NEWS
05.06.2020

Το τρίτο bio-Mechanical festival ξεκίνησε με μια συναυλία αφιέρωμα στον Νίκο Σκαλκώτα

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα.

Το bio-Mechanical festival  στον Πολιτιστικό χώρο Αυλιδείας Αρτέµιδος, διοργανώνεται για τρίτη συνεχή χρονιά υπό την νέα καλλιτεχνική διεύθυνση της Μαρίνας Μέργου µε όραµα να εδραιωθεί ως πολιτιστικός θεσµός που αναδεικνύει την ιστορία του µυθικού τόπου παρέχοντας καλλιτεχνική στέγη τόσο για τις θερινές πολιτιστικές εκδηλώσεις του Θεάτρου Χαλκίδας, άλλων τοπικών και περιφερειακών πολιτιστικών σχηµάτων, όσο και στην φιλοξενία  µορφών θεαµάτων απ’ολη την Ελλάδα και το εξωτερικό που εστιάζουν σ’ ένα είδος θεάτρου που θέτει το ανθρώπινο σώµα ως κεντρικό εργαλείο έκφρασης συµβάλλοντας ταυτόχρονα στην κοινωνικοπολιτική αφύπνιση του θεατή. Σήµερα που το φυσικό τοπίο έχει µεταµορφωθεί σε βιοµηχανικό κουφάρι, το bio-Mechanical festival στον πολιτιστικό χώρο Αυλιδείας Αρτέµιδος αναζητά ανθρώπινους τρόπους (bio) και κατ΄επέκταση χειρονοµίες πολιτισµού, ώστε να επουλωθούν οι πληγές αυτού του χώρου στον οποίο κυριάρχησαν για πολλές δεκαετίες οι µηχανές (mechanical).

Οι αρχαίοι µύθοι που διασώζονται µέχρι σήµερα στις παραδόσεις όλων των λαών, από την Ιφιγένεια µέχρι και την Τουραντώ και την Ιουδήθ, από το έπος Γκιλκαµές µέχρι και την Μαχαραµπάτα και την Ιλιάδα, συνεχίζουν να ζουν στην µετα-βιοµηχανική εποχή, αναζητώντας καινούργιους χώρους για ν΄αντηχήσουν. Το bio-Mechanical festival   τους υποδέχεται στην Αυλίδα, διαµορφώνοντας µε ήπιες παρεµβάσεις τον ιερό χώρο του µύθου και της θυσίας της Ιφιγένειας, σε ένα πολιτιστικό χώρο-καταφύγιο µύθων. 

∆είτε το πρόγραµµα του 3ου bioMechanical festival και κλείστε τις θέσεις σας έγκαιρα.

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΟΥ 3ου BIOMECHANICAL FESTIVAL

ΣΥΝΑΥΛΙΑ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΙΚΟ ΣΚΑΛΚΩΤΑ

Θέατρο Χαλκίδας σε συνδιοργάνωση µε την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τον Ο.Π.Α.ΣΤ.Ε , το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής και το Σύλλογο Γονέων του Μουσικού Σχολείου “Νίκος Σκαλκώτας”

Με την ευκαιρία της επετείου των 70 χρόνων από το θάνατο του σηµαντικού  Έλληνα συνθέτη Νίκου Σκαλκώτα το Θέατρο Χαλκίδας σε συνδιοργάνωση µε την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τον Ο.ΠΑ.ΣΤΕ το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής και το Σύλλογο Γονέων του Μουσικού Σχολείου ‘Νίκος Σκαλκώτας’ τιµούν τη ζωή και το έργο του σπουδαίου αυτού Χαλκιδέου µουσουργού στον τόπο καταγωγής του.

Μια βραδιά γεµάτη µαγευτικές ερµηνείες από την ορχήστρα εγχόρδων του Κέντρου Ελληνικής Μουσικής, η οποία θα παρουσιάσει µερικούς από τους πιο διάσηµους Ελληνικούς Χορούς του συνθέτη στην έκδοση για ορχήστρα εγχόρδων, καθώς και δείγµατα γραφής του συνθέτη µε συνδυασµούς άλλων οργάνων και ορχήστρας εγχόρδων µε καλεσµένους σολίστ.  Τη µουσική διεύθυνση της εκδήλωσης έχει αναλάβει ο διεθνώς αναγνωρισµένος αρχιµουσικός Ανδρέας Τσελίκας.

Παράλληλα οι έγκριτοι οµιλητές Κωστής ∆εµερτζής και Ιωάννης Τσελίκας θα παρουσιάσουν στοιχεία για τη ζωή και το έργο του Νίκου Σκαλκώτα. Τέλος θα προβληθεί το αφιέρωµα – ντοκιµαντέρ «Νίκος Σκαλκώτας: Το τρίτο “Σ”», το οποίο πραγµατεύεται τη ζωή και το έργο του παγκοσµίου φήµης βιολονίστα και συνθέτη, µε έµφαση στο γεγονός ότι δεν ήταν αποδεκτός στην Ελλάδα όσο ήταν ζωντανός και κύριο στόχο να κοινωνήσει τον “άγνωστο” Σκαλκώτα τόσο στη γενέτειρα του τη Χαλκίδα, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό σε δηµιουργία και παραγωγή της οµάδας Doc’n Roll που αποτελείται από µαθητές και καθηγητές του Μουσικού Σχολείου Χαλκίδας «Νίκος Σκαλκώτας».

Ηµεροµηνία: 30/6

Θέατρο Αυλιδείας Αρτέµιδος

 Ώρα 21:00

∆ιάρκεια: 75’

Είσοδος Ελεύθερη

ΘΕΑΤΡΟ

ΠΗΝΕΛΟΠΙΑ∆Α

H AυτοΒιοΘανατογραφία Μιας Βασίλισσας

Εµπνευσµένο από το οµώνυµο έργο της Μ. Άτγουντ

Ελεύθερη ∆ιασκευή: Μαριάννα Βαλσαµά

Σκηνοθεσία: Μαρίνα Μέργου

Θέατρο Χαλκίδας

Η Πηνελόπη, η «βασίλισσα της Ιθάκης» και «πιστή σύζυγος» του Οδυσσέα είναι πλέον µόνιµη κάτοικος του κάτω κόσµου. Περιστοιχισµένη από ένα πλήθος θεραπαινίδων αφηγείται τη δική της εκδοχή και µας δίνει µια άλλη οπτική του µύθου. Η κόρη του βασιλιά της Σπάρτης και µιας Ναϊάδας, µιας νύµφης του νερού, δεν είναι τόσο όµορφη όσο η ξαδέρφη της, η Ελένη, άλλωστε εκείνη έµεινε στην Ιστορία σαν  ̈ωραία” ενώ η Πηνελόπη σαν “πιστή”.  Παρόλα αυτά είναι εκείνη που διεκδίκησε και κέρδισε για σύζυγό του ο πολυµήχανος Οδυσσέας. Ποιά ήταν πραγµατικά η σχέση τους; Είχε λόγο να του µείνει πιστή για πάντα ή τελικά τον πρόδωσε µε κάποιον από τους µνηστήρες; Πώς ήταν τα είκοσι χρόνια της απουσίας του Οδυσσέα η ζωή στο παλάτι της Ιθάκης;  Το λόγο παίρνει η Πηνελόπη κι ο µύθος ξαναγράφεται µε µαρτυρίες και αποκαλύψεις σε µια ελεύθερη θεατρική διασκευή της «Πηνελοπιάδας» της Μάργκαρετ Άτγουντ. Η αλήθεια, άλλοτε αναµενόµενη και άλλοτε ανατρεπτική, δεν µπορεί να µείνει για πάντα κρυµµένη…

