Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
08.12.2023

Ιράν: Συγκρούσεις αστυνομικών και διαδηλωτών στη γενέτειρα της Μαχσά Αμινί [BINΤΕΟ]

Διεκόπη η πρόσβαση στο διαδίκτυο στην πόλη.
Ιράν: Συγκρούσεις αστυνομικών και διαδηλωτών στη γενέτειρα της Μαχσά Αμινί [BINΤΕΟ]

Το ιρανικό ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων ISNA επιβεβαίωσε ότι ξέσπασαν συγκρούσεις σήμερα μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και ανθρώπων που συγκεντρώθηκαν στη γενέτειρα της Μαχσά Αμινί, την πόλη Σαγκέζ, στην επαρχία Κουρδιστάν του βορειοδυτικού Ιράν, για να αποτίσουν φόρο τιμής στην 22χρονη 40 ημέρες μετά τον θάνατό της.

«Ένας περιορισμένος αριθμός από αυτούς που παρευρέθηκαν στην επιμνημόσυνη τελετή για τη Μαχσά Αμινί συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις στα περίχωρα του Σαγκέζ και διαλύθηκαν. Μετά τις διάσπαρτες συγκρούσεις, η πρόσβαση στο διαδίκτυο στο Σαγκέζ διακόπηκε για λόγους ασφαλείας», ανέφερε το πρακτορείο, προσθέτοντας ότι οι συγκεντρωμένοι ήταν περίπου 10.000.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και μια μκο, ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών. «Δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων και άνοιξαν πυρ εναντίον ανθρώπων στην πλατεία Ζιντάν στο Σαγκέζ», ανέφερε στο twitter η Hengaw, μια οργάνωση για τα δικαιώματα των Κούρδων του Ιράν που έχει έδρα τη Νορβηγία.

«Η αστυνομία αντιμετώπισης ταραχών πυροβόλησε εναντίον παρευρισκομένων στην τελετή που είχαν συγκεντρωθεί στο νεκροταφείο για το τέλος του 40ήμερου πένθους για τη Μασχά… δεκάδες έχουν συλληφθεί», τόνισε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters.

Αψηφώντας τα ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας πιστοί συγκεντρώθηκαν στο νεκροταφείο του ιρανικού Κουρδιστάν όπου έχει ταφεί η Αμινί. Η 22χρονη Κούρδισσα πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.