Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
08.12.2023

11η Σεπτεμβρίου: Διανοητικά ακατάλληλος να δικαστεί κατηγορούμενος λόγω βασανιστηρίων στο Γκουαντάναμο

Το στρατοδικείο του Γκουαντάναμο έκρινε ακατάλληλο να δικαστεί λόγω ψυχολογικών βλαβών κατηγορούμενο που υπέστη βασανιστήρια, σύμφωνα με τους New York Times.
11η Σεπτεμβρίου: Διανοητικά ακατάλληλος να δικαστεί κατηγορούμενος λόγω βασανιστηρίων στο Γκουαντάναμο

Το στρατοδικείο στην αμερικανική βάση στο Γκουαντάναμο της Κούβας έκρινε χθες, Πέμπτη, ακατάλληλο να υποβληθεί σε δίκη έναν από τους κατηγορούμενους για τον σχεδιασμό των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ λόγω ψυχολογικών βλαβών που συνδέονται με τα βασανιστήρια που υπέστη κατά την κράτησή του, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα New York Times.

Ο 51χρονος Ράμζι μπεν αλ Σάιμπα από την Υεμένη αναμένεται να παρουσιαστεί στο στρατοδικείο μαζί με άλλους τέσσερις κατηγορούμενους για δίκη στην οποία μπορεί να τους επιβληθεί η θανατική ποινή.

Ωστόσο ο συνταγματάρχης Μάθιου Μακόλ, στρατιωτικός δικαστής, έκρινε ότι οι ψυχολογικές βλάβες που φέρει δεν του επιτρέπουν να υπερασπιστεί τον εαυτό του σε μια δίκη, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Οι γιατροί της αμερικανικής βάσης του Γκουαντάναμο διέγνωσαν ότι ο Ράμζι μπεν Αλ Σάιμπα υποφέρει από διαταραχή μετατραυματικού στρες και ψυχωσικά συμπτώματα, όπως και παραληρηματική διαταραχή.

Οι στρατιωτικοί ψυχίατροι δήλωσαν ότι η κατάστασή του τον καθιστά “ανίκανο να κατανοήσει τη φύση της διαδικασίας που διεξάγεται εναντίον του ή να συνεργαστεί νοητικά” με την ομάδα υπεράσπισής του στη δίκη, προσθέτουν οι New York Times.

Ο Μπεν αλ Σάιμπα διαμαρτύρεται εδώ και χρόνια ότι “βασανίζεται από αόρατες δυνάμεις που ταρακουνούν το κρεβάτι του και το κελί του και που τσιμπούν τα γεννητικά του όργανα, μη αφήνοντάς τον να κοιμηθεί”, γράφει η εφημερίδα.

Ο δικηγόρος του δήλωσε ότι ο πελάτης του είχε βασανιστεί από την CIA και ότι είχε τρελαθεί μετά τις, όπως τις ονόμασε η υπηρεσία, “ενισχυμένες τεχνικές ανάκρισης”, που περιλαμβάνουν την στέρηση ύπνου, την προσωμοίωση πνιγμού και τους ξυλοδαρμούς.

Σήμερα ο κατηγορούμενος αναμένεται να παρουσιαστεί σε προκαταρκτική διαδικασία μαζί με τον Χάλεντ Σέιχ Μοχάμεντ, ο οποίος θεωρείται ο εγκέφαλος των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, και τους άλλους τρεις κατηγορούμενους, που κρατούνται όλοι για πάνω από 15 χρόνια στο Γκουαντάναμο και ακόμη δεν έχουν δικαστεί από το στρατοδικείο που είναι επιφορτισμένο να τους δικάσει.

Η σημερινή προκαταρκτική ακροαματική διαδικασία αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με τους NYT.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.