Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΟΛΑ POPA

ΟΛΑ POPA #7: Οι γυναίκες, το πραγματικό Όσκαρ, ο Ραμσής ο Β’ και οι κρετίνοι που καταστρέφουν τις ζωές μας

Όλη η ομάδα της Popaganda εξομολογείται τα Up και τα Down της από την εβδομάδα που πέρασε (05/03-11/03/2017).
David Hockney

David Hockney

Αναστασία Βαϊτσοπούλου 

OLA_POPA_UP

Οι μαχητικές, ανώνυμες φεμινίστριες, με τις χαρακτηριστικές τους μάσκες γορίλα που ακούν στο όνομα “Guerrilla Girls” και ήρθαν στην Στέγη για να στοχοποιήσουν ακόμη μια φορά, το σεξισμό, το ρατσισμό και τη διαφθορά στην πολιτική, την τέχνη και την ποπ κουλτούρα.

 
 

Φωτογραφία: Δημήτρης Σακαλάκης/FOSPHOTOS

Φωτογραφία: Δημήτρης Σακαλάκης/FOSPHOTOS

OLA_POPA_DOWN
 Πώς να είναι χαρούμενος ένας κόσμος, όταν το 50% των ανθρώπων βιώνει καθημερινή καταπίεση και κακοποίηση; Ο λόγος για τα άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως γυναίκες και ένιωσαν την ανάγκη να βγουν στους δρόμους και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους στις 8 του Μάρτη. Να φωνάξουν για πράγματα που θα έπρεπε τον 21ο αιώνα να είναι αυτονόητα, ώστε να μην βγαίνουν έρευνες σαν αυτή του ΠΟΥ που αποδεικνύουν ότι το μισθολογικό χάσμα θα αρθεί σε 170 χρόνια. Για όλες τις ανισότητες και αδικίες αυτού του κόσμου, όπως είπε ο Αννίβας “Aut viam inveniam aut faciam”. Δηλαδή, ή θα τον βρούμε τον δρόμο ή θα τον φτιάξουμε.

 

 


 

Φώτης Βαλλάτος 

OLA_POPA_UP

Η αναδρομική έκθεση του David Hockney στο Tate Britain.

OLA_POPA_DOWN

H κατάρρευση του Azure Window, του εντυπωσιακού φυσικού μνημείου που βρισκόταν στο νησάκι Gozo της Μάλτας και πια σκορπίστηκε στην θάλασσα από το χτύπημα μιας σφοδρής καταιγίδας. 

 


Σταύρος Διοσκουρίδης

OLA_POPA_UP

Διαρκεί 7,5 μίση ώρες, θέλει χρόνο, διάθεση και υπομονή. Αλλά είναι αριστούργημα και πραγματικά είναι κρίμα που δεν θα παιχτεί μάλλον ποτέ στην ελληνική τηλεόραση, μην πω για τις ντόπιες κινηματογραφικές αίθουσες. Το Όσκαρ Ντοκιμαντέρ το κέρδισε επάξια και το άξιζε περισσότερο και από το Moonlight, από το La La Land και απ’ όλα. Εντάξει η ζωή του O.J. Simpson από τα χρόνια που ήταν σούπερ σταρ του Αμερικάνικου Ποδοσφαίρου μέχρι τη δολοφονία της γυναίκας του Νικόλ, την αθώωση του και τελικά την πρόσφατη φυλάκισή του για κλοπή και απαγωγή είναι από μόνη της κάτι παραπάνω από δυνατή. Αλλά ο τρόπος που ο Ezra Edelman τέμνει τη σύγχρονη αμερικάνικη ιστορία είναι ανάλογης δεξιότητας, ακρίβειας και ομορφιάς με την τεχνική που διαθέτει ο πιο επιδέξιος σούσι σεφ. 

i
OLA_POPA_DOWN
 Κάποια ευρήματα, των κατά τ’ άλλα πολύ ταλαντούχων Ελλήνων σκηνοθετών του θεάτρου. Να μιλάει ένας ηθοποιός μισή ώρα πλάτη στο κοινό και να μην βλέπεις τις εκφράσεις του όταν εκφέρει κάποια σπουδαία λόγια. Ακόμα και οι θειάδες μας το ξέρανε, «ποτέ πλάτη στο κοινό».
 