Ηµεροµηνίες: 1,5,8,13,14,20,21,22,28,29,31/7

Θέατρο Αυλιδείας Αρτέµιδος

Ώρα 21:00

∆ιάρκεια: 110’ µε διάλειµµα

Τιµή: 10€  Μειωµένο: 8€

Σηµεία προπώλησης:  Π. Καφενείο Ρεξ (Τζιαρτίνι 1), Benjamin store (Φαβιέρου 29), Razou Collection (Ελευθερίου Βενιζέλου 13, Ψαχνά),  www.viva.gr   

Ο ∆ΡΑΚΟΣ

του Γεβγκένι Σβαρτς

Σκηνοθεσία: Βάσω Λευκούδη

Πολιτιστική Οµάδα της ΕΛΜΕ Εύβοιας

 Ένας δράκος καταδυναστεύει για αιώνες µια πολιτεία. Με όπλο τον φόβο έχει µεταµορφώσει τους κατοίκους σε πολίτες απρόσωπους, άβουλους, χωρίς φωνή, υποταγµένους σωµατικά και πνευµατικά στην εξουσία του. Μια µέρα φτάνει στην πολιτεία ένας ιππότης, πρόθυµος να θυσιάσει και τη ζωή του προκειµένου να την ελευθερώσει. Η πόλη αντιστέκεται – ποιος θα το περίµενε – στον ελευθερωτή της!

Ο ∆ράκος του Ρώσου συγγραφέα Γ. Σβαρτς γράφτηκε ανάµεσα στο 1942-1944, µια εποχή που την Ευρώπη και τον κόσµο όλο απειλούσε και κατέστρεφε ο δράκος του φασισµού. Είναι ένα έργο- σύµβολο που δανείζεται πολλά στοιχεία από τα παραµύθια και τους µεσαιωνικούς θρύλους µε ιππότες, τα οποία όµως  µετασχηµατίζει σε  καυστική και ευθύβολη σάτιρα για τα τροµαχτικά  πρόσωπα της εξουσίας και τις µεταµφιέσεις τους, τις διακρίσεις κάθε είδους, τα στερεότυπα και τη χειραγώγηση της σκέψης. Το έργο παραµένει ανησυχητικά επίκαιρο σήµερα, εποχή σύγχυσης που θολώνει το κριτήριο και τη µατιά των ανθρώπων, µε αποτέλεσµα να δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν τον δράκο της πραγµατικής, της δικής τους ζωής. Το παραµυθένιο ένδυµα του ∆ράκου στη φόδρα και τις ραφές του κρύβει πολλή σκοτεινιά.

Ηµεροµηνία: 3/7

Θέατρο Αυλιδείας Αρτέµιδος

Ώρα: 21:00

∆ιάρκεια: 120’ µε διάλειµµα

Ελεύθερη Είσοδος

Ιφιγένεια εν Αυλίδι

του Ευριπίδη

Σκηνοθεσία: Σοφία Λιάκου

Σύλλογος ΑµεΑ “Άνθρωπος-Ελπίδα-Πολιτισµός”

Ο µύθος και η θυσία της Ιφιγένειας ζωντανεύουν µέσα από το κείµενο του Ευριπίδη, τα λόγια του Οµήρου, την κίνηση και τον λόγο των ατόµων µε αναπηρία σε µία  µικτή παράσταση ΑµεΑ του συλλόγου και εθελοντών του.

Ηµεροµηνία: 10/7

Θέατρο Αυλιδείας Αρτέµιδος

Ώρα 21:00

∆ιάρκεια: 60

Τιµή: 5€

Σηµεία προπώλησης:  Π. Καφενείο Ρεξ (Τζιαρτίνι 1), Benjamin store (Φαβιέρου 29)

ΚΑΤΕΡΙΝΑ

του Αύγουστου Κορτώ

Σκηνοθεσία: Γιώργος Νανούρης

Λυκόφως – Γιώργος Λυκιαρδόπουλος

Ο Γιώργος Νανούρης διασκεύασε για το θέατρο και σκηνοθέτησε  «Το βιβλίο της Κατερίνας» του Αύγουστου Κορτώ, µε τη συγκλονιστική ερµηνεία της Λένας Παπαληγούρα στον οµώνυµο ρόλο . Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της διπολικής µητέρας του συγγραφέα. Η Κατερίνα έχει µόλις αυτοκτονήσει και αρχίζει να αφηγείται την καταραµένη ζωή της. Φάρµακα, χάπια, σύζυγος και γιος, αγάπη και µίσος, οµοφυλοφιλία, αυτοσαρκασµός, χιούµορ ανακατεµένο µε πόνο, στοργή µέσα από στριγγλιές, και απόπειρες αυτοκτονίας αποτελούν την χαοτική πραγµατικότητα της ηρωίδας που παλεύει µε τη διπολική διαταραχή και γραπώνεται από όποιον µπορεί, µε αποτέλεσµα να παρασύρει µια ολόκληρη οικογένεια στη δίνη της αρρώστιας της.

Ηµεροµηνία: 15/7

Θέατρο Αυλιδείας Αρτέµιδος

Ώρα 21:00

∆ιάρκεια: 70 ‘

Τιµή: 15€ Μειωµένο: 12€ 

Σηµεία Προπώλησης: Π. Καφενείο Ρεξ (Τζιαρτίνι 1), Benjamin store (Φαβιέρου 29)

 www.ticketservices.gr. Σε όλα τα καταστήµατα PUBLIC.

ΜΕ ∆ΥΝΑΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΗΦΙΣΙΑ

των ∆ηµήτρη Κεχαΐδη & Ελένης Χαβιαρά

Σκηνοθεσία: Εµµανουέλλα Κοντογιώργου

Εταιρεία Θεάτρου «Σπίτι της»

Ένα σκηνικό από βαλίτσες. Τρεις γυναίκες που ετοιµάζονται να φύγουν για την Ταϊλάνδη και µία κόρη που δεν βλέπει την ώρα να έχει το σπίτι δικό της. Όµως το ταξίδι της ελευθερίας, της δύναµης για µια νέα ζωή συνεχώς αναβάλλεται. Οι βαλίτσες γεµίζουν, αλλά το ταξίδι γίνεται ολοένα και πιο µακρινό. Τελικά όσο το σκηνικό αποσυντίθεται τόσο φαίνεται πως και οι ίδιες δεν θέλουν να αφήσουν τις ζωές τους, που δεν είναι τίποτε άλλο από τους άντρες που τις καθόρισαν.

