«Ποιος είσαι εσύ που θα μου πεις στα πόσα δευτερόλεπτα χουφτώματος είναι εντάξει να νιώσω σεξουαλικά παρενοχλημένη;», σκεφτήκαμε όταν γνωστοποιήθηκε η είδηση της αθώωσης ενός 66 σχολικού επόπτη στην Ιταλία, τον οποίο κατήγγειλε μαθήτρια για σεξουαλική παρενόχληση, επειδή το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι δεν νοείται παρενόχληση αν το άγγιγμα έχει διάρκεια κάτω των 10 δευτερολέπτων(!). Εξού και το hashtag #10secondi που σαρώνει αυτές τις μέρες τα σόσιαλ στην Ιταλία.
Παραλογισμός, παραφροσύνη.
Η υπόθεση αφορά μια 17χρονη μαθήτρια σε λύκειο της Ρώμης, η οποία περιέγραψε ότι καθώς ανέβαινε τη σκάλα για να επιστρέψει από το διάλειμμα στην τάξη, παρέα με μια φίλη της, ένιωσε κάποιον να της κατεβάζει το παντελόνι, να χώνει το χέρι του κάτω από το εσώρουχό της και να αγγίζει τους γλουτούς της. «Γλυκιά μου, το ξέρεις ότι αστειευόμουν», της είπε ο άντρας όταν εκείνη έστρεψε έντρομη το βλέμμα της πάνω του.
Μετά το περιστατικό, που σημειώθηκε τον Απρίλιο του 2022, η ανήλικη κατήγγειλε τον 66χρονο επιστάτη, ονόματι Αντόνιο Αβόλα. Ο ίδιος παραδέχτηκε πως θώπευσε τη μαθήτρια παρά τη θέλησή της και ομολόγησε πως τελικά, δεν του φαινόταν και τόσο αστείο αυτό που έκανε, όσο της είχε πει αρχικά. Ωστόσο, αν και ένας εισαγγελέας της Ρώμης πρότεινε για τον 66χρονο ποινή φυλάκισης τριάμισι ετών, μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα ο επιστάτης αθωώθηκε από τις κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση, επειδή σύμφωνα με τους δικαστές, η συμπεριφορά του «δεν μπορεί να κριθεί ως εγκληματική» αφού η πράξη διήρκεσε λιγότερο από δέκα δευτερόλεπτα. Για τους ίδιους, ο επιστάτης έκανε απλώς ένα άβολο «αστειάκι».
Σοκαρισμένη από την απόφαση των δικαστών, η μαθήτρια δήλωσε πως δεν υπήρχε τίποτα το αστείο στη συμπεριφορά του, περιγράφοντας αναλυτικότερα όσα βίωσε από τον 66χρονο: «Ο επιστάτης έβαλε τα χέρια του κάτω από το παντελόνι μου και μέσα από το εσώρουχό μου. Τι να μου φανεί αστείο σε όλο αυτό; Και τι δουλειά έχει ένας ηλικιωμένος άνδρας να αστειεύεται με μια έφηβη;». Τόσο το δικαστικό σύστημα, όσο και το σχολείο, η κοινότητα δηλαδή στην οποία θα έπρεπε να μπορεί να νιώθει πως χωράει, δεν κατάφεραν να εμπνεύσουν ασφάλεια στη μαθήτρια και να την προστατεύσουν, αποδεικνύοντας για μία ακόμα φορά πόσο κουραστικό και ενίοτε τρομακτικό είναι να είσαι γυναίκα.
«Αρχίζω να πιστεύω πως έκανα λάθος που εμπιστεύτηκα τους θεσμούς. Αυτό δεν είναι δικαιοσύνη», είπε, και μπορώ να συναισθανθώ κάθε λέξη της. Ακόμα και αν η συγκεκριμένη απόφαση μείνει στην ιστορία ως μία «μεμονωμένη απόφαση», δεν παύει να έχει παρθεί από πρόσωπα της δικαστικής εξουσίας, από πρόσωπα κύρους. Το γεγονός αυτό, θα μπορούσε να αποτρέψει άλλα κορίτσια, γυναίκες και θηλυκότητες εν γένει, να απευθυνθούν στη δικαιοσύνη σε περίπτωση που υποστούν παρόμοιες σεξουαλικές επιθέσεις, ανοίγοντας παράλληλα την οδό για τη διάπραξη αντίστοιχων κακοποιητικών πράξεων εκ μέρους των θυτών.