 

 

Γεράσιμος Δομένικος

OLA_POPA_UP
Η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για ύφεση το 2016 αντί για ανάπτυξη, δείχνει ότι επιτέλους αρχίζουμε να αποκτάμε πραγματικά ανεξάρτητους θεσμούς.

IMG_2350 (1)
OLA_POPA_DOWN

Το παραγωγικό σλόγκαν της χώρας περιορίζεται στο «Βγες έξω», ενώ θα έπρεπε να ήταν «Βγες έξω και φύτεψε κάτι». Κυριολεκτικά και μεταφορικά. 


 

Γιώργος Καραλιάς

OLA_POPA_UP

Η NASA συνεχίζει να μας κάνει να ονειρευόμαστε, λέγοντας ότι έχει «σχέδια» να ξαναδώσει στον Άρη το μαγνητικό του πεδίο, με τελικό σκοπό ο κόκκινος πλανήτης να γίνει (πολύ) μελλοντικά κατοικήσιμος (terraforming). Η σημαντικότητα του μαγνητικού πεδίου σε έναν πλανήτη είναι ότι μπορεί να διατηρήσει ατμόσφαιρα και να εμποδίσει την ηλιακή ακτινοβολία να φτάσει στην επιφάνειά, επιτρέποντας έτσι την επιβίωση ζώντων οργανισμών. Keep on dreamin’ NASA.

opa_popa_9-3

OLA_POPA_DOWN

Α, Κίνα, συνεχίζεις να μας εκπλήσσεις. Η κινεζική κυβέρνηση έχει στόχο να εφαρμόσει ένα σύστημα που θα μαζεύει οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά και νομικά στατιστικά των πολιτών της με σκοπό να  τους βαθμολογεί και κατατάσσει σε μια κλίμακα “κοινωνικής πίστωσης”. Παίρνοντας έτσι τα χειρότερα κομμάτια από ένα μυθηστόρημα επιστημονικής φαντασίας, οδηγούμαστε σε ένα οργουελικό μέλλον. Δεν μάθαμε τίποτα από το Black Mirror μου φαίνεται.


 

Αλεξάνδρα Καστάνια

OLA_POPA_UP
Η έκθεση «Παρά θίν’ αλός», η οποία περιλαμβάνει 74 πίνακες της νεοελληνικής ζωγραφικής με θέμα – τι άλλο; – τη θάλασσα. Βόλτες με παραδοσιακή άμαξα στις αποβάθρες λιμανιών, ένα ψαράδικο που απλώνει τα δίχτυα του, οι αποχρώσεις των θαλάσσιων υδάτων λίγο πριν ξεσπάσει καταιγίδα, ένα σαγηνευτικό τοπίο στη Σαντορίνη, η βλάστηση του βυθού, το καθρέφτισμα του ήλιου επάνω στο νερό κατά την Ανατολή, παρέα παιδιών που παίζει με μια βάρκα αραγμένη στην ακρογιαλιά, είναι λίγες μόνο από τις εικόνες τις οποίες αντικρύζει ο επισκέπτης, καθώς περιηγείται στους χώρους της έκθεσης. Μάλιστα, οι συγκεκριμένοι πίνακες φέρουν την υπογραφή μερικών από τους γνωστότερους Έλληνες ζωγράφους, όπως του Κωνσταντίνου Βολανάκη, του Ιωάννη Αλταμούρα, του Νικόλαου Λύτρα, του Κωνσταντίνου Παρθένη, του Νίκου Χατζηκυριάκου–Γκίκα, του Παναγιώτη Τέτση και του Κώστα Τσόκλη. Σπεύσατε, λοιπόν, στο «Ίδρυμα Θεοχαράκη» και θα μας θυμηθείτε.

«Το λιμάνι του Βόλου», Κωνσταντίνος Βολανάκης.

«Το λιμάνι του Βόλου», Κωνσταντίνος Βολανάκης.