Ηµεροµηνία: 19/7 

Θέατρο Αυλιδείας Αρτέµιδος

Ώρα 21:00

∆ιάρκεια: 100’

Τιµή: 10€ ενιαία τιµή

Σηµεία προπώλησης:  Π. Καφενείο Ρεξ (Τζιαρτίνι 1), Benjamin store (Φαβιέρου 29)

HOUSE KEYS

Σκηνοθεσία-δραµατουργία: Άννα Τσίχλη-Boissonnas

Terrasse Ensemble (Ελβετία)

Τι δε θα ξεχάσουµε ποτέ; Πώς διαµορφώνεται η µνήµη; Τι επιλέγουµε να ξεχάσουµε; Τι κουβαλάµε πάντοτε µαζί µας;  Μια οµάδα ερευνητών της µνήµης βρίσκεται σε ειδική αποστολή: να συλλέξει τις ιστορίες, τα βιώµατα, τις αναµνήσεις των µελών της οµάδας αλλά και άλλων και να τα αρχειοθετήσει. H -ελληνικής καταγωγής- οµάδα του Terrasse Ensemble αφουγκράζεται τις σύγχρονες τάσεις που αφορούν στις παραστατικές τέχνες και παρουσιάζει τις δράσεις του µέσα από το πρίσµα και τη µατιά των τάσεων αυτών, εγγράφοντας το στίγµα του στον καλλιτεχνικό χάρτη της Ζυρίχης.

Υποστηρικτές:

Eλβετική Πρεσβεία, Σύλλογος Ελλήνων Επιστηµόνων Ελβετίας, Ελληνική Βιβλιοθήκη Ζυρίχης «Αριστοτέλης», Migros Kulturprozent, Hellenic Culture School Switzerland, EVO Kids, george koutrios, Galerie Anixis Baden, Stillpoint Spaces Zürich, MSH Hairstyle

Ηµεροµηνία: 26/7 

Θέατρο Αυλιδείας Αρτέµιδος

Ώρα 21:00

∆ιάρκεια: 70’

Είσοδος Ελεύθερη

ΚΟΛΑΣΗ/ΗΜΕΡΑ 2

Κείµενο-Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Κακογιάννης

Atopia Collective (Ελλάδα-Γερµανία)

Mια παρέα τεσσάρων αφανών σε µια παραλία, λίγο πριν την επικείµενη επίσκεψη εξωγήινων. Προσπαθούν να σκεφτούν για τον άνθρωπο, τον πολιτισµό, και να εναντιωθούν στη µοίρα τους. Θέλουν να διασκεδάσουν, να ξεχάσουν, να συγχωρέσουν, να επιβιώσουν, να παίξουν. Μια µάχη ενάντια στο σκοτάδι για να φανερωθούν και να γίνουν µέρος της Ιστορίας.

Ηµεροµηνία: 27/7 

Θέατρο Αυλιδείας Αρτέµιδος

Ώρα 21:00

∆ιάρκεια: 70’

Τιµή: 8€ Μειωµένο: 6€

Σηµεία προπώλησης:  Π. Καφενείο Ρεξ (Τζιαρτίνι 1), Benjamin store (Φαβιέρου 29), Razou Collection, (Ελευθερίου Βενιζέλου 13, Ψαχνά)

ΠΑΙ∆ΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

ΚΟΥΚΛΟΜΠΕΡ∆ΕΜΑΤΑ

∆ιαδραστικό κουκλοθέατρο από την Οµάδα Koutourou

Κουκλοπαίχτρια: Ειρήνη Λάλου

Τι είναι τα όνειρα; Kαι που πάνε; Μετά από εµάς, Τι γίνονται αλήθεια; Μήπως ταξιδεύουν σαν πουπουλένια παραµύθια…   

Ηµεροµηνία: 17/7 

Θέατρο Αυλιδείας Αρτέµιδος

Ώρα: 20:30

∆ιάρκεια: 30

Είσοδος Ελεύθερη

ΤΑ ΜΑΓΙΚΑ ΜΑΞΙΛΑΡΙΑ

Βασισµένο στο οµώνυµο παραµύθι του Ευγένιου Τριβιζά

∆ιασκευή: Μαρία Βαρδάκα

Σκηνοθεσία: Βάσια Σκούρα

1ο ∆ηµοτικό Σχολείο Βαθέως Αυλίδας

Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος…….

∆ώδεκα µήνες δώδεκα διαφορετικά στέµµατα γεµάτα πετράδια

που δηµιουργούνται από τον ιδρώτα των πολιτών της ουρανούπολης.

Ο βασιλιάς Αρπατίλαος µε µια σειρά από µέτρα, απαγορεύσεις και νόµους που προάγουν την εργασία και τα εργοστάσια, έχει µετατρέψει την ζωή των ουρανοπολιτών σε µια γκρίζα κόλαση.

Η µόνη τους ελπίδα τα όνειρα τους.

Τι θα γίνει όµως όταν θα προσπαθήσει να επέµβει ακόµα και σε αυτά;

Τα όνειρα δε σβήνουν έτσι εύκολα. Απεναντίας, κάτι ονειράκια τοσαδά, που δε σου γεµίζουνε το µάτι, φουντώνουνε καµιά φορά, φουντώνουνε σαν τη φωτιά, γίνονται σίφουνας, λαίλαπα γίνονται, και κάνουνε τον κόσµο άνω κάτω. Κάποτε λοιπόν στην Ουρανούπολη…

Ηµεροµηνία: 17/7  

Θέατρο Αυλιδείας Αρτέµιδος

Ώρα: 21:00

∆ιάρκεια: 60’

Είσοδος Ελεύθερη

ΜΟΥΣΙΚΗ

ΑΦΑΝΕΙΣ ΠΟΙΗΤΕΣ

Μιχάλης & Παντελής Καλογεράκης 

Μικρή Άρκτος

«Ποιήµατα που µας συγκινούν και ποιητικοί κόσµοι που κάποτε κατοικήσαµε», ο Μιχάλης και Παντελής Καλογεράκης παρουσιάζουν ποιήµατα του Μηνά ∆ηµάκη, του Άρη ∆ικταίου, του Γιώργου Λίλλη του Αχιλλέα Παράσχου, του Παύλου Βλαστού και πολλών άλλων ποιητών που µπορεί να µην τους γνωρίζουµε όµως έχουν κρατήσει συντροφιά σε ανθρώπους δίνοντας τους απαντήσεις σε στιγµές που το είχαν ανάγκη.

Ποιήµατα που συγκινούν τα αδέλφια Καλογεράκη, τα µελοποίησαν και τα παρουσιάζουν µε το µοναδικό τους τρόπο ειδικά για το φεστιβάλ.

∆υο φωνές, µια κιθάρα, ένα πιάνο και σε πρώτο πλάνο ο λόγος σπουδαίων ποιητών που σύµφωνα µε τον Μιχάλη και τον Παντελή αξίζουν να ακούγονται, τόσο επίκαιρα όσο ποτέ.

Ηµεροµηνία: 4/7 

Θέατρο Αυλιδείας Αρτέµιδος

Ώρα 21:00

∆ιάρκεια: 90’

Είσοδος: 10€ γενική είσοδος

Σηµεία προπώλησης: Εκδοτήριο Πανεπιστηµίου 39, Τηλεφωνικά 210 7234567

Online : www.ticketservices.gr. Σε όλα τα καταστήµατα PUBLIC.

ΣΥΝΤΑΞΙ∆ΙΩΤΕΣ

PΟΙΝΤ

Mια από τις παλαιότερες rock µπάντες της Χαλκίδας µε παλιά αλλά και νέα τραγούδια από το νέο δίσκο που θα κυκλοφορήσει.

