Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
11.12.2024

Human Rights Watch για παρακολουθήσεις: Σε άμεσο κίνδυνο η δημοκρατία στην Ελλάδα

Η υπόθεση των υποκλοπών θέτει σε «άμεσο κίνδυνο τα δικαιώματα στην Ελλάδα», με «ανατριχιαστικές επιπτώσεις στην ελευθεροτυπία» αναφέρει σε ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων η Human Rights Watch στον απόηχο των τελευταίων αποκαλύψεων.
Human Rights Watch για παρακολουθήσεις: Σε άμεσο κίνδυνο η δημοκρατία στην Ελλάδα

Η υπόθεση των υποκλοπών θέτει σε «άμεσο κίνδυνο τα δικαιώματα στην Ελλάδα», με «ανατριχιαστικές επιπτώσεις στην ελευθεροτυπία». Αυτό αναφέρει στην ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων η Human Rights Watch στον απόηχο των αποκαλύψεων της εφημερίδας Documento για τις παρακολουθήσεις.

Η οργάνωση ζητάει την διενέργεια άμεσα δημόσιας έρευνας για το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα καλώντας την κυβέρνηση να συνεργαστεί πλήρως με την επιτροπή PEGA, σημειώνοντας ότι «είναι ζωτικής σημασίας οι ελληνικές αρχές να κινηθούν για να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στην ικανότητα των δημοσιογράφων να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς κυβερνητική παρέμβαση».

Μετά τους «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα», που ζήτησαν ανεξάρτητη και σε βάθος έρευνα για το σκάνδαλο των υποκλοπών, και η Human Rights Watch αφού θυμίζει ότι η επιτροπή PEGA επέκρινε την απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στις αποκαλύψεις ότι παρακολουθούσε ανεξάρτητους δημοσιογράφους και έναν ηγέτη της αντιπολίτευσης, τονίζει μεταξύ άλλων:

«Η κρατική παρακολούθηση δημοσιογράφων εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την ιδιωτική ζωή και την ελεύθερη έκφραση. Επίσης, παρεμβαίνει στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και παραβιάζει το απόρρητο των δημοσιογραφικών πηγών, που προστατεύονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Μια τέτοια παρακολούθηση μπορεί επίσης να έχει ανατριχιαστικό αποτέλεσμα στη δημοσιογραφία και στο ρόλο της σε μια δημοκρατική κοινωνία».

Στην οργάνωση μίλησε ο δημοσιογράφος Σταύρος Μαλιχούδης, θύμα των παρακολουθήσεων, που τόνισε ότι «για πολλούς μήνες φοβόμουν. Φοβούμενος να συναντήσω ανθρώπους, τις πηγές μου και να τους εκθέσω. Μου πήρε πολύ χρόνο για να απεμπλακώ από αυτό που συνέβη και να αρχίσω να κάνω ξανά ρεπορτάζ».

Η HRW επισημαίνει ότι στην έρευνα του ελληνικού κοινοβουλίου για το σκάνδαλο παρακολούθησης, «το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας μπλόκαρε δεκάδες μάρτυρες που προτάθηκαν από κόμματα της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της ΕΥΠ και του πρωθυπουργού της Ελλάδας, καθώς και δημοσιογράφων των οποίων τα τηλέφωνα είχαν υποκλαπεί».

Και προσθέτει ότι «η ελεγχόμενη από το κυβερνών κόμμα επιτροπή που διεξήγαγε την έρευνα αποφάσισε ότι όλες οι εξεταστικές συνεδριάσεις θα πραγματοποιηθούν κεκλεισμένων των θυρών και θα παραμείνουν εμπιστευτικές, μαζί με την τελική έκθεση της επιτροπής, εγείροντας ανησυχίες σχετικά με τη διαφάνεια».

Η HRW τονίζει πως το σκάνδαλο παρακολούθησης είναι μέρος ενός μοτίβου της ελληνικής κυβέρνησης που περιορίζει την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, που επηρεάζει το κράτος δικαίου.

«Η Ελλάδα έπεσε 38 θέσεις μέσα σε ένα χρόνο στον δείκτη ελευθερίας του Τύπου του 2022 των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, με τον οργανισμό να τη χαρακτηρίζει ως χώρα της ΕΕ με τη χαμηλότερη κατάταξη. Αυτό αυξάνει τις ανησυχίες για το ολοένα και πιο εχθρικό περιβάλλον για την κοινωνία των πολιτών στη χώρα».

Η ανακοίνωση καταλήγει πως «είναι ζωτικής σημασίας οι ελληνικές αρχές να κινηθούν για να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στην ικανότητα των δημοσιογράφων να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς κυβερνητική παρέμβαση. Αυτό σημαίνει άνοιγμα της ελληνικής κοινοβουλευτικής έρευνας, πλήρης συνεργασία με την έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και απαγόρευση στις υπηρεσίες του να προμηθεύονται ή να χρησιμοποιούν λογισμικό υποκλοπής spyware έως ότου τεθούν σε ισχύ διασφαλίσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Πηγή

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.