OLA_POPA_DOWN

Η είδηση ότι, μόλις λίγα χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα, παρασκευάζονταν ναρκωτικές ουσίες για το … ISIS! Συγκεκριμένα, στον Λουτρόπυργο της Νέας Περάμου κατασχέθηκαν 635.000 δισκία των χαπιών Captagon, που χρησιμοποιούνται για το «ντοπάρισμα» των τζιχαντιστών μαχητών και προορίζονταν για χώρες της Μέσης Ανατολής, μεταξύ των οποίων και η Συρία. Τι άλλο θα συμβεί σε αυτή την (ταλαίπωρη) χώρα…


 Πέτρος Κηπουρόπουλος 

OLA_POPA_UP

Το Torment: Tides of the Numenera που με έχει καταστρέψει τις τελευταίες μέρες με αποτέλεσμα να «γράφω» 10-12 ώρες gameplay τη μέρα. Μίνιμουμ.

OLA_POPA_DOWN

Η γρατζουνιά που κοσμεί πλέον το iPhone μου από τη στιγμή που εκείνο έκανε πράξη της απειλές του περί “salto mortale”…


 

Βασίλης Κ. Κουρουμιχάκης

OLA_POPA_UP

Τα milk bar της Βαρσοβίας, ίσως το μόνο ζωντανό δείγμα του πολωνέζικου υπαρκτού σοσιαλισμού. Κάτι σαν τα αμερικανικά diner αλλά με πιο ενδιαφέρον και ποιοτικό φαγητό. Οι τιμές παραμένουν χαμηλές και οι ουρές αναμονής μεγάλες αλλά τα χειροποίητα πιερόγκι και οι υπέροχες σούπες αξίζουν τον κόπο. 

OLA_POPA_DOWN
 Το άγχος για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Έτσι κι αλλιώς με το που κλείσει αυτή θα ανοίξει η συζήτηση για την νέα αξιολόγηση. Οπότε σε δεδομένο χρόνο μνημονίων όσο καθυστερούν οι αξιολογήσεις τόσο μειώνεται ο αριθμός τους. 

 


 Μαρία Νετζίπη 

OLA_POPA_UP

Η μαζικότητα και η ένταση με την οποία άνθρωποι από τελείως διαφορετικό background μαζεύτηκαν την Τετάρτη στην πλατεία Κλαυθμώνος να διαδηλώσουν κατά του σεξισμού και των στερεοτύπων που ενισχύουν την έμφυλη ρήξη και προάγουν τον κοινωνικό ρατσισμό. «Αν οι γυναίκες δεν είναι ελεύθερες κανένας άνθρωπος δεν είναι».

 
OLA_POPA_DOWN

Το ότι χρειάζεται ακόμα να κατεβαίνουμε σε πορείες και απεργίες για να θεμελιώσουμε το βασικότερο κοινωνικό αγαθό· την ανθρώπινη ισότητα. 


 

Ζωή Παρασίδη

OLA_POPA_UP
Η θετική απόκριση της Υπηρεσίας Ασύλου σε αίτημα διεθνούς προστασίας με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό που κατέθεσε bisexual γυναίκα με την υποστήριξη της Κοινότητας LGBTQ Νέων Αθήνας “Colour Youth”. Η οργάνωση που διεκδικεί «έναν κόσμο χωρίς βία και διακρίσεις εις βάρος LGBTQ ατόμων» δηλώνει πρόθυμη να υποστηρίξει κι άλλα τέτοιου είδους αιτήματα -προκειμένου να βοηθήσει άτομα απ’ όλο τον κόσμο που υφίστανται διώξεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή και την ταυτότητα φύλου τους- όπως αυτό της συγκεκριμένης γυναίκας που αναγκάστηκε να διαφύγει από το σπίτι της οικογένειάς της.

OLA_POPA_DOWN

Γνώρισα ένα κορίτσι από την Ισπανία που, καθώς σπουδάζει Πολιτικές Επιστήμες στις Βρυξέλλες, μου είπε πως «το πιο δύσκολο πράγμα για μένα είναι να εξηγήσω σε συμφοιτητές και ακαδημαϊκούς πως η κρίση για την οποία έχουν βαρεθεί να ακούνε έχει πλήξει ψυχικά και συναισθηματικά την οικογένεια μου στη Μαδρίτη, τους φίλους μου από την Αθήνα, εμένα την ίδια».