Ηµεροµηνία: 12/7 

Θέατρο Αυλιδείας Αρτέµιδος

Ώρα 21:00

∆ιάρκεια: 90’

Είσοδος µε ελεύθερη συνεισφορά

Στη Λάρ’σα βγαιν’ η Αυγερινός, στ’ν Ανακασά η Πούλια

Μουσικοθεατρική παράσταση για τη Σοφία Βέµπο

Σύλληψη – επιµέλεια: Γιώργος Αχλαδιώτης

ΠΑΝΑΡΤ ΑΜΚΕ

Μία συναυλία – αφιέρωµα στη Σοφία του έρωτα, της επιθεώρησης, της νίκης, σε ενορχηστρώσεις νοσταλγικές, που θυµίζουν Πλακιώτικα στενά, επιθεωρησιακές σκηνές και κινηµατογραφικά εκράν, αλλά και χιόνι και πόλεµο! Παράλληλα ο Γιώργος Αχλαδιώτης παρουσιάζει κείµενα, που περιγράφουν άγνωστες για πολλούς πτυχές της ζωής της Βέµπο, όπου η αφήγηση και η συνέντευξη γίνονται ένα. Με πρωταγωνίστρια τη διεθνούς φήµης κοντράλτο Μαρίτα Παπαρίζου. Στο ρόλο του δηµοσιογράφου – αφηγήτη ο Γιώργος Αχλαδιώτης. Στο πιάνο ο Βενιαµίν Χατζηκουµπάρογλου.

Ηµεροµηνία: 18/7 

Θέατρο Αυλιδείας Αρτέµιδος

Ώρα 21:00

∆ιάρκεια: 60’

Είσοδος: 10€  

Σηµεία προπώλησης:  Π. Καφενείο Ρεξ (Τζιαρτίνι 1), Benjamin store (Φαβιέρου 29)

Guitar Galaxy

Παναγιώτης Μάργαρης

Nuevo Productions

Ο διεθνούς φήµης κιθαρίστας και συνθέτης Παναγιώτης Μάργαρης, µας αποκαλύπτει αυτό το καλοκαίρι το δικό του µουσικό γαλαξία,  βγαλµένο µέσα από τα µαγικά ηχοχρώµατα της κλασικής κιθάρας. Σε αυτό τον κύκλο µουσικών παραστάσεων, ο βραβευµένος µουσικός θα παρουσιάσει µουσικές από τον κινηµατογράφο σπουδαίων δηµιουργών (Nino Rota, Ennio Morricone κ.α), τραγούδια των Beatles, Pink Floyd, Eagles και Sting τα οποία διασκεύασε µε µοναδικό τρόπο για κιθάρα και δικές του ανέκδοτες συνθέσεις. Θα ακουστούν επίσης τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, τα οποία συµπεριέλαβε στο άλµπουµ “Ο Παναγιώτης Μάργαρης ερµηνεύει Μίκη Θεοδωράκη” καθώς και κοµµάτια από το ανατρεπτικό του άλµπουµ “Total Pop” το οποίο µόλις κυκλοφόρησε.

Ηµεροµηνία: 25/7 

Θέατρο Αυλιδείας Αρτέµιδος

Ώρα 21:00

∆ιάρκεια: 90’

Είσοδος: 15€  και 12€ (προπώληση)

Σηµεία προπώλησης:  Π. Καφενείο Ρεξ (Τζιαρτίνι 1), Benjamin store (Φαβιέρου 29)

ΟΠΕΡΑ

PUNCH   

Christian Benvenuti (Βραζιλία)

Ο Αδόλφος Χίτλερ είχε να αντιµετωπίσει µια πρόκληση: πώς να οργανώσει τη µηχανή πολέµου και το ολοκαύτωµα.  Ο Thomas J.Watson, επικεφαλής της αµερικανικής εταιρίας IBM, βρήκε τη λύση: τις διάτρητες κάρτες (punch cards). Στις αρχές της Εποχής της Πληροφορίας, οι punch cards και οι µετρητές καταγραφής πληροφοριών της IBM ήταν η τεχνολογία που χρησιµοποιήθηκε από τους ναζί ώστε να µπορούν να αναγνωρίζουν, να εντοπίζουν και να εξολοθρεύουν Εβραίους, οµοφυλόφιλους, τσιγγάνους, ανάπηρους, πολιτικούς αντιφρονούντες, ανατρεπτικούς καλλιτέχνες και οποιονδήποτε ανεπιθύµητο για το µέλλον την Γερµανίας.

Η P-U-N-C-H έχει εµπνευστεί από την επαγγελµατική συµφωνία µεταξύ του Τρίτου Ράιχ και της IBM, µια στρατηγική συµµαχία που που έχει καταγραφεί από τον δηµοσιογράφο και  υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωµάτων Edwin Black.

Η P-U-N-C-H είναι µια δήλωση στο πώς η ιστορία επαναλαµβάνεται. Έχει να κάνει µε την ελευθερία, µε την ταυτότητα και την ηθική της πληροφορίας. Φέρνει στην επιφάνεια ζητήµατα όπως  αναγκαστική µετανάστευση, προσφυγική κρίση και κοινωνικό έλεγχο. Ο φασισµός αναδύεται ξανά.

Η P-U-N-C-H είναι µια όπερα σε τρεις πράξεις του Christian Benvenuti µε µουσική του ίδιου, σκηνοθεσία του Alexandre Vargas και χορογραφία της Ματίνας Μπάνου. Η παράσταση έκανε τεράστια επιτυχία και κέρδισε τις κριτικές στη Βραζιλία όπου δηµιουργήθηκε και  παρουσιάστηκε για πρώτη φορά.

Η P-U-N-C-H συνδυάζει το χορό, την ζωντανή µουσική, το βίντεο, ηλεκτρονικούς ήχους, κείµενα και ποιήµατα που γράφτηκαν από τους ίδιους τους κρατούµενους των στρατοπέδων συγκέντρωσης µε σκοπό να δώσει φωνή στα πραγµατικά θύµατα ενός απολυταρχικού καθεστώτος.

Ηµεροµηνία: 24/7  

Θέατρο Αυλιδείας Αρτέµιδος

Ώρα 21:00

∆ιάρκεια: 80’

Είσοδος: 15€

Σηµεία προπώλησης:  Π. Καφενείο Ρεξ (Τζιαρτίνι 1), Benjamin store (Φαβιέρου 29)

∆ΙΑΛΕΞΗ

Χρόνος: Ένας γνώριµος ξένος 

Αντώνιος Α. Αντωνίου ∆ρ. Αστροφυσικής Πανεπιστηµίου Αθηνών

Το γήινο εργαστήριο αποδεικνύεται πολλές φορές πολύ µικρό για να αποδώσει την ευρύτητα των φυσικών ή γενικότερα των συµπαντικών νόµων. Αυτό σηµαίνει ότι εδώ στη Γη µπορούµε να αντιληφθούµε και να βιώσουµε µόνο ελαχιστότατες εκδηλώσεις αυτών των νόµων. Κάπου εκεί ψηλά όµως, στον κόσµο των αστέρων, των αστρικών σµηνών, των γαλαξιών, και των γαλαξιακών οµάδων υπάρχει ένα άλλο εργαστήριο. Το εργαστήριο του Σύµπαντος. 

