Στα ύψη οι τιμές στις λαϊκές αγορές της Καρδίτσας μετά τις πλημμύρες
Μεγάλη είναι η αύξηση των τιμών στα βασικά προϊόντα που πωλούνται στις λαϊκές αγορές, μετά τις μεγάλες πλημμύρες που έπληξαν την Καρδίτσα, λόγω της κακοκαιρίας Daniel. Σε λαϊκή αγορά της πόλης, σήμερα, οι παραγωγοί έγιναν… έμποροι, καθώς η παραγωγή τους καταστράφηκε κι αναγκάστηκαν να ψωνίσουν λαχανικά από τη λαχαναγορά της περιοχές με υψηλότερη τιμή.
Ενδεικτικά, το μαρούλι έχει φτάσει τα 3 ευρώ το κιλό, 2,5 ευρώ οι ντομάτες, 2,5 ευρώ οι πιπεριές Φλωρίνης. Όπως είπε ο κ. Βασίλης, μιλώντας στο Mega, πριν τις πλημμύρες οι ντομάτες είχαν τιμή 1-1,5 ευρώ και το μαρούλι 2,5 ευρώ.
«Τώρα θα ανέβουν οι τιμές γιατί όλα τα προϊόντα έχουν χαλάσει. Πέρα από τα προϊόντα έχουν χαλάσει και το τρακτέρ. Υπάρχουν ελλείψεις σε πολλά προϊόντα. Και δεν θα υπάρχουν γιατί ο θεσσαλικός κάμπος έβγαζε πολλά προϊόντα».
«Η Θεσσαλία νοσεί και πεθαίνει»
Ο αγρότης από τα Φάρσαλα, Γιώργος Δρόσος, είπε η Θεσσαλία νοσεί και πεθαίνει. «Μαζί πεθαίνουμε και εμείς. Σε λίγο θα πεθάνει και η εθνική ελληνική οικονομία. 750.000 στρέμματα βρίσκονται κάτω από το νερό κα δεν έχει απομείνει τίποτα. Δεν θα υπάρχει παραγωγή από τη Θεσσαλία. Ακόμα και τα σιτηρά. Δεν υπάρχει τίποτα. Η ντομάτα ίσως έχει πάθει τη μικρότερη καταστροφή. Ακούσαμε χθες ο υπουργός πως εξασφάλισε 2.2 δις για τη σωτηρία της Θεσσαλίας. Τώρα χρειάζονται τουλάχιστον 20 δις. Το 80% των χωραφιών δεν θα μπορέσουν να καλλιεργηθούν άμεσα. Πρέπει το κράτος να είναι αρωγός. Έχουν συμβεί τρομακτικά πράγματα. Ο τόπος είναι αγνώριστος».
Τέλος, ο κ. Δρόσος είπε πως για τη Θεσσαλία δεν υπήρξε κανένα σοβαρό σχέδιο υποδομής για συγκράτηση των νερών πλην του φράγματος. «Η ευθύνη διαχρονικά ανήκει σε όλους όσους κυβέρνησαν και ιδιαίτερα η ευθύνη όσοι εκλέχτηκαν υπουργοί από τη Θεσσαλία».
Τεράστια προβλήματα στις κτηνοτροφικές μονάδες
Ο κτηνοτρόφος, Γιώργος Διδάγγελος, ο οποίος έχασε 6.000 χοίρους από την κακοκαιρία Daniel, είπε δεν υπάρχει ακόμα δυνατότητα προσέγγισης στη μονάδα και πως τα ζώα είναι εκεί πνιγμένα. «Κάποια τα έχει παρασυρθεί το ρέμα. Μόλις υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στη μονάδα θα έρθει συνεργείο με κατάλληλα μηχανήματα ώστε είτε να γίνει καύση ή υγειονομική ταφή», είπε αρχικά.
«Θα πρέπει να γίνουν ενέργειες για να παρακάμψουμε την υγειονομική βόμβα και αφού γίνουν και η Πολιτεία έρθει με πραγματική διάθεση συμπαράστασης στη κτηνοτροφία και από την ώρα που θα έρθει η αποζημίωση, θα χρειαστούμε τουλάχιστον 18 μήνες έως 2,5 χρόνια για να βγουν τα πρώτα γουρουνάκια. Στη Θεσσαλία είναι το 10% του χοιρινού κρέατος ενώ πανελλαδικά καλύπτουμε περίπου το 30%. Εάν δεν γίνει άμεση παρέμβαση, ίσως έχουμε ανατίμηση. Ελπίζω τα φαινόμενα αισχροκέρδειας να μην παρατηρηθούν και στην αγορά του γουρουνιού».