 Νατάσα Πανταζοπούλου 

OLA_POPA_UP
Η ζωή του Πάτερσον στο Πάτερσον. Η ποίηση του Τζάρμους.

paterson

OLA_POPA_DOWN
 Ότι δεν έχω διαβάσει ακόμα το μυθιστόρημα Οι Υπνοβάτες του Χέρμαν Μπροχ. Το ξαναθυμήθηκα βλέποντας μια όμορφη γυναίκα να το διαβάζει στο μετρό. Φορούσε πολλά ασημένια δαχτυλίδια στα χέρια.

pag17

Λίνα Ρόκου

OLA_POPA_UP
 Το burger στο Spiti mas (Ναυάρχου Αποστόλη 10, Ψυρρή). Ζουμερό μπιφτέκι, τομάτα, τυρί, μαρούλι και απίθανο ψωμάκι ενώ η σος σερβίρεται δίπλα για να βάζεις όση θες (μπορείς να προσθέσεις κρεμμύδι, μπέικον). Στεγνό αλλά γευστικό, ελαφρύ και χορταστικό βάζει κάτω πολλά από τα burger που σερβίρονται στην Αθήνα και κακά τα ψέματα είναι βουτηγμένα στη λαδίλα, το μπιφτέκι τους είναι σκέτο λίπος και φυσικά δεν είναι να απορείς που πέφτουν σαν τούβλα στο στομάχι. Η Αθηνά Γκαζάνη, με όπλο την απλότητα έφτιαξε ένα από τα καλύτερα burger που μπορείς να φας στην πόλη.
 
spitimas_burger
OLA_POPA_DOWN

Το ότι υπάρχει ένας βουλευτής σαν τον Πολωνό Janusz Korwin-Mikke στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Χάρη στην Ημέρα της Γυναίκας θυμήθηκα τον πρόσφατο κατάπτυστο λόγο του.


Ανδρέας Σιμόπουλος

OLA_POPA_UP

Η Γωγώ Μπρέμπου στον ρόλο της γιαγιάς του Χρήστου Χωμενίδη, στην παράσταση “Νίκη” που ανεβαίνει στο Θέατρον του Ελληνικού Κόσμου.

aekSkylosMavros-2-620x474
OLA_POPA_DOWN
Αυτό! Μαλάκες.

 

Ελένη Τζαννάτου

OLA_POPA_UP

Όσο ζούμε ελπίζουμε να δούμε τους Radiohead στην Αθήνα. Μέχρι τότε, true love waits, in haunted attics.

https://www.youtube.com/watch?v=O6HMW7h5jGY

OLA_POPA_DOWN

Aκούγοντας το νέο album του Ed Sheeran επιβεβαίωσα ότι ήταν όσο νερόβραστη pop περίμενα, αναρωτήθηκα αν έχουμε 2017 ή 2007 και απόρησα γιατί σε μια χώρα με τη μουσική παράδοση της Βρετανίας, ο παραπάνω κύριος είναι το πιο hot topic των ημερών. 

https://www.youtube.com/watch?v=0idmTWxFs1A


 

Τζούλια Τσιακίρη

OLA_POPA_UP

Η γη έχει ακόμα δοσίματα όπως αυτό το κολοσσιαίο άγαλμα του Ραμσή Β΄ που βρέθηκε πριν από λίγες μέρες σε μια φτωχογειτονιά του Καΐρου.

A statue workers say depicts Pharaoh Ramses II who ruled Egypt over 3,000 years was unearthed on Thursday in the Matariya area in Cairo, Egypt, March 9, 2017. REUTERS/Mohamed Abd El Ghany
OLA_POPA_DOWN

Μου θυμίζει τα σίξτις. Μητροπόλεως και Αθηνάς στο πιο πολυσύχναστο σταυροδρόμι της πόλης η βαθιά αυτή λακκούβα.

IMG_25921
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.