Ηµεροµηνία: 11/7 

Θέατρο Αυλιδείας Αρτέµιδος

Ώρα 21:00

∆ιάρκεια: 45’

Είσοδος Ελεύθερη

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Youtubers : Οι “αφανείς” φανεροί 

Μία σειρά videos των τελειόφοιτων του τµήµατος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισµού του Παντείου Πανεπιστηµίου

Υπεύθυνη πρότζεκτ: Επίκουρη Καθηγήτρια Ιωάννα Βώβου

Τι µας κάνει να γελάµε στις µεντιακές πλατφόρµες; Τι λένε τα µικρά παιδιά όταν ανεβάζουν βίντεο στο YouTube; Πώς περνάµε από την τηλεόραση στο YouTube και το αντίστροφο; Πώς γινόµαστε ‘celebrity’; Πώς είναι να γνωρίζουµε καινούργιους τόπους µέσα από τα ταξίδια των Youtubers; Πώς βγάζουν χρήµατα; Πώς δηµιουργούνται οι κοινότητες στο Youtube;

Μετά το τέλος των προβολών θα ακολουθήσει συζήτηση µε την επίκουρη καθηγήτρια ∆ρ. Ιωάννα Βώβου, καθώς και τους σπουδαστές δηµιουργούς των ταινιών.

Ηµεροµηνία: 9/7  

Κινηµατοθέατρο Rex

Ώρα 21:00

∆ιάρκεια: 60’

Είσοδος Ελεύθερη

J.A.C.E. 

Άλλος. Ένας. Μπερδεµένος. Ελέφαντας.

Του Μενέλαου Καραµαγγιώλη.

Pausilipon Films

Η ταινία  «J.A.C.E.», δεύτερη κατά σειρά µεγάλου µήκους του Μενέλαου Καραµαγγιώλη µετά το «BLACKOUT», είναι ένα σύγχρονο αστικό, «σκληρό» παραµύθι, µε κεντρικό ήρωα τον ορφανό από παιδική ηλικία  J.A.C.E -από τον οποίο και ο τίτλος-, που προσπαθεί σαν άλλος Όλιβερ Τουίστ και  Οδυσσέας να επιβιώσει σε ένα κόσµο που καταρρέει και  τον συµπαρασύρει ανελέητα: Στα επτά του χρόνια πέφτει θύµα µιας  σπείρας  που δολοφονεί τους δικούς του στο Αργυρόκαστρο και η οποία εµπλέκεται µε το trafficking παιδιών και οργάνων. Η συνέχεια για τον ήρωα αναµενόµενη  και απάνθρωπη:  Αθήνα, επαιτεία στα φανάρια, αναµορφωτήριο, υπόκοσµος, φόνοι, βία, απώλειες. Μόνο σηµείο αναφοράς και επιβίωσης ο έρωτας, στο πρόσωπο της Μαρίας, την οποία καλείται να  προστατέψει µαζί µε το παιδί της, από ό,τι τόσα χρόνια κατατρέχει και τον ίδιο, για να µπορέσει να ελπίζει πως στο τέλος θα βρει όσα έχει στερηθεί τόσο πρόωρα και άδικα: ταυτότητα, πατρίδα, αγάπη, οικογένεια, ανθρωπιά.

Η ταινία έχει συµµετάσχει σε 48 διεθνή φεστιβαλ και έχει βραβευτεί µε 11 διεθνή βραβεία και µια διαρκή αγάπη των θεατών της.

Μετά το τέλος της ταινίας θα ακολουθήσει συζήτηση µε το σκηνοθέτη της Μενέλαο Καραµαγγιώλη.

Ηµεροµηνία: 16/7 

Κινηµατοθέατρο Rex

Ώρα 21:00

∆ιάρκεια: 142’

Είσοδος Ελεύθερη

ΟΙ ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΟΡΑΤΗΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΤΑΙΝΙΑΣ  

Ταινίες µικρού µήκους από την t-Short

Ένα πρόγραµµα κινηµατογραφικής συνοµιλίας από νέους, κυρίως, σκηνοθέτες από την Ελλάδα και το Εξωτερικό µε κύριο περιεχόµενο την σχέση του θέµατος των ταινιών µε την έννοια του περιθωρίου, των ηρώων και της προσπάθειας που καταβάλλουν, των καταστάσεων και την διάθεση για απελευθέρωση. Το πρόγραµµα θα συναπαρτίζεται από ελληνικές, ιρανικές, ρουµανικές αλλά και από άλλες χώρες υπέροχες µικρού µήκους ταινίες.

Ηµεροµηνία: 23/7 

Κινηµατοθέατρο Rex

Ώρα 21:00

∆ιάρκεια: 90’

Είσοδος Ελεύθερη

Ο∆ΥΣΣΕΙΑ – ΕΝΑ ΕΡΩΤΙΚΟ ΤΑΞΙ∆Ι   

Του Νίκου Αλευρά

Odyssey Network

Ένα δηµιουργικό ντοκιµαντέρ, που αφηγείται το ταξίδι ενός σύγχρονου σκηνοθέτη από την Τροία µέχρι την Ιθάκη, ένα «θαλασσινό οδοιπορικό» (σε αντιδιαστολή µε τα road movies που έχουµε συνηθίσει) και περιλαµβάνει το κατέβασµα του Οδυσσέα – σκηνοθέτη από τη Μαρώνεια της Θράκης, την άφιξή του, µέσω των νησιών του Αιγαίου πελάγους, στην Κρήτη κι από κει το ανέβασµα δια µέσου της Μάνης, της Πελοποννήσου και των Ιονίων νήσων, στον τελικό προορισµό, την Ιθακή.

Μετά το τέλος του ντοκιµαντέρ θα ακολουθήσει συζήτηση µε το σκηνοθέτη του Νίκο Αλευρά.

Ηµεροµηνία: 30/7 

Κινηµατοθέατρο Rex

Ώρα 21:00

∆ιάρκεια: 80’

Είσοδος Ελεύθερη

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Η ΤΕΧΝΗ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ

«…ΝΑ ΜΗΝ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ…»

Θέατρο

Καλλιτεχνική σύµπραξη πρώην κρατουµένων και σωφρονιστικών υπαλλήλων

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ APICCO  

Το Τµήµα Θεάτρου της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Apicco παρουσιάζει µε την Καλλιτεχνική σύµπραξη πρώην κρατουµένων και σωφρονιστικών υπαλλήλων, ένα έργο αποτέλεσµα αυτοσχεδιασµών, εργαλείων devised theatre και κειµένων κρατούµενου της φυλακής ∆οµοκού.

Σωφρονιστικοί υπάλληλοι υποδύονται κρατούµενους, πρώην κρατούµενοι υποδύονται υπαλλήλους. Άνθρωποι από τον ίδιο χώρο, τη φυλακή, αλλά από διαφορετική θέση, µε ειλικρίνεια, αποδοχή, προβληµατισµό, χιούµορ και αυτοσαρκασµό µπαίνουν στην θέση του άλλου για λίγο, και έτσι γνωρίζουν τον εαυτό τους και παρουσιάζονται στο κοινό κάτω από το φως των προβολέων, µπροστά από τη σκιά της προκατάληψης που τους συνοδεύει. Οι υποκριτές δανείζουν την δική τους ηθική υπόσταση στη σκιά του θεατρικού τους  ρόλου.  Ανάµεσα τους ένας πολίτης σε ρόλο επισκέπτη- θεατή έρχεται να γίνει ο καθρέφτης που αντικατοπτρίζει ή και παραµορφώνει τα είδωλα µας.

