Tο 4ο TEDxKalamata με τίτλο “ firstep ” διεξάγεται για δεύτερη συνεχή φορά στο Θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης στις 27 Ιουνίου 2015, έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Φέτος, 12 ομιλητές από όλο τον κόσμο, με πολύ διαφορετικές ιστορίες, νοοτροπία και καταγωγή φτάνουν στην Καλαμάτα για να αφηγηθούν τη δική τους προσωπική διαδρομή, τα συναισθήματα τους και την ανταμοιβή που εισέπραξαν ως απάντηση στη τόλμη εκείνου του πρώτου βήματος. Γιατί η ζωή όλων μας καθορίζεται από εκείνα τα μικρά-μεγάλα βήματα που μας οδηγούν σε έναν νέο δρόμο.
Για τον Ντέιβιντ Κουόνγκ, illusionist και δημιουργό σταυρόλεξων στους New York Times, το «πρώτο βήμα» έγινε όταν ήταν επτά ετών και συνάντησε έναν ταχυδακτυλουργό, ο οποίος έκανε στον μικρό Ντέιβιντ ένα κλασικό κόλπο με δύο μικρές κόκκινες μπάλες. Έβαλε τη μία στη χούφτα του Ντέιβιντ και την άλλη την εξαφάνισε με μια μαγική κίνηση. Όταν ο Ντέιβιντ άνοιξε το χέρι του και οι δύο μπάλες ήταν εκεί, δεν ήταν όμως αυτό που τον ενθουσίασε τόσο. Ο μάγος έκανε το κόλπο και στον πατέρα του Ντέιβιντ, που είναι βιοχημικός. Όταν είδε λοιπόν ότι ένας ταχυδακτυλουργός μπόρεσε να ξεγελάσει τον επιστήμονα, ήξερε αμέσως τι ήθελε να γίνει όταν μεγαλώσει. Σήμερα, εκτός των άλλων, δίνει επιδραστηκές ted ομιλίες με κορυφαία αυτή στο TEDxVancouver 2014 που έχει πλέον 1,5 προβολές.
Με πρότυπα όπως οι Penn and Teller’s και ο David Copperfield, ο Ντέιβιντ εξελίχθηκε σε έναν αξιοπρεπή θαυματοποίο με πίστη στο multitasking. «Πιστεύω πολύ ότι ο καθένας από εμάς μπορεί να συνδυάσει τις ικανότητές του σε διάφορα πράγματα και να παράξει φρέσκα και νέα προϊόντα. Κάπως έτσι καινοτομείς.» Πόση σχέση έχουν όμως τα σταυρόλεξα με τα μαγικά κόλπα; «Δεν είναι και η πιο προφανής σύνδεση, αλλά είναι αυτή στην οποία πιστεύω. Πολλά βιβλία για γρίφους και σταυρόλεξα έχουν γραφτεί στην πραγματικότητα από ταχυδακτυλουργούς. Πιστεύω ότι αυτά τα δύο ανήκουν στην ίδια οικογένεια. Και τα δύο τεστάρουν το μυαλό σου και σε βάζουν να εξακριβώσεις τι ακριβώς συμβαίνει.»
Ένα από τα πράγματα που επισημένει ο Nτέιβιντ στην ομιλία του στο TEDxVancouver που έχει γίνει viral, είναι το γεγονός ότι όλοι είμαστε φτιαγμένοι να λύνουμε γρύφους, κάτι που απέδειξε με ένα διασκεδαστικό παιχνίδι. «Κάθε μέρα, στη δουλεία, στις σχέσεις μας, τις φιλίες μας, την οικογένεια αντιμετωπίζουμε σπαζοκεφαλιές, δεν πρέπει όμως να πελαγόνουμε, καθώς από τα πρώτα στάδια της ζωής μας ακόμα, είναι αποδεδιγμένο πως είμαστε προγραμματισμένοι να δίνουμε λύση σε όσα μας μπερδεύουν.» Ωραία Ντέιβιντ, άρα μπορούμε να λύσουμε και το πρόβλημα της κρίσης σαν ένα σταυρόλεξο ή μόνο ένα μαγικό κόλπο θα μας σώσει; «Η μαγεία δεν μπορεί να το λύσει φυσικά, αλλά η παρατηρητικότητα και ο σχεδιασμός – τα πραγματικά όπλα ενός μάγου δηλαδή – είναι αυτό που χρειάζεται. Με προσεκτική και σχολαστική προετοιμασία, κάτι που φυσικά απαιτεί χρόνο, η χώρα σας θα ξεπεράσει τις δυσκολίες.»
http://youtu.be/_qCWAsd2GP8?list=FLWR9PZwYrEe_mfLeKMNdvbw
Τι θα δούμε αυτή τη φορά από τον Ντέιβιντ αυτό το Σάββατο στο TEDxKalamata; «Θα με ακούσετε να μιλάω για το πώς δουλεύει το ανθρώπινο μυαλό και θα με δείτε να εκτελώ ένα κόλπο επί σκηνής. Επίσης θα είμαι διαθέσιμος να κάνω ταχυδακτυλουργικά σε όποιον το επιθυμεί για αυτό αναζητήστε με στο χώρο.»
Για να υπάρχουν όμως άνθρωποι σαν τον Ντέιβιντ Κουόνγκ σημαίνει πως οι άνθρωποι πιστεύουν ακόμα στη μαγεία, παρά το γεγονός ότι η επιστήμη έχει δώσει απαντήσεις σχεδόν σε όλα τα φαινόμενα και η τεχνολογία έχει κυριεύσει τις ζωές μας. Γιατί άραγε συμβαίνει αυτό; «Είναι στην ανθρώπινη φύση να διασκεδάζουμε και να ξεφεύγουμε από την πραγματικότητα. Δεν έχω μαγικές ικανότητες, είμαι ένας διασκεδαστής. Στα σόου μου κοιτάω να επιτρέπω στους ανθρώπους να ξεφεύγουν από το στρες της καθημερινότητας, να αφήσουν στην άκρη τα κινητά τους και να εντυπωσιαστούν από το ακατόρθωτο. Είναι πολύ σημαντικό αυτό.»