Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
27.11.2024

Το κάπνισμα και οι συνέπειές του μαστίζουν την ελληνική κοινωνία

Επανεμφάνιση της φυματίωσης, Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, καρκίνος του πνεύμονα. Τι κοινό έχουν;
Το κάπνισμα και οι συνέπειές του μαστίζουν την ελληνική κοινωνία

Το κάπνισμα και οι συνέπειές του αποτελούν την κύρια μάστιγα για ελληνική κοινωνία στις μέρες μας. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας το 10,6% των Ελλήνων πάσχει από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το 9% από άσθμα ενώ ο καρκίνος του πνεύμονα εμφανίζεται όλο και σε μικρότερες ηλικίες και αποτελεί τη 2η αιτία θανάτου παγκοσμίως στους άντρες. Κύρια αιτία αυτών παθήσεων είναι το κάπνισμα.

   “Σήμερα το 35-45% των Ελλήνων καπνίζουν ενώ στα ανεπτυγμένα κράτη το ποσοστό των καπνιστών κυμαίνεται από 15 έως 20%” επισήμαναν οι ειδικοί, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, με αφορμή το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος και Παθήσεων από το Περιβάλλον. “Αν ο κόσμος σταματούσε το κάπνισμα σε 20-30 χρόνια αυτές οι αρρώστιες θα είχαν μειωθεί ή και εξαφανιστεί”, υπογράμμισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Το τσιγάρο ευθύνεται για το 15% των πνευμονοπαθειών, ενώ το 90% των πασχόντων από καρκίνο του πνεύμονα είναι καπνιστές, πρόσθεσε ο ομότιμος καθηγητής Πνευμονολογίας, Κωνσταντίνος Ζαρογουλίδης. Ο καρκίνος του πνεύμονα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, θα εξακολουθήσει να αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου ετησίως στην Αμερική και το 2030 αναμένεται να ξεπεράσουν τους 160.000 οι θάνατοι.

   Οι καπνιστές που επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα, μπορούν να απευθύνονται στα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος, όπου με την κατάλληλη υποστήριξη μπορούν να το πετύχουν, ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Μιχάλης Τουμπής. Παράλληλα, επισήμανε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι φάρμακο, ούτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διακοπή του καπνίσματος, διότι διαιωνίζει την εξάρτηση από τη νικοτίνη. Πρόσθεσε, δε, ότι από όσα “χαρμάνια” ηλεκτρονικού τσιγάρου έχουν αναλυθεί, τα περισσότερα είναι καρκινογόνα, ή δυνητικά καρκινογόνα, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας κατά τη χρήση. “Η εξάτμιση αυξάνει τις καρκινογόνες ουσίες”, συμπλήρωσε ο κ. Ζαρογουλίδης, αναφερόμενος στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι ακόμη και το κάπνισμα ναργκιλέ είναι πιο επικίνδυνο από το τσιγάρο επειδή η υγρασία συμπυκνώνει τις καρκινογόνες ουσίες.

   Η επανεμφάνιση της φυματίωσης

   Η πτώση του βιωτικού επιπέδου στην Ελλάδα έχει ως συνέπεια την αύξηση των περιστατικών φυματίωσης επισήμαναν οι ειδικοί. “Στην Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική στο Παπανικολάου μέχρι το 2010 αντιμετωπίζαμε πρόβλημα στην εκπαίδευση των ειδικευομένων διότι δεν υπήρχαν περιστατικά φυματίωσης”, επισήμανε ο κ Ζαρογουλίδης, αναφέροντας παράλληλα, ότι το 2010 είχαν επισκεφτεί για έλεγχο ενεργού φυματίωσης 65 άτομα την Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική και 45 την Πνευμονολογική Κλινική του ΕΣΥ, ενώ το 2015 επισκέφτηκαν τις δυο κλινικές 750 άτομα εκ των οποίων τα 40 διαγνώστηκαν με ενεργό φυματίωση. Σύμφωνα με τον κ. Ζαρογουλίδη σήμερα διαπιστώνεται διαφορά στην ποιότητα της φυματίωσης, καθώς, εκτός από την απλή μορφή, η νόσος εμφανίζεται πλέον σε ανθεκτική και πολυανθεκτική μορφή που αντιμετωπίζεται πιο δύσκολα. “Το ποσοστό της πολυανθεκτικής φυματίωσης στη Ελλάδα το 2012 ήταν 3,8% ενώ στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 1%”, πρόσθεσε ο κ Ζαρογουλίδης.

   Στην Ελλάδα υπάρχει πολύ καλό σύστημα επιτήρησης της φυματίωσης. αλλά δυστυχώς η νόσος υποδηλώνεται, ανέφερε από την πλευρά του ο κ Τουμπής. Σύμφωνα με τον ίδιο. στη χώρα μας έχουμε περίπου 500 – 600 περιστατικά φυματίωσης ετησίως σύμφωνα με στοιχεία από μεγάλα αστικά κέντρα. Η αύξηση κρουσμάτων φυματίωσης παρατηρείται κυρίως σε φυλακές, σε κέντρα κράτησης και σε εξαρτημένους από ναρκωτικά, ανέφερε ο κ Τουμπής και πρόσθεσε ότι τα περισσότερα περιστατικά πολυανθεκτικής φυματίωσης παρατηρούνται σε οικονομικά αδύναμους αλλοδαπούς οι οποίοι δεν λόγω υψηλού κόστους αδυνατούν να πάρουν την κατάλληλη αγωγή.

   Το κόστος της φαρμακευτικής αγωγής για την ανθεκτική φυματίωση ανέρχεται στα 1000 ευρώ το μήνα, ενώ για την πολυανθεκτική στις 5000 μηνιαίως και η θεραπεία διαρκεί πολλούς μήνες και μάλιστα στην περίπτωση της πολυανθεκτικής νόσου μπορεί να πρέπει να συνεχιστεί και μέχρι το θάνατο του ασθενούς, επισήμανε ο κ Ζαρογουλίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ τα προηγούμενα χρόνια τα περισσότερα περιστατικά φυματίωσης παρατηρούνταν σε αλλοδαπούς τώρα πια τα ποσοστά είναι τα ίδια και στους Έλληνες και αυτό οφείλεται στην πτώση του βιωτικού επιπέδου. Ο κ. Ζαρογουλίδης επισήμανε, ακόμη, ότι στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει νοσοκομείο που να διαθέτει μονάδα με θαλάμους αρνητικής πίεσης, για την νοσηλεία των περιστατικών πολυανθεκτικής φυματίωσης. Στην Ελλάδα η μοναδική μονάδα με θαλάμους αρνητικής πίεσης, για τη νοσηλεία ασθενών με πολυανθεκτική φυματίωση, λειτουργεί στην Αθήνα, στο νοσοκομείο “Σωτηρία” και διαθέτει επτά κλίνες.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.