Ηµεροµηνία: 2/7 

Θέατρο Αυλιδείας Αρτέµιδος

Ώρα 21:00

∆ιάρκεια: 65’

Είσοδος µε ελεύθερη συνεισφορά

«ΤΟ ΧΡΙΣΤΙΝΑΚΙ» και «ΘΑΝΑΤΟΠΟΙΝΙΤΗΣ»

Προβολές

2 ταινίες από κρατούµενους των φυλακών Κορυδαλλού

Υπεύθυνος εκπαιδευτικού προγράµµατος: Αντώνης Κόκκινος

Οι ταινίες µικρού µήκους «Το Χριστινάκι» και «Θανατοποινίτης» είναι το αποτέλεσµα του ενιάµηνου εκπαιδευτικού προγράµµατος «Κινηµατογράφος στις Φυλακές», που πρότεινε και υλοποίησε ο σκηνοθέτης Αντώνης Κόκκινος στις φυλακές Κορυδαλλού το 2017-2018.

  Όσοι τρόφιµοι επιθυµούσαν να συµµετάσχουν στο πρόγραµµα παρακολούθησαν οχτάωρο εβδοµαδιαίο πρόγραµµα όπου διδάσκονταν σενάριο, σκηνοθεσία, φωτογραφία και ηχοληψία µε στόχο στο τέλος του προγράµµατος να πραγµατοποιήσουν δικές τους ταινίες µικρού µήκους. Μαζί µε τον Αντώνη Κόκκινο δίδαξαν φωτογραφία ο Νίκος Βασιλόπουλος και ηχοληψία ο Γιώργος Καρτάλος.

Το «Χριστινάκι» είναι µια κοµεντί σε σενάριο και σκηνοθεσία του Χρήστου Παπαθανασίου µε ηθοποιούς κρατούµενους και έναν φύλακα, ενώ «Ο Θανατοποινίτης» σε σενάριο και σκηνοθεσία του Κώστα Ξύδη, είναι µια κοινωνική-δραµατική ταινία οπού συµµετέχουν και οι  επαγγελµατίες ηθοποιοί,  Γιάννης Στάνκογλου και  Παύλος Κοντογιαννίδης. Το σενάριο της ταινίας  αντλεί έµπνευση από το οµώνυµο ραπ κοµµάτι του Ραψωδού Φιλόλογου (καλλιτεχνικό ψευδώνυµο του Αλέξανδρου Πτίνη).

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση µε τον υπεύθυνο του εκπαιδευτικού προγράµµατος Αντώνη Κόκκινο.

Ηµεροµηνία: 2/7  

Θέατρο Αυλιδείας Αρτέµιδος

Ώρα 22:00

∆ιάρκεια: 30΄

Είσοδος Ελεύθερη

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Η ∆ΙΚΗ ΜΑΣ ΠΑΤΡΙ∆Α ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ  

 Έκθεση Φωτογραφίας

Θοδωρής Νικολάου – Κατερίνα Στούπα

Ε.Π.Α.Ψ.Υ

 Στο επίκεντρο του έργου, που αποτελείται από έξι φωτογραφικές ιστορίες δεν θα µπορούσε να είναι άλλος, εκτός από τον Άνθρωπο. Οι ένοικοι και οι εργαζόµενοι, στις Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης της Ε.Π.Α.Ψ.Υ στην Εύβοια, γίνονται φορείς της ιστορίας τους και µας αποκαλύπτουν και επικοινωνούν έννοιες όπως: αποϊδρυµατοποίηση, πρόσωπο αναφοράς, προστατευόµενο διαµέρισµα, προάσπιση και συνηγορία δικαιωµάτων, καταπολέµηση του στίγµατος.

Ηµεροµηνίες: 23-30/7

∆ηµοτική Πινακοθήκη Χαλκίδας ∆. Μυταρά

 Ώρες επίσκεψης  19:00 – 22:00

Είσοδος Ελεύθερη

ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ

Εικαστική Έκθεση Έκθεση µε έργα συµµετεχόντων Οµάδας Art Therapy

Συντονισµός οµάδας – επιµέλεια έκθεσης: Πατρίτσια Κουβέλη

Ε.Π.Α.Ψ.Υ

Μέσω της ελεύθερης έκφρασης οι άνθρωποι δηµιουργούν εικόνες από ψυχής και ο αθέατος εσωτερικός κόσµος γίνεται ορατός. Με την έκθεση αυτή, επιθυµούµε να επικοινωνήσουµε την εµπειρία της οµάδας προς τα έξω. Με µεγάλη µας χαρά, σας προσκαλούµε στον κόσµο µας! Η θέαση αυτού είναι δυνατή µόνο µέσα από τα µάτια της ψυχής.

Ηµεροµηνίες: 23-30/7

∆ηµοτική Πινακοθήκη Χαλκίδας ∆. Μυταρά

 Ώρες επίσκεψης  19:00 – 22:00

Είσοδος Ελεύθερη

Η ∆ΙΚΗ ΜΑΣ ΠΑΤΡΙ∆Α ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ 

Θεατρικό ∆ρώµενο

Σκηνοθεσία: Γεωργία Καρλατήρα

Ε.Π.Α.Ψ.Υ

 Με αφορµή και αφετηρία την ποίηση του Νικηφόρου Βρεττάκου. Ποίηση από πέτρα και φως. Άνθρωποι Πατρίδες από πέτρα και φως. Με την συµµετοχή των ενοίκων των Μονάδων Ψ.Κ.Α. Ευβοίας. 

Ηµεροµηνίες: 28/7

∆ηµοτική Πινακοθήκη Χαλκίδας ∆. Μυταρά

Ώρα 11:00

∆ιάρκεια: 60’

Είσοδος Ελεύθερη

ΦΩΝΗ ΦΩΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ …  

Εργαστήρι Εικαστικής Θεραπείας

Εµψυχώτρια εργαστηρίου: Εύα Ταυρή

Ε.Π.Α.Ψ.Υ

Με ποιον τρόπο αντιλαµβανόµαστε και εξωτερικεύουµε τη φωνή µας; Έχετε ποτέ σκεφτεί πώς η φωνή µας έχει πολλές και διαφορετικές αποχρώσεις; Ή πως θα µπορούσε να έχει χρώµα; Αν όχι, το συγκεκριµένο εργαστήριο είναι µία καλή ευκαιρία να πειραµατιστούµε, να δώσουµε σχήµα και χρώµα στη φωνή µας, που είναι κάτι µοναδικό και διαφορετικό στον καθέναν µας.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε όλους τους επισκέπτες, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Ηµεροµηνίες: 28/7

∆ηµοτική Πινακοθήκη Χαλκίδας ∆. Μυταρά

Ώρα 12:00

∆ιάρκεια: 90’

Είσοδος Ελεύθερη  Το εργαστήριο απευθύνεται σε όλους τους επισκέπτες, ανεξαρτήτως ηλικίας.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚ∆ΗΛΩΣΕΙΣ

ΤΡΑΓΟΥ∆ΙΑ ΤΗΣ ΕΚΑΤΗΣ

Μουσικό δρώµενο

Σύµπραξη του ∆ηµιουργικού Συνόλου του Μουσικού Σχολείου “Νίκος Σκαλκώτας”, 

του Πρωτέα και του Θεάτρου Χαλκίδας

Υπεύθυνη καθηγήτρια ∆ηµιουργικού Συνόλου: Ιλιάδα Μπούµπαρη

Ναυπηγός Μέδων Πλειόνη: Νικόλας Βλαβιανός

Το ∆ηµιουργικό Σύνολο του Μουσικού Σχολείου “Νίκος Σκαλκώτας” και ο Πανελλήνιος Σύλλογος για την διάσωση της Ναυτικής και Ναυπηγικής παράδοσης Πρωτέας συνδράµουν µε το Θέατρο Χαλκίδας για να δηµιουργήσουν ένα µοναδικό µουσικό δρώµενο στα πλαίσια της πρεµιέρας της Πηνελοπιάδας.