Φυσικά και η σεξουαλική παρενόχληση – αυτή την οποία οι δικαστές στην Ιταλία απενοχοποίησαν με την απόφασή τους, μεταφράζοντάς την ως αστειάκι με κριτήριο τη διάρκειά της – είναι μια μορφή κακοποίησης. Κάθε γυναίκα που έχει υποστεί κάτι αντίστοιχο, είτε αυτό διήρκησε τρία δευτερόλεπτα είτε κάποια μαρτυρικά λεπτά, μπορεί να το επιβεβαιώσει, μιλώντας για το ψυχικό αποτύπωμα της παρενόχλησης το οποίο για πολλές παίρνει τη μορφή τραύματος. Και ενώ προσπαθούν να επουλώσουν το τραύμα τους, επέρχεται ο επανατραυματισμός στις δικαστικές αίθουσες, με αποφάσεις που αμφισβητούν την αλήθεια τους και τη βαρύτητα της καταγγελίας τους.
Ευτυχώς, στην Ελλάδα, η διάρκεια των σεξουαλικών παρενοχλήσεων δεν έχει αποτελέσει τεκμήριο αθωότητας στις δικαστικές αποφάσεις – πράγμα το οποίο βέβαια δεν είχε συμβεί μέχρι σήμερα και στη γειτονική μας χώρα. Μία δικαστική απόφαση, όμως, έχει αρκετή δύναμη ώστε να στηριχτούν πάνω της επόμενοι θύτες και κακοποιητές που θέλουν να ικανοποιήσουν τα βίτσια τους.
Ως άνθρωπος που εργάζομαι και στον κλάδο της ψυχικής υγείας, έχω έρθει σε επαφή με κορίτσια που μπορεί να χρειάστηκαν πολύ χρόνο, πολλές συνεδρίες και αρκετή προσπάθεια ωσότου συνειδητοποιήσουν πως – «αθώες» ή «αστείες» για την κοινωνία, ακόμα και τη δικαιοσύνη – πράξεις που είχαν υποστεί στο παρελθόν ισοδυναμούσαν τελικά με κάποια μορφή παρενόχλησης, το αποτύπωμα της οποίας έχει καταγραφεί στο ασυνείδητό τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η παρενόχληση που έχει βιώσει μια γυναίκα στο παρελθόν εξακολουθεί να την επηρεάζει αρνητικά στο παρόν, σε διάφορες πτυχές της καθημερινότητας και της κοινωνικής της ζωής, και ιδίως στις ερωτικές και σεξουαλικές επαφές της.
Αξίζει να σημειωθεί πως στην Ιταλία, το 1/3 των γυναικών μεταξύ 16 και 70 ετών έχουν υπάρξει θύματα κάποιας μορφής σωματικής ή σεξουαλικής κακοποίησης. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, το 70% δεν προχωρά σε καταγγελία του περιστατικού, καθώς φοβούνται πως δεν θα τις πιστέψουν και δεν θα βρουν το δίκιο τους. Και όχι άδικα.
Αφότου μαθεύτηκε η απαράδεκτη δικαστική απόφαση, η έκφραση “palpata breve” που στα ελληνικά μεταφράζεται ως «ένα σύντομο ψηλάφισμα» (δηλ. χούφτωμα), έχει γίνει τάση στο Instagram και στο TikTok στην Ιταλία, μαζί με το hashtag #10secondi. Μάλιστα, η οργή του κόσμου και αρκετών δημοσίων προσώπων, γίνεται ακόμα πιο εφμανής μέσα από τα social media, με Ιταλούς χρήστες, κάθε ταυτότητας, να δημοσιεύουν βίντεο στα οποία κοιτάζουν την κάμερα και αγγίζουν οι ίδιοι διάφορα «επίμαχα» σημεία του σώματός τους για δέκα συνεχόμενα δευτερόλεπτα. Σε άλλα βίντεο, άντρες παρουσιάζονται να χουφτώνουν γυναίκες για δέκα δευτερόλεπτα.
Δείτε ορισμένα από αυτά:
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη paolo camilli (@paolocamilli)
@monnienight Dopo 10 secondi posso iniziare a lamentarmi almeno? #10secondi #palpatabreve #bidello #molestia #attualità
@jessicagiorgiasenesi E voi? #10secondi
@theconiugi Sotto i 10 secondi la passi liscia… menomale… MA STIAMO SCHERZANDO?????? #10secondi #leggeitaliana #fakesituation #prank #positivity