Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρουσίασε σήμερα το νέο πρόγραμμα δράσεων που θα πραγματοποιήσει στις γειτονιές της Αθήνας σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ) (www.nationalopera.gr) και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (EBE) (www.nlg.gr). Με τίτλο «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», οι εκδηλώσεις του προγράμματος που γίνονται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος θα περιλαμβάνουν εργαστήρια, παρουσιάσεις, προσπάθειες βελτίωσης του περιβάλλοντος της πόλης και πολλά άλλα. Και όλα αυτά με αφετηρία τις δημοτικές βιβλιοθήκες της Ηλιούπολης, του Χαϊδαρίου, του Χαλανδρίου και του Κερατσινίου-Δραπετσώνας.
Συγκεκριμένα, στις βιβλιοθήκες αυτών των Δήμων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, το οποίο συνδιαμορφώθηκε με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, ο κόσμος έρχεται σε επαφή με μια ποικιλία βιβλίων διαφόρων συγγραφέων, μέσα από εκδηλώσεις όπου γνωστοί καλλιτέχνες, ηθοποιοί και μουσικοί θα διαβάσουν τα αγαπημένα τους βιβλία. Παράλληλα, διεξάγονται αγώνες debate, με νέους συμμετέχοντες που έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες της νέας γενιάς , ανακαλύπτοντας τις τεχνικές ενός σωστού επιχειρήματος. Φυσικά, η είσοδος σε αυτές τις συζητήσεις είναι ελεύθερη για το κοινό που θέλει απλά να παρακολουθήσει αυτά τα εργαστήρια ρητορικής. (http://dittoilogoi.blogspot.gr)
Στις καλλιτεχνικές δράσεις του προγράμματος, η Εθνική Λυρική Σκηνή, υπό τις σκηνοθετικές ιδέες του Αλέξανδρου Ευκλείδη, παρουσιάζει τον θρυλικό Ντον Τζοβάννι του Μότσαρτ με την μορφή της «Όπερας της βαλίτσας» (ένα απόσπασμα του οποίου ανέβηκε σήμερα το μεσημέρι στον αριστουργηματικό χώρο της Εθνικής Πινακοθήκης). Πρόκειται για μια ευέλικτη παραγωγή όπερας που μεταφέρεται στο σήμερα και παραμένει αρκετά ιδιαίτερη αφού θα παρουσιάζεται σε διάφορους χώρους, από καταξιωμένους πρωταγωνιστές, συνοδεία πιάνου. Ακόμα, λειτουργεί εργαστήριο πειραματικών ταινιών, που απευθύνεται σε νέους ανθρώπους,. Όσοι ενδιαφέρονται για το πώς δημιουργείται μια ερασιτεχνική ταινία μικρού μήκους με θέμα την καθημερινότητά, χωρίς μεγάλες τεχνολογικές απαιτήσεις, σίγουρα θα βρουν ελκυστικά τα σεμινάρια αυτά. Η διάρκεια του εργαστηρίου είναι 14 ώρες (προεγγραφή στις βιβλιοθήκες) και θα οι συμμετέχοντες θα εμβαθύνουν στις βασικές αρχές του σεναρίου, της βιντεοσκόπησης και του μοντάζ.
Τέλος, δίνεται έμφαση στους πράσινους χώρους της Αθήνας, με την μη κερδοσκοπική οργάνωση WWF (www.wwf.gr) να αναλαμβάνει το συντονισμό των δράσεων. Οι βιβλιοθήκες των Δήμων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, προσκαλούν τους πολίτες ηλικίας κυρίως 18-35 ετών να καταγράψουν την κατάσταση των πράσινων χώρων, να συζητήσουν για τις αναγκαίες αλλαγές και να συμμετέχουν σε μια σειρά από δραστηριότητες και εκδηλώσεις.
Οι δράσεις ξεκινούν στις 6 Δεκεμβρίου από το Χαϊδάρι και ολοκληρώνονται στα τέλη Φεβρουαρίου του 2014 στην Ηλιούπολη.
Οι βιβλιοθήκες των πέντε Δήμων είναι μέλη του προγράμματος Future Library, www.futurelibrary.gr
Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις κατά τόπους δράσεις και τη συμμετοχή στα διάφορα εργαστήρια, μπορείτε να απευθυνθείτε:
Δημοτική Βιβλιοθήκη Αθήνας: 210-8810884, 210-8846009, 210-8846011 http://www.cityofathens.gr/texnes-politismos/xoroi-politismoy/bibliothikes/dimotiki-bibliothiki
Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης: 210-9948344 http://www.politismos-ilioupoli.gr/frmOtherPages.aspx?MenuID=8
Δημοτική Βιβλιοθήκη Χαϊδαρίου: 210-5821574, 210-5821639, http://www.haidari.gr/Default.aspx?tabid=79&language=el-GR
Δημοτική Βιβλιοθήκη Κερατσινίου-Δραπετσώνας: 210-4312182, http://keratsinilibrary.blogspot.gr
Βιβλιοθήκη Αετοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου Χαλανδρίου: 210-6820464, http://www.halandri.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=node&cnode=140