Τα παιδιά του ∆ηµιουργικού Συνόλου µε υπεύθυνη καθηγήτρια την Ιλιάδα Μπουµπάρη

θα τραγουδήσουν πάνω στο πλοίο ΜΕ∆ΩΝ ΠΛΕΙΟΝΗ τραγούδια του Κάτω Κόσµου µε καπετάνιο τον Χάροντα που θα υποδυθεί ο ναυπηγός Νικόλας Βλαβιανός.

Το ΜΕ∆ΩΝ ΠΛΕΙΟΝΗ είναι ένα αντίγραφο πλοίου από σχέδια του 1835 κατασκευασµένο από εθελοντές του ΠΡΩΤΕΑ µε την καθοδήγηση του ναυπηγού και αντιπροέδρου του ΠΡΩΤΕΑ και χρηµατοδοτούµενο από το Νικόλα Βλαβιανό και τον ∆ηµοσθένη ∆όγκα.

Ηµεροµηνίες: 1/7

Όρµος Μικρό Βαθύ, Πολιτιστικός Χώρος Αυλιδείας Αρτέµιδος

Ώρα 20:45

∆ιάρκεια: 15’

Είσοδος µε την πρεµιέρα της παράστασης Πηνελοπιάδα.

ΟΙ ΚΛΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΡΗΜΑΤΟΣ ΕΓΩ

Χοροθεατρικό δρώµενο

Σκηνοθεσία: Γεωργία Καρλατήρα

Θέατρο Χαλκίδας σε συνεργασία µε την Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων

Μια οµάδα εθελοντών της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Χαλκίδας , κοινωνικών επιστηµών, µε ανηλίκους µαθητές γυµνασίων, ενσαρκώνουν ρόλους που αναδεικνύουν τη βία σε όλες της µορφές της.

Ηµεροµηνίες: 20/7

Αίθουσα ∆ικαστηρίου Ανηλίκων Χαλκίδας

 Ώρες επίσκεψης  11:00

Είσοδος Ελεύθερη

ΦΩΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΙΝΙΓΜΑ ΤΟΥ ΓΥΡΙΣΜΟΥ

Φωτεινή / εικαστική εγκατάσταση

Αντώνης Ζαούρης και Ανδροµάχη Ιατροπούλου

ZAOURIS LEDSTORE//LIGHT YOUR PROJECT

Σε κάθε ταξίδι γυρισµού υπάρχουν πολλές επικίνδυνες ισορροπίες.  Κι αυτό γιατί κάθε γυρισµός είναι και µια προσωπική πορεία στο φως, µε όποιον τρόπο κι αν αυτή σκιαγραφείται, αληθινό ή µυθοπλαστικό, ένα ταξίδι καθαρά βιωµατικό, µια κατακόρυφη βουτιά στα άδυτα της φωτεινής ψυχής µας. Σε κάθε γυρισµό ενυπάρχει κι ένα άλυτο αίνιγµα χωρίς λογικές προεκτάσεις και αναµφίβολα χωρίς στιβαρές απαντήσεις. Επάνοδος. Αληθινή ή όχι; Πραγµατική ή νοητική; Υπαρκτή ή αποκύηµα της φαντασίας µας;

Φωτίζοντας το σκοτάδι, είναι ένας υπέροχος λόγος να πούµε πως άξιζε το ταξίδι…

Ηµεροµηνίες: 1-31/7

Πολιτιστικός Χώρος Αυλιδείας Αρτέµιδος

 Ώρες επίσκεψης  20:00

Είσοδος Ελεύθερη

ΤΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΥΛΙ∆ΑΣ

Εικαστική εγκατάσταση

Εταιρεία Πολιτισµού Χαλκίδας

Πρόκειται για µια εγκατάσταση αγαλµάτων που βρέθηκαν στον ναό της  Αυλιδείας Αρτέµιδος.

Η ανασκαφή είχε πραγµατοποιηθεί από τον αρχαιολόγο Ι. Θρεψιάδη µεταξύ του 1956 – 1961. 

Τα είδωλα έχουν την ικανότητα να µας γυρίζουν πίσω, στην προ αιώνων πραγµατικότητα που µπορεί σήµερα να θεωρείται µύθος. Αυτά τα είδωλα – αγάλµατα που κάποτε λατρεύτηκαν και µετά χάθηκαν στα βάθη της ελληνικής γης χάνοντας και την φωνή τους, µέχρι που κάποιοι αφανείς κυνηγοί, έψαξαν πεισµατικά την πραγµατικότητα µέσα στον µύθο και τα ανέσυραν από τα χώµατα ιερών και  αγιασµένων τόπων σαν την Αυλίδα.

Ηµεροµηνίες: 1-31/7

Πολιτιστικός Χώρος Αυλιδείας Αρτέµιδος

 Ώρες επίσκεψης  20:00

Είσοδος Ελεύθερη

“UNTITLED” , Ιn situ sculptural installation 2019

Εικαστική εγκατάσταση

Γιώργος Κεβρεκίδης

Η in situ εγκατάσταση αναπτύσσεται ως παράλληλη εικαστική δράση, στα πλαίσια του 3ου bio-Mechanical festival, σ’ έναν χώρο έντονων οπτικών αντιθέσεων. Η ιδέα υλοποίησης µιας εικαστικής παρέµβασης, εφορµούµενης από τις αντιθετικές όψεις µα και λειτουργίες του χώρου (βιοµηχανικός, αρχαιολογικός) στοχεύει στην επίτευξη µιας δυναµικής αλληλεπίδρασης ανάµεσα στους νέους δράστες και σε κείνους που άφησαν το στίγµα τους στην περιοχή της Αυλίδας, στο παρελθόν. Το σηµαντικό ανασκαπτικό έργο του αρχαιολόγου Ιωάννη Θρεψιάδη στην Αυλίδα (ιερό της Αρτέµιδος) –  µεταπολεµικά διατέλεσε έφορος αρχαιοτήτων στη Βοιωτία –  αποτελεί ένα επιπλέον έναυσµα για καλλιτεχνικές συνοµιλίες/δράσεις στην περιοχή. Θέµατα αποδόµησης (αποβιοµηχάνισης) / ανοικοδόµησης αντανακλώνται στην έντονη τοπογραφία και την πλούσια πολιτιστική ιστορία της περιοχής που µεταπλάθεται στα χέρια σύγχρονων καλλιτεχνών σε µια δυναµική πλατφόρµα τέχνης. Με θέα το κουφάρι της ασβεστοκαµίνου κι ενός πρώην κτιρίου συµπιεστή, εξυπηρετούντων τις ανάγκες λειτουργίας µιας βιοµηχανικής εγκατάστασης, χωροθετείται η εν λόγω εικαστική παρέµβαση, αντλώντας στοιχεία γεωµετρικότητας από τα υφιστάµενα αρχιτεκτονικά υπολλείµµατα του χώρου. Τοποθετούµενη συνάµα σε απευθείας οπτικό διάλογο µε το «Bobour» γιγαντογλυπτό, συναγωνίζεται µια µνηµειώδους κλίµακας δηµόσια αρχιτεκτονική/γλυπτική πρόταση. Η  έµµεση αναφορά σε καλλιτεχνικά κινήµατα των δεκαετιών 1950 και 1960 («νέος ρεαλισµός», µινιµαλισµός, άµορφη τέχνη) καθιερώνει µια διαλεκτική της παρούσας εγκατάστασης στο χώρο.

