των best-seller βιβλίων The Hunger Games, η οποία είπε ότι η εκστρατεία είναι εμπνευσμένη από τη δυστοπική τριλογία της. Και, φυσικά, μετά ήταν πολλοί στα social media που συνέκριναν το Met Gala με τη φανταστική πόλη των βιβλίων, Panem, όπου ο πλούτος και ο πόλεμος είναι μια παράλληλη πραγματικότητα.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Soul of Filasteen (@souloffilasteen)
Εκτός από μερικές αξιοσημείωτες εξαιρέσεις – όπως ο Macklemore και η κολεκτίβα Artists4Ceasefire – πολλοί παγκόσμιοι αστέρες και παράγοντες επιρροής έχουν αποφύγει να σχολιάσουν δημόσια τη γενοκτονία στη Γάζα.
Η ηθοποιός Nicola Caughlan είπε σε πρόσφατη συνέντευξή της ότι της είπαν ότι θα έχανε τη δουλειά της στο Χόλιγουντ αν ζητούσε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ενώ η Susan Sarandon αποπέμφθηκε από τον ατζέντη της λόγω σχολίων που έκανε σε μια συγκέντρωση υπέρ των Παλαιστινίων.
Κάποιοι TikTokers έχουν φτιάξει μια λίστα με κάθε διασημότητα που παρευρέθηκε στο Met Gala και σημείωσαν «αν έχουν μείνει σιωπηλοί ή αν χρησιμοποιούν την πλατφόρμα τους για να μιλήσουν για τη γενοκτονία στη Γάζα», όπως έχουν αναφέρει σε βίντεό τους.
Μερικά από τα ονόματα, συμπεριλαμβανομένων των: Zendaya, Nicki Minaj, Keith Urban και Andrew Scott, συνοδεύονταν από τη λέξη “SILENT” με κόκκινο χρώμα. Κάποιος TikToker επεσήμανε ότι ενώ ορισμένες διασημότητες, όπως η Zendaya, είχαν μιλήσει ανοιχτά στο παρελθόν, από εκεί και πέρα σιώπησαν. Πιο συγκεκριμένα, για τη Zendaya ανέφερε ότι ναι μεν είχε δείξει υποστήριξη στους Παλαιστίνιους τον Οκτώβριο, αλλά δεν έχει κάνει περαιτέρω σχόλια από τότε.
Αρκετές νέες σελίδες στο Instagram και στο TikTok έχουν ξεπηδήσει τις τελευταίες μέρες, για να διευκολύνουν τον κόσμο που θέλει να αποκλείσει celebrities. Για παράδειγμα, μια νέα σελίδα στο Instagram που ονομάζεται @blockout.2022 (το συγκεκριμένο username έχει σκοπό να μπερδέψει τον αλγόριθμο του Instagram που έχει ήδη καταργήσει παρόμοιες σελίδες που ονομάζονται “#blockouts2024”) αναφέρει στο bio της: «Πατήστε το ακόλουθο λινκ και αποκλείστε τους όλους»!
Η TikToker που ονομάζεται @ladyfromtheoutside τονίζει σε ένα βίντεό της: «Τους δώσαμε τις πλατφόρμες τους. Ήρθε η ώρα να τα πάρουμε όλα πίσω. Να αφαιρέσουμε τα comments μας, τα views μας, τα likes και τα χρήματά μας, μπλοκάροντάς τους σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις ψηφιακές πλατφόρμες».
@ladyfromtheoutside #greenscreen #greenscreenvideo #digitine #digitalguillotine #haleyybaylee ♬ original sound – Meagan
@blockout2024 #stitch with @SarahF ♬ original sound – blockout2024
Μια ολόκληρη σειρά από γνωστές προσωπικότητες -συμπεριλαμβανομένων αθλητών, μουσικών, ηθοποιών, YouTubers και influencers- έχουν πλέον «αποκλειστεί». Ο TikToker @Blockout2024 άρχισε να μοιράζεται ονόματα διασημοτήτων των οποίων τους λογαριασμούς έχει μπλοκάρει. Και ακολούθησαν πολλοί ακόμα. Αυτή είναι μία ενδεικτική λίστα με κάποια ονόματα:
Το #Blockout2024 έχει γίνει πλέον διαδεδομένο σε όλα τα μεγάλα κανάλια κοινωνικών μέσων, συμπεριλαμβανομένων των Instagram, TikTok και X (πρώην Twitter) και μένει να δούμε αν θα φέρει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ενδιαφέρον έχει ότι ξεκίνησε και από Έλληνες TikTokers η δημοσιοποίηση εγχώριων celebrities που έχουν κρατήσει το στόμα τους ερμητικά κλειστό για όσα συμβαίνουν στη Γάζα.
Όπως κάθε συλλογική διαδικτυακή κινητοποίηση όμως, έτσι και αυτή έχει τις ατέλειές της. Πιο συγκεκριμένα, στην προσπάθειά τους πολλοί χρήστες να στοχοποιήσουν celebrities, έχουν συμπεριλάβει στις λίστες τους και διάσημους που στην πραγματικότητα έχουν πάρει θέση υπέρ της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα. Ανάμεσά τους η Billie Eilish και ο αδερφός της Finneas, που φορούσαν καρφίτσα κατάπαυσης του πυρός στα Βραβεία Όσκαρ και η Ariana Grande, η οποία πρόσφατα υπέγραψε ανοιχτή επιστολή με την οποία προέτρεπε για κατάπαυση του πυρός. Άλλοι διάσημοι που έχουν κάνει κάτι αντίστοιχο, είναι η Jenna Ortega, ο Zayn Malik, ο Mark Ruffalo, ο Joseph Quinn, η Hunter Schafer (η οποία μάλιστα συνελήφθη σε πορεία διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στη Γάζα), ο Pedro Pascal, το Bella Ramsey, η Florence Pugh, η Bella Hadid (η οποία είπε ότι δεν φοβάται να χάσει δουλειές ως μοντέλο και δεν θα σταματήσει να μιλά για την Παλαιστίνη), ο The Weeknd (ο οποίος δώρισε 4 εκ. γεύματα στους Παλαιστίνιους στη Γάζα) αλλά και άλλοι πολλοί.
Φυσικά υπάρχει και η απέναντι πλευρά που ισχυρίζεται ότι δεν κατηγορεί τους διάσημους που δεν θέλουν να πάρουν θέση και πως ίσως το μπλοκάρισμα είναι και αυτό μια μορφή λογοκρισίας. Είναι δικαίωμα του καθενός όμως να μην θέλει να συνεισφέρει με το follow του ώστε κάποιος αλγόριθμος να βοηθήσει να πλουτίσουν περισσότερο οι πλούσιοι, ανενόχλητοι και ατάραχοι για όλες αυτές τις ζωές που χάνονται καθημερινά στη Γάζα. Και θα σταθώ μόνο σε αυτό.