nabil_0

Και ξαφνικά, την Κυριακή το βράδυ τα αποτελέσματα των εκλογών απέκτησαν ενδιαφέρον. Ας τα πάρουμε ένα-ένα. Είναι η πρώτη φορά που αριστερό κόμμα παίρνει πρωτιά σε ελληνικές εκλογές. Παράλληλα, η χρυσή αυγή ανεβάζει σημαντικά τα ποσοστά της την ώρα που οι μισοί βουλευτές της βρίσκονται στη φυλακή. Στη Θράκη έρχεται πρώτο το μειονοτικό κόμμα και στην Ανδραβίδα-Κυλλήνη, όπου οι πρόσφατοι μετανάστες βρίσκουν μεροκάματο στα χωράφια με τις φράουλες, εκλέγεται σαν ανώτατος άρχοντας του δήμου ένας γιατρός, μετανάστης από την πολύπαθη Συρία. Ο 52χρονός   Ναμπίλ Μοράντ μίλησε στην Popaganda λίγες ώρες μετά την εκλογική του νίκη.

Ήταν αναμενόμενη η εκλογή σας; Από την στιγμή που κάποιος βάζει υποψηφιότητα για δήμαρχος, έχει σαν στόχο την εκλογή του. Άρα, σύμφωνα  με αυτό το σκεπτικό, ήταν αναμενόμενο! Ασχολούμαι πολλά χρόνια με τα κοινά. Είμαι ήδη δώδεκα χρόνια πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος της παράταξής μου. Στην Ελλάδα δεν ήρθα τώρα αλλά πριν από 25 χρόνια.

Ποια είναι η πρώτη σας προτεραιότητα, μετά την εκλογή σας; Η καθημερινότητα. Αυτός είναι ο στόχος μας. Θέλουμε να είμαστε κοντά στον πολίτη και να βελτιώσουμε την καθημερινότητά του. Η καθαριότητα, το νερό, ο φωτισμός  της πόλης και η αγροτική οδοποιία είναι κάποια από τα βασικά προβλήματα της περιοχής μας.

Το πρόβλημα με τους εργάτες της φράουλας, πιστεύετε ότι έπαιξε ρόλο στην εκλογή σας;   Αυτά που συνέβησαν στην Μανωλάδα είναι μεμονωμένα περιστατικά και δεν θεωρώ  ότι αντιπροσωπεύουν τους δημοκρατικούς πολίτες της περιοχής. Ο εδώ κόσμος θέλει πρόσωπα που θα τον κοιτάξουνε στα μάτια και θα του πούνε την αλήθεια. Θέλουν κάποιον που μπορεί να πραγματοποιήσει αυτά που θα υποσχεθεί. Έχουν χορτάσει από υποσχέσεις. Θέλανε κάτι πιο πρακτικό, όπως έναν νοικοκύρη άνθρωπο της περιοχής. Στην δική μου την περίπτωση είδαν κάποιον που ήρθε στην περιοχή, ξεκίνησε το ιατρείο του, έφτιαξε το σπίτι του και έκανε την οικογένειά του. Ένας σοβαρός οικογενειάρχης και επαγγελματίας που βρέθηκε πολύ κοντά στον κόσμο.

Δηλαδή, πιστεύετε ότι αυτός που έχει την εικόνα του νοικοκύρη στην προσωπική του ζωή, δίνει την εντύπωση ότι μπορεί να νοικοκυρέψει και έναν δήμο; Ακριβώς. Ξέρουν ότι αυτός ο άνθρωπος είναι καθαρός και αυτό που λέει θα το κάνει ή τουλάχιστον, θα προσπαθήσει να το κάνει. Μπορεί να μην αποδόσεις 100%, αλλά είναι πολύ βασικό να κάνεις την προσπάθειά σου. Ο κόσμος βλέπει και εκτιμάει τον αγώνα σου.

Εσείς, ένας μετανάστης, εκλέγεστε δήμαρχος, και την ίδια στιγμή έχουμε εκλογή της Κωνσταντίνας Κούνεβα σαν ευρωβουλευτής. Τι δείχνει αυτό για τον ελληνικό λαό; Ο ελληνικός λαός είναι ανοιχτός σε όλους.  Πιστεύω ότι ο κόσμος εκτιμάει τα πρόσωπα που έχει απέναντί του και πιστεύει όσους είναι καθαροί στην κουβέντα τους και στη ζωή τους.

Μια και αναφέρεστε σε καθαρούς, είχαμε περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια ανθρώπων που είναι υπόδικοι (βλ. Μπέος στον Βόλο και Χρονόπουλος στη Ζαχάρω), αλλά ο κόσμος τους στήριζε στις εκλογές. Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι όλοι είμαστε δικαστές. Εγώ δεν είδα να καταδικάζουν κανέναν τους.  Αν είχε καταδικαστεί κάποιος, δεν θα μπορούσε να είναι υποψήφιος. Από την στιγμή που είναι υποψήφιος, σημαίνει ότι έχει λευκό ποινικό μητρώο. Από ‘κει και πέρα, δεν ξέρουμε αν αυτά που λέγονται είναι αλήθεια ή λασπολογία. Προσωπικά, έχω μάθει να μην ασχολούμαι με τους άλλους, αλλά μόνο με την δουλειά που έχω αναλάβει να κάνω. Αν κοιτάζουμε μόνο το δέντρο, χάνουμε το δάσος.

Στην περιοχή σας είδαμε ότι ο αστυνομικός που σκοτώθηκε από ληστή πήρε ψήφους από 373 συμπολίτες σας. Ο άνθρωπος αυτός ήταν σε άλλον συνδυασμό. Δυστυχώς, ένας νέος άνθρωπος και πατέρας δύο παιδιών σκοτώθηκε την ώρα που προσπάθησε να βοηθήσει σε μια δύσκολη κατάσταση. Τιμητικά, δεν βγήκε το όνομά του από το ψηφοδέλτιο, με αποτέλεσμα να πάρει αυτές τις ψήφους.

Δυο λόγια για όσα συμβαίνουν στην Συρία; Έχω αρκετό καιρό να πάω στη Συρία. Πάνε τέσσερα χρόνια που ξεκίνησε ο πόλεμος εκεί. Μιλάω με τους συγγενείς μου, όταν είναι καλές οι γραμμές. Ευτυχώς, κανείς τους δεν χτυπήθηκε ή αντιμετώπισε κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Ζουν στην πόλη Ταρτούς. Δυστυχώς για την Συρία, την πήγε πολύ πίσω όλη αυτή η κατάσταση. Μια μικρή ομάδα δημιούργησε όλο αυτό το χάος. Ο πόλεμος δεν βοηθάει. Δεν μπορείς να έχεις ανάπτυξη. Ίσα ίσα, πάει πολύ πίσω ένα όμορφο κράτος, το οποίο θα χρειαστεί πολλά χρόνια για να ξαναφτιαχτεί. Πιστεύω ότι ο λόγος που γίνονται όλα αυτά είναι για το ποιος θα αποκτήσει τον έλεγχο των κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου. Το ίδιο πρόβλημα έχουν και άλλες χώρες εκεί τριγύρω, όπως το Ιράκ, ο Λίβανος, το Ισραήλ και η Κύπρος.