Ηµεροµηνίες: 1-31/7

Πολιτιστικός Χώρος Αυλιδείας Αρτέµιδος

 Ώρες επίσκεψης  20:00

Είσοδος Ελεύθερη

ΜΙΑ ΒΑΛΙΤΣΑ, ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ: Ο∆ΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΥΛΙ∆Α

Έκθεση µακέτας

Υπεύθυνη προγράµµατος: Ελένη Ζαρούλη

1ο  Νηπιαγωγείο  Βαθέος  Αυλίδας 

Οι µαθητές του 1ου  Νηπιαγωγείου  Βαθέος  Αυλίδας, στο πλαίσιο του προγράµµατος «µια βαλίτσα, µια ιστορία: οδοιπορικό στην Αρχαία Αυλίδα», προσπαθούν να ξετυλίξουν το κουβάρι της ιστορίας του τόπου τους, µε σκοπό να ανακαλύψουν τα ίχνη που άφησαν οι άνθρωποι στη διαδροµή τους µέσα στο χρόνο.

Στόχος του προγράµµατος είναι οι µαθητές  να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το ιστορικό παρελθόν του τόπου τους , να  δηµιουργήσουν κριτική σκέψη στην ιστορική πληροφορία, προκειµένου να την εφαρµόσουν αναδεικνύοντας την ιστορικη και πολιτισµική κληρονοµιά τους στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.

Αρωγοί στην προσπάθεια αυτή είναι οι εκπαιδευτικοί και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεµόνων του σχολείου, οι γονείς των µαθητών και η τοπική κοινωνία.

Ηµεροµηνίες: 1-31/7

Πολιτιστικός Χώρος Αυλιδείας Αρτέµιδος

 Ώρες επίσκεψης  20:00

Είσοδος Ελεύθερη

ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΑΥΛΙ∆ΑΣ

∆ιαδραστική Ξενάγηση και θεατρικό παιχνίδι για παιδιά

∆ηµιουργία/Σκηνοθεσία: Ευρυδίκη Σαµαρά

Εκτέλεση: Έστερ Λουκά, Ευτυχία Ντούπη, Εύη Χειµώνα

Οµάδα Παραµυθότουρτα σε συνεργασία µε το Θέατρο Χαλκίδας

∆ιαδραστική ξενάγηση στον Πολιτιστικό χώρο Αυλιδείας Αρτέµιδος. Η δράση απευθύνεται σε παιδιά από την ηλικία των 7 έως των 13 ετών. Περπατάµε και µέσα από παιχνίδια και αφηγήσεις ρόλων θα ζωντανέψουµε κοµµάτια της µυθολογικής και της νεότερης ιστορίας. Σε σηµεία ενδιαφέροντος της διαδροµής σταµατάµε και πραγµατοποιείται η δράση. Κάποιος «ήρωας» από το παρελθόν ζωντανεύει για να µας διηγηθεί την ιστορία του, ή ένα παιχνίδι θα πραγµατοποιείται  για να µας πάει στο επόµενο σηµείο. Στο τέλος τα παιδιά αφήνουν το δικό τους αποτύπωµα µιας και όλοι ήµαστε περαστικοί αλλά σηµαντικοί για τη συνέχιση της ιστορίας του χώρου!

Ηµεροµηνίες: 14/7

Πολιτιστικός Χώρος Αυλιδείας Αρτέµιδος

 Ώρα έναρξης  10:00

Είσοδος Ελεύθερη

ΘΕΣΗ ΝΗΣΙ, Η ΑΥΛΙ∆Α ΣΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Ξενάγηση για ενήλικες

Θέατρο Χαλκίδας σε συνεργασία µε την Εφ.Α Εύβοιας και τον “Σιδερίτη”

Ξενάγηση για ενήλικες από το Θέατρο Χαλκίδας σε συνεργασία µε την Εφ.Α Εύβοιας και τον “Σιδερίτη” Μια διαδροµή από το Ναό της Αυλιδείας Αρτέµιδος στον λατοµικό χώρο στον όρµο Μικρό Βαθύ µε ξενάγηση στα αρχαιολογικά ευρήµατα και στα σύγχρονα τοπόσηµα. Η κίνηση πολιτών για την προστασία της φύσης και της πολιτιστικής κληρονοµιάς “Σιδερίτης” θα αφηγηθεί µύθους σχετικούς µε την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής µε λόγο ποιητικό. 

Ηµεροµηνίες: 14/7

Πολιτιστικός Χώρος Αυλιδείας Αρτέµιδος

 Ώρα έναρξης  10:00

∆ιάρκεια: 80’

Είσοδος Ελεύθερη µετά από κράτηση θέσεων: τηλ. 6972  162440

ΧΑΡΑΖΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ∆ΙΑ∆ΡΟΜΗ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ

Ξενάγηση για ενήλικες

Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας  

Περιήγηση σε µια διαδροµή στο χρόνο, από την αρχαιότητα στο σήµερα. Η ακρόπολη της Αυλίδας στο µεγάλο βουνό µε υπέροχη θέα στην Χαλκίδα, αποµεινάρια του µεγάλου τοίχους του Πτολεµαίου και άλλες άγνωστες τοποθεσίες δίπλα µας. 

Ηµεροµηνία: 22/7

Ευρύτερη Περιοχή Πολιτιστικού Χώρου Αυλιδείας Αρτέµιδος

 Ώρα έναρξης  17:45

∆ιάρκεια: 80’

Είσοδος Ελεύθερη µετά από κράτηση θέσεων: τηλ. 2221025230

Tρίτη – Πέµπτη 18:30-21:30 & 6944 328 076

Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΦΥΣΗ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Έκθεση Φωτογραφίας

Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας

Έκθεση φωτογραφίας από την άγνωστη στους πολλούς πλευρά των ψηλών βουνών της Εύβοιας. Γνωριµία µε την ιδιαίτερη χλωρίδα της περιοχής µας και απόψεις των βουνών µας σε διαφορετικές εποχές του χρόνου. Μέσα από τη µατιά ορειβατών του ΕΟΣ Χαλκίδας.

Ηµεροµηνία: 11,12,13,14/7

Στρογγυλό παραλία Χαλκίδας

 Ώρα:  19:30 έως 23:00

Είσοδος Ελεύθερη

© